Srpanj 23, 2025, 11:41:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj drugi početnički / 50 litara  (Posjeta: 8025 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline brumbramar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
Moj drugi početnički / 50 litara
« u: Rujan 05, 2012, 20:58:11 poslijepodne »
Pozdrav,

Prije dvije godine sam se poceo baviti ovim hobijem poprilicno nespreman, neinformiran... Sve u svemu bas onako kako netreba, ucio sam stvari u hodu i zbog toga ni ribice nisu bile zadovoljne a nisam ni sam bio zadovoljan... S vremenom sam dosta toga procitao i naucio pogotovo na akvarij.netu i mogu reci da sada znam nesto iako sam jos uvijek pocetnik. Dakle toplo prepurucam svima koji se zele upustiti u ovaj hobi da ne naprave gresku koju sam ja napravio.

Danas taj akvarij izgleda prilicno slatko i ribice i biljke izgledaju super. E sada zasto sam se odlucio za novi akvarij... Zato sto je akvaristika takva, toliko zavolite taj hobi da nemozete prestat... Uzeo bi ja i 1000 litara da nisam ogranicem sa prostorom... Ipak je moja soba ima samo 10-ak kvadrata tako da je ovo bio maksimum...

Odlucio sam se za neku polu diy verziju vise iz razloga sto volim sam napravit nesto. Na kraju me vise veseli nego ako je kupljeno pa makar izgledalo losije. Tank sam naravno kupio jer se nebi upustao u takve avanture :). Dimenziju su 50x35x30 sto dode nekih 50 litara... Kupio sam naravno i filter tetrin neki unutarnji za 50 litara... Poklopac sam napravio od crnog forexa. 

Rasvjeta je 2x15w i sve sam sam pospajao i to je bila prava muka... Nikako nisu htjele prosvjetlit obje i ja sam stalno mislio da je problem u starteru ili da sam ja krivo spojio a na kraju je grlo bilo neispravno... Inace u poklopcu sam napravio kutiju za rasvjetu. Ispod lampi je staklo silikonirano tako da je struja potpuno odvojena od vode.

Idemo sada na ono sto je u akvariju. Kao hranjivu podlogu stavio sam zemlju za cvijece prethondo natapanu 2 tjedna... Natrpao sam ju u par najlonki i poslogao sto je vise stalo... Preko toga sam stavio kupovni sljunak granulacija 3-5 mm... isprao sam ga par puta vrucom vodom i to je to... Od hardscapea imam dva korijena ruzmarina i dva kamena koje sam nasao na izvoru Rječine... Kamenje sam provijerio octom da nije vapnenackog podrijetla a korijenje me malo mucilo jer nisam bas nasao nigdje da smije ili nesmije ali sam ga toliko natakao i ispirao da mislim da nemoze steti ribama...

Od biljaka imam sagitariu subulatu, ludwigu repens i jos jednu kojoj neznam ime, vjerojatno ce ju netko prepoznat... Uzeo sam samo tri vrste bilja jer nisam htio pretjerat u pocetku... vidjet cemo kad to pocne rast dali ce jos nesto biti potrebno

E sada kada sam lijepo ispricao sve od cega se sastoji akvarij imam naravno i par pitanja. Sto se gnojenja i co2 tice... Napravio sam co2 pomocu kvasca i secera jucer da vidim cisto kako ce ti mjehurici ici ali se nisam jos usudio to spojit na u vodu... cekam da mi dode drop checker sa neta pa cu to tutnut u vodu... E sada gnojenje... makro i mikro elementi, sta, kako, koliko... u malome akvariju sam dodavao ProFito i easycarbo od easy lifea i bilje je raslo... ali ako sam dobro shvatio taj ProFito si samo mikroelementi... uglavnom ovdje se ja rastajem od podrucja koje razumijem i plivam u nepoznatom zato pls pomagajte. Dali da ili dali ne za 50 litara 

i skoro sam zaboravio ono najvaznije... RIBE.... Jos nemam nijednu ribicu u akvariju ali definitivno bi stavio ancitrusa koji je u ovom 25 litarskom i koji mislim da bi bio odusevljen selidbom... htio bi mozda stavit barbuse i zanima me koliko bi ih doslo u obzir u ovih 50 litara? i koje ribe dna uzet, corye ili kulije i naravno koliko?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Moj drugi početnički / 50 litara
« Odgovori #2 u: Rujan 06, 2012, 09:15:50 prijepodne »
Pozdrav,

jedan ti panj (desni) trune, ne znam kakvo je to drvo ali ako tako trune trebalo bi iči napolje
druga je primjedba ta što su ti panjevi obrasli algama na kojima se sakupila prljavština i talog pa bi ja svakako dobro isprao i izribao panjeve.
također je ista situacija sa mahovinom, izvadi ju napolje i operi od nečistoća a dno detaljno usiši usisavačem

Obavezno unutra corydorasi na 54 litre ja bih stavio recimo 5-7 corydoras pandi, obavezno ancistrus i obavezno 1-2 mala prava sijamska algojeda ili umjesto njih 5-7 otocinklusa.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Rujan 06, 2012, 10:16:59 prijepodne »
Panj je od ružmarina  -?
Čini mi se da aromatično bilje ne smije u akvarij

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Rujan 06, 2012, 10:22:43 prijepodne »
Ne, ne, ružmarin je za ribe na gradelama, a ne ove akvarijske...  :)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 06, 2012, 11:10:27 prijepodne »
Od biljaka imam sagitariu subulatu, ludwigu repens i jos jednu kojoj neznam ime, vjerojatno ce ju netko prepoznat... Uzeo sam samo tri vrste bilja jer nisam htio pretjerat u pocetku... vidjet cemo kad to pocne rast dali ce jos nesto biti potrebno

3. biljka je Ceratopteris thalictroides.
bit će potrebno  :D

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #6 u: Rujan 06, 2012, 20:36:23 poslijepodne »
dobro zamišljeno, kad se bilje razbuja bit će super. Ok je

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Rujan 08, 2012, 18:01:53 poslijepodne »
Pozdrav,

Obavezno unutra corydorasi na 54 litre ja bih stavio recimo 5-7 corydoras pandi, obavezno ancistrus i obavezno 1-2 mala prava sijamska algojeda ili umjesto njih 5-7 otocinklusa.

ok, a koliko bi uz sve ovo jos doslo u obzir barbusa... ja sam si zamislio njih 10-ak ili je to previse?

Offline progi

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 09, 2012, 13:53:33 poslijepodne »
Pozdrav,

ok, a koliko bi uz sve ovo jos doslo u obzir barbusa... ja sam si zamislio njih 10-ak ili je to previse?

mislim da je 10 malo previse, ja bi ih stavio 5/6

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 09, 2012, 15:24:38 poslijepodne »

Puno previše. jednom davno imao sam 10 barbusa u sličnom akvariju. Dok me nije bilo doma nestalo je struje i svi su uginuli od nedostatka kisika.

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #10 u: Rujan 10, 2012, 16:21:01 poslijepodne »
Diy co2 se ne moras bojat, nije to boca, samo pazi da ti smjesa ne pocne ulaziti u tank nakon sta ju zamjesas. Sta se tice gnojenja i bilja   Ja bi stavio jos bilja i onda ev. Poceo gnojiti po pps-u . Ne znam koliko ti se isplati zadvije biljke kupovati mikro i makro elemente. Inace makro nades cesto tu forumu u oglasima. Mislim da ih trenutnu filip zebe  prodaje.

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #11 u: Rujan 11, 2012, 07:03:16 prijepodne »
Dropcheker ti neće imit funkciju ako imaš Diy Co2 , pošto ne možeš vršit kontrolu količine izlaza ugljik dioksida kao na boci s igličastim ventilom

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Rujan 11, 2012, 13:07:59 poslijepodne »
Dropcheker ti neće imit funkciju ako imaš Diy Co2 , pošto ne možeš vršit kontrolu količine izlaza ugljik dioksida kao na boci s igličastim ventilom

ali barem mogu znati jel previse ili premalo...

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 11, 2012, 20:16:37 poslijepodne »
Hm..., prva dva dana će bit previše , druga dva optimalno, preostala dva premalo.Nemoj se mučit s time . Upiši u pretražnik Low Light pojam - solucija dok ne kompletiraš opremu, vjerojatno i trajna odluka.

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Rujan 11, 2012, 20:56:31 poslijepodne »
kompletiram opremu??? akvarij ima 50 litara... imam rasvjetu, filter, vodu... sta mi vise treba... sigurno ne komprimirani co2 .... mislim da tako mali akvarij moze biti jako lijep i bez toga... smjesao sam ovu smjesu prije dva tjedna i trenutno nije spojeno na akvarij ali brojao sam i vise puta i uvije ih izade otprilike isto u jednoj minuti....

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 12, 2012, 10:24:38 prijepodne »
Pod kompletiranjem ciljam na CO2. Pošto imaš hranjivu podlogu ne trebaš nestabilan DIY CO2 koji će ti pokazat nedostatke kada ga pustiš u pogon niti bocu s manometrom. Prvo nabavi plutajuće bilje koje će smanjit intenzitet svjetla koje pogoduje algama i troši višak nitrata iz vodenog stupa koji treba opet algama. Ako smanjiš na ovaj način svjetlost netrebaš uopšte CO2, makro elemente bilje neće moći iskoristit bez CO2 i mikroelemenata pa njih ne trebaš isto (ima ih u podlogi). Dodavaj mikroelemente , željezo (ne previše-zelena točkasta alga), Easy Life Carbo kao nadomjestak plinskog CO2.
Naravno preduvjet je smanjenje svjetlosti plutajućim biljem koje će bujati i stvarati sjenu od svjetlosti i zaklon za faunu.Ovo što ti savjetujem je provjereno i hoda već godinama kod mojih prijatelja koji imaju manje akvarije do 100 L. CO2 često zna uzrokovati staghorn alge na bilju ako je prejak i ako ga nema šta potrošiti (bilje koje tada treba gnojiti uz jaku svijetlost).   

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #16 u: Rujan 12, 2012, 10:33:20 prijepodne »
Samo poslušaj savijete i sve si riješio uskoro  :klap:
Kad se malo razraste onda baci koju sliku .

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Rujan 12, 2012, 19:56:11 poslijepodne »
evo vratio sam se iz ducana sa 5 corya... sijamskog algojeda nisu imali...
e sad meni vrag nije dao mira pa sam pitao koliko bi u tih mojih 50 litara islo barbusa, a osoba mi odgovara ni pet ni sest nego 25 ali kao to je malo tijesno pa da preporuca 20... i sada se ja pitam jel to trgovacka spreha pa me besramno laze da proda sto vise riba ili jednostavno pojma nema...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 12, 2012, 20:25:57 poslijepodne »
postoji neka uobičajena računica da ti za 1cm ribe treba 2l vode. ne mislim da je to točno, nategnuto je, ali uzmimo da jest, ukoliko je akvarij idealnih proporcija.
dakle barbus naraste koliko ono centimetara? pomnoži to sa 2 i dobit ćeš koliko litara trebaš za jednog.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #19 u: Rujan 12, 2012, 20:27:48 poslijepodne »
gledaj, sve ovisi jel pricamo o zivim ili mrtvim ribama?  :D :D :D :D :D

Nisi precizirao, tako da....

Salu na stranu, 50 litara je za par riba, nikakvi desetci ili vise njih. Sijamac nije za tako mali akvarij.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 12, 2012, 21:37:40 poslijepodne »
pa ni barbusi nisu za tako mali akvarij, ako se pod tim podrazumjevaju tetrazone.

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Rujan 13, 2012, 12:18:53 poslijepodne »
gledaj, sve ovisi jel pricamo o zivim ili mrtvim ribama?  :D :D :D :D :D

Nisi precizirao, tako da....

Salu na stranu, 50 litara je za par riba, nikakvi desetci ili vise njih. Sijamac nije za tako mali akvarij.
da to sa sijamcem me muci... ali otocinklusa u rijeci nema a za trece neznam...

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #22 u: Rujan 14, 2012, 08:58:32 prijepodne »
aj da ti i ja malo zamutim baru  ;) uglavnom, kod mene u slicnom, 60x30x30, sasvim divno koegzistira 10ak zatvorenika (tigasti barbusi  :D), s tim da su oni jedini stanovnici (osim ancija i corya koji se drze dna)...  e sad, tih 20-25 sta ti je taj  'strucnjak' predlozio, moze ako ces radit sardine, po meni, idealno bi bilo 5-7 komada (s tim da ce ti 5 malih barbusica izgledat sitno, al neka te ne zavara, ja sam se malo zaletio pa sam uzeo 5 pa onda jos 5, sad kad su poodrasli nekako mi se cini da je 7 idealno). sta jos da ti kazem... ha nista, pripremi se na veselje u akvariju, s barbusima nikad nije dosadno (pripazi ako budes 'mjesao' vrste, coryijma su ledne peraje 'uredno podsisane' :D, a teoretski ne djele isto podrucje), svakako, ako ih odaberes, vrlo je vjerojatno da neces htjet nijednu drugu vrstu ribe, ja znam da ja ne bi  :D 

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Prosinac 24, 2012, 20:15:09 poslijepodne »
Evo mali update teme...

Ovako sada sve to izgleda... u meduvremenu sam od biljaka dodao jedino anubias jer mi je u malome akvariju smetao

http://i45.tinypic.com/2qlsbr6.jpg

http://i48.tinypic.com/i3uluv.jpg

p.s. dns sam malo sisao bilje tako da imam ove zelene ludwige (desno) za poklonit par stabljika ako je netko iz Rijeke zainteresiran da to ne bacam u smece
« Zadnja izmjena: Prosinac 24, 2012, 20:19:00 poslijepodne od brumbramar »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #24 u: Prosinac 24, 2012, 20:48:53 poslijepodne »
Fino to izgleda :) Sviđa mi se

Nisi na kraju stavljao barbuse?