Srpanj 27, 2025, 22:02:09 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Amonijak ili...?  (Posjeta: 1779 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Amonijak ili...?
« u: Travanj 05, 2013, 19:54:13 poslijepodne »
Društvo, trebam pomoć.

01.03. sam pokrenuo jedan 54 litarski akvarij, za podlogu imam florabelu koju sam namakao koji 4-5 mjeseci, iskreno, samo sam prvih mjesec dana mijenjao vodu svaka 3 dana, nakon toga je samo stajala u vodi cca 3-4 mjeseca, stavio sam je u čarape i prekrio s 3-6 cm šljunka granulacije 2-3mm.

16,03, sam ubacio 6 pandica unutra i nešto kozica.

Do jučer je sve bilo uredu, ali kad sam došao doma vidio sam da mi pandice previše miruju, odnosno samo leže na dnu, 5 komada, šesta (koja je jadna ostala malo zakržljala, ostale su narasle puno veće nego ona) ta šesta je plivala na boku.
Prvo sam mislio da je CO2 jer sam napokon nakon puno muke prije par dana uspio dobiti dobru smjesu i dobro otapanje.
Izmjenio sam 50% vode, okrenuo spraybar skroz prema površini, ubacio duplu dozu FFM- na cjelokupnu litražu akvarija. Nakon toga su pandice živnule (ovih 5, ova mala se i dalje mučila) i nakon što se ugasilo svjetlo upalio sam zračnu pumpu preko noći.

Sada dođem s posla i opet ista priča, s tim da nije do CO2, DC mi je jučer bio svijetlo zeleni, prozirni, danas je tamno zeleni, skoro plavi. Znači sljedeće kaj mi pada na pamet je amonijak, ne, nemam testere, tako da nemogu sa sigurnošću tvrditi.

Filter je DIY vanjski preljevni 10 litara, cca 6-7 litara filter materijala, redom: keramika, gruba spužva, siporax, purigen, fina spužva.
Pumpa je 300 l/h, smanjena na nekih 3/4 protoka, cca 250-275 l/h.
Vodu sam mijenjao redovito, jednom tjedno cca 30-40%, imam onak dost biljaka, svježe posađenih, neukorijenjeno dovoljno tako da mi je bio dosta veliki problem detaljno usisavati podlogu prilikom izmjene vode, više sam mahao iznad biljkica pa kaj se smeća diglo to sam pokupio.

Hranim ribice s Tetra tabimin tableticama, u početku svaka 3 dana 1 tableta, al kad sam vidio ovog malog mislio sam da im dajem malo, pa sam počeo svaki drugi dan po 1 tableticu.

Što mi je raditi, da li smijem i danas izmijeniti vodu ili će to samo pogoršati stvar, jer sam jučer zamijeno 50% i nemam odstajale vode.
Jednostavno mi je žao gledati ribeke ovak, pa mi je svaka pomoć dobrodošla.

Hvala.
« Zadnja izmjena: Travanj 05, 2013, 19:57:27 poslijepodne od Vran »
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Amonijak ili...?
« Odgovori #1 u: Travanj 05, 2013, 20:16:42 poslijepodne »
zamijeni barem još 20-30 % vode s time da je pustiš da odstoji sat-dva i kad budeš sipao, sipaj jako polako, tako da talog ostane na dnu posude (mislim na novu vodu)
 u tu vodu ja ne bih ništa dodavala
i svakako isključi CO2 barem na par dana....

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 05, 2013, 20:26:49 poslijepodne »
u tu vodu ja ne bih ništa dodavala
Ni FFM?
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #3 u: Travanj 05, 2013, 23:27:38 poslijepodne »
Ja nebi rekla da je amonijak jer mijenjaš redovno dosta vode, imaš puno filtermaterijala i živu podlogu. Jedino ako si dignuo zemlje dok si sadio bilje.
Da li su ribama škrge crvenije nego inače, ima li kakvih drugih promjena? Alge?

Edit: pravopisne greške
« Zadnja izmjena: Travanj 05, 2013, 23:59:43 poslijepodne od Dellete »

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #4 u: Travanj 05, 2013, 23:40:27 poslijepodne »
Ja mislim da nije amonijak jer mjenjas vodu,dodajes ffm i imas purigen koji ga neutralizira.
Gle,ako ti se to pocelo dogadjati kad si ceprkao po co2 onda je vjerovatno to...ne vjeruj drop checkeru!
Ako ribe tesko disu i imaju crvene skrge,miruju,plivaju na povrsini(ne corydorasi) onda je vjerovatno trovanje co2.

Iskljuci co2,pojacaj mreskanje povrsine,mozes i vode zmjenit,pusti ribe nek malo dodju sebi i ispocetka si probaj nekako kroz par dana regulirat i pratit co2.
I jos jedna stvar,pazi malo kod uisavanja dna,nemoj pretjerivat da si podizes puno smeca,mozes si napravit frku i time isto.

Sretno :up:
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 06, 2013, 00:28:47 prijepodne »
Ok update,
nažalost, mali i meni nekak najdraži je odlučil potražiti neke bolje vode od ove moje.
Maknuo sam CO2 potpuno, pumpa za zrak radi na najačem i ovih 5 ostalih je došlo sebi i sad čeprkaju kao da ništa nije bilo.

Da li su ribama škrge crvenije nego inače, ima li kakvih drugih promjena? Alge?
Algi nemam.
Nisam primjetio za škrge, ovaj mali da, ali kako sam rekao on mi je ostao ono malo zakržljali, kak da kažem, dok su svi bili mali bili su kao prozirni, ovih 5 je naraslo puno više od njega i dobili su onako lijepu sivu boju, ovaj je ostal proziran kao i kad je došao.
Jedino ako si dignuo zemlje dok si sadio bilje.
E vidiš, buljim u ovaj akvarij nekih 5 sati i gledam kaj sam shebo, i kaj mi je palo na pamet, sad da li je krivo ili ne, ne znam
Znači kad sam pokrenuo akvarij, nisam bio baš opskrbljen biljkama, nego sam ovdje preko foruma kupovao, žicao...(o tome malo više ako budem predstavio akvarij u nekoj temi, jer jednostavno nekim ljudima moram jako zahvaliti, 90% biljaka sam dobio na poklon, čak i oni kojima sam se javio na oglas da prodaju, na kraju ne samo da mi nisu naplatili biljke, nego su mi odmah iz svojih akvarija, pošišali, počupali svoje biljkice samo da imam što više biljne mase), dakle kak sam svakih par dana donio koju biljkicu, tak je bilo sađenje, da sađenje, praktički premještanje 50% bilja, pa ova ne paše ovdje, ova tu...To je bilo tako sve do prošle subote, znači praktički sam svaki drugi dan nešto pikal i presađival. Prošle subote sam promijenio vodu i od onda nisam ništa dirao po podlozi, tu i tamo sam s mrežicom pokupio otpale listove (da imam cubu  >:() i ja sam baš kontra od tebe mislio da baš zbog toga imam problem, odnosno da sam dok sam stalno nešto kopao možda otpuštao amonijak iz podloge koji je odmah otišao na površinu i ishlapio, a sad kad nisam ništa čeprkao da se možda skupio u podlozi i da polako, onako podmuklo otpušta.
Ne znam, svašta mi pada na pamet.
Btw, hvala na savjetima.
Nisam mijenjao vodu sada, stavio sam malo da odstoji, pa ću ujutro zamijeniti barem malo.

Edit: zemlja mi je u najlonkama i nisam primjetio da mi je išta izašlo van dok sam sadio biljkice.
« Zadnja izmjena: Travanj 06, 2013, 00:34:35 prijepodne od Vran »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #6 u: Travanj 07, 2013, 00:55:39 prijepodne »
Onda bi rekla da se nisu odmah oporavili od previsoke razine co2, nego su tek sad došli k sebi. Ako imaš temp. na 25, spusti im malo, pande su iz hladnijih voda gdje je i koncentracija kisika veća. Btw, ako odlaze n površinu po zrak, to je normalno.

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 07, 2013, 11:51:03 prijepodne »
Temperatura mi je 24, digne se na 25 pred kraj svjetlosnog perioda, bez grijača, po noći padne na 23, tako da mi je jedina mogućnost spuštanja temp. dodavanje hladne vode, ali neznam koliko bi to bilo pametno.
Ok, a kaj sad s CO2, kak je DIY i nemam neke mogućnosti regulacije koliko da ga otpuštam, još ga nisam vratio nazad, ali mislim da mi se pojavljuje ciano na rubovima šljunka i stakla (nije točkasta).

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #8 u: Travanj 07, 2013, 12:06:15 poslijepodne »
Stavi co2 i jako mreškanje površine. Tako ja imam sad, a i Barr tako radi. Stavi si obavezno ventil za zračnu pumpu na dovod co2 u akvarij pa reguliraj s njim. Prati situaciju.

Ventilić, ima i metalnih

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 07, 2013, 12:18:35 poslijepodne »
A zračna pumpa?
Sad pići 24/7 da je palim samo po noći?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #10 u: Travanj 07, 2013, 13:20:55 poslijepodne »
Po noći, ali kažem, prati stanje u akvariju

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #11 u: Travanj 07, 2013, 17:37:41 poslijepodne »
Pozz,

Kod DIY CO2 (kvasac,secer voda) ako je spojeno direkt iz boce u akvarij onda u vodu ne ulazi samo CO2 nego i nusprodukti fermentacije u toj boci.

Ona druga mala bocica za koju vele kao neki drop checker nije uopce to nego sluzi da zrak iz boce prodje kroz vodu i otopi alkohole nekakve , nesto uglavnom takvoga kaj se otapa u vodi pa tek onda u akvarij.

Meni ovako na oko izgleda da bi mozda moglo biti to?  Ak imas tu manju bocu spojenu onda kako ostali kazu vjerovatno prevec CO2 ...

Kak si napravio co2?

Prije bi mogao imati problema sa nitritima nego amonijakom.

Netreba ostavljati vodu da odstoji ako stavljas FFM, on trenutno neutralizira klor.
Ja bi ga stavljao ali u preporucenoj dozi i nastavio mijenjati vodu jer od toga moze samo biti bolje.
« Zadnja izmjena: Travanj 07, 2013, 17:44:41 poslijepodne od MrCROant »