Brižno pratim ovu vašu diskusiju i mogu zaključit da je verovatno problem u vodi i ništa drugo.
Sad ču vam opisat kako to izgleda kot mene.
akvarij broj 1 - izključivo namenjen uzgoju cristal red kozica
- veličina 30 x 30 x 40 cm
- mat filter - modra spužva 30 x 30 x 5 cm na cijeloj pozadini, očistim je najviše jednom godišnje
- protok na vazduh 2 dcl na minut
- podlaga akadama cca 5cm, promenim je jednom u godini -pola, pola upotrebim stare.
- temperatura vode 22 stepeni - bez grijača tako da može ič gore dole za 2
- ph 5,5 - 6,5 ne kompliciram i uskoro nikad ne mjerim
- kh 0 - 2 - imam na pipi kh 2 - voda iz gratskog vodovoda, koji se napaje iz našeg potoka koji izvira na Pohorju, posle 25 km puta kroz šumu ulazi u našu vodarnu, gde ide kroz pješčene filtre u sistem za oskrbu grada.
Verovatno je to bitno, jer voda prolazi kroz šumu, gde se obogati sa huminskim tvarima, i pri pripremi vode se ne upotrebljavaju nikakve kemikalije, nego se voda filtrira u pješćanim lagunama.
Sam izvor potoka Bistrica je kot Črnog jezera - koje je dejansko šotna močvara, u biti izvire iz same šote.
- hrastovo lišče cca 10 kom, kojeg po potrebi promenim, kad postaje sasvim trulo ga izvadim i stavim novo
- 15 štoržiča črne jelše koje promenim na cca 2 mjeseca, nikad sve, promenim samo pola
- od bilja imam samo za dvije šake mahovine i kojih 10 manjih ehinudurus tunelusa
- hranu stavljam u pepeljaru, jer tako sprečim da bih prešla u podlagu, ako što posle jednog dana ostaje izvadim.
U tom akvariju imam cca 25 -30 odraslih cristal red kozica i nebroj malih,uz njih je i kojih 15 kom albino ancistrusa veličine cca 1- 3 cm, kad narastu iznad 3 cm jih promenim sa manjima.
- Kad se mi namnože planinariji ( što se često dešava) za koji mjesec ubacim jednih 5 - 8 nano riba - dario dario - scarlet, koje srede planinarije, nažalost strada i nešto malih kozica, ali to je davek kojeg uvijek uzimaju za svoj rad.
- Hranim dvaput u tjednu, osnovna hrana su koprive 60%, a ostalo su bučke, briketi koprive,i u zadnje vreme malo akstasantina za bolju boju.
- Promena vode svakih 7 - 10 dana, za svaki akvarij imam listu - kao neki dnevnik rada u koju se piše: promena vode, stavljanje novih kozica, morebitno ugibanje, promena štoržiča.......
Kad male narastu na cca 0,5 cm, idu u drugi akvarij
akvarij broj 2
40x 30 x 40 cm - sasvim isti uslovi, sa izjemom, da su u tom akvariju uz male ancistruse i male amano kozice ( cca 15 kom) i nešto malih cpo račiča,od bilja je samo mahovina koja je učvrščena mrežicom na manji panj,hrastovo lišče, storži jelše.
Ovde se hrani svaki dan, i svaki drugi treči dan ( kako stignem) se vadi cca 20 -30% vode, jer kot intenzivnog hranjenja ostaje puno prljaštine, u pepeljatri i u akadami, zato sa posebnim zvonom barem jednom na tri dana prečešem i podlagu.
Kad tu narastu na više od 1cm idu u treči akvarij
akvarij broj 3
40 x 25 x 25 cm - tako zvani prodajni akvarij, bez podlage,( zbok lakšeg održavanja čistoče) sa mat filtrom u jednom čošku, panj sa mahovinom, i caa 10 hrastovih lista povezanih u šopek.
Vodni parametri sasvim jednaki, samo da ovde dolaze u akvarij i blek bee i sakura kozice - jer mi fali mesta da bih imao svake u svom akvariju je u ovih takozvanih prodajnih akvarijih često i malo gužve.
Ovo su moji idealni uvjeti i idealno stanje u akvarijama za uzgoj cristal red kozica, ali često nisam baš na idealnom stanju, jer zbok nedostatka vremena dodže do češtih rešavanja situacija koje baš nisu i okviru idealnih.
Tako se mi sve češće dešava da jednostavno ne stignem promenit vode po planu,nekad ne stignem ni nahranit kozica, jer dobro znate kako ti to neki dan dodže - nema vremena.
U početku sam imeo jake probleme sa tome, da sam prodao i svoju matičnu jatu, i to me onda koštalo pola godine, pola godine nisam imao ni jedne male kozice. Onda sam skužio, da to ne ide tako, i da moram matično jato držat na broju oko 30 kom, ako tog nema nema ni malih.
Onda su tu problemi potražnje, posle 5 mjeseca ne prodaš uskoro ništa, a kozice idu svojim putem, zato jih imam nekde krajem 9 mjeseca toliko, da jih moram po nizkoj cijeni nudit u zoo trgovine.
Onda dodže zima, kad je neku godinu potražnja luda, i tad mi jih jednostavno sfali, i prije sam prodao i svoje matične - greška, sad kad jih sfali ( a to je obično krajem 1 mjeseca) jih u krajno vreme uvozim iz Njemačke, jer mušterije jih traže aja imam samo malene.
E pa to su več drugi problemi, jer prvo vas verovatno interesira samo uzgoj.
To bih bilo sve o mom uzgoju, nikakvih tajni,ali puno rada i puno discipline, kot njih nema šalabajzarstva, jer jedna greška te košta toliko truda i toliko uloženih sati rada, da te glava zaboli.