Srpanj 13, 2025, 06:06:13 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY-hlađenje  (Posjeta: 13184 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biosvera

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
DIY-hlađenje
« u: Travanj 30, 2013, 20:42:42 poslijepodne »
znaći zanimaju me vaša iskustva sa hlađenjem ,pošto će mi uskoro trebat dobar sistem za hlađenje zanimaju me vaša iskustva ali što efikasnija jer u akvariju od cc 60l nesmije temperatura prelazit 20 stupnjeva ni po najvručem ljetu pa jel postoji neka jeftina a vrlo efikasna metoda   :)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: DIY-hlađenje
« Odgovori #1 u: Travanj 30, 2013, 21:07:39 poslijepodne »
Ima
Najjeftinija ti je da akvarij odneses u podrum  ;)

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Re: DIY-hlađenje
« Odgovori #2 u: Travanj 30, 2013, 21:19:58 poslijepodne »
Zaledjena boca vode

Sent from my HTC Sensation Z710e

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #3 u: Travanj 30, 2013, 21:28:48 poslijepodne »
20 će ti preći i po zimi  :D  šta imaš u njemu kad ne smije prijeći preko 20  -?

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Travanj 30, 2013, 21:36:25 poslijepodne »
znaći zanimaju me vaša iskustva sa hlađenjem ,pošto će mi uskoro trebat dobar sistem za hlađenje zanimaju me vaša iskustva ali što efikasnija jer u akvariju od cc 60l nesmije temperatura prelazit 20 stupnjeva ni po najvručem ljetu pa jel postoji neka jeftina a vrlo efikasna metoda   :)

Ne

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 30, 2013, 22:37:16 poslijepodne »
20 će ti preći i po zimi  :D  šta imaš u njemu kad ne smije prijeći preko 20  -?
axolotli mi dolaze za 2 tjedna pa nije poželjno da bude iznad 20(za cites sam već razgovarao sa chilii pa ćim dođu šaljem im sve potrebno)  :)
podrum nemam jer ima previše podzemnih voda ispod i oko kuće zapravo tu su prije bile bare pa tako da još uvjek ima močvarnog života uokolo  :up:
sa zaleđenim bocama ću probat definitivno no neznam kako će to funkcionirat tražio sam po hrvatsim akvarijskim web trgovinama ali nemaju nikakve coolere ili ventilatore za akvarije  -?

Offline dane100

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Svibanj 01, 2013, 00:28:58 prijepodne »
Zaledjena boca vode

jel to sa zaledjenom bocom koja se stavlja svaki dan funkcionira? npr svako jutro se stavi boca i drzi dok su najvece vrucine? nije li to ribama preveliki sok od promjena temp ?
Cayman110, 230L, tropski

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Svibanj 01, 2013, 01:03:06 prijepodne »
axolotli mi dolaze za 2 tjedna pa nije poželjno da bude iznad 20(za cites sam već razgovarao sa chilii pa ćim dođu šaljem im sve potrebno)  :)
podrum nemam jer ima previše podzemnih voda ispod i oko kuće zapravo tu su prije bile bare pa tako da još uvjek ima močvarnog života uokolo  :up:
sa zaleđenim bocama ću probat definitivno no neznam kako će to funkcionirat tražio sam po hrvatsim akvarijskim web trgovinama ali nemaju nikakve coolere ili ventilatore za akvarije  -?

Trebao si hlađenje rijesiti i testirati prije nego nabavis vodenjake. Ako ne mislis staviti gotov chiller na akvarij tesko da ces u 2 tjedna uspjeti sklepati pouzdan i stabilan sistem. Kod hlađenja bocama imas velike oscilacije temperature u kratkom vremenu sto je isto stresno za njih, a ne mozes cijeli dan sjediti uz akvarij i rucno regulirati temperaturu.

Ventilatore i chillere mozes nabaviti preko Aquashopa: LINK i Aqua Terre: LINK, samo sto ventilatori nisu dovoljno ucinkoviti, a chilleri su poprilicno skupi. Sa ventilatorima u prosjeku uspijes skinuti temperaturu za 3-4 stupnja isparavanjem. Za 60 litara bi bilo idealno da mozes nabaviti nano chiller Coolworks Ice probe: LINK, ali za sada su samo dostupni u SAD-u.

Od DIY metoda mislim da je najjeftinija varijanta uzeti stari prenosivi hladnjak ili kutiju od stiropora, unutra namotati crijevo, napuniti vodom i ledom, te staviti pumpu da tjera vodu kroz to crijevo. Pumpu je moguce staviti na termostat i na taj nacin odrzavati temperaturu stabilnom: LINK Mana je sto svaki dan barem jednom dnevno moras stavljati novi led. Da bi hlađenje bilo sto ucinkovitije cijeli akvarij (osim prednje strane) bi trebalo izolirati u debeli sloj stiropora i za rasvjetu koristiti par slabih led dioda da sto manje griju.
Trajnija opcija je nabaviti stari hladnjak/zamrzivac i kroz njega provesti cijevi na slican nacin: LINK

Jos jedna ucinkovita metoda je iskoristiti stari aparat za vodu (water cooler): LINK

Takvi DIY projekti su zeznuti jer treba ipak uloziti određenu lovu ako ti stvari nisu pri ruci, a nema garancije da ces postici zeljeni efekt i dovoljno uspjeti skinuti temperaturu. S tim si trebao poceti eksperimentirati puno ranije.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Šima

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Svibanj 01, 2013, 09:11:25 prijepodne »
Zaledjena boca vode

jel to sa zaledjenom bocom koja se stavlja svaki dan funkcionira? npr svako jutro se stavi boca i drzi dok su najvece vrucine? nije li to ribama preveliki sok od promjena temp ?

ne funkcionira kako bismo mi zeljeli, ali moze pomoci.
naravno da u akvarij od 50L neces bubnit bocu od 2L

ja 160L hladim sa 0.5L bocama i to prvo uronim pola, pa kasnije cijelu
ali kao sto rekoh, ne funkcionira to kako bismo zeljeli, jer i dalje lampe griju, prosotorija je ugrijana...

ovo sa prijenosim hladnjakom nije losa opcija ako ti se da zafrkavati s tim i imas dugacko crijevo filtera

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 01, 2013, 14:55:00 poslijepodne »
znam da sam se trebao pripremit ali sve je došlo navrat nanos prije 2 tjedna je mamina rodica dobila malce i rekla je da će ih donjet u 6.-7. mj. no prije 5 dana mi je javila da ipak dolazi za 2-3 tjedna i da pripremim aq.I eto ti problema, akvarij je spreman i počinjem prvo taj eksperiment sa zaleđenim bocama 2 put na dan ću ih mjenjat i mislim da bi trebala temperatura biti ok ,a onda ću i neku bolju verziju iskombinirat  ;)

Offline dane100

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Svibanj 01, 2013, 19:47:06 poslijepodne »
Zaledjena boca vode

ne funkcionira kako bismo mi zeljeli, ali moze pomoci.
naravno da u akvarij od 50L neces bubnit bocu od 2L

ja 160L hladim sa 0.5L bocama i to prvo uronim pola, pa kasnije cijelu
ali kao sto rekoh, ne funkcionira to kako bismo zeljeli, jer i dalje lampe griju, prosotorija je ugrijana...

ovo sa prijenosim hladnjakom nije losa opcija ako ti se da zafrkavati s tim i imas dugacko crijevo filtera

ja imam 230L. Treba vidjeti kolika bi flasa trebala da se temp spusti za 4-5 stupnjeva i koliko bi drzala takva flasa. Jedino me brinu nagle oscilacije temperature...
Cayman110, 230L, tropski

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Svibanj 01, 2013, 22:01:09 poslijepodne »
Ima jos jedna DIY opcija uz pomoc peltier elementa, na tom principu radi Ice probe. To je mala poluvodicka ploca koja se na jednoj strani jako ohladi, a na drugoj jako zagrije kada ju prikljucis na istosmjerni izvor napajanja:

Peltierov element i ostali dijelovi su dostupni u Chipoteci: LINK, mislim da bi se dalo sloziti za nekih 500-tinjak kn.
Izrada bi trebala biti jednostavna, "vrucu stranu" plocice pricvrstis na aluminjki hladnjak sa ventilatorom, kao na videu, a hladnu na staklo izoliranog akvarija ili na plastificiranu metalnu sondu slicno kao kod originalnog Ice probe pa postavis taj dio u vodu. Plocica i ventilator se spoji na odgovarajuce izvore napajanja i po potrebi se moze staviti termostat.

Ovdje ima jos jedna metoda izrade sa peltierom: LINK
« Zadnja izmjena: Svibanj 01, 2013, 22:09:44 poslijepodne od Kori »
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline strasilo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #12 u: Svibanj 01, 2013, 22:11:48 poslijepodne »
ista dimenzija Peltiera na (j)ebaju 3,5$ ... ;)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2013, 23:56:13 poslijepodne »
Razmišljao sam probati napraviti nešto kao hlađelje u atuomobilu.
Voda prolazi kroz hladnjak i hladi se.
Na ebayu imaju http://www.ebay.com/itm/170900712317?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649

Staviti ventilator na to i spojiti negdje izmedju pumpe i akvarija.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #14 u: Svibanj 14, 2013, 01:56:33 prijepodne »
Razmišljao sam probati napraviti nešto kao hlađelje u atuomobilu.
Voda prolazi kroz hladnjak i hladi se.
Na ebayu imaju http://www.ebay.com/itm/170900712317?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649

Staviti ventilator na to i spojiti negdje izmedju pumpe i akvarija.

Takav oblik hlađenja ti ne bi bio jako ucinkovit jer ti je akvarijska voda priblizno iste temperature kao i okolina. Toplina iz akvarija jednostavno nema kuda otici, nemas dovoljnu temperaturnu razliku. Puno ti je ucinkovitije onda usmjeriti ventilatore u povrsinu vode jer onda hladis akvarij uz pomoc latentne topline isparavanja.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 14, 2013, 09:00:52 prijepodne »
meni peltier naručen ... vodenu "glavu" mi poklonio kum ... frend već radi na elektronici ... sve se nadam da bi idući tjedan moglo na generalnu probu .. iako mi se još uvijek ne pregrijava akvarij ... :)

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #16 u: Svibanj 14, 2013, 09:18:55 prijepodne »
meni peltier naručen ... vodenu "glavu" mi poklonio kum ... frend već radi na elektronici ... sve se nadam da bi idući tjedan moglo na generalnu probu .. iako mi se još uvijek ne pregrijava akvarij ... :)
Kod peltiera trebas paziti na par stvari.
Prvo, naj veca efikasnost peltiera je ukoliko imas naj manju razliku temperature s obje strane. Zvuci cudno, ali... Kada ga upogonis, onda ce ti se s jedne strane jako ugrijati a s druge jako ohladiti. Tu razliku trebas drzati sto manjom. Znaci, moras imati jako dobro hladjenje na toploj strani, dok pak s druge, hladne strane moras imati dobru dovodnju topline (iz akvarija). To pak znaci da moras naci jako dobro hladilo za toplu stranu (pozeljno vodeno) dok za hladnu stranu je stvar svakako pozeljno montirati u vodu gdje imas veliki protok.
Uz to, trebas podosta izolirati sam peltier od zraka. Naime, hladna strana ce se u trenu orositi, zainjiti, zalediti, i dobiti ces hrgu leda. Naj bolje je ako mozes jednu i drugu stranu prisloniti uz veliku metalnu plohu, gdje onda izmedju te dvije plohe zasilikoniras (ili slican postupak) kako bi sprijecio dovod zraka.

Bilo je jos par caka oko toga, ali, ne sjecam se vise :)
Pogledaj malo kako izgledaju DIY projekti sa peltierom (za procesore recimo), pa ces vec naci zanimljive detalje na koje treba obratiti pozornost.

Sretno :)

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 14, 2013, 10:23:40 prijepodne »
na compu je peltier već dobro isproban ..... ;)

najviše me ustvari muči potrošnja struje.. :D

toplu stranu peltiera ću hladiti jednim ovećim zalmanom... koji je sam za sebe spuštao temperaturu prozesora za nekih 40ak°C .. pa se sličnom nadam i na peltieru .... a sa hladne strane ide vodena "glava" kroz koju će strujati voda iz akvarija .. ;)

između peltiera i drugih elemenata ide termo pasta .. a sve će biti fiksirano na postolje .... tako da se nadam i zanimljivom vizualnom efektu ...  :up:

kad bude sve gotovo javim se u temu sa slikama..  :up:

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #18 u: Svibanj 14, 2013, 10:30:28 prijepodne »
Koliko jak Peltier si narucio?
Na kakvo napajanje ces ga spajati?

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 14, 2013, 10:38:17 prijepodne »
60W .... napajanje od compa

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 15, 2013, 15:41:20 poslijepodne »
evo vodena "glava" ...

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #21 u: Svibanj 15, 2013, 15:55:36 poslijepodne »
Nadam se da se glava da rastaviti da ocistis alge nutra i smece koje ce se nakupiti...

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #22 u: Svibanj 15, 2013, 17:29:46 poslijepodne »
60W .... napajanje od compa

A koliko velik akvarij planiras hladiti s njime? Bas me zanima kako ce na kraju izgledati, mislim da ce to biti prvi slikama popracen peltier hladnjak na forumu :up:
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #23 u: Svibanj 15, 2013, 19:11:33 poslijepodne »
zanimljiv projekt, ramišljao sam i ja već o sličnome,no nikako vremena i novaca nać za nešto konkretno složit.

Ograniči svakako struju nekako, da nebi peltier povukao previše A i da se napajanje nebi zdimilo

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Svibanj 15, 2013, 19:26:54 poslijepodne »
evo vodena "glava" ...

Provjeriti da hladnjak nije bakreni, jer u većini slučajeva je, kod PC vodenih hlađenja.  :up: