Srpanj 18, 2025, 22:16:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Idemo ispocetka  (Posjeta: 17112 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
Odg: Idemo ispocetka
« Odgovori #25 u: Rujan 05, 2012, 09:47:31 prijepodne »
Damire - iskreno nebi ti znao ista kvalitetno odgovoriti vezano za keramiku jer nikada nisam imao doticaja s njom. Neznam radi kojeg razloga ali nekako sam imao averziju prema tome, mozda podsvjesno mi u glavi da to nije prirodno i neznam sto, iako ljudi se zaklinju da keramika radi super i da nema apsolutno nikakve razlike od prirodne tonge recimo. Neznam, nisam kompetentan za to odgovoriti posto nemam iskustva s tim, neka to kaze neko ko konkretno ima keramiku, ali neko ko je imao i pravo kamenje i onda se prebacio na keramiku, da zna kako se ponasa pravi kamen, a kako sad keramika.

Renta - znam da je mit razbijen odavno, ali  i dan danas ljudi rade iste greske i stavljaju kamenčine u tank. Zadnja 2 puta kada sam ovde na forumu to vidio, rekao sam si da cu napraviti ovo, i pokazati sto znaci porozan kamen, a sto klasicna stina. Jer jednostavno ljudi se zabluđuju. Mozda zato jer ne zele sebi priznati, ono tipa, taj i taj me je zajebo (mozda cak i napisati ovde na forumu od koga je kupio to "jadransko kamenje" pa cisto da se zna), i sad me je sram priznati da me je zajebo, pa ajmo braniti da je to pravi jadran. Sto prije se prihvati da je to junk od kamena, i rijesis ga se, i uzmes pravi kamen/keramiku i sl. to prije ce ti ozivit cijeli tank.

Daimyo - NHF at all, ali bit price je bilo da pokazem ljudima koji neznaju sto je kamenčuga iz plicaka koja ima rupice na sebi, a sto dobar kamen. Svi su procitali tu i tamo da kamen mora biti "porozan i rupicast" da se mogu bakterije naseliti na taj kamen, samo sto neznaju to prepoznati, osim rijetkih koji imaju frendove reefere pa im oni pokazu konkretno. E pa moj cilj je bio pokazati tu razliku. Znam da je tebi u interesu pokazati svoj superkul kamen (jer ga prodajes ofc), ali mozda si mogao covjeku odgovoriti, pomoci, savijetovati, mozda nesto ovako kao sto sam ja napravio sloziti, a ne samo na kraju svega ovog popljuvati cak i nebitnom cinjenicom da moj kamen nije dobar, jer pokazivala je se poroznost i "spužvolikost" kamena. Znas kako se kaze kod nas "Lako je tuđim qurcem gloginje mlatit" :D NHF ofc.

Bolek - ima pravo Daimyo sto se tice prebacivanja kamenja u plicak. To je klasicna procedura "ljecenja" kamena. Kamen koji obitava na 30 i vise metara dubine se nalazi na temperaturi oko 15-16 stupnjeva (nevezano ljeto ili zima) i u njemu se opet nalazi određeni život. E pa taj zivot ako ga stavis direktno u tank na 25 i vise stupnjeva ce umrijeti, i u tanku ces dobiti paprikas i onaj divni miris foše. Zato se kamen koji se izvati s dubina ostavi neko vrijeme (ja bi ga ostavljao cak po par mjeseci zavisno o godisnjem dobu) u plicaku gdje je temperatura veca i di ce ti organizmi u kamenu svakako umrijeti, ali ce ga valovi tako dobro ispleskat da ce izbaciti iz njega sav junk sto je ostao unutar kamena, i nakon nekog vremena dobijes "izljeceno" kamenje. Opet kazem ja sam radio da bi netom izronjeno kamenje ostavljao u jednoj siki u kumpirovoj vreci. Ta sika je na nekih metar dubine, ali bitno je da je sika, a ne dno mora, jer je na siki puuuuuno vece pleskanje valovima, nego na dnu negdje mora gdje se more istina mice, ali puno manje nego kada udara od obalu. Ovo se inace moze raditi i u nekom tanku, di ces nabacat kamenja, i uvalit unutra par streamica da sto jaci protok iz svih smjerova napravi, pa da umjetno dobijemo da ga mora pleska, i izbacuje iz njega junk. Ofc mjenjanje mora/skimmer su must, inace ces samo rotirati junk i eventuali ga vratiti nazad u kamen. Generalno ovo je druga prica sto i kako s kamenjem iz jadrana, al eto cisto da znate, da nije da se samo uzme maska ili cak i boce, izroni se kamen, i voila, imam super kamen spreman za tank :)

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #26 u: Rujan 05, 2012, 10:24:49 prijepodne »
I nakon što smo dokazali da se dobar morski akvari ne može napravit bez vrhunskog živog kamena i samo tako i nikako drukčije , pojavi se nekakav "glupi" brazilac i napravi vrhunski akvari praktično bez kamena samo s par kila siporaxa u sumpu.
Englezi bi rekli da postoji više načina da se odere mačka samo treba znati gdje i kako zarezati.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #27 u: Rujan 05, 2012, 11:42:53 prijepodne »
Vipko NHF, čak ni ovaj tvoj kamen nije "pravi" živi kamen. Pravi živi kamen izgleda nekako ovako:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=74980.0

I nikad "mrtvi" živi kamen ne bude kao pravi živi kamen izvađen direktno iz mora ma koliko on dugo stajao u akvariju, naravno da kamen koji se izvadi s veće dubine prvo treba neko vrijeme provesti u plićaku da se očisti.

Oprosti no ja ne kužim o cemu ti pricas, Razlika izmedu mrtvog i zivog kamena je samo u tome sto zivi ima bakterije u sebi.
Govoriti da mrtvi nikada nece biti kao zivi je glupost jer bakterije se nasele i u mrtvi kamen.
Pricas o ciscenju kamena u plicak, mozes li objasniti od cega se on to cisti?
Puno ljudi danas koristi keramiku i nema problema, bakterije koje vrse denitrifikaciju ne biraju mjesto u kojem ce obitavat.
A govoriti kako pravi zivi kamen izgleda je glupa jer nije svaki istog porijekla

[/quote]

Da, a "napravljeno" more je bolje od pravog mora...  ;) :) :)

Offline comino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #28 u: Rujan 05, 2012, 11:45:27 prijepodne »
Ja mogu reci da sam koristio samo keramiku i jako sam zadovoljan :)
Prvo bio sam siguran da je dobra keramika i da necu dobiti "lazno" kamenje koje nece raditi  :up:
Isto tako sam bio siguran da necu dobiti nikakve napasti s keramikom... to sam uspio dobiti sam kasnije :D
I na kraju ti moduli keramike mi izgledaju puno bolje nego bilo koji scape koji bi ja uspio sloziti sa kamenjem... znam jer sam i to probao :D

Naravno cijeli proces cikliranja i "ozivljavanja" keramike traje duze... ali na kraju se po meni to isplati  :up:

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Rujan 05, 2012, 11:53:45 prijepodne »

Daimyo - NHF at all, ali bit price je bilo da pokazem ljudima koji neznaju sto je kamenčuga iz plicaka koja ima rupice na sebi, a sto dobar kamen. Svi su procitali tu i tamo da kamen mora biti "porozan i rupicast" da se mogu bakterije naseliti na taj kamen, samo sto neznaju to prepoznati, osim rijetkih koji imaju frendove reefere pa im oni pokazu konkretno. E pa moj cilj je bio pokazati tu razliku. Znam da je tebi u interesu pokazati svoj superkul kamen (jer ga prodajes ofc), ali mozda si mogao covjeku odgovoriti, pomoci, savijetovati, mozda nesto ovako kao sto sam ja napravio sloziti, a ne samo na kraju svega ovog popljuvati cak i nebitnom cinjenicom da moj kamen nije dobar, jer pokazivala je se poroznost i "spužvolikost" kamena. Znas kako se kaze kod nas "Lako je tuđim qurcem gloginje mlatit" :D NHF ofc.

Nije to moj superkul kamen, nego jadranski...  :)

Ja sam samo tija pokazat šta bi ljudi trebali tražit za svoj akvarij, ali vidin da se stalno vrti ono - uvalilo mi je ovakav i onakav kamen...  :roll: Ma kako ti neko može neko uvalit loš kamen? Pa evo imaš na slici kako bi kamen trebao izgledati...  :nerd:

A kad ideš pomoć onda se javi neki Lolek sa svojim pripametnim provjerenim znanjem i tako dalje...

Tebi svaka dala šta se trudiš pomoć ljudima.  :up: :up:

Pozz

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #30 u: Rujan 05, 2012, 11:56:39 prijepodne »
Vipko ja to razumijem za lijecenje kamena no daj malo procitaj sta Daimyo pise.
Znaci vadis kamen iz dubine i ostavljas ga u plicaku da se nasele bakterije i zivotinje kojima ne smeta veca temp. (klasicno oživljavanje kamena) a zatim pricas kako mrtvi kamen ne moze postat zivi tj da nikad nece biti toliko kvalitetan.

Daimyo
Gle ovo je forum i ljudi raspravljaju a ak ne mozes odgovorit na pitanje onda se nemoj pravit previse pametan,
jer nigdje nisam rekao da je umjetno more bolje od pravog.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline bolek

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Rujan 05, 2012, 12:00:52 poslijepodne »

[/quote]

A kad ideš pomoć onda se javi neki Lolek sa svojim pripametnim provjerenim znanjem i tako dalje...

[/quote]

Ja se pravim pametan a ti pricas o kamenju po izgledu.
Evo ti link pa si malo procitaj
http://www.elegancereef.com/magazin/broj2/jadranskokamenje.htm

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #32 u: Rujan 05, 2012, 12:45:24 poslijepodne »
I nakon što smo dokazali da se dobar morski akvari ne može napravit bez vrhunskog živog kamena i samo tako i nikako drukčije , pojavi se nekakav "glupi" brazilac i napravi vrhunski akvari praktično bez kamena samo s par kila siporaxa u sumpu.
Englezi bi rekli da postoji više načina da se odere mačka samo treba znati gdje i kako zarezati.

Ne da je napravio vrhunski akvarij praktički bez kamena nego potpuno bez kamena. Naime, frajer ima par malih komada kamena od PLASTIKE, čak sam ga i u njegovoj temi priupitao par stvari oko toga, no poanta je da za biološku filtraciju koristi siporax u posudi u sumpu i to funkcionira savršeno, boje akropora su na zavidnom nivou.

Dakle, može se i bez pravog kamena napraviti dobar tank, kao i sa keramikom ( ima vani onaj poznati vrhunski akvarij samo sa keramikom) ali da bi se to moglo postići treba imati višegodišnje iskustvo i znanje, početniku će to biti malo teže...i to je jedan od razloga zašto se preporučuje da se barem u početku krene sa pravim živim kamenom, da se izbjegne svaki mogući rizik neuspjeha. ;)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #33 u: Rujan 05, 2012, 15:31:00 poslijepodne »
Tema je izuzetno poucna, barem meni.

Iako malo dobivam dojam "kokosi i jajeta".

Dakle, s keramikom je moguce cuda napraviti, ali to ipak nije za pocetnike. Za pocetnike je bolji zivi kamen, a sanse da pocetnik kupi kvalitetan zivi kamen su ravne nuli, barem kod nas.

Ni ja bas ne kuzim cijelu tu pricu "zivi kamen-mrtvi kamen". Jer, kako rekoh, ja sam to shvatio na ovaj nacin:

Za kvalitetno funkcioniranje akvarija treba nam kamen, pravi ili keramika. Zbog njegove strukture i poroznosti, on postaje dom bakterijama koje filtriraju vodu. Kad je taj "objekt" naseljen dovoljnim brojem bakterija, on pocima vrsiti svoju primarnu funkciju. Ili sam ja nesto pogresno shvatio????? I svaka usporedba suhog i "zivog" kamena je meni identicna usporedbom recimo spuzve ili keramike iz slatkovodnog akvarija. Filter materijal koji je vec u upotrebi je vec naseljen pozeljnim bakterijama, onaj koji izvadis iz vrecice nije. No, nakon odredjenog vremena u odredjenim uvjetima, stari i novi filter materijal ce biti identicni, po pitanju filtracije vode. Ili sam ja nesto pogresno shvatio?

Specificnost "zivog kamena" ustvari nisu bakterije potrebne za fitlraciju vode, jer ce se one ionako same vrlo brzo naseliti na svaku iole prihvatljivu povrsinu. Specificnost je u organizmima koji su vec nastanjeni u takvom kamenu. Puzevi, crvi, racici, stajaznam. I iako je vjerujem vrhunski dozivljaj gledati kako nesto gmize po tom kamenu, sitne organizme i zivotinjice u svom novom akvariju, to po mom neukom i tupavom misljenju i nije neka extra prednost.

Znaci, po pitanju filtracije vode uz pomoc bakterija, jedino sto razlikuje suhi, da ne kazem sterilni kamen i onaj tek izvadjen iz akvarija su bakterije. Koje ce se ionako nahvatati po tom sterilnom kamenu. Pa u cemu je onda razlika po pitanju filtracije?

S trece strane, iako bi bilo divno zasoliti vodu, pricam o umjetnoj varijanti, ne pravoj morskoj vodi, ubaciti vrhunski zivi kamen, zar to ustvari nije i malo kontraproduktivno? Jer, cak i da ignoriram cinjenicu da taj kamen netko mora izvaditi iz vode, i da traje najmanje par sati da taj kamen dodje do mene, zar proces umiranja zivota u njemu vec nije zapoceo? Naravno, nesto ce prezivjeti, medjutim, mene vise brine ono sto ce uginuti.  Jer ocekivati da ce taj kamen isti tren na sebe preuzeti kompletnu biolosku filtraciju frisko smuckane kemije (namjerno necu reci morske vode), malo mi je nerealno, jer ni u slatkovodnoj akvaristici prenos filter materijala (a vec sam iznio tvrdnju, mozda i pogresnu, da je kamen nista vise od filter materijala) ne ide bas tako glatko, dio bakterija na suhom pokrepa, dio prezivi, da bi materijal 100% nastavio filtraciju vode, ipak je potrebno neko vrijeme. Pa makar to bilo i par sati, jedan dan, uopce nije bitno.

I tako, imamo frisku kemiju u akvariju, ubacili smo vrhunski kamen u kojem je nesto neminovno crklo..... sto se tocno desava, iz prakse neznam, ali procitao sam puno scenarija po kojem je takav postupak recept za katastrofu. I zbog toga, takav sistem se ne preporucuje za friske akvarije, sad, svatko ima neku svoju teoriju, medjutim, citanjem i logickim razmisljanjem, recept koji se meni cini upotrebljiv, i kojeg cu vjerovatno i slijediti kod pokretanja akvarija. A kaze otprilike ovako.

Zasoliti vodu, najestiti potreban salinitet i temperaturu. Popaliti cirkulaciju, rastvjetu ostaviti ugasenom. Nakon 24-48 sati, u vodu se stavlja kamen ili keramika. Jasno, pricam o suhom kamenu ili keramici, ne o zivom. Ubaciti malo hrane, pozeljno komadic kakvog morskog organizma (dagnju, lignju, skampa ili slicno), da trune. Sljedecih  20-tak dana nista ne dirati, nadolejvati ishlapjelu vodu, kontrolirati temperaturu i to je to. Za cca 20-30 dana, izmjeriti parametre vode, ako je sve ok, promjeniti dio vode i tek onda se moze razmisljati o ubacivanju nekakvog zivog kamena, direktno u akvarij, ali, i njega prethodno treba neko vrijeme "pripremati", bez obzira koliko ziv i koliko kvalitetan bio. U zasebnom akvariju, sa vodom, uz odrzavanje saliniteta i temperature kao i u glavnom akvariju, uz jak protok pumpi, kamen ispirati, da sve sto ugine u procesu transporta ili prilagodbe novim uvjetima izadje iz njega, redovito usisavati smece. I tek tako pripremljen kamen ide u pripremljeni akvarij, i onda ustvari pocima onaj proces "naseljavanja" te keramike ili suhog kamena nekim zivotom. A bakterije nuzne za filtraciju se u mjesec dana ionako same nahvataju.

Ima li netko primjedbi na ovaj recept, mozda neki savjet kako to bolje odraditi, ili ucinkovitije, ili neznam ni ja?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #34 u: Rujan 05, 2012, 15:47:25 poslijepodne »

Ne da je napravio vrhunski akvarij praktički bez kamena nego potpuno bez kamena. Naime, frajer ima par malih komada kamena od PLASTIKE, čak sam ga i u njegovoj temi priupitao par stvari oko toga, no poanta je da za biološku filtraciju koristi siporax u posudi u sumpu i to funkcionira savršeno, boje akropora su na zavidnom nivou.

Dakle, može se i bez pravog kamena napraviti dobar tank, kao i sa keramikom ( ima vani onaj poznati vrhunski akvarij samo sa keramikom) ali da bi se to moglo postići treba imati višegodišnje iskustvo i znanje, početniku će to biti malo teže...i to je jedan od razloga zašto se preporučuje da se barem u početku krene sa pravim živim kamenom, da se izbjegne svaki mogući rizik neuspjeha. ;)

Nakon što sam zbog vrhunskog živog kamena dovuičenog ravno s aviona izgubio hrpu skupo plačenih organizama i gubim ih još uvijek nakon dvije i kusur godine (rakovi i ko zna kakve sve beštije), nakon nekoliko bočica aiptazije x, chelmona i kozica još uvijek ratujem s majano i aiptazijama nisam više siguran da je živi kamen baš tolika garancija izbjegavanja svakog mogučeg rizika neuspjeha.
Morska akvaristika nije čarobnjaštvo (uglavnom) i osnovni "recepti" za pokretanje sistema postoje bilo za kamen, keramiku, siporax ili bilošto drugo samo ih se treba držati i ne čini mi se da je lakše ili teže pokrenuti akvari na jedan ili drugi način, sve je samo stvar pridržavanja pravila i strpljivosti.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline bolek

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Rujan 05, 2012, 16:32:53 poslijepodne »
Vipko

Živ kamen je onaj koji vrši filtraciju, male životinjice su tu najmanje bitne.
Sve si dobro napisao i najbolji živi kamen ubacen u tek startan akvarij ce podlijeci ponovnom cikliranju, tj pojavit ce se alge na njemu.
Tako da je svejedno jel taj kamen sa 50 metara dubine ili iz plicaka.
Ja iskreno ne vjerujem da dodavanje kamena tropskog u sustav koji je vec zacikliran bitno doprinosi razvoju faune koja sluzi za filtraciju jer vecina tropskog kamena kao sto si i sam napisao prođe jako dug period na suhom prije nego zavrsi u nasem akvariju.

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #36 u: Rujan 05, 2012, 17:16:35 poslijepodne »

Nakon što sam zbog vrhunskog živog kamena dovuičenog ravno s aviona izgubio hrpu skupo plačenih organizama i gubim ih još uvijek nakon dvije i kusur godine (rakovi i ko zna kakve sve beštije), nakon nekoliko bočica aiptazije x, chelmona i kozica još uvijek ratujem s majano i aiptazijama nisam više siguran da je živi kamen baš tolika garancija izbjegavanja svakog mogučeg rizika neuspjeha.
Morska akvaristika nije čarobnjaštvo (uglavnom) i osnovni "recepti" za pokretanje sistema postoje bilo za kamen, keramiku, siporax ili bilošto drugo samo ih se treba držati i ne čini mi se da je lakše ili teže pokrenuti akvari na jedan ili drugi način, sve je samo stvar pridržavanja pravila i strpljivosti.

Potpisujem
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #37 u: Rujan 05, 2012, 19:13:24 poslijepodne »
I tako, imamo frisku kemiju u akvariju, ubacili smo vrhunski kamen u kojem je nesto neminovno crklo..... sto se tocno desava, iz prakse neznam, ali procitao sam puno scenarija po kojem je takav postupak recept za katastrofu.

Pa moglo bi ti se desiti ovo što se meni desilo:

Morska koještara

Nakon puno razmišljanja zaključio sam da je nešto krepalo u novom kamenu koji je stigao do mene,a ja sam ga još malo čekićao na suhom i gurnuo u akvarij,bez tretmana u kanti s vodom i pumpom koja bi malo isprala nečistoće.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Rujan 05, 2012, 19:17:04 poslijepodne »
pa da, to je jedan od scenarija o kojima sam citao. Nadam se da ne filozofiram previse, ali jedini moment kad je ustvari pozeljno imati nesto krepano (karikirano) u akvariju, je proces cikliranja, znaci maksimum prvih mjesec dana od starta. Vrijedi za slatku vodu, pa onda valjda barem djelomicno vrijedi i za slanu.

I isto tako kako je u slatkoj vodi po zavrsetku cikliranja svaka krepotina nepozeljna, zagadjuje vodu i uzrokuje probleme, valjda je tako i u slanoj vodi. :up:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #39 u: Rujan 05, 2012, 20:20:45 poslijepodne »

U nastavku tvojeg posta kojeg citiram sam si odgovorio koji je recept - to su poštivanje osnova tako je.
Oprosti moram to napisati ali ovo što se tebi desilo je klasičan user eror. Naime, sve je u poštivanju osnovnih pravila a ona uključuju osim čišćenja živog kamena i njegovo zadržavanje u karanteni nakon kupnje na PROMATRANJU dali ima hitchhikere! Takav kamen koji još nije provjeren ne smije nikako ići u display tank jer u suprotnom se dešava ovo što se tebi desilo, i nisi jedini, takvu pogrešku radi 95% reefera....nažalost. Osnove su imati karantenski akvarij ne samo za ribe i koralje nego i za živi kamen!
I radi tvoje pogreške što se PRIJE ubacivanja u glavni tank nisi riješio hitchhikera NIJE kriv živi kamen. ;)

Keramika s druge strane istina pruža clean start no bez ičega korisnog na sebi i upitne poroznosti jer svaka firma radi po svojem receptu. Vjerujem, svejedno, a to dokazuju ovi izdvojeni primjeri da akvarij može biti uspješan i sa njom pa čak i sa plastičnim kamenjem kao što vidimo u Brazilu ali se onda mora s druge strane nadomijestiti manjak filtracije s nečim drugim a pomaže i iskustvo i staž. ;)

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Rujan 05, 2012, 21:17:37 poslijepodne »
Vipko

Živ kamen je onaj koji vrši filtraciju, male životinjice su tu najmanje bitne.
Sve si dobro napisao i najbolji živi kamen ubacen u tek startan akvarij ce podlijeci ponovnom cikliranju, tj pojavit ce se alge na njemu.
Tako da je svejedno jel taj kamen sa 50 metara dubine ili iz plicaka.
Ja iskreno ne vjerujem da dodavanje kamena tropskog u sustav koji je vec zacikliran bitno doprinosi razvoju faune koja sluzi za filtraciju jer vecina tropskog kamena kao sto si i sam napisao prođe jako dug period na suhom prije nego zavrsi u nasem akvariju.

Ti stvarno nemaš pojma o čemu govoriš, jelda?  -?

Uzmi živi kamen s 50 metara i ubaci ga odma u akvarij i probaj što će se dogoditi... ajde eksperimentiraj malo pa se čujemo nakon eksperimenta... da imamo o čemu razglabati.  :)

A o tome da su male životinjice nebitne neću ni počimati - sve je bitno!

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Rujan 05, 2012, 21:41:24 poslijepodne »
Tema je izuzetno poucna, barem meni.

Iako malo dobivam dojam "kokosi i jajeta".

Dakle, s keramikom je moguce cuda napraviti, ali to ipak nije za pocetnike. Za pocetnike je bolji zivi kamen, a sanse da pocetnik kupi kvalitetan zivi kamen su ravne nuli, barem kod nas.

Ni ja bas ne kuzim cijelu tu pricu "zivi kamen-mrtvi kamen". Jer, kako rekoh, ja sam to shvatio na ovaj nacin:

Za kvalitetno funkcioniranje akvarija treba nam kamen, pravi ili keramika. Zbog njegove strukture i poroznosti, on postaje dom bakterijama koje filtriraju vodu. Kad je taj "objekt" naseljen dovoljnim brojem bakterija, on pocima vrsiti svoju primarnu funkciju. Ili sam ja nesto pogresno shvatio????? I svaka usporedba suhog i "zivog" kamena je meni identicna usporedbom recimo spuzve ili keramike iz slatkovodnog akvarija. Filter materijal koji je vec u upotrebi je vec naseljen pozeljnim bakterijama, onaj koji izvadis iz vrecice nije. No, nakon odredjenog vremena u odredjenim uvjetima, stari i novi filter materijal ce biti identicni, po pitanju filtracije vode. Ili sam ja nesto pogresno shvatio?

Specificnost "zivog kamena" ustvari nisu bakterije potrebne za fitlraciju vode, jer ce se one ionako same vrlo brzo naseliti na svaku iole prihvatljivu povrsinu. Specificnost je u organizmima koji su vec nastanjeni u takvom kamenu. Puzevi, crvi, racici, stajaznam. I iako je vjerujem vrhunski dozivljaj gledati kako nesto gmize po tom kamenu, sitne organizme i zivotinjice u svom novom akvariju, to po mom neukom i tupavom misljenju i nije neka extra prednost.

Znaci, po pitanju filtracije vode uz pomoc bakterija, jedino sto razlikuje suhi, da ne kazem sterilni kamen i onaj tek izvadjen iz akvarija su bakterije. Koje ce se ionako nahvatati po tom sterilnom kamenu. Pa u cemu je onda razlika po pitanju filtracije?

S trece strane, iako bi bilo divno zasoliti vodu, pricam o umjetnoj varijanti, ne pravoj morskoj vodi, ubaciti vrhunski zivi kamen, zar to ustvari nije i malo kontraproduktivno? Jer, cak i da ignoriram cinjenicu da taj kamen netko mora izvaditi iz vode, i da traje najmanje par sati da taj kamen dodje do mene, zar proces umiranja zivota u njemu vec nije zapoceo? Naravno, nesto ce prezivjeti, medjutim, mene vise brine ono sto ce uginuti.  Jer ocekivati da ce taj kamen isti tren na sebe preuzeti kompletnu biolosku filtraciju frisko smuckane kemije (namjerno necu reci morske vode), malo mi je nerealno, jer ni u slatkovodnoj akvaristici prenos filter materijala (a vec sam iznio tvrdnju, mozda i pogresnu, da je kamen nista vise od filter materijala) ne ide bas tako glatko, dio bakterija na suhom pokrepa, dio prezivi, da bi materijal 100% nastavio filtraciju vode, ipak je potrebno neko vrijeme. Pa makar to bilo i par sati, jedan dan, uopce nije bitno.

I tako, imamo frisku kemiju u akvariju, ubacili smo vrhunski kamen u kojem je nesto neminovno crklo..... sto se tocno desava, iz prakse neznam, ali procitao sam puno scenarija po kojem je takav postupak recept za katastrofu. I zbog toga, takav sistem se ne preporucuje za friske akvarije, sad, svatko ima neku svoju teoriju, medjutim, citanjem i logickim razmisljanjem, recept koji se meni cini upotrebljiv, i kojeg cu vjerovatno i slijediti kod pokretanja akvarija. A kaze otprilike ovako.

Zasoliti vodu, najestiti potreban salinitet i temperaturu. Popaliti cirkulaciju, rastvjetu ostaviti ugasenom. Nakon 24-48 sati, u vodu se stavlja kamen ili keramika. Jasno, pricam o suhom kamenu ili keramici, ne o zivom. Ubaciti malo hrane, pozeljno komadic kakvog morskog organizma (dagnju, lignju, skampa ili slicno), da trune. Sljedecih  20-tak dana nista ne dirati, nadolejvati ishlapjelu vodu, kontrolirati temperaturu i to je to. Za cca 20-30 dana, izmjeriti parametre vode, ako je sve ok, promjeniti dio vode i tek onda se moze razmisljati o ubacivanju nekakvog zivog kamena, direktno u akvarij, ali, i njega prethodno treba neko vrijeme "pripremati", bez obzira koliko ziv i koliko kvalitetan bio. U zasebnom akvariju, sa vodom, uz odrzavanje saliniteta i temperature kao i u glavnom akvariju, uz jak protok pumpi, kamen ispirati, da sve sto ugine u procesu transporta ili prilagodbe novim uvjetima izadje iz njega, redovito usisavati smece. I tek tako pripremljen kamen ide u pripremljeni akvarij, i onda ustvari pocima onaj proces "naseljavanja" te keramike ili suhog kamena nekim zivotom. A bakterije nuzne za filtraciju se u mjesec dana ionako same nahvataju.

Ima li netko primjedbi na ovaj recept, mozda neki savjet kako to bolje odraditi, ili ucinkovitije, ili neznam ni ja?

Prvo da razjasnim jesi li mislio da početnik nemože nabaviti kvalitetan tropski ili jadranski živi kamen?  -?

Evo da ti pokušam napisati par stvari iz mog iskustva.

Iz mog iskustva mogu ti reći da je velika razlika u tome da li je kamen živ ili mrtav. Ponajprije s toga što nakon 8 mjeseci boravka u akvariju kamen koji je bio osušen tj. mrtav ne izgleda ni približno onako kako izgleda pravi nesušeni živi kamen. Siguran sam da ne obavlja ni 50% filtracije koju obavlja pravi živi kamen.

Kao što si i sam napisao najveća prednost pravog živog kaena i je u svim oblicima života koji dođu s njim. Inače ukoliko nešto nedostaje to ćeš vjerovatno morati nadoknaditi nekakvom tehničkom napravom koja će zamijeniti te organizme i njihovu funkciju (skimeri, filteri i sl).

Iz osobnog iskustva mogu ti reći da kad živi kamen izvadiš iz mora i transportiraš ga autom po ljetnoj vrućini par sati u kanti bez mora, kamen ostaje dovoljno vlažan da čak i veći organizmi recimo pistol shrimpovi prežive u njemu, a za bakterije neću ni govoriti...

I još jedna stvar koju ti mogu reći je ta da kad u kantu sa živim kamenom doliješ smrdljivo pokvareno more, taj isti kamen će ga u roku par dana pretvoriti u totalno čisto more s pravim mirisom čistog mora. Uz uvijet da neka pumpa cirkulira more u kanti. Imam dosta živog kamena pa sam malo eksperimentirao.

Na kraju krajeva imam jedan mali testni jadranski akvarij cca 35 litara u kojem već 6 mjeseci živi par jadranskih riba, a filtracija mu je samo malo živog kamena i zračna pumpica koja cirkulira more. I niti jedna za divno čudo još nije uginila i izgledaju odlično i rastu...  :)

Eto nadam se da sam ti bar malo pomogao iz svog iskustva.

Pozz

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #42 u: Rujan 05, 2012, 23:03:23 poslijepodne »
Filtraciju u morskom akvariju rade bakterije aerobne i anaerobne,nikakve životinje crvi kozice ili copepodi koji se nalaze na ili u kamenu nego BAKTERIJE,zato prestanite čovjeka bunit sa svojim prepucavanjima.

Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Rujan 06, 2012, 00:04:54 prijepodne »
Filtraciju u morskom akvariju rade bakterije aerobne i anaerobne,nikakve životinje crvi kozice ili copepodi koji se nalaze na ili u kamenu nego BAKTERIJE,zato prestanite čovjeka bunit sa svojim prepucavanjima.

Točno, ali zaboravljas da je zivi kamen mali ekosistem. Tako da svi ti organizmi doprinose boljoj i ucinkovitijoj filtraciji.
Tako da jedu otpatke i ugradjuju ih u svoje tkivo ili tkivo potomaka (jajasaca ili malih organizama koje jedu koralji i ribe) te doprinose ravnomjernom raznosenju otpada tako da se i u dubokim porama kamena nadje dovoljno amonijaka/nitrita/nitrata i fosfata. Osim toga ti puzevi, rakovi, crvi... rade i mikrocirkulaciju vode u kamenu svojim kretanjem i tako snabdjevaju bakterije njihovom hranom.

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #44 u: Rujan 06, 2012, 00:52:33 prijepodne »

Točno, ali zaboravljas da je zivi kamen mali ekosistem. Tako da svi ti organizmi doprinose boljoj i ucinkovitijoj filtraciji.
Tako da jedu otpatke i ugradjuju ih u svoje tkivo ili tkivo potomaka (jajasaca ili malih organizama koje jedu koralji i ribe) te doprinose ravnomjernom raznosenju otpada tako da se i u dubokim porama kamena nadje dovoljno amonijaka/nitrita/nitrata i fosfata. Osim toga ti puzevi, rakovi, crvi... rade i mikrocirkulaciju vode u kamenu svojim kretanjem i tako snabdjevaju bakterije njihovom hranom.

Po meni svi ti mali organizmi koji se ljepe po kamenu samo samnjuju poroznost kamena kao recimo i koralina alga i dapače smanjuju filtraciju,a mislim da su pumpe koje koristimo u morskoj čisto dovoljne za cirkulaciju vode unutar kamena.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline pero111

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #45 u: Rujan 06, 2012, 08:06:43 prijepodne »
Par bitnih stvari

Odluka dal se radi morski ili reef akvarij ( o tome ovisi kakva će biti rasvijeta i filtracija)
Ako je reef akvarij, kakve koralje će vlasnik držati u akvariju. ( o tome ovisi koliko svijetla i cirkulacije )
Odabir tipa filtracije. Berlin, Dsb, zeo....( o tome ovisi kakva oprema treba, refugium, plenum, obrnuti plenum)
Zaciklirati akvarij ( čiščenje kamenja, oživljavanje kamenja i refugiuma)... Treba puno strpljenja. Ovisno o kvaliteti kamenja, cirkulaciji i kompletnom sistemu filtracije....
Unos riba i koralja....( bitan je balans unosa smeća i filtracije, koliko akvarij može izdržati opterečenja. U stari kvalitetan akvarij možete ubaciti krepanu mačku, akvarij će to probaviti ;)

Na žalost reef akvaristika je skupa, sa puno diy se može dosta pojeftiniti.

Ali svako šparanje je bitnim stvarima se na kraju više puta plati.

Pretanko staklo. Pukne akvarij
Loša oprema, ponovno ulaganje u opremu
Loše kamenje, dugooooo cikliranje. A možda nikada ne dobijemo stabilni akvarij.

Svaki akvarij je priča za sebe, neke stvari koje kod nekoga prolaze... Ne znači da će kod nekoga drugoga biti Ok.

Danas u doba razvijene akvaristike, foruma, interneta, do podataka se dolazi jako brzo samo je pitanje koliko sebe će netko ubaciti u akvarij. Koliko ljubavi, truda, pedantnosti, novaca........ Sve to ovisi o pojedincu, lomiti koplja što je bolje je super... Ali većina stvari je već naučno dokazano....samo je pitanje dal se želite upuštati u eksperimente, imate li vremena i novaca za pokušaj/pogreška sistem ili čitati i pitati i napraviti kako treba.
Da ne ispadne da K*enjam, većinu stvari sam probao u akvaristici. Prvi sam u ovom dijelu svijeta složio akvarij od 20-25 lit iako je bilo MINIMUM 200lit. Kupovao lošu opremu.... Imao lošeg kamenja..... Imao akvarije bez skimmera, kuhao i smrzavao koralje ;)  Zato obožavam akvaristiku....NIKADA DOSADNO A MOŽEŠ PO SVOME... Opustite se i uživajte u akvaristici.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Rujan 06, 2012, 11:14:43 prijepodne »
Hvala svima na sudjelovanju, meni je tema i dalje jako poucna i interesantna.

Daimyo> mozda sam se malo nespretno izrazio. Nisam mislio reci da kod nas ne postoji i ne moze se kupiti kvalitetan kamen. Samo sam htio reci da je pocetniku to izuzetno tesko izvesti. Pricam iz svog iskustva, nekakva kupovina preko oglasa je najcesce macak u vreci.

Mislim da je Vipko dao najbolji primjer s onim slikama. Ako je pocetniku u glavi da kamen mora biti lagan, supljikav, porozan....i vidi kamen kao na slici sto je on stavio, sto pocetnik drugo da pomisli nego - to je to, taj kamen je ok. A iz sasvim jasne i precizne demonstracije, vidjeli smo da taj kamen u osnovi ne valja. Medjutim, kad skuzis da ne valja, onda ti je u principu kasno. Nije bitno radi li se o jadranskom ili tropskom kamenu.

Cak ni ona stara "koliko para toliko muzike" ne vrijedi u potpunosti u ovom slucaju. Jer, ljudi prodaju jadranski (ako cemo njega uzeti za primjer) i po 20kn po kili, prodaju i po 30, prodaju i po 50, pa cak i po 70 kn po kili. I dok bi logika nalagala da je ovaj najskuplji i najkvalitetniji, u praksi to uopce ne mora biti slucaj, onaj od 20kn moze biti tri puta kvalitetniji. Znaci, ne pricam o "dodji-vidi-plati-nosi" sistemu, vec o nekom "narucivanju" preko oglasa. Cak i da ga vidi uzivo, pocetnik ce imati velikih problema u procjeni valja li taj kamen ili ne.

Jer, cak i ako uzmes neku kamencinu iz mog primjera, ili cak i ovaj s Vipkove slike, ubacis ga u nekakav sump, i na njega ce se neki vrag nahvatati vremenom. I izgledat ce jednako lijepo i primamljivo kao i vrhunska stvar. A u onoj samoj osnovi, on i dalje ne valja. Ili samo djelomicno valja, ako me kuzis.

Sto ce tice ove relacije "zivotinjice i organizmi", siguran sam da taj kamen ima nekih svojih prednosti, u odnosu na neki suhi, ili umjetnu keramiku. Ali isto tako sam siguran da ima i poneku manu. Medjutim, nisam nigdje pronasao informaciju, sve te zivotinjice, puzevi, crvi i slicno sto nastanjuju jedan kamen, dali je to ekskluziva tog kamena, odnosno, dali se ti isti organizmi mogu unjeti i naknadno, nekim drugim putem u akvarij, pa da oni opet sami nasele nekakav kamen koji u startu nije imao takve oblike zivota u sebi? Ako je i to opcija, znaci da kupis 3 puza, 2 crva i jednog racica, pustis u akvarij, a oni si sami pronadju dom medju tim kamenjem.....onda ne vidim u cemu je problem, odnosno zasto teza da taj "umjetni" kamen nikad nece biti kao zivi komad? Jasno, pitanje vremena, ali, zar se uvijek ne istice i naglasva da je morska akvaristika najvise pitanje zivaca i strpljenja?

Dalje, jednostavno ne mogu da se zapitam..... ukoliko su bakterije ono sto nas interesira, veliki broj bakterija naseljenih na veliku poroznu povrsinu.....sto covjeka sprijecava, bez obzira na kolicinu i kvalitet kamena koji ima u akvariju, da pusti u pogon i jedan vanjski filter, u kojeg ce natrpati par kila keramickih valjcica, i par kila lave? Dakle, osnove pretpostavke su zadovoljene - imamo veliku poroznu povrsinu kroz koju voda cirkulira, dakle imamo idealne uvjete za razvoj bakterija koje filtriraju vodu. Medjutim, nisam nesto pronasao da se ovakav nacin filtracije koristi. Jasno, to nebi bila glavna filtracija, vec cisto kao pomocno sredstvo. Ili umjesto vanjskog fitlera, jedna predrada u sumpu ispunjena filter materijalom poput keramickih valjcica?

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Rujan 06, 2012, 11:48:42 prijepodne »

:up: :up: :up: :up:

Offline comino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #48 u: Rujan 06, 2012, 13:16:20 poslijepodne »

Sto ce tice ove relacije "zivotinjice i organizmi", siguran sam da taj kamen ima nekih svojih prednosti, u odnosu na neki suhi, ili umjetnu keramiku. Ali isto tako sam siguran da ima i poneku manu. Medjutim, nisam nigdje pronasao informaciju, sve te zivotinjice, puzevi, crvi i slicno sto nastanjuju jedan kamen, dali je to ekskluziva tog kamena, odnosno, dali se ti isti organizmi mogu unjeti i naknadno, nekim drugim putem u akvarij, pa da oni opet sami nasele nekakav kamen koji u startu nije imao takve oblike zivota u sebi? Ako je i to opcija, znaci da kupis 3 puza, 2 crva i jednog racica, pustis u akvarij, a oni si sami pronadju dom medju tim kamenjem.....onda ne vidim u cemu je problem, odnosno zasto teza da taj "umjetni" kamen nikad nece biti kao zivi komad? Jasno, pitanje vremena, ali, zar se uvijek ne istice i naglasva da je morska akvaristika najvise pitanje zivaca i strpljenja?

Evo ja opet mogu samo o keramici pricati :D
Ugalvnom ne trebas kupovati 3 puza, 2 crva, saku copepoda i bocicu bakterija :D :D

Sve ce to doci sa kamenjem na kojem su koralji koje stavljas u akvarij  :up:
Samo ce im trebati puno vise vremena da se presele s kamencica preko cijele keramike :)

Naravno za to treba strpljenja, ali toionako  moras imati ako se bavis morskom akvaristikom :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Rujan 06, 2012, 13:20:58 poslijepodne »
Pa da, znaci, onda, zasto teza da keramika nikad nece biti kao zivi kamen, ako je samo pitanje vremena? Ili je to vrijeme toliko dugo, da se u stvari poistovjecuje s nikad?  :D

Trenutno sam ipak najskloniji keramici, iz svega sto sam procitao. Gotovi moduli mi se cine kao najefikasnije rjesenje, iako ih trenutno bas i nema u ponudi, a da odgovaraju mom akvariju.

Kakva su iskustva sa uzimanjem keramike u boxu, ljepljenjem i kombiniranjem?