Tema je izuzetno poucna, barem meni.
Iako malo dobivam dojam "kokosi i jajeta".
Dakle, s keramikom je moguce cuda napraviti, ali to ipak nije za pocetnike. Za pocetnike je bolji zivi kamen, a sanse da pocetnik kupi kvalitetan zivi kamen su ravne nuli, barem kod nas.
Ni ja bas ne kuzim cijelu tu pricu "zivi kamen-mrtvi kamen". Jer, kako rekoh, ja sam to shvatio na ovaj nacin:
Za kvalitetno funkcioniranje akvarija treba nam kamen, pravi ili keramika. Zbog njegove strukture i poroznosti, on postaje dom bakterijama koje filtriraju vodu. Kad je taj "objekt" naseljen dovoljnim brojem bakterija, on pocima vrsiti svoju primarnu funkciju. Ili sam ja nesto pogresno shvatio????? I svaka usporedba suhog i "zivog" kamena je meni identicna usporedbom recimo spuzve ili keramike iz slatkovodnog akvarija. Filter materijal koji je vec u upotrebi je vec naseljen pozeljnim bakterijama, onaj koji izvadis iz vrecice nije. No, nakon odredjenog vremena u odredjenim uvjetima, stari i novi filter materijal ce biti identicni, po pitanju filtracije vode. Ili sam ja nesto pogresno shvatio?
Specificnost "zivog kamena" ustvari nisu bakterije potrebne za fitlraciju vode, jer ce se one ionako same vrlo brzo naseliti na svaku iole prihvatljivu povrsinu. Specificnost je u organizmima koji su vec nastanjeni u takvom kamenu. Puzevi, crvi, racici, stajaznam. I iako je vjerujem vrhunski dozivljaj gledati kako nesto gmize po tom kamenu, sitne organizme i zivotinjice u svom novom akvariju, to po mom neukom i tupavom misljenju i nije neka extra prednost.
Znaci, po pitanju filtracije vode uz pomoc bakterija, jedino sto razlikuje suhi, da ne kazem sterilni kamen i onaj tek izvadjen iz akvarija su bakterije. Koje ce se ionako nahvatati po tom sterilnom kamenu. Pa u cemu je onda razlika po pitanju filtracije?
S trece strane, iako bi bilo divno zasoliti vodu, pricam o umjetnoj varijanti, ne pravoj morskoj vodi, ubaciti vrhunski zivi kamen, zar to ustvari nije i malo kontraproduktivno? Jer, cak i da ignoriram cinjenicu da taj kamen netko mora izvaditi iz vode, i da traje najmanje par sati da taj kamen dodje do mene, zar proces umiranja zivota u njemu vec nije zapoceo? Naravno, nesto ce prezivjeti, medjutim, mene vise brine ono sto ce uginuti. Jer ocekivati da ce taj kamen isti tren na sebe preuzeti kompletnu biolosku filtraciju frisko smuckane kemije (namjerno necu reci morske vode), malo mi je nerealno, jer ni u slatkovodnoj akvaristici prenos filter materijala (a vec sam iznio tvrdnju, mozda i pogresnu, da je kamen nista vise od filter materijala) ne ide bas tako glatko, dio bakterija na suhom pokrepa, dio prezivi, da bi materijal 100% nastavio filtraciju vode, ipak je potrebno neko vrijeme. Pa makar to bilo i par sati, jedan dan, uopce nije bitno.
I tako, imamo frisku kemiju u akvariju, ubacili smo vrhunski kamen u kojem je nesto neminovno crklo..... sto se tocno desava, iz prakse neznam, ali procitao sam puno scenarija po kojem je takav postupak recept za katastrofu. I zbog toga, takav sistem se ne preporucuje za friske akvarije, sad, svatko ima neku svoju teoriju, medjutim, citanjem i logickim razmisljanjem, recept koji se meni cini upotrebljiv, i kojeg cu vjerovatno i slijediti kod pokretanja akvarija. A kaze otprilike ovako.
Zasoliti vodu, najestiti potreban salinitet i temperaturu. Popaliti cirkulaciju, rastvjetu ostaviti ugasenom. Nakon 24-48 sati, u vodu se stavlja kamen ili keramika. Jasno, pricam o suhom kamenu ili keramici, ne o zivom. Ubaciti malo hrane, pozeljno komadic kakvog morskog organizma (dagnju, lignju, skampa ili slicno), da trune. Sljedecih 20-tak dana nista ne dirati, nadolejvati ishlapjelu vodu, kontrolirati temperaturu i to je to. Za cca 20-30 dana, izmjeriti parametre vode, ako je sve ok, promjeniti dio vode i tek onda se moze razmisljati o ubacivanju nekakvog zivog kamena, direktno u akvarij, ali, i njega prethodno treba neko vrijeme "pripremati", bez obzira koliko ziv i koliko kvalitetan bio. U zasebnom akvariju, sa vodom, uz odrzavanje saliniteta i temperature kao i u glavnom akvariju, uz jak protok pumpi, kamen ispirati, da sve sto ugine u procesu transporta ili prilagodbe novim uvjetima izadje iz njega, redovito usisavati smece. I tek tako pripremljen kamen ide u pripremljeni akvarij, i onda ustvari pocima onaj proces "naseljavanja" te keramike ili suhog kamena nekim zivotom. A bakterije nuzne za filtraciju se u mjesec dana ionako same nahvataju.
Ima li netko primjedbi na ovaj recept, mozda neki savjet kako to bolje odraditi, ili ucinkovitije, ili neznam ni ja?