Pozz,
Sagitaria je super, bar meni

Kaj se tice gnojenja tj. bilja... stvar je vrlo jednostavna ali ima toga dosta za procitati/nauciti pa cu ukratko

Ne pušim ovo kaj ti svi tu govore da se ne gnoji odmah, nemoj CO2 odmah, cekaj jos bla bla bla pa onda, pa daj onda ugasi i svijetlo na par mjeseci?
Biljkama sve to treba da bi zivjele pa nema smisla uskracivati im nesto pa tek kasnije im to dati zato kaj e sad moze???
Isto tako postoji nesto sto se zove tiho cikliranje a u biti znaci da mos odma puknut ribe u akvarij ako stavis punooo brzorastuceg bilja i ono raste , znaci moras gnojit odmah, CO2 itd...
Kad se spomene bilje svi odmah prvo misle na gnojenje a ustvari to je tek na 3. mjestu po vaznositi moglo bi se reci.
1.Svijetlo
2.CO2
3.Gnojivo
Pocinje se od rasvijete jer ono diktira koliko ce bilje imati potrebe za C02 i za gnojivom.
Preporuka je da u pocetku bude slabija rasvijeta pa pojacavati nakon sto se bilje
naviknulo na novu okolinu, dva tjedna je dovoljno.
C02 se siba od pocetka ako ga mislis uopce koristiti.
CO2 smanjuje PH vode a biljkama su prije svega
najbitniji stabilni parametri i to svega (svijetlo,co2,PH,KH,GH,gnojiva...).
Ako zelis gnojiti akvariji onda zelis gnojiti sa makro i mikro elementima.
Makro elementi imaju vecu vaznost pred mikro elementima jer biljke uzimaju vise makro elemenata.
N - dušik - ili NO3
P - fosfor - ili PO4
K - kalij - ili KNO3
Tu se da dodati jos magnezij i kalcij ali u nasoj ZG vodi ga ima i previse.
Mikro elementi Easy life Profito npr. malo duza lista koju necu nabrajati.
E sad kako se gnoji voda.
Moze se prije svega uzeti u obzir koliko cega vec ima u vodi i koliko bi cega trebalo biti u vodi.
Npr. cista ZG voda ima oko 10ppm
Nitrata,
Pfosfata 0ppm i
Kalija 3ppm cca dok magnezija i kalcija ima previse i zato nam je voda tvrda.
Takodjer ce raspadanje bilja,kakica,bakterije proizvoditi neznanu kolicinu nitrata, fosfata ...
ZG Vode ->
http://www.vio.hr/default.aspx?id=44 po pogledaj sam.
I onda se ide gnojiti, za pocetak ti preporucam da si kupis od Easy lifea paletu gnojiva(skupo) ali jednostavnije za pocetak.
Kasnije mozes tu na forumu kupiti mikro i makro gnojiva i sam ih miksati, preporucam da trenutno to zaboravis mada je puno jeftinije za veliki akvarij, al to kad se ufuraš al mos i odmah

Easy Life - Profito
EL - Kalium
EL - Fosfo
EL - Nitro
Profito i Kalij svakako jer imas higrophilu koja jako voli kalij, za Fosfo i Nitro se mozda cak mozes osloniti na to da ce ga biti dovoljno u akvariju.
Ako ti se pojavi Cijano bakterija(zelena sluz) onda bus morao i nitro kupiti, ako ti se pak pojavi zelena tockasta alga na staklu onda ces kupiti jos i Fosfo i dodati.
Znači da rezimiramo tvoj akvarij koji nitko nije vidio i tvoju vodu koju nitko nije mjerio

Imas Nitrata u vodi vise od 10ppm
Fosfati su ti negdje na 0.1 - 0.2 max
Kalija imas ispod 3ppm
železa(profito) nemaš
Nadalje opce je poznato da su zeljene kolicine đubriva u vodi otprilike ove:
CO2 20-30 ppm NO3 5-30 ppm
K+ 10-30 ppm
PO4 0.5- 2 ppm
Fe 0,1-0,5 ppm (u Profitu)
Mg 2-10ppm (u ZG vodi prevec ali ignoriramo)
Ca 10-30ppm (u ZG vodi prevec ali ignoriramo)U biljnim profi akvarijima se jako pazi na PH(da bude kiselo), KH (2-4) i GH (do 6) jer vecina bilja bolje raste u mekoj i kiselkastoj vodi, al imas gupije a njima to ne pase pa to ignoriras lagano.
I tako malo matematike i znas koliko cega trebas staviti u vodu, ne mora to toliko biti bas precizno jer je manje vazno od svijetla i CO2 s kojim se prvo pozabavi

Bitno je da nicega ne fali!
Najteze je postici ravnotezu svega toga jer ako je nema onda uglavnom akvarij preuzimaju alge.
Algi se nemoj bojati niti kad se pojave, to samo znaci da imas neravnotezu u vodi pod uvijetom da ti je filter dobar i da se gupiji nisu namnozili ko vanzemaljci

Za zadaću googlaj :
- Estimative index
- PPS pro
- Method of controled imbalances
Mislim da to sve ima tu i na forumu, pogledaj malo ne da mi se traziti sad.
Uzivaj i baci koju slikicu