Svibanj 01, 2025, 12:35:50 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Anketa

Dali imate cristal red kozice u svom akvariju, i koliko jih imate.

manje  od 10 kom
11 (26.8%)
više od 10 kom
8 (19.5%)
više od 50 kom
8 (19.5%)
imao sam jih ali su uginule
13 (31.7%)
imam jih ali se ne razmnožavaju
1 (2.4%)

Ukupno Glasova: 37

Autor Tema: Koliko vas ima cridstal red kozice ?  (Posjeta: 69152 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tbilly

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: Koliko vas ima cridstal red kozice ?
« Odgovori #50 u: Veljača 21, 2013, 13:52:40 poslijepodne »
Da li su malci krepavali ili svi za redom ,i stari i mladi? pitanje i za tebe Igore

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #51 u: Veljača 21, 2013, 14:03:15 poslijepodne »
Da li su malci krepavali ili svi za redom ,i stari i mladi? pitanje i za tebe Igore
nije bilo pravila, malci, odrasle, nije bilo veze.
znalo je biti razdoblja po mjesec-dva bez i jedne uginule i reko to je to!
malci lijepo rastu, narastu na 0,5-1cm i onda krene, svaki dan jedna, dvije, pa onda jedan dan ni jedna pa opet tako.
dio malaca je uspio mi narast i bile su nosece i dale malce ali od 50-70 komada(odrasle njih 20 i 50-tak malih) koje sam imao (k4) na taj način prije bi uginule sve nego dosao na neku veću brojku.
ono sto je ostalo (njih 20-tak) sam rijesio na vrijeme, a kako su zavrsile ne znam!
bojim se nikako!
akvaristika je takva, baš kad mislis da je to to, da si uspio onda te nesto iznenadi, a najbolje i najzanimljivije je to sto ne znaš sto!
eto, to je jedna od čari prirode i akvaristike, nazalost ona nama akvaristima neželjena strana!
naravno tko ima novaca moze eksperimentirati, samo krstalke su skup sport!

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #52 u: Veljača 21, 2013, 14:13:42 poslijepodne »
Jesi se mozda opustio kad si vidio da su se krenule razmnozavati,poceo vise hraniti,mora biti neki razlog,ako se razmnozavaju onda je sve odlicno,ali ako krepaju onda nesto nevalja,e sad ta to nevalja to je opet upitnik

ma nisam, jos sam ih bolje pazio jer sm htio da ih bude cim vise, stvarno nemam pojma kaj nije valjalo

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #53 u: Veljača 21, 2013, 17:27:51 poslijepodne »
Ok :up:,nije hibrid,moja pogreška pokušao sam ih smjestiti nekamo a nisam razmišljao,moja greška,kažeš kamenje,tj kamenito okruženje,znaći da je voda obogačena nekim mineralima koji obogačuju vodu koja im paše,drugi podatak koji nisam zapamtio sa koje stranice sam pročitao je da ishrana nije samo biljna,kozice i rakovi su strvinari po prirodi,blood worms se preporuča u ishrani.ima ga i u nekim mješavinama hrane!
uf zabunio sam se..je da kamenje al gle kakva je boja vode  :D :D to od bambusa i ostalog lišća hehehhe!evo našao sam snimak..no nije to staro samo godinu dana kako piše...ne bitno
Ništa..granja imam,bambusa imam..trpaj lišća tonu..možda uspiju hahah! :D :D :D :D

u proljeće uzimam crne od Noktopusa pa ćemo vidit..ali mislim da je to posljednji put... :(

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #54 u: Veljača 21, 2013, 17:29:33 poslijepodne »
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #55 u: Veljača 21, 2013, 20:20:32 poslijepodne »
Da,stvarno cudnovato da se krenu razmnozavati,pa da im onda pocme broj opadati
Negdje se moralo nesto poremetiti,e sad dali prilikom promjene vode lose reagiraju,kako ste im mijenjali vodu,koliko cesto??
I naravno ako ste koritili RO,u kojem omjeru

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #56 u: Veljača 21, 2013, 23:00:37 poslijepodne »
Da,stvarno cudnovato da se krenu razmnozavati,pa da im onda pocme broj opadati
Negdje se moralo nesto poremetiti,e sad dali prilikom promjene vode lose reagiraju,kako ste im mijenjali vodu,koliko cesto??
I naravno ako ste koritili RO,u kojem omjeru

ja 10% tjedno s tim da je islo u korist 75% RO vode

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Koliko vas ima cridstal red kozice ?
« Odgovori #57 u: Veljača 22, 2013, 01:10:35 prijepodne »
Nista posebno kod mene..normalna voda ili direkt iz špine ili iz gusterne(i sad..posto je kisnica pomislili bi da je kisela...jes vraga!luznata je taman za Tanganyiku.. 9 pH
Malih je bilo..pa opet..i na kraju nista..premal broj.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Re: Koliko vas ima cridstal red kozice ?
« Odgovori #58 u: Veljača 22, 2013, 01:29:27 prijepodne »
..posto je kisnica pomislili bi da je kisela...jes vraga!luznata je taman za Tanganyiku.. 9 pH

:dead:
od čega je tako lužnata? trebala bi biti blago kisela  -?

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #59 u: Veljača 22, 2013, 02:13:58 prijepodne »
da i kod mene se desi da je kišnica lužnata i to uopće nema smisla ali je tako.
Što se tiče crs vidim da se tema zahuktava i kao što sam napisao imao sam ih ali nakon 5 6 mjeseci krepavala jedan za drugom. Parametri vode uvijek isti nikakvih većih promjena i pomor.

Živjele su u dobro ubiljenom 80litrašu same pogonjeniom s 2 filtera aqua clear 50 minimalne turbulencije vode. Jedan uobičajeno napunjen drugi samo hrast lišće mijenjanje svakih 10dana pazo ko mujo na sve parametre i pup. Zašto neznam ali napisao sam sve kako i što sam radio da voda od samog početka filtrirana kišnica,bez uoprabe gnojiva za bilje samo podloga,kh 4 5 ph 6,7 konstanta.
Eto sad dao sam sve podatke gdje je greška?
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #60 u: Veljača 22, 2013, 07:30:18 prijepodne »
Mislim da mi nitko od vas ne moze pomoći i sa sigurnoscu reci gdje je problem.
Ja sam svakodnevno zadnjih godinu dana bio u tome, isprobavao, kemijao, razmišljao i nije uspijelo, tako da sad na temelju mojih postupaka ako ja nisam znao gdje je problem nećete mi moći pomoći ni vi!
Jednostavno napraviti akvarij, dobro zaciklirat i porobat  :D :D :D
Kad sam uspio dobiti malce, ti malci su odrasli, narasle su na spolno zrelu veličinu, reko to je to, jer su to bile koze koje su znači od malena u mojoj "domacoj" vodi. Reko sad su naviknute i sve dalje će biti sve bolje ali kifla! -?
Ponavljala se ista priča iz generacije u generaciju, hoću reci da mlade koze, one koje su se okotile i rasle kod mene nisu pokazivale ni malo veči imunitet/imunost na uvijete koje sam imao u akvariju. Sto baš ne drzi vodu...Ove nove bi trebale biti tu ko doma, ali kazem nije bilo tako...

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #61 u: Veljača 22, 2013, 08:12:11 prijepodne »
Bilo bi dobro da se u tom trenutku kada počnu ugibati voda odnese na analizu,jasno da je to skupo no kopka me jedna stvar,svi ste vi čistili akvarije,mjenjali vodu redovito,i večina imala akadamu za podlogu,da nije možda pojava neke bakterije možda od ostataka hrane,pošto je ionako podloga predviđena za razmnožavanje pozitivnih bakterija po kozice ko nam može reći da nije i obrnuto,recimo- špinat koji se daje je ionako otrovan nakon izvjesnog vremena za ribe.

Offline Lugi

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Veljača 22, 2013, 08:38:08 prijepodne »
Vidim da se svi drže paramtara vode, odabira podloge i dodataka prehrani...
A što je sa onim najjednostavnijim - genetikom?

Ako imamo izoliranu zajednicu organizama u relativno malom broju sa zajedničkim predcima, velike su vjerovatnosti da će druga (a onda naručito i treća) generacija biti defektne ili strerilne.
Kod kozica se brzo nižu generacije, nekoliko njih u godinu dana, a sa njima i učestalost genetske regresije. Tu dolazi do ispoljavanja recesivnih gena i općeg slabljenja genetskog bazena te grupe.

Pošto imamo jako malo izvora odakle nabavljamo CRS, moguće da i ova činjenica može biti jedan od uzroka ovoj debati?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #63 u: Veljača 22, 2013, 08:42:22 prijepodne »

Ako imamo izoliranu zajednicu organizama u relativno malom broju sa zajedničkim predcima, velike su vjerovatnosti da će druga (a onda naručito i treća) generacija biti defektne ili strerilne.
Kod kozica se brzo nižu generacije, nekoliko njih u godinu dana, a sa njima i učestalost genetske regresije. Tu dolazi do ispoljavanja recesivnih gena i općeg slabljenja genetskog bazena te grupe.

Pošto imamo jako malo izvora odakle nabavljamo CRS, moguće da i ova činjenica može biti jedan od uzroka ovoj debati?
teoretski ima u ovome sto kazes istine, samo kozicama treba bar 20 generacija da postanu defektne ili sterilne.
nije to problem u navedenim slučajevima.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Odg: Re: Koliko vas ima cridstal red kozice ?
« Odgovori #64 u: Veljača 22, 2013, 09:27:25 prijepodne »
..posto je kisnica pomislili bi da je kisela...jes vraga!luznata je taman za Tanganyiku.. 9 pH

:dead:
od čega je tako lužnata? trebala bi biti blago kisela  -?
nemam pojma..vjerojatno od vapna?krova?pitaj Boga

N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Odg: Koliko vas ima cridstal red kozice ?
« Odgovori #65 u: Veljača 22, 2013, 09:35:54 prijepodne »

ne znam..ali mislim da to nije kao kod sisavaca.Citao sam temu o selektivnom uzgoju u TFH,30 godina mrijeste iste ribe(otac sa  female potomcima itd..pisano je zasto no zaboravio sam..ima neka caka) da bi bile iste... LoL i to bez problema uspijeva..rijec je o Ksifama...

N.multifasciatus
 Cayman60

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #66 u: Veljača 22, 2013, 09:38:32 prijepodne »
Brižno pratim ovu vašu diskusiju i mogu zaključit da je verovatno problem u vodi i ništa drugo.
Sad ču vam opisat kako to izgleda kot mene.

akvarij broj  1 - izključivo namenjen uzgoju cristal red kozica

- veličina 30 x 30 x 40 cm
- mat filter - modra spužva 30 x 30 x 5 cm na cijeloj pozadini, očistim je najviše jednom godišnje
- protok na vazduh  2 dcl na minut
- podlaga akadama cca 5cm, promenim je jednom u godini -pola, pola upotrebim stare.
- temperatura vode 22 stepeni - bez grijača tako da može ič gore dole za 2
- ph 5,5 - 6,5 ne kompliciram i uskoro nikad ne mjerim
- kh 0 - 2 - imam na pipi kh 2 -  voda iz gratskog vodovoda, koji se napaje iz našeg potoka koji izvira na Pohorju, posle 25 km puta kroz šumu ulazi u našu vodarnu, gde ide kroz pješčene filtre u sistem za oskrbu grada.
                                             Verovatno je to bitno, jer voda prolazi kroz šumu, gde se obogati sa huminskim tvarima, i pri pripremi vode se ne upotrebljavaju nikakve kemikalije, nego se voda filtrira u pješćanim lagunama.   
                                              Sam izvor potoka Bistrica je kot Črnog jezera - koje je dejansko šotna močvara, u biti izvire iz same šote.

- hrastovo lišče cca 10 kom, kojeg po potrebi promenim, kad postaje sasvim trulo ga izvadim i stavim novo
- 15 štoržiča črne jelše koje promenim na cca 2 mjeseca, nikad sve, promenim samo pola

- od bilja imam samo za dvije šake mahovine i kojih 10 manjih ehinudurus tunelusa
- hranu stavljam u pepeljaru, jer tako sprečim da bih prešla u podlagu, ako što posle jednog dana ostaje izvadim.

U tom akvariju imam cca 25 -30 odraslih cristal red kozica i nebroj malih,uz njih je i kojih 15 kom albino ancistrusa veličine cca  1- 3 cm, kad narastu iznad 3 cm jih promenim sa manjima.
- Kad se mi namnože planinariji ( što se često dešava) za koji mjesec  ubacim jednih 5 - 8 nano riba - dario dario - scarlet, koje srede planinarije, nažalost strada i nešto malih kozica, ali to je davek kojeg uvijek uzimaju za svoj rad.

- Hranim dvaput u tjednu, osnovna hrana su koprive 60%, a ostalo su bučke, briketi koprive,i u zadnje vreme malo akstasantina za bolju boju.

- Promena vode svakih 7 - 10 dana, za svaki akvarij imam listu - kao neki dnevnik rada u koju se piše: promena vode, stavljanje novih kozica, morebitno ugibanje, promena štoržiča.......

Kad male narastu na cca 0,5 cm, idu u drugi akvarij

akvarij broj 2

40x 30 x 40 cm - sasvim isti uslovi, sa izjemom, da su u tom akvariju uz male ancistruse i male amano kozice ( cca 15 kom) i nešto malih cpo račiča,od bilja je samo mahovina koja je učvrščena mrežicom na manji panj,hrastovo lišče, storži jelše.
 Ovde se hrani svaki dan, i svaki drugi treči dan ( kako stignem) se vadi cca 20 -30% vode, jer kot intenzivnog hranjenja ostaje puno prljaštine, u pepeljatri i u akadami, zato sa posebnim zvonom barem jednom na tri dana prečešem i podlagu.

Kad tu narastu na više od  1cm idu u treči akvarij

akvarij broj 3

40 x 25 x 25 cm - tako zvani prodajni akvarij, bez podlage,( zbok lakšeg održavanja čistoče) sa mat filtrom u jednom čošku, panj sa mahovinom, i caa 10 hrastovih lista povezanih u šopek.
Vodni parametri sasvim jednaki, samo da ovde dolaze u akvarij i blek bee i sakura kozice - jer mi fali mesta da bih imao svake u svom akvariju je u ovih takozvanih prodajnih akvarijih često i malo gužve.

Ovo su moji idealni uvjeti i idealno stanje u akvarijama za uzgoj cristal red kozica, ali često nisam baš na idealnom stanju, jer zbok nedostatka vremena dodže do češtih rešavanja situacija koje baš nisu i okviru idealnih.
Tako se mi sve češće dešava da jednostavno ne stignem promenit vode po planu,nekad ne stignem ni nahranit kozica, jer dobro znate kako ti to neki dan dodže - nema vremena.

U početku sam imeo jake probleme sa tome, da sam prodao i svoju matičnu jatu, i to me onda koštalo pola godine, pola godine nisam imao ni jedne male kozice. Onda sam skužio, da to ne ide tako, i da moram matično jato držat na broju oko 30 kom, ako tog nema nema ni malih.
Onda su tu problemi potražnje, posle 5 mjeseca ne prodaš uskoro ništa, a kozice idu svojim putem, zato jih imam nekde krajem 9 mjeseca toliko, da jih moram po nizkoj cijeni nudit u zoo trgovine.

Onda dodže zima, kad je neku godinu potražnja luda, i tad mi jih jednostavno sfali, i prije sam prodao i svoje matične - greška, sad kad jih sfali ( a to je obično krajem 1 mjeseca) jih u krajno vreme uvozim iz Njemačke, jer mušterije jih traže  aja imam samo malene.
E pa to su več drugi problemi, jer prvo vas verovatno interesira samo uzgoj.

To bih bilo sve o mom uzgoju, nikakvih tajni,ali puno rada i puno discipline, kot njih nema šalabajzarstva, jer jedna greška te košta toliko truda i toliko uloženih sati rada, da te glava zaboli.

« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 09:43:37 prijepodne od noktopus »

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #67 u: Veljača 22, 2013, 10:27:49 prijepodne »

Jednostavno napraviti akvarij, dobro zaciklirat i porobat  :D :D :D

meni se moj ciklirao 3-4 mjeseca bas da bude dobro pripremljen za njih tak da i to nije sigurni pokazatelj

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #68 u: Veljača 22, 2013, 12:36:59 poslijepodne »
To bih bilo sve o mom uzgoju, nikakvih tajni,ali puno rada i puno discipline, kot njih nema šalabajzarstva, jer jedna greška te košta toliko truda i toliko uloženih sati rada, da te glava zaboli.
Pročitao sam sve i baš sam na kraju mislio napisati ovo što je i noktopus napisao, evo, on si i dnevnik vodi tako da je u toku s tim što treba odraditi.

Što se tiče ostalog, meni se čine dvije stvari bitne što se nas tiče. Prvo to hranjenje, u pravilnim dozama, uklanjanje viškova da ne kvare vodu kako je i opisano. To s hranjenjem u pepeljari puno olakšava čišćenje, kao i ovo usisavanje sa zvonom, redovite izmjene itd.

A drugo, vjerojatno i najbitnije od svega je voda. On je objasnio kakvu vodu koristi. Nažalost, voda koju mi imamo nije uvijek ista, očigledno je najveći dio godine upotrebljiva u kombinaciji s RO vodom, ali oni u našem gradskom vodovodu ipak ubacuju određene kemikalije (što kod vode koju noktopus koristi nije slučaj). Ali to što se ubacuje u vodu se ne ubacuje u jednakim količinama. Sjećate se kako je bilo kad su bile one poplave, voda se digne i onda ekipa, za svaki slučaj da zaštiti zdravlje ljudi, ubaci veću količinu toga u gradski vodovod. A onda ljudi znaju imati problema i s ribama, a kamoli s Crystal Red kozicama.

E sad, za pretpostaviti je da nisu kozice ugibale samo za vrijeme poplava, ali očigledno doziranje tih supstanci u gradski vodovod oscilira. Većinu godine očigledno ubacuju jednako, ali nekad vjerojatno ubace više nego inače. Pretpostavljam da kad su takvi dani da onda dolazi i do problema s kozicama i "neobjašnjivih" uginuća.

Po meni je jedini način da se ne koristi voda iz gradskog voda ako je ikako moguće i da se proba neka alternativa. Npr. odemo kod noktopusa na izlet, pogledamo što sve ima, kupimo što treba pa i Crystal Red kozice i onda još napunimo par 25 litarskih kanistera s vodom kao što je kod Noktopusa (za svaki slučaj) i onda doma. I onda smo par mjeseci mirni (pod uvjetom da držimo kozice u nekom manjem akvariju). I onda poslije opet po vodu u Sloveniju. Pa nije ni to neki bauk, barem dok ne skužimo koja voda je u Hrvatskoj jednako dobra. Ili naći npr. neki čisti izvor u Gorskom kotaru i slično, pa uvijek par kanistera napuniti i doma.

I naravno sve poslije odraditi disciplinirano kao što i noktopus radi. :up:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #69 u: Veljača 22, 2013, 13:16:22 poslijepodne »
Pročitao sam sve i baš sam na kraju mislio napisati ovo što je i noktopus napisao, evo, on si i dnevnik vodi tako da je u toku s tim što treba odraditi.

Što se tiče ostalog, meni se čine dvije stvari bitne što se nas tiče. Prvo to hranjenje, u pravilnim dozama, uklanjanje viškova da ne kvare vodu kako je i opisano. To s hranjenjem u pepeljari puno olakšava čišćenje, kao i ovo usisavanje sa zvonom, redovite izmjene itd.

A drugo, vjerojatno i najbitnije od svega je voda. On je objasnio kakvu vodu koristi. Nažalost, voda koju mi imamo nije uvijek ista, očigledno je najveći dio godine upotrebljiva u kombinaciji s RO vodom, ali oni u našem gradskom vodovodu ipak ubacuju određene kemikalije (što kod vode koju noktopus koristi nije slučaj). Ali to što se ubacuje u vodu se ne ubacuje u jednakim količinama. Sjećate se kako je bilo kad su bile one poplave, voda se digne i onda ekipa, za svaki slučaj da zaštiti zdravlje ljudi, ubaci veću količinu toga u gradski vodovod. A onda ljudi znaju imati problema i s ribama, a kamoli s Crystal Red kozicama.

E sad, za pretpostaviti je da nisu kozice ugibale samo za vrijeme poplava, ali očigledno doziranje tih supstanci u gradski vodovod oscilira. Većinu godine očigledno ubacuju jednako, ali nekad vjerojatno ubace više nego inače. Pretpostavljam da kad su takvi dani da onda dolazi i do problema s kozicama i "neobjašnjivih" uginuća.

Po meni je jedini način da se ne koristi voda iz gradskog voda ako je ikako moguće i da se proba neka alternativa. Npr. odemo kod noktopusa na izlet, pogledamo što sve ima, kupimo što treba pa i Crystal Red kozice i onda još napunimo par 25 litarskih kanistera s vodom kao što je kod Noktopusa (za svaki slučaj) i onda doma. I onda smo par mjeseci mirni (pod uvjetom da držimo kozice u nekom manjem akvariju). I onda poslije opet po vodu u Sloveniju. Pa nije ni to neki bauk, barem dok ne skužimo koja voda je u Hrvatskoj jednako dobra. Ili naći npr. neki čisti izvor u Gorskom kotaru i slično, pa uvijek par kanistera napuniti i doma.

I naravno sve poslije odraditi disciplinirano kao što i noktopus radi. :up:

Radio sam u vodovodu pa znam kako to ide.
Voda je kod nas nikakva i cudi me da nema jos neke afere oko toga ali to zato jer se sve zataskava i nikome nije u interesu da ulaze miljune u to a za ljude lako X-(
Da ne spomenem radove na cjevovodu kad u sistem ulazi blato,masnoce,metalne cestice od rezanja i sl.
Jako se slabo pazi po tome pitanju i nema adekvatnih filtera pa onda jos i ostalo sta se i kako dodaje u vodu i od kud sama ta voda dolazi.

Gorski kotar ima dobru vodu ali ne u vodovodu!
Velika vecina samih izvorista je uzasno zagadjena fekalijama i ostalim,do tih mjera da kad su dolazili iz zavoda za javno zadravstvo uzimati uzorke za analizu su govorili da si oni u toj vodi nebi prali ni ruke a kamoli je pili,kao vecina gorana!Bakterija koliko hoces,raznih spora koje ni klor ne moze unistiti i sl.
Dobra izvorista su ona koja su iznad naselja,posto nema uredjenih kanalizacija sve to ide u zemlju,u vodu,pa se pumpa nazad u sistem....bio,vidjeo,znam.
80-90% uzimanih uzoraka nije prolazilo na analizi i nikad se to nije davalo u javnost.

Nisam 100% siguran kakva je situacija po gradovima ali vjerujem da nije bas bajna,kao i sve kod nas i kladio bi se da je voda prvi(naravno ne i jedini) problem od uzgoja organizma do uzgoja bilja.
Ako ne valja voda koja je osnova akvaristike sta onda?

« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 14:00:38 poslijepodne od ZeleniMrav »
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #70 u: Veljača 22, 2013, 13:43:03 poslijepodne »
 I ja sam mišljenja da voda je katastrofa diljem lijepe naše,osobno na Žumberku nemam neku kvalitetu vode(kada čistim grijače u bojleru,koda mi je neko hitio kantu blata u bojler) a od crpilšta i izvora imam zračne linije niti dva km,vapnenačko je područje a potoci su puni sedre tako da je kud se god okrenem tvrdoča,e sad bi možda ,ako je takva stvar sa vodom ,možda pokušati čisti ro mješati sa kišnicom(u njoj barem nema kemija) pa da vidimo.

Offline xlavier

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #71 u: Veljača 22, 2013, 15:01:15 poslijepodne »
Već jaaaako dugo vremena pratim na našim forumima, na stranim forumima teme o CRS-ima. I u principu, većina ima isti problem kupe kozice, jedan dio ih preživi, počnu se razmnožavat i krepa prinova. Dakle, voda nije u pitanju, jer je u cijelom svijetu problem identičan. Bez uvrede noktopus, ne vjerujem ti da imaš uspjeha u razmožavanju samo zbog kvalitete vode, jer naš Hrvatski mentalitet uvijek razmišlja da je van države sve bolje, pa tako i voda. Ti si super nabavljač akvarijskih organizama, i flore i faune, ali, još jednom, bez uvrede, ja nikad nisam vidio ni jednu sliku tvog mrijesnog akvarija za CRS-e, to je kao da ja kažem da sam ja Goran Ivanišević, dokazao bih, ali trenutno mi ne radi fotoaparat. :)
Dakle, voda nije problme, prije bih rekao da je problem što su CRS-i organizam koji je uzgojen mutacijom, takva mutacija treba posebne preparate da bi se održala pod kotrolom, jednako kao i razmožavanje nekih vrsta riba, sijamski algojedi, bottie i što ti ja znam koja vrsta riba, bezkralježnjaka itd. Problem je jednostavno u genima.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #72 u: Veljača 22, 2013, 15:19:35 poslijepodne »
Već jaaaako dugo vremena pratim na našim forumima, na stranim forumima teme o CRS-ima. I u principu, većina ima isti problem kupe kozice, jedan dio ih preživi, počnu se razmnožavat i krepa prinova. Dakle, voda nije u pitanju, jer je u cijelom svijetu problem identičan.

Mislis da je voda drugdje u svijetu sta bolja?Moz mislit!I sta se sve krka u nju :nuclear:
Ne kazem da je to razlog(negdje je negdje nije) nek jedan od mogucih...jer je to svima zajednicki nazivnik a vjerujem da je kvaliteta veliki problem za osjetljive organizme.

Ovo sta kazes za Igora je glupost i da se rasprava o tome vec vodila jednom prije a on je sam rekao da kod njega moze doci tko hoce vidjeti akvarije.
Nisi vidjeo ni moj akvarij,dal to znaci da ga nemam?

A to za gene je sigurno isto bitno,da su radi toga kozice osjetljivlje al zato se samo mora na sve vise i paziti pa tako i na kvalitetu vode!

20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #73 u: Veljača 22, 2013, 17:10:18 poslijepodne »
Ovo sta kazes za Igora je glupost i da se rasprava o tome vec vodila jednom prije a on je sam rekao da kod njega moze doci tko hoce vidjeti akvarije.
Slažem se sa ZelenimMravom vezano za Igora (noktopusa) iako osobno nisam bio kod njega (ali namjeravam uskoro navratiti npr. na proljeće) ali znam neke ljudi koji su bili. Tako da smatram da je Igorov uzgoj CRS-a najmanje upitan u cijeloj ovoj priči.

A naša voda je 100% jedan od problematičnih faktora tj. ono što se u nju dodaje, a to da voda nije jedini otegotni faktor vrlo moguće... -?

Offline Vonfy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
« Odgovori #74 u: Veljača 22, 2013, 17:37:38 poslijepodne »
Evo ovako.
Ne koristim ro vodu,
mjenjam 50% svaka 2tjedna, s time da mi nova voda odstoji 2-3 dana i uz to koristim dozu ffm-a,
hranim 3 puta tjedno i to:
-ponedjeljak - shirakura ebi daba -2 komada
-srijeda - od sve tri hrane po malo - http://www.aquashop.hr/Catalog-Hrana-za-kozice_1228.aspx
-petak - komad špinata, komad trave i komad koprive, sve sušeni briketi

podloga mi je čista akadama, bez kamenja ispod ili nekih drugih čuda i to naprijed 10cm debljine i kako ide prema iza doseže i 15cm,
2 mangrova panja i mahovina

u filteru koristim samo finu plavu spužvu koju detaljno isperem prilikom čišćenja aq ispod PIPE
temp vode 24C

Kozice imam više od godinu dana i počeo sam sa 9kom, a sada imam oko 50-ak

Ne mjerim parametre i u aq su samo koze i puževi od živina.

Za sada sam zadovoljan, s obzirom na gornje postove...

Evo nekih slika kroz godinu i više dana...

EDIT: razred K4 imam
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2013, 17:43:45 poslijepodne od Vonfy »