Društvo, trebam pomoć.
01.03. sam pokrenuo jedan 54 litarski akvarij, za podlogu imam florabelu koju sam namakao koji 4-5 mjeseci, iskreno, samo sam prvih mjesec dana mijenjao vodu svaka 3 dana, nakon toga je samo stajala u vodi cca 3-4 mjeseca, stavio sam je u čarape i prekrio s 3-6 cm šljunka granulacije 2-3mm.
16,03, sam ubacio 6 pandica unutra i nešto kozica.
Do jučer je sve bilo uredu, ali kad sam došao doma vidio sam da mi pandice previše miruju, odnosno samo leže na dnu, 5 komada, šesta (koja je jadna ostala malo zakržljala, ostale su narasle puno veće nego ona) ta šesta je plivala na boku.
Prvo sam mislio da je CO2 jer sam napokon nakon puno muke prije par dana uspio dobiti dobru smjesu i dobro otapanje.
Izmjenio sam 50% vode, okrenuo spraybar skroz prema površini, ubacio duplu dozu FFM- na cjelokupnu litražu akvarija. Nakon toga su pandice živnule (ovih 5, ova mala se i dalje mučila) i nakon što se ugasilo svjetlo upalio sam zračnu pumpu preko noći.
Sada dođem s posla i opet ista priča, s tim da nije do CO2, DC mi je jučer bio svijetlo zeleni, prozirni, danas je tamno zeleni, skoro plavi. Znači sljedeće kaj mi pada na pamet je amonijak, ne, nemam testere, tako da nemogu sa sigurnošću tvrditi.
Filter je DIY vanjski preljevni 10 litara, cca 6-7 litara filter materijala, redom: keramika, gruba spužva, siporax, purigen, fina spužva.
Pumpa je 300 l/h, smanjena na nekih 3/4 protoka, cca 250-275 l/h.
Vodu sam mijenjao redovito, jednom tjedno cca 30-40%, imam onak dost biljaka, svježe posađenih, neukorijenjeno dovoljno tako da mi je bio dosta veliki problem detaljno usisavati podlogu prilikom izmjene vode, više sam mahao iznad biljkica pa kaj se smeća diglo to sam pokupio.
Hranim ribice s Tetra tabimin tableticama, u početku svaka 3 dana 1 tableta, al kad sam vidio ovog malog mislio sam da im dajem malo, pa sam počeo svaki drugi dan po 1 tableticu.
Što mi je raditi, da li smijem i danas izmijeniti vodu ili će to samo pogoršati stvar, jer sam jučer zamijeno 50% i nemam odstajale vode.
Jednostavno mi je žao gledati ribeke ovak, pa mi je svaka pomoć dobrodošla.
Hvala.