Kolovoz 04, 2025, 15:32:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pocetnik treba pomoc  (Posjeta: 8798 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Pocetnik treba pomoc
« Odgovori #25 u: Studeni 08, 2013, 01:58:04 prijepodne »
Mislim da ti je najjednostavnije ali i najskuplje riješenje kupiti Glomat sa t5 neonkama.

Šteta što si novce potrošio na nepotrebnu i opasnu kemiju za snižavanje ph i tvrdoće, to više nemoj koristiti.

Parametre koje trebaš gledati su NH4, NO2 i NO3, ostalo doslovno ignoriraj.

Koju hranjivu podlogu si stavio? Za sada ne gnojis jos..

Offline T-boy144

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #26 u: Studeni 08, 2013, 14:36:31 poslijepodne »
Pozdrav,

Gledao sam u pet centru Glomat i cijena je 750kn. Dosta je to pa ako je moguce bi dodao 2 stedne zarulje. Ionako ne mislim imati neko zahtjevno bilje u akvariju.

Kako je najjednostavnije dodati stedne? Zanima me nacin kako bi ih zaljepio na poklopac,i koliko moraju biti iznad vode?

Imam JBL podlogu ako se sjecam dobro,debljine 5cm i preko toga pijesak.  Necu se onda zamarati sa Gh Ph i Kh. Jeli oke staviti 1/3 destilirane vode pri zamjenama vode da ipak malo spustim tvrdocu?

Moram priznati da sam se zarazio s akvaristikom,super hobi:)

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #27 u: Studeni 08, 2013, 15:17:00 poslijepodne »
Pa ako ne mislis drzati neko zahtjevno bilje, onda i ne trebas dodavati vise wataze.
Pri toj svjetlosti ce ti bez problema rasti razne kripte, anubiasi, valisinerije, mahovine, vodena kuga, rogolist...
Možda ce sporije rasti, ali rasti ce.
Kasnije kad se ufuras u cijelu stvar, lako moze promjenit svejtlo.

Ja bi se sad pozabavila sa filterom. Ribe vam nisu dugo uspjevale, a niti nece ni sad,  zato jer filter nije mogao odradivat svoju svrhu. Mozda ste i previse hranili ribe, neredovito mijenjali vodu itd...

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Studeni 08, 2013, 17:36:59 poslijepodne »
Mislim da su nam ribice ugibale zbog vise razloga. Nedovolje izmjene vode vjerojatno su najvise utjecale. Mjenjali su vodu 1 u 2 mjeseca ako se dobro sjecam,filter prali svaki tjedan u vreloj vodi,mijesali svakakve ribice koje neidu zajedno,pretjerano hranili...problem je sto se nisu dovoljno educirali,kupili su akvarij i poslusali sve savjete osoblja iz pet centra. Sada kada citam o akvaristici shvacam da su sve krivo radili.

Filter je unutarnji,juwel crna kutija,dimenzija 20x15x50. Neznam tocan model. Neznam protok pumpe,kako saznati?

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #29 u: Studeni 08, 2013, 21:03:37 poslijepodne »
Kod mene na samoj pumpi piše protok. Isto imam juwel unutarnji filter.

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Studeni 10, 2013, 14:15:14 poslijepodne »
Problem! Pojavile su se alge po liscu anubiasa i kripti. Smede su. Kako ih se rijesiti?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #31 u: Studeni 10, 2013, 14:44:06 poslijepodne »
Napad smeđih algi je čest u novim akvarijima (sumnja se na slilikate iz podloge i stakla). Prođu same od sebe nakon 2-3 tjedna. Jedu ih puževi i algožderi.

Offline iva

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • 18 mi je godina već ;)
« Odgovori #32 u: Studeni 10, 2013, 15:33:23 poslijepodne »
Imala sam ih i ja. Na kraju su same od sebe nestale,a pojavile su se zelene točkaste i crna čupava :P

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Studeni 11, 2013, 11:57:52 prijepodne »
Dobro,necu brinut oko tih algi onda.
Jucer su stigli prvi novi stanovnici akvarija! 30 gupija(20 zenskih i 10muskih) i 20tak kozica. Lijepo su se smjestili,gupiji su vec papali. Mislim da ima par trudnih zenki,trbuh im je dosta napuhnut. Imam onu mrijestilicu pa cu u nju staviti ribice kad im se zacrni trbuh,tako sam procitao da je to znak da ce uskoro roditi. Primjetio sam da gupiji cupkaju alge sa lisca? To je sve u redu? Kozice su se sakrile,vidim ih par ali ne sve. Zasad ih ribice ignoriraju,vidjet cemo kako ce se slagati. Bilje super raste,prije 4 dana sam dobio male valisnerije i limnophile sesiflore. Dosad su narasle za 1-2cm. Nisam mislio da ce tako brzo rasti s obzirom da ima oko 0.2w po litri rasvjete. Ako ce bilje stagnirati pojacat cu rasvjetu,ali zasad nema potrebe koliko vidim. Anubiasi i kripte sporije rastu,pustili su par novih malh listica.

Znam da je CO2 nepotreban,ali hoce li smetati? Zanima me kako bi djelovao,a radio bi DIY reaktor

Pozdrav!

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #34 u: Studeni 11, 2013, 13:48:39 poslijepodne »
Kaj nije malo prerano za ribe prošlo je samo osam dana od pokretanja aq  :question:

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Studeni 11, 2013, 19:48:14 poslijepodne »
Da akvarij je 9 dana 'star', znam da je malo ali nije potpuno novi,tj on je bio vec zacikliran vjerojatno,sigurno ima nitrificirajucih bakterija u filteru. Napravio sam generalku i dodao supatrat,zasadio bilje i promijenio rasvjetu. Drugo je  sve isto. Mozda sam trebao duze pricekati,moja greska. A i tu je pritisak malog brata i pitanja 'kad cemo dobiti ribice'? N :P

Ako netko ima odgovor kako prepoznati da je zenka gupija trudna i da ce uskoro roditi neka napise molim vas

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #36 u: Studeni 11, 2013, 20:03:10 poslijepodne »
Zenka guppya ti je trudna kada ima crnih tockica po trbuhu odn. to su oci malih gupica  :up:

Evo slika jedne trudne zenke pa usporedi

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #37 u: Studeni 11, 2013, 21:17:10 poslijepodne »
Ima ih par trudnih, a sto se tice kozica ove ribe su naviknute na njih pa ih nece dirat!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Studeni 11, 2013, 21:34:56 poslijepodne »
Ima ih dosta sa takvom mrljom,sigurno 7-8 ako ne i vise,neke imaju tamniju mrlju i to su uglavnom vece zenke. Ribice ignoriraju kozice,u par navrata sam vidio da su plivale blizu njih ali ih nisu uopce dozivljavale.  :up: :up:

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Studeni 12, 2013, 11:27:36 prijepodne »
U pripremi je mali akvarij od 45l koji bi sluzio kao 'vrtic' za klince gupija,barem dok se njihov broj ne poveca u originalnom akvariju. Obitelji su se jako svidjelo gupiji i vjerojatno ce imati cijeli akvarij od 420litara za njih:)
Hoce li 45l biti dovoljno za malce? Mislo sam uzet filter,grijac,rasvjetu(kakva je potrebna za rogolist?). Unutra bi stavio rogolist da pluta i to je to. Nebi bio lijep ali mi to nije bitno,samo da je praktican.

Ako imate savjetanu vezi toga molim vas recite!

Offline kliker

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #40 u: Studeni 13, 2013, 00:29:54 prijepodne »
U što će tu onda biti gupija, ako ćeš cijeli akvarij namjeniti njima  :caga:
Neznam samo kako ćeš ih poslije riješiti kad se prenapuči ili ti dosade...
Ma bit će dosta taj akvarij, ja sam ih držao u kotilici u akvariju bez ičega unutra.
Tako da bi ti možda prošlo i samo akvarij s filterom i nekakvom rasvijetom ako će samo malci biti unutra.
Jer čim ti malo porastu možeš ih u zajednički.

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Studeni 15, 2013, 12:47:33 poslijepodne »
Evo jucer je jedna zenka rodila. Odrasli su pojeli dosta malaca,nisam bio doma kad se porod dogodio. Uspio sam spasiti 13 bebica koje su sad u kotilici.
U pon mi dolazi novi akvarij za malce,staviti cu novi filter u stari akvarij da se filter zaciklira bar malo.
Ako cu ih imati viska poklonit cu ih negdje,vidjet cemo jos:)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #42 u: Studeni 15, 2013, 18:26:40 poslijepodne »
U akvariju će biti gupi dernek.

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #43 u: Studeni 15, 2013, 20:13:18 poslijepodne »
Uspori sa ribicama jer bi moglo doći do problema ;). Nemoj sad jedno vrijeme dodavati nove ribe i hrani ribe samo jednom na dan da ti parametri ne podivljaju a ribice  :dead:.

Filter za vrtic stavi u glavni akvarij i nek ti se tam vrti 2-3 tjedna i onda tek napravi vrtić kojeg mozes napun vodom iz glavnog akvarija.

koliko imas bilja u akvariju uopće?  mislim da je jos prerano za co2. daj bilju vremena da se primi.

pukni koju sliku :)

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #44 u: Studeni 15, 2013, 23:04:15 poslijepodne »
Da,da slikica !

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #45 u: Studeni 16, 2013, 19:32:29 poslijepodne »
nisam jucer stigla pisat, pa da zavrsim misao...

glede zenka pred okot.
 Ja se racunam po velicini trbuha. Znaci ako je trbuh veci od ribicine glave, najvjerojatnije će uskoro  se okotiti. Sjednes pred akvaris i buljis u potencijalnu mamu. kad  njen polozaj tijela bude otprilike okomit na stranicu stakla (nadam se da znas na sto mislim) i kad joj je trbuh širi/veci od glave blizi joj se vrijeme.
Fulas mozda dan ili dva ili vise, no to ovisi dosta stvari: starosti i velicini ribice(sto su starije i vece to mogu vise malaca imati- pred okot budu vece).
Ponekad budu toliko "mrsave" da se opće cudis kad vidis da ti se ipak okotila. mozda nije oplodena "kak spada" pa ima manje malaca, ili je bila bolesna pa je vecinu jajasca propalo u njoj itd.
Primjetila sam da decki vole intenzivnije naganjati zenke pred okot (radi brze vecere i ponovnog parenja)
I naravno, tu je ta crna tocka. Ona je dosta varljiva (bar meni). Zenke uvjek imaju crnu tocku (osim kad imaju "svjeze" oplodena jaja u sebi, pa onda bude neka zuto-narancasta tocka). Nije ti bitna sama tocka, kao jedna, nego ti je bitno vidjeti nakupinu tocaka (oci ribica). Zamisli si da uzmes penkalu i radis puno zgusnutih točkica...

taman sam imala par zenki pred okot pa sam (bezuspjesno) pokusala slikati sve ono sto sam iznad tipkala. Definitivno mi nije uspjelo (video zapravo uzasno iritira jer mi ruka nije bila na miru....) ali mozda budes vidio barem nesto. Endlerica sa videa i slike (u pitanju ista riba) se okotila danas popodne, dok se platy jos nije. Slikano jucer navecer (za vrijeme dok sam pisala gornji post. nije mi se dalo kemijat sa slikama)

video me zeza... mozda ga uspijem stavit...

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #46 u: Studeni 16, 2013, 20:33:40 poslijepodne »
evo ga... nemogu editirat ppost vise.

ako nista drugo vidis jasno tu "tocku"
Edit: povecajte sliku, bolje se vidi... i jace boli glava  :D

http://www.youtube.com/watch?v=r3O0SuZsDy4&feature=youtu.be

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Studeni 21, 2013, 19:39:15 poslijepodne »
Pozdrav,

Puno bebica pliva po akvariju,nemogu ih sve pohvatati. Bilje lijepo raste,sve je super. Kupiti cu jos hygrophile i nekakvoga niskoga bilja kao 'tepih'. Mozete li preporuciti nekakvo nezahtjevno nisko bilje? Kada treba poceti gnojiti? Stavit cu sliku cim slikam akvarij.

Offline kliker

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #48 u: Studeni 22, 2013, 00:35:45 prijepodne »
Možda sagitarija pošto je to dosta veliki akvarij

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #49 u: Studeni 23, 2013, 00:54:03 prijepodne »
Pozz,

Sagitaria je super, bar meni :)

Kaj se tice gnojenja tj. bilja...  stvar je vrlo jednostavna ali ima toga dosta za procitati/nauciti pa cu ukratko :D

Ne pušim ovo kaj ti svi tu govore da se ne gnoji odmah, nemoj CO2 odmah, cekaj jos bla bla bla pa onda, pa daj onda ugasi i svijetlo na par mjeseci?
Biljkama sve to treba da bi zivjele pa nema smisla uskracivati im nesto pa tek kasnije im to dati zato kaj e sad moze???

Isto tako postoji nesto sto se zove tiho cikliranje a u biti znaci da mos odma puknut ribe u akvarij ako stavis punooo brzorastuceg bilja i ono raste , znaci moras gnojit odmah, CO2 itd...

Kad se spomene bilje svi odmah prvo misle na gnojenje a ustvari to je tek na 3. mjestu po vaznositi moglo bi se reci.

1.Svijetlo
2.CO2
3.Gnojivo

Pocinje se od rasvijete jer ono diktira koliko ce bilje imati potrebe za C02 i za gnojivom.
Preporuka je da u pocetku bude slabija rasvijeta pa pojacavati nakon sto se bilje
naviknulo na novu okolinu, dva tjedna je dovoljno.

C02 se siba od pocetka ako ga mislis uopce koristiti.
CO2 smanjuje PH vode a biljkama su prije svega najbitniji stabilni parametri i to svega (svijetlo,co2,PH,KH,GH,gnojiva...).

Ako zelis gnojiti akvariji onda zelis gnojiti sa makro i mikro elementima.

Makro elementi imaju vecu vaznost pred mikro elementima jer biljke uzimaju vise makro elemenata.

N - dušik - ili NO3
P - fosfor - ili PO4
K - kalij - ili KNO3
Tu se da dodati jos magnezij i kalcij ali u nasoj ZG vodi ga ima i previse.

Mikro elementi Easy life Profito npr. malo duza lista koju necu nabrajati.

E sad kako se gnoji voda.

Moze se prije svega uzeti u obzir koliko cega vec ima u vodi i koliko bi cega trebalo biti u vodi.

Npr. cista ZG voda ima oko 10ppm Nitrata, Pfosfata 0ppm i Kalija 3ppm cca dok magnezija i kalcija ima previse i zato nam je voda tvrda.
Takodjer ce raspadanje bilja,kakica,bakterije proizvoditi neznanu kolicinu nitrata, fosfata ...
ZG Vode -> http://www.vio.hr/default.aspx?id=44 po pogledaj sam.

I onda se ide gnojiti, za pocetak ti preporucam da si kupis od Easy lifea paletu gnojiva(skupo) ali jednostavnije za pocetak.
Kasnije mozes tu na forumu kupiti mikro i makro gnojiva i sam ih miksati, preporucam da trenutno to zaboravis mada je puno jeftinije za veliki akvarij, al to kad se ufuraš al mos i odmah :D

Easy Life - Profito
EL - Kalium
EL - Fosfo
EL - Nitro

Profito i Kalij svakako jer imas higrophilu koja jako voli kalij, za Fosfo i Nitro se mozda cak mozes osloniti na to da ce ga biti dovoljno u akvariju.
Ako ti se pojavi Cijano bakterija(zelena sluz) onda bus morao i nitro kupiti, ako ti se pak pojavi zelena tockasta alga na staklu onda ces kupiti jos i Fosfo i dodati.

Znači da rezimiramo tvoj akvarij koji nitko nije vidio i tvoju vodu koju nitko nije mjerio :D :D :D

Imas Nitrata u vodi vise od 10ppm
Fosfati su ti negdje na 0.1 - 0.2 max
Kalija imas ispod 3ppm
železa(profito) nemaš

Nadalje opce je poznato da su zeljene kolicine đubriva u vodi otprilike ove:
CO2 20-30 ppm

NO3  5-30 ppm 
K+  10-30 ppm 
PO4  0.5- 2 ppm
Fe  0,1-0,5 ppm (u Profitu)
Mg 2-10ppm (u ZG vodi prevec ali ignoriramo)
Ca 10-30ppm (u ZG vodi prevec ali ignoriramo)

U biljnim profi akvarijima  se jako pazi na PH(da bude kiselo), KH (2-4) i GH (do 6) jer vecina bilja bolje raste u mekoj i kiselkastoj vodi, al imas gupije a njima to ne pase pa to ignoriras lagano.

I tako malo matematike i znas koliko cega trebas staviti u vodu, ne mora to toliko biti bas precizno jer je manje vazno od svijetla i CO2 s kojim se prvo pozabavi :D
Bitno je da nicega ne fali!

Najteze je postici ravnotezu svega toga jer ako je nema onda uglavnom akvarij preuzimaju  alge.
Algi se nemoj bojati niti kad se pojave, to samo znaci da imas neravnotezu u vodi pod uvijetom da ti je filter dobar i da se gupiji nisu namnozili ko vanzemaljci :D :D :D

Za zadaću googlaj :
 - Estimative index
 - PPS pro
 - Method of controled imbalances

Mislim da to sve ima tu i na forumu, pogledaj malo ne da mi se traziti sad.

Uzivaj i baci koju slikicu :)