Srpanj 21, 2025, 21:29:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Masovan pomor riba, pomagajte, molim vas!  (Posjeta: 10359 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline grg4

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Masovan pomor riba, pomagajte, molim vas!
« u: Veljača 07, 2014, 08:11:50 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 150x50x55, malo vise od 400l
-   temperatura, 26
-   parametri vode: pH 7, nitrati 0, GH ne znam i KH 8
-   vrijeme od pokretanja akvarija, dva i pol mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    2 tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode u posljednjih 15-ak dana ubaceno cca 250l ciste RO, prije toga nije bilo znacajnijih promjena vode (cekao sam membranu)
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - usisao prije par dana, kad sam primijetio neobicne smrtnosti

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    - unutrasnji pregradni, pumpa 1350l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala   - niti jednom dosad
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   - bio kuglice, keramika, spuzva

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   panjevi, nema sluzi
-   grijač - eheim jager, 200W
-   pumpa za zrak   - nemam
-   CO2 sustav – nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - apsolutno nista

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   - trentno stanje; L183 2 kom, L340 2 kom, L201 1 kom, L144 1 kom, ancistrus obicni 1 kom, ancistrus super red 1 kom, corydoras sterbai 4 kom, coridoras julii 5 kom, corydoras aeneus 2 kom, corydoras black venezuela 4 kom, otosi 5 kom, neonke 20-ak kom, ramirezi 8 kom, čikov 3 kom, corydoras elegans 5 kom, kozice 30-ak kom, ancistrus albino 1 kom, guppy 3 kom
-   starost ribica    - uglavnom sve mlade ribe, izuzev para L 183, koji su fullodrasli
-   ima li potencijalnih „terorista“   - zenka ancistrusa, prilikom hranjenja tjera sve od sebe, i prilicno je agresivna
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   - 2 puta dnevno, tetrine granule za diskuse i dajana tabletice, rok trajanja nije prosao. ponekad znam ubaciti krastavac, ili bundevu za ancistruse, te pokoji smrznuti rep kozice (dobili su tri komada dosad, jedan prije nego je pomor poceo, riba koja ga je najvise jela, ancistrus obicni, je jos uvijek ziva).

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - nesto malo crne cupave na listovima kripte i anubiasa koji su uz svjetlo, alge nisu bile uopce prisutne od prvog dana cikliranja
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi - samo sitni sljunak, 5-8cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - prije tjedan dana sam stavio osmokot (sporootpustajuce gnojivo, par kuglica je ostalo na sljunku, ali nisam tome pridavao vaznost)

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   - cetiri nove biljke od istog uzgajivaca, i ribice sa pet strana
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - sve regularno

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - zdrave ribice nakon par sati pronalazim mrtve, ancistrusi redovno napuhani, L201 je izgledao kao da je imao uvucen stomak. moguce je pronaci i tragove poput neke krvi ispod ljuske (fotografije). u pet dana je su uginuli: 1 L104, 1 L201, sigurno 10-ak neonki, 2 ramireza, 4 malena corydorasa aeneusa (to je od danas), 1 corydoras black venezuela, 1 ancistrus super red, 1 L144, 1 corydoras sterbai, 1 kozica
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima - vidljivo crvenilo na kozi, kod nekih neonki trbuh napuhan, a kod nekih gotovo razrezan, prazan.
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - umire se, izgube boju, a neonke dodju do povrsine i trzuckaju tijelom
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - to nisam primijetio
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   - prije pet dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   - jucer ubacena doza bactopura, preporucena od strane iskusnog akvariste
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   - pise gore
-  stanje ostalih stanovnika - odlicno, ali je problem sto za par sati ne znam hoce li svi biti zivi. sto god da se dogadja, dogadja se brzo. od naizgled zdrave i normalne ribe u par sati imam mrtvu.

ovo su primjeri, fotografije riba koje su trenutno zive, ali uskoro ocekujem suprotno, ovo crvenilo im izgleda isto kao i na super red ancistrusu koji je jucer uginuo.  :(

dok sam pisao post, pogledao sam u akvarij, jedan cory black venezuela je poceo, zaista nicim izazvan, bjesomucno plivati i okretati se po akvariju, udario se par puta o drvo i staklo, i sam se ozlijedio, sad mu curi krv iz oka i sitno trzucka dok pliva.

a kod ovog crvenilo napreduje
https://imagizer.imageshack.us/v2/685x514q90/849/xv92.jpg
Masovan pomor riba, pomagajte, molim vas!
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2014, 08:27:49 prijepodne od grg4 »

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Masovan pomor riba, pomagajte, molim vas!
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2014, 08:34:31 prijepodne »
Zašto stavljaš samo RO vodu?
Dno trba usuisavati svaki puta kad mjenjaš vodu.
Filter očisti svaki mjesec jednom i aktivni ugljen izbaci van, zamjeni ga spužvom.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2014, 08:37:44 prijepodne »
Zašto stavljaš samo RO vodu?
Dno trba usuisavati svaki puta kad mjenjaš vodu.
Filter očisti svaki mjesec jednom i aktivni ugljen izbaci van, zamjeni ga spužvom.

stavio sam RO zato da omeksam sve skupa, sa 16 je KH pao na 8, aktivni ugljen nemam u filteru, ali nisam ga cistio od pocetka cikliranja.

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2014, 09:39:50 prijepodne »
prvo, napravi veću izmjenu vode (bar 100L) u akvariju i pokušaj kad vadiš vodu van da to radiš tako da usisavaš pijesak i kad prođeš cijelu površinu onda ostatak do 100L. Vodu koju budeš ubacivao pokušaj bar malo prethodno temperirati da nebude led-ledeni. Očisti filter, no nemoj sve povaditi van i oprati jer ćeš opet napraviti šok za bio sistem, spužvu isperi u vodi koju si izvadio iz akvarija, kuglice isto , a keramiku možš pod lagani mlaz tekuće vode (mlake)
Smanji hranjenje, pojačaj dotok kisika u aq.
Zadnje - čekaj i budi strpljiv , no ako se pojave kakvi znakovi po ribama onda ideš na lječenje.
Mislim da si nebrigom oko čistoče aq. napravio septičku od akvarija i nakupio nitrate i sl. sra....

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2014, 09:53:17 prijepodne »
prvo, napravi veću izmjenu vode (bar 100L) u akvariju i pokušaj kad vadiš vodu van da to radiš tako da usisavaš pijesak i kad prođeš cijelu površinu onda ostatak do 100L. Vodu koju budeš ubacivao pokušaj bar malo prethodno temperirati da nebude led-ledeni. Očisti filter, no nemoj sve povaditi van i oprati jer ćeš opet napraviti šok za bio sistem, spužvu isperi u vodi koju si izvadio iz akvarija, kuglice isto , a keramiku možš pod lagani mlaz tekuće vode (mlake)
Smanji hranjenje, pojačaj dotok kisika u aq.
Zadnje - čekaj i budi strpljiv , no ako se pojave kakvi znakovi po ribama onda ideš na lječenje.
Mislim da si nebrigom oko čistoče aq. napravio septičku od akvarija i nakupio nitrate i sl. sra....

bactopur direct u kombinaciji sa soli je vec u akvariju jer je utvrdjeno da se radi o bakteriji. pet dana voda ne smije van, kad sam vec stavio lijek.

prilikom svake izmjene vode radio sam temperiranje, naravno. nitrati su na nuli, svrdlasti puzevi uredno ruju dno i ne idu na povrsinu (oni su dobar indikator povisenih nitrata), u posljednjih 15-ak dana sam promijenio cca 250l vode ukupno i to koristeci cistu RO, a sve to u 5 navrata. zaista ne znam zasto si to okarakterizirao kao nebrigu i uz spominjanje septicke kad je akvarij ionako daleko od preopterecenog sto se tice broja i velicine riba u odnosu na kapacitet.

hvala ti na sugestijama i pomoci, ali posljednjom recenicom si se definitivno pro*rao.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2014, 10:07:46 prijepodne »
Mislim da nije nebriga u pitanju, već nešto drugo, ali što ne znam.
Na volumen akvarija i broj riba najbolje ti je mjenjati vodu svakih 14 dana, po 100litara, mislim da je to uvrh glave, samo moj savjet je stavljaj običnu pipovaču!
Neka se naviknu na to, RO mislim da nije nasretnije riješenje.
Dosta si KH smanjio, možda je to prevelika promjena bila, ali sve ove ribe koje imaš ljudi najnormalnije drže na pipovači i nikakvog problema.
Voda samo neka bude temperirana i odstajala dan/dva da ne bude previše klora i mislim da je to recept kojim ne možeš fulati!
Sretno dalje! A ako neće ići, malawci su uvijek tu, za njih je odlična tvrda voda  :D :D :D

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2014, 10:12:53 prijepodne »
RO je tu ponajvise radi ovih divljih L-ova koje sam nedavno ubacio, kako bih im eventualno ugodio. ocito je kljuc sto su u 2-3 dodane ribe sa 5 razlicitih lokacija i kasnije biljke sa seste. vjerojatno se tu negdje skrila ta bakterija i pocela raditi pomor.

kako god, ostaje mi cekati pet dana i vidjeti sto ce se dogadjati. nakon toga jedna dobra izmjena vode i to bi trebalo biti to. uplasio sam se da je mozda radi naglog omeksavanja vode ph drasticno pao, ali nije, mjerio sam 6 puta u dva dana i uvijek je 7, znaci stabilan. tds mjerac pokazuje vrijednost 14 (140 ppm), a prije nego sam poceo dodavati RO ta vrijednost je bila 52, a KH 16.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #7 u: Veljača 07, 2014, 10:13:34 prijepodne »
Iako kazes da si utvrdio da je bakterija, iskreno ja prije mislim da ti je do osmokote.

Ovo izgleda ko klasican simptom trovanja (indikacija trovanja) kod koridorasa, tak se inace zacrvene.

Osmocota zna napraviti bas ovo. Kazes tjedan dana ju imas unutra, neke su ti isplivale iz podloge . Pomrli su ti somovi.

I cesto ljudi pogrijese kod koridorasa da ovakve mrlje odmah proglase bakterijom a zapravo su trovanje. Do unazat godinu dvoje se uvijek mislilo da je ovakva mrlja na koridorasima bakterija, a ispalo da je u 90% slucajeva trovanje.

« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2014, 10:18:59 prijepodne od DavorT »

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2014, 10:17:10 prijepodne »
Iako kazes da si utvrdio da je bakterija, iskreno ja prije mislim da ti je do osmokote.

Ovo izgleda ko klasican simptom trovanja kod koridorasa, tak se inace zacrvene.

Osmocota zna napraviti bas ovo.

osmocot sam stavio u podlogu, istina, par kuglica je ostalo na povrsini sljunka. je li moguce da su to pojeli? kupio sam onaj koji bi se trebao konstantno otpustati kroz 12-14 mjeseci.

edit: jos bih napomenuo da sam stavio otprilike trecinu preporucene doze na predvidjena mjesta, upravo sam izvagao, od 50g vrecice mi je ostalo 45.
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2014, 10:22:18 prijepodne od grg4 »

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #9 u: Veljača 07, 2014, 10:20:19 prijepodne »
Što manje kemije u akvariju i svi će biti sretniji  ;)

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #10 u: Veljača 07, 2014, 10:20:33 prijepodne »
Osmocotu cesto koridorasi i somovi iscupaju iz pogloge, a ona moze napraviti siljak amonijaka i nitrata u roku kikiriki do nebesa u akvariju i dok skuzis imas pomor.

Riknuli su ti ramirezi koji su uzasno osjetljivi na kvalitetu vode, riknule su ti neonke koje isto ne trpe predugo losu vodu i ajmo reci isto su osjetljivije ribe, riknuli su ti koridorasi koji su isto dosta osjetljivi na kvalitetu vode, riknula ti je kozica a nju sigurno nije ubila bakterija od riba...

Ja ti kazem to nije do bakterije, to je trovanje.
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2014, 10:26:19 prijepodne od DavorT »

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2014, 10:44:28 prijepodne »
moguce, sad sam proceprkao i povadio koliko sam mogao. ramirezi i otosi bi tu trebali biti najosjetljiviji, ostalo je osam od deset od pocetka pomora, otosi svi. nekako sam mislio da ako je radi trovanja su prvo ove dvije skupine trebale otici...

sad sam stavio opet mjeriti nitrate pa cu vidjeti sto ce pokazati kapljice.
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2014, 10:53:54 prijepodne od grg4 »

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 07, 2014, 11:05:03 prijepodne »
upravo napravljen NH3/NH4 test

usput, kontaktirao sam covjeka koji mi je prodao osmocot, kaze da to inace prodaje okolo na kile i da nitko dosad nije imao, ili prijavio bilo kakve probleme.
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2014, 11:09:11 prijepodne od grg4 »

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #13 u: Veljača 07, 2014, 11:53:28 prijepodne »
Valjda ce ti se uskoro javiti plavi on ce sigurno shvatiti sto je problem

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 07, 2014, 12:05:12 poslijepodne »
valjda, poslao sam mu pm sa linkom na temu.

svrljao sam malo u potrazi za informacijama o osmocoteu, ima oprecnih misljenja, ali moglo bi biti i do toga. prema timelineu se slaze, 3. sijecnja sam ubacio nove biljke i stavio osmocote, 3-4 dana nakon toga je sve krenulo nizbrdo.

ribe koje sam spomenuo sam stavio u akvarij polovinom sijecnja, i jednu grupu neonki par dana kasnije. ne znam koliko treba bakteriji da se prosiri i zarazi sve, ali eto da se i to zna.

malo prije sam im bacio malo hrane, veselo su to prihvatile i ponasaju se normalno, zivahne su i plivaju. onaj mali cory sa fotke gore je u medjuvremenu uginuo.

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 07, 2014, 12:09:51 poslijepodne »
Najlakše je ubaciti ljek, prvo i osnovno je da se promjeni voda, samim time si smanjio za toliko opasnost šta god ona bila, a samim nemjenjanjem vode tako dugo nemožeš reči da imaš " izvor" u aq. već prije put ka "bari". Rušite parametre prema idealnim vrijednostima zapisanim na papiru, a većina tih L-ova nije ni vidjela prirodu, no to je već druga tema. Neki su ti već napisali što se je 99% dogodilo, a ja sad idem srat na wc. Dok sam ja meijestio L- ove vjerojatno si se ti igrao u pjesku, no dobro ti znaš najbolje over and out!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline zox0007

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #16 u: Veljača 07, 2014, 12:20:17 poslijepodne »
... a ja sad idem srat na wc...
je ovo bilo potrebno napomenuti ili? -? :roll:
-Borba za mir je isto što i jebanje za nevinost!!!
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 07, 2014, 12:34:12 poslijepodne »
Je i nije, no nisam ja počeo sa takvim tonom, a meni je upučen gore text sa tom opaskom.  Nije primjereno, no tražiš pomoč i kad ti se navedu sve greške i što si napravio loše onda se nađeš uvrijeđen pa vrijeđaš. Šta možeš očekivati nego reakciju koja nije primjerena.  To nije inače moj nivo   komunikacije, no južina možda djeluje i na mene

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 07, 2014, 12:34:27 poslijepodne »
vjerojatno voli ljude obavjestavati o svojim potrebama, a vidim i da tocno zna izvor mojih L-ova. napisao je "over and out", jako mi je zao sto cemo svi skupa biti sad uskraceni za toliko korisnih informacija s njegove strane.

kako god, u medjuvremenu je uginio i sterbai sa gornje fotke, evo kako to izgleda u krupnom planu.

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 07, 2014, 12:36:16 poslijepodne »
Ti sigurno hočeš, a vidim da do navečer više nečeš imati i o čemu pisati osim " imao sam u akvariju"

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 07, 2014, 12:43:54 poslijepodne »
kao sto vec rekoh, hvala ti na dosadasnjoj pomoci i sugestijama.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #21 u: Veljača 07, 2014, 12:44:04 poslijepodne »

kako misliš potrebno ?  .. pa to je ključno za ovu temu ..  :nerd:

vidi se da si početnik ...  :klap:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline zox0007

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #22 u: Veljača 07, 2014, 12:46:25 poslijepodne »

Sad si i ti došao podjebavat covijeka u mukama...
Zlo i naopako!!! :devil: :devil: :devil:
Daj pomognite covijeku!!! ;)
-Borba za mir je isto što i jebanje za nevinost!!!
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 07, 2014, 12:52:22 poslijepodne »

Sad si i ti došao podjebavat covijeka u mukama...
Zlo i naopako!!! :devil: :devil: :devil:
Daj pomognite covijeku!!! ;)
mislim da samo prati stil komunikacije pokretača teme, a i grg4 bi mogao samog sebe citirati u cijelosti ,ako nemože sam - pomoći ćemo mu:
c/p  hvala ti na sugestijama i pomoci, ali posljednjom recenicom si se definitivno pro*rao.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #24 u: Veljača 07, 2014, 13:20:30 poslijepodne »

ovo je bakterijska infekcija,evo usporedite,a inace da vam samo kazem da Nas sve skupa moze biti sram za ovakve postove sa  :-X

http://www.jbl.de/en/online-hospital/pict_diag_groups/identifying-and-curing-fish-diseases