Srpanj 22, 2025, 17:07:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Masovan pomor riba, pomagajte, molim vas!  (Posjeta: 10375 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mbogdan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Masovan pomor riba, pomagajte, molim vas!
« Odgovori #25 u: Veljača 07, 2014, 13:29:47 poslijepodne »
grg4 imas li taloznicu u fiteru?

Offline grg4

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #26 u: Veljača 07, 2014, 13:32:17 poslijepodne »
grg4 imas li taloznicu u fiteru?

imam, filter se sastoji od tri komore, u jednoj je grijac, u drugoj filter materijal i u trecoj pumpa.

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #27 u: Veljača 07, 2014, 13:40:21 poslijepodne »
nadam se da nisi poslusao onaj savjet sa pranjem filter materijala,imas taloznicu ne peri nista filter materijal je cist,ljudi bubnu pa ostanu zivi....(bolje je ne dati savjet nego dati totalno krivi).Kud su ribe bolesne tu jos i ako pobijes bakterije u filteru tek onda imas veselje.
Ne diraj nista,ubaci nesto od slijedecih lijekova sera bactopur direkt ili jbl furanol,a posto si radio izmjene vode i testovi pokazuju da je ok,nemas potrebe mjenjati vodu prije aplikacije lijeka...
Greska je napravljena u nabavi riba sa 5 strana bez provedene karantene i to je sad placeno gubitkom riba i trosenjem novca na lijek,ali apliciraj lijek sto prije i javljaj promjene.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 07, 2014, 13:47:15 poslijepodne »
lijek je vec apliciran prije par sati, bactopur direct (na preporuku jednog od poznatijih akvarista u HR, i bas je naglasio da mora biti "direct", a ne obicni), ostat ce u akvariju pet dana pa cemo vidjeti sto ce biti, nadam se da ce bakterije nestati, a s njima i smrtnost. ubacio sam ribama malo prije jednu tabletu za ribe dna, sve je najnormalnije, sjatile su se na to kao da nisu tri dana jele, zasad apsolutno nikakav problem nije vidljiv.

ono sto me muci je sto je tako bilo skoro svakog dana, i onda za par sati bezivotna tijela.

nema previse mjesta za humor u ovakvoj situaciji, ali ova zuckasta nijansa bactopura u akvariju mi se bas svidja.

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #29 u: Veljača 07, 2014, 13:50:14 poslijepodne »
bactopur direkt i furanol sadrze nifurpirinol koji ima brzo djelovanje do max 6 sati se vec vide rezultati,tako da ako danas vise nista ne ugine to je to,ali cisto sumnjam da je neka greska... drzim fige da sve bude ok ;)

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Veljača 07, 2014, 14:05:59 poslijepodne »
puno hvala! :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #31 u: Veljača 10, 2014, 11:02:18 prijepodne »
Pozdravljam i odmah se na početku ispričavam jer nisam nekoliko dana posjećivao Akvarij.net.

Prema svemu što si napisao i priloženim fotografijama radi se o trovanju riba nitritima i amonijakom koji izazivaju širenje i pucanje krvnih kapilara a što je vidljivo izvana kao crvene pjege po tijelu a isto se događa i kod trovanja nitratima.

Što je uzrok povišenju nitrata i amonijaka?

Gnojivo za biljke! Ne znam da li si kupio baš specijalno gnojivo za biljke u biljnim akvarijima jer ako nisi onda imaš sreće što ti nisu uginule sve ribe a ako si kupio baš gnojivo za biljne akvarije u originalnoj ambalaži onda su se očito granulice počele prebrzo otapati i u vodu oslobađati prevelike količine gnojiva... Već se dogodilo nekoliko puta od kada pišem na forumu da su pougibale ribe zbog granulica ili kuglica za gnojenje bilja...

U takvim slućajevima treba se odmah povaditi sve granulice i promijeniti do 80% vode uz detaljno usisavanje podloge te dodati dupla doza Easy Life FFM-a i 1,5 žličica soli na svakih 50 litara vode jer sol ublažava i neutralizira posljedice trovanja te znatno pojačati aeraciju akvarija preko zračnog kamena jer trovanje amonijakom, nitratima i nitritima otežava uzimanje kisika, odnosno, disanje riba a i to olakšava upotreba soli.

U iznimno rijetkim slućajevima (koliko sam dugo na forumu bilo je samo nekoliko) bakterije mogu izazvati bolest koja se zove septikemija a radi se o trovanju krvi bakterijskim toksinima koje također izgleda slićno kao na tvojim fotografijama ali se te crvene pjege prostiru po cijelom tijelu i unutar tijela.

Žao mi je što se nisam prije javio ali što napraviti sada?

Kada si već započeo liječenjem bactopur Directom (nadam se da si potpuno siguran da se radi o Directu (tablete) a ne samo o bactopuru) tada svakako dodaj u akvarij i sol (1 čajna žličica na svakih 50 litara vode) i neka liječenje traje 5 dana. Obavezno odmah uvedi aeraciju preko zračnogkamena i pojačaj na maksimum.

(Samo da napomenem da je trovanje amonijakom, nitratima i nitritima izrazito opasno i brzo ubija ribe ako je veća tvdroća vode)

Nakon završetka liječenja napravi izmjenu cca 60% vode uz detaljno usisavanje podloge usisavačem podloge i jedan dan filtriraj preko aktivnog ugljena a slijedeći dan kada iz filtera izbaciš aktivni ugljen ulij duplu dozu easy Life FFM-a i obavezno preporučenu dozu dobrih bakterija Easy Life Easystart ili neke druge a slijedeći dan duplu dozu vitamina. Naredna 4 tjedna mijenjaj vodu svakih 7 dana po cca 25% uz dodatak dobrih bakterija i preporučenu dozu FFM-a a slijedeći dan preporučena doza vitamina.

Nakon što se stanje smiri predlažem slijedeće:

1. S obzirom da držiš ribe dna treba ti vanjski filter koji će imati jaće strujanje usmjereno prema dnu (minimalno Fluval 405) a usisna cijev također mora biti na dnu jer nije dobro kao što je na fregradnim filterima da nečista voda ulazi od gore u filter. Također trebaš još jedan filter jer je ovo premali protok za 400lkoliki je tvoj akvarij.
2. Dok ne nabaviš još jedan filter uvedi aeraciju preko zračne pumpe jer ribama fali kisika bez obzira na mreškanje površine vode koje radi izlazna cijev iz tvoga filtera.
3. vodu mijenjaj svakih 15 dana po cca 25% uz detaljno usisavanje podloge
4. filter materijal properi u izvađenoj akvarijskoj vodi svakih 40-ak dana
5. Dodavanje RO vode može ali tada vodu moraš obogačivati sa mineralima recimo sa Sera mineralSalt koja obogačuje vodu a ne podiže tvrdoću.
6. nemoj ih hraniti sa kozicama imaš odlične hrane (smrznuti krvavi crvi, artemija, hrana za diskuse, gliste i dr.) Kada hraniš sa krastavcimai tikvicama naveće im staviš a ujutro moraš sve izvaditi napolje zbog truljenja.

Za sada toliko, sve najbolje.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Veljača 10, 2014, 12:30:23 poslijepodne »
puno hvala na odgovoru, zivio!

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #33 u: Veljača 10, 2014, 13:13:10 poslijepodne »
Plavi mislim da se ne radi o trovanju nitratima,jer je mjenjano dosta vode,a i ribe koje ugibaju su razlicite i osjetljive i manje osjetljive,a sol nikako ne bi preporucio radi koridorasa.Mislim da su pomjesane ribe sa puno izvora,doslo je do bakterijskog boom-a i tu je glavni problem,ako je nh3/nh4 sto vidimo na testu 0 i izmjenjeno preko 100l vode u nekoliko dana tada sam misljenja da nitrati nisu u stanju toliko skociti da bi ubili ribe.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Veljača 10, 2014, 13:18:49 poslijepodne »
izmijenjeno je preko 200l vode ukupno u desetak dana, jer sam je htio sto prije "smeksati", a nakon sto sam stavio granulice sam mijenjao dva puta po cca 50l, a posljednji put dan ranije nego je uginula prva riba.

napominjem da sam stavio ukupno 5g granulica (osmocote) rasporedjeno na tri lokacije u akvariju.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #35 u: Veljača 10, 2014, 13:43:42 poslijepodne »
Vidim da nisam bio potpuno jasan.

Ja sam napisao da se radi o trovanju amonijakom i NITRITIMA a ne nitratima a svemu pogoduje smanjena količina kisika u vodi.

Količina soli koju obavezno mora staviti u akvarij je minimalna i ne šteti ribama i bilju. Ako nestavi sol imat će još uginuća.

Još jedna tvrdnja da se ne radi o bakzerijskoj infekciji su česte i velike promjene vode.

Uvučeni trbusi su znak infekcije parazitima ali o tome drugom prilikom.

Kod bolesti bakzerijska septikemija riba pougibaju sve ribe u roku od tjefan dana a imaju crvenilo po cijelom tijelu...

Ja bih za svaki slučaj oprao i filzer materijal i provjerio da li pumpa dobro pumpa i da li sistem radi kako treba.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Veljača 10, 2014, 13:50:12 poslijepodne »
zasad se stanje cini stabilnim, nema novih uginuca, ribe normalno jedu, a i po ponasanju se ne moze vidjeti nesto neobicno.

sol sam ubacio odmah poslije bactopur directa i to ce sad ostati do sutra navecer, a onda slijedi izmjena i dalje promatranje situacije. od svih riba koje su uginule jedino je L201 imao uvucen trbuh, sve ostale su bile blago napuhane, a kod nekih se dalo primijetiti i ispupcene oci.

kroz par sati cu dobiti i NO3 test pa cemo vidjeti sto on kaze.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Veljača 10, 2014, 18:35:16 poslijepodne »
malo prije napravljen test...

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #38 u: Veljača 10, 2014, 19:24:23 poslijepodne »
Eto trovanje nitritima. Sve iznad 0 je lose, a kod tebe to nije 0.

Rekao sam ti odmah nije bolest. Plavi isto, a uzrok su ti one kuglice za kucne biljke.

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #39 u: Veljača 10, 2014, 19:34:58 poslijepodne »
Po savjetu sa foruma, a u vezi gnojenja bilja makroelementima, prije koji mjesec u svoj akvarij sam stavila 1 štaić za sobno bilje iz dm-a. Napominjem, 1, razlomljen na 5 dijelova, u podlogu...nakon mjesec dana rasbore su jedna po jedna svaki dan ugibale...u 4 dana 8 komada. Po savjetu plavog, sve iz akvarija je izvađeno, ispran pijesak, i od tada sve u redu. Zaključak: ne gnojiti nikakvim alternativnim kvazi rješenjima.  :)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #40 u: Veljača 10, 2014, 20:38:46 poslijepodne »
Uf, više se bojim tih nitrita nego babaroge  :o
Iako sam samo jednom imao u akvariju malkice nitrita, svaku sedmicu između 2 izmjene vode štreberski mjerim sve parametre :nerd:

Sretno Grg4 i javljaj rezultate! 

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Veljača 10, 2014, 22:24:34 poslijepodne »
prema objasnjenju iz testera izmjerena kolicina nitrata je potpuno bezopasna za ribe, a korisna za biljke.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #42 u: Veljača 10, 2014, 22:42:13 poslijepodne »
Od odbljeska blica ne vidim da li si ovaj zadnji test radio na NO3 (nitrati) ili NO2 (nitriti)? Update: Sad sam skužio da se radi o NO3 testu.
Nitrata (NO3) mora biti zbog biljaka, pa (bar po JBL testu) do 50mg/l nije opasno po ribe (mada je kod mene razina do cca 20mg/l.)
Po ranijem testu, razina amonijaka (NH3) i amonija (NH4) je u redu. Znači, ostaju NITRITI (NO2) za provjeriti!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #43 u: Veljača 10, 2014, 22:43:15 poslijepodne »
gle, nitrIti nisu nitrAti. Jedno je NO2 a drugo NO3. Jedno je otrov a drugo je hrana za biljke.
ukratko, otpad od bilja i riba ti je amonijak koji je stetan, otrov za ribe
bakterije ga pretvaraju u nitrIte koji su isto tako otrov. I onda te nitrIte pretvaraju u nitrAte koji do odredjene granice nisu stetni po ribe.

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #44 u: Veljača 12, 2014, 20:51:31 poslijepodne »
Grga kakvo je stanje?

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 12, 2014, 20:59:54 poslijepodne »
jucer sam promijenio vodu, cca 110l 50/50 mjesavine pipe i RO (izvukao sam to 600l/h pumpom iz akvarija i pogodio kolicinu u 2dl!!!), lagano ocistio filter u akvarijskoj vodi, ubacio skoro 2sl FFM-a unutra i ostavio.

danas je stanje prilicno stabilno, pomor se, cini se, ne nastavlja, sto mi se jako svidja.  ;)

u sljedecih par dana ce se vidjeti kako i sto, aktualno stanje ostavljam jos tjedan dana, do sljedece izmjene vode.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #46 u: Veljača 13, 2014, 09:21:57 prijepodne »
Dodaj još soli toliko koliko si promijenio vode jer sol neutralizira posljedice trovanja i ubrzava regeneraciju.

Također nemoj smetnuti i zaboraviti da ako dodaješ RO vodu moraš tu istu vodu obogačivati mineralima za RO vodu a koji ne podižu tvrdoću vode recimo sera mineral salt.

Dodaj im i vitamine na hranu i u vodu.

Lijep pozdrav.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 13, 2014, 10:29:30 prijepodne »
vise im necu dodavati cistu RO nego cu je mijesati sa pipovacom, danas takodjer nema vise gubitaka. nadam se da je proslo.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #48 u: Veljača 13, 2014, 20:22:40 poslijepodne »
Svaka Ro voda se mora obogatiti sa mineralima jer i protivnom opada imunitet i javljaju se bolrsti a ribe slabo napreduju u rastu, javljaju se deformacije koštane strukture, ne mogu se razmnožavati i sl....