Axolotl Resort Pozdrav svima,
relativno sam novi na forumu, do sada sam uglavnom istraživao, priupitao par stvari, i uglavnom trgovao nešto sitno.
Ovu temu otvaram prvenstveno kako bi možda zainteresirao, a u krajnjem slučaju i pomogao nekome tko se odluči „udomiti“ Axolotle. Na internetu i razgovoru s ljudima sam nailazio na vrlo oprečne informacije, tako da je sve bilo potrebno uzimati s rezervom.
Iako sam odrastao uz akvarije (s ribicama) ovo je moj prvi akvarij kojeg sam krenuo slagati od početka do kraja.
Ne kažem da je ovo urezano u kamen, da bi ovako svi trebali raditi ili nešto slično, već samo u kojem smjeru sam ja otišao
Već prije nego li sam krenuo istraživati znao sam što želim u akvariju, i sav fokus je bio usmjeren na kako to i ostvariti.
Odlučio sam se za vodozemca
Ambystoma Mexicanum u narodu poznatiji kao Axolotl.
Vrsta je specifična za dva jezera u okolici Meksika te se nalazi na CITES listi kao ugrožena vrsta.
Nažalost, istraživanje koje je provedeno 2013 godine pokazalo je da nema više živih jedinki u prirodi.
Zahvaljujući njihovoj mogućnosti regeneracije svih udova, predmet su raznih istraživanja po sveučilištima diljem svijeta, tako da je Axolotle i dalje moguće kupiti iz uzgoja.
--
Faza planiranja1. AkvarijDimenzije su uvjetovane životnim, tj. slobodnim prostorom kojeg imam u stanu.
S obzirom da dimenzije nisu standardne jedina opcija mi je bila izraditi akvarij i ormarić po mjeri
Skice, stavljanje u prostor i sve ostalo je ziheraški odrađeno u Sketchup programu, te nakon toga i naručeno za izradu po mjeri.
Ono za što sam se odlučio jest akvarij dimenzija 75cm x 35cm x 43cm.
Dakle cca 112L. Preporučuje se 30+ litara po jedinci. S obzirom da sam nabavljao dva komada, moja računica je svakome osigurati skoro duplo dakle 50ak L.
2.Podloga i biljkeAxolotli preferiraju hladnu vodu, tj. optimalna temperatura im je između 16-18C, tako da odmah u startu sam bio vrlo ograničen s biljkama.
Također, poznati su kao dobri „vrtlari“
, pa svojim plivanjem, komešanjem i slično često počupaju biljke van.
Drugi problem je u tome što se axolotli hrane uvlačenjem tj. kada im je hrana u blizini usta, usišu je unutra zajedno sa vodom. Što znači da sve što im stane u usta, će prije ili kasnije i završiti u njima, tako da postoji opasnost od usisavanja kamenčića i ostalih stvari.
S obzirom da gusti biljni akvarij nije dolazio u obzir, hranjiva podloga je otpala i jedina sigurna opcija za njih je bio pjesak. Tu sam uzeo JBL Sansibar Black
Od biljaka sam pokušao odabrati nezahtjevne i one koje mogu preživjeti na niskim temp. No uletjela je i pokoja druga.
Početni postav se sastojao od:
Cladophora aegagropila
Echinodorus tenelus
Eleocharis parvula
Hygrophille angustifolia
Myriophyllum mattogrossense
Lysmachia nummulari
3. Oprema-Rasvjeta je T5, 2x 24W – Nature Superb i Bio Vital.
Važno za napomenuti. Rasvjeta je u akvariju ISKLJUČIVO zbog "preživljavanja" biljaka i vizualnog dojma. Axolotli kao takvi vole tamnija mjesta (nemaju očne kapke) te ukoliko se koristi rasvjeta potrebno im je osigurati mjesta gdje se mogu sakriti u sjenu.
- HlađenjeKao što sam naveo prije, optimalna temperatura je između 16-18C.
U dnevnom boravku vrlo je teško održati tu temperaturu pomoću ventilatora, isparavanja i slično,
te sam se odlučio na jedino rješenje koje mi može osigurati konstantnu optimalnu temperaturu a to je komercijalni chiller, nažalost i najskuplja opcija.
Zbog veličine ormarića, količine vode i svega ostaloga odabrani model je TECO TK150
-FilterŠto se filtera tiče tu je priliku dobio Sicce Whale 200 sa 3 filter košarice
Filter materijal je odmah zamijenjen i nadopunjen prije prvog korištenja.
Tehnički podaci:
Protok - 700 l/h
Potrošnja energije - 6 W
Volumen spremnika - 4 L
Broj filter košara - 3
Za akvarije - 100 L - 200 L
Crijevo - 12/16 mm
Zamijenjen je nastavak na izlazu crijeva i dodan spray bar, kako bi se razbijala površinska napetost vode, ali i smanjilo kretanje iste, s obzirom da axolotli preferiraju mirniju vodu.