Pozdrav,
Prije dvije godine sam se poceo baviti ovim hobijem poprilicno nespreman, neinformiran... Sve u svemu bas onako kako netreba, ucio sam stvari u hodu i zbog toga ni ribice nisu bile zadovoljne a nisam ni sam bio zadovoljan... S vremenom sam dosta toga procitao i naucio pogotovo na akvarij.netu i mogu reci da sada znam nesto iako sam jos uvijek pocetnik. Dakle toplo prepurucam svima koji se zele upustiti u ovaj hobi da ne naprave gresku koju sam ja napravio.
Danas taj akvarij izgleda prilicno slatko i ribice i biljke izgledaju super. E sada zasto sam se odlucio za novi akvarij... Zato sto je akvaristika takva, toliko zavolite taj hobi da nemozete prestat... Uzeo bi ja i 1000 litara da nisam ogranicem sa prostorom... Ipak je moja soba ima samo 10-ak kvadrata tako da je ovo bio maksimum...
Odlucio sam se za neku polu diy verziju vise iz razloga sto volim sam napravit nesto. Na kraju me vise veseli nego ako je kupljeno pa makar izgledalo losije. Tank sam naravno kupio jer se nebi upustao u takve avanture

. Dimenziju su 50x35x30 sto dode nekih 50 litara... Kupio sam naravno i filter tetrin neki unutarnji za 50 litara... Poklopac sam napravio od crnog forexa.
Rasvjeta je 2x15w i sve sam sam pospajao i to je bila prava muka... Nikako nisu htjele prosvjetlit obje i ja sam stalno mislio da je problem u starteru ili da sam ja krivo spojio a na kraju je grlo bilo neispravno... Inace u poklopcu sam napravio kutiju za rasvjetu. Ispod lampi je staklo silikonirano tako da je struja potpuno odvojena od vode.
Idemo sada na ono sto je u akvariju. Kao hranjivu podlogu stavio sam zemlju za cvijece prethondo natapanu 2 tjedna... Natrpao sam ju u par najlonki i poslogao sto je vise stalo... Preko toga sam stavio kupovni sljunak granulacija 3-5 mm... isprao sam ga par puta vrucom vodom i to je to... Od hardscapea imam dva korijena ruzmarina i dva kamena koje sam nasao na izvoru Rječine... Kamenje sam provijerio octom da nije vapnenackog podrijetla a korijenje me malo mucilo jer nisam bas nasao nigdje da smije ili nesmije ali sam ga toliko natakao i ispirao da mislim da nemoze steti ribama...
Od biljaka imam sagitariu subulatu, ludwigu repens i jos jednu kojoj neznam ime, vjerojatno ce ju netko prepoznat... Uzeo sam samo tri vrste bilja jer nisam htio pretjerat u pocetku... vidjet cemo kad to pocne rast dali ce jos nesto biti potrebno
E sada kada sam lijepo ispricao sve od cega se sastoji akvarij imam naravno i par pitanja. Sto se gnojenja i co2 tice... Napravio sam co2 pomocu kvasca i secera jucer da vidim cisto kako ce ti mjehurici ici ali se nisam jos usudio to spojit na u vodu... cekam da mi dode drop checker sa neta pa cu to tutnut u vodu... E sada gnojenje... makro i mikro elementi, sta, kako, koliko... u malome akvariju sam dodavao ProFito i easycarbo od easy lifea i bilje je raslo... ali ako sam dobro shvatio taj ProFito si samo mikroelementi... uglavnom ovdje se ja rastajem od podrucja koje razumijem i plivam u nepoznatom zato pls pomagajte. Dali da ili dali ne za 50 litara
i skoro sam zaboravio ono najvaznije... RIBE.... Jos nemam nijednu ribicu u akvariju ali definitivno bi stavio ancitrusa koji je u ovom 25 litarskom i koji mislim da bi bio odusevljen selidbom... htio bi mozda stavit barbuse i zanima me koliko bi ih doslo u obzir u ovih 50 litara? i koje ribe dna uzet, corye ili kulije i naravno koliko?