AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 150x50x55, malo vise od 400l
- temperatura, 26
- parametri vode: pH 7, nitrati 0, GH ne znam i KH 8
- vrijeme od pokretanja akvarija, dva i pol mjeseca
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 2 tjedna
- koliko često i koliko mijenjate vode u posljednjih 15-ak dana ubaceno cca 250l ciste RO, prije toga nije bilo znacajnijih promjena vode (cekao sam membranu)
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - usisao prije par dana, kad sam primijetio neobicne smrtnosti
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - unutrasnji pregradni, pumpa 1350l/h
- način i periodi čišćenja filter materijala - niti jednom dosad
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - bio kuglice, keramika, spuzva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? panjevi, nema sluzi
- grijač - eheim jager, 200W
- pumpa za zrak - nemam
- CO2 sustav – nemam
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - apsolutno nista
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - trentno stanje; L183 2 kom, L340 2 kom, L201 1 kom, L144 1 kom, ancistrus obicni 1 kom, ancistrus super red 1 kom, corydoras sterbai 4 kom, coridoras julii 5 kom, corydoras aeneus 2 kom, corydoras black venezuela 4 kom, otosi 5 kom, neonke 20-ak kom, ramirezi 8 kom, čikov 3 kom, corydoras elegans 5 kom, kozice 30-ak kom, ancistrus albino 1 kom, guppy 3 kom
- starost ribica - uglavnom sve mlade ribe, izuzev para L 183, koji su fullodrasli
- ima li potencijalnih „terorista“ - zenka ancistrusa, prilikom hranjenja tjera sve od sebe, i prilicno je agresivna
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - 2 puta dnevno, tetrine granule za diskuse i dajana tabletice, rok trajanja nije prosao. ponekad znam ubaciti krastavac, ili bundevu za ancistruse, te pokoji smrznuti rep kozice (dobili su tri komada dosad, jedan prije nego je pomor poceo, riba koja ga je najvise jela, ancistrus obicni, je jos uvijek ziva).
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - nesto malo crne cupave na listovima kripte i anubiasa koji su uz svjetlo, alge nisu bile uopce prisutne od prvog dana cikliranja
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - ne
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi - samo sitni sljunak, 5-8cm
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - prije tjedan dana sam stavio osmokot (sporootpustajuce gnojivo, par kuglica je ostalo na sljunku, ali nisam tome pridavao vaznost)
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - cetiri nove biljke od istog uzgajivaca, i ribice sa pet strana
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - sve regularno
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - zdrave ribice nakon par sati pronalazim mrtve, ancistrusi redovno napuhani, L201 je izgledao kao da je imao uvucen stomak. moguce je pronaci i tragove poput neke krvi ispod ljuske (fotografije). u pet dana je su uginuli: 1 L104, 1 L201, sigurno 10-ak neonki, 2 ramireza, 4 malena corydorasa aeneusa (to je od danas), 1 corydoras black venezuela, 1 ancistrus super red, 1 L144, 1 corydoras sterbai, 1 kozica
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima - vidljivo crvenilo na kozi, kod nekih neonki trbuh napuhan, a kod nekih gotovo razrezan, prazan.
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - umire se, izgube boju, a neonke dodju do povrsine i trzuckaju tijelom
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - to nisam primijetio
- kad su se simptomi prvi puta uočili - prije pet dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - jucer ubacena doza bactopura, preporucena od strane iskusnog akvariste
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - pise gore
- stanje ostalih stanovnika - odlicno, ali je problem sto za par sati ne znam hoce li svi biti zivi. sto god da se dogadja, dogadja se brzo. od naizgled zdrave i normalne ribe u par sati imam mrtvu.
ovo su primjeri, fotografije riba koje su trenutno zive, ali uskoro ocekujem suprotno, ovo crvenilo im izgleda isto kao i na super red ancistrusu koji je jucer uginuo.

dok sam pisao post, pogledao sam u akvarij, jedan cory black venezuela je poceo, zaista nicim izazvan, bjesomucno plivati i okretati se po akvariju, udario se par puta o drvo i staklo, i sam se ozlijedio, sad mu curi krv iz oka i sitno trzucka dok pliva.

a kod ovog crvenilo napreduje

Masovan pomor riba, pomagajte, molim vas!