Srpanj 18, 2025, 23:25:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesni ciklidi  (Posjeta: 3962 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rhiannon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
bolesni ciklidi
« u: Srpanj 16, 2012, 19:06:38 poslijepodne »
-Molila bih malu pomoć sa vašim savjetima!
-  dimenzije/litraža, -400l
-   temperatura, - 26-27c
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  -nisam mjerila
-   vrijeme od pokretanja akvarija, - 3 mjeseca-dan više-manje
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, od 3 pa na više dana, jer nisam odmah sve uselila. Akvarij je pokrenut sa zacikliranim filterom i 100l stare vode iz drugog akvarija.   
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 7 dana 40-60l = 10 do 15 posto
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - uvijek

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   2 vanjska, 1200l i 1200l po tvorničkim deklaracijama. (svjesna sam da je to puno manje)
-   način i periodi čišćenja filter materijala - 1 na mjesec - 1 filter.spužvice perem u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spužve, keramiku

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  pozadina i kamenje koje održava ancistrus. Pozadina mi ponekad izbaci par sitnih komadića stiropora
-   grijač -isključeni
-   pumpa za zrak  da sa 2 voda
-sredstva za pripremu vode i dr.) ne

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - unaprijed se izvinjavam , pogriješit ću pravilne nazive riba : Pundamila  "red flank" - 1 komad 4cm, gresakei 5 komada , 1 je iznenadno uginuo, velićina oko 6-7cm, hongii - 8 ili 9 komada veličine od 2,5 do 4 cm,,polit  8 komada - 9-10cm, interuptus 8 komada -6-7 cm, flavus 8 komada - 6-8 cm - troje od njih je najvjerojatnije bolesno, labidochromis 8 komada 5-7cm, tursiops 8 komada 8 do 12 cm, 3 komada mbamba 3 cm.
-   starost ribica  većina je stara otprilike 4-5 mjeseci, ove manje oko 3 mjeseca 
-   ima li potencijalnih „terorista“ - sve imaju čitave peraje, pa pretpostavljam da za sda nema potencijalnih "terorista".
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - 2 puta na dan, tako da jako malo hrane pomalo pada prema dnu, da i najmanje ribice uspjevaju jesti. Hranim ih sa "sak green" broj 3, "sak spirulina" broj 2, "sak mix" broj 2, Tetra pro algae. Sva hrana je nova. Prošli tjedan sam ih hranila sa krastavcem, kojeg sam zakuhala na 3 minute i mikrovalnoj.

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - prije 10-tak dana ženka ps. flavusa se počela naslanjati na pijesak . Ne jede danima. uzima zrak sa ustima i naveliko otvara usta i dio brade do škrga. U međuvremenu joj se pridružila iste vrste ženka i mislila sam da nose mlade. Na žalost danas im se pridružio i alfa mužjak. Izgledaju mi kao da su progutale nešto veliko što im je zapelo u grlu. Mužjak nema lijepe boje, a hranu je jedva taknuo.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima.../
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)riba koja je 1. obolila ne uzima hranu i skriva se među kamenjem, druge dvije se nalaze na prednjem djelu akvarija na pijesku, još ne leže, ali se pridržavaju perajama. Disanje je ubrzano, kao da im fali zraka, a na račun prve oboljele ribice stavila sam im zračnu pumpu sa dva voda.
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) nisam vidjela
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  prije 10-tak dana

-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  /
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  3 ribice, za sada su žive.
-  stanje ostalih stanovnika -za sada dobro, osim što je prije tjedan dana 1 greisakei iznenadno uginuo, bez ikakvih simptoma, a carleus nestao.
LP!

Offline Rhiannon

• Punopravni član
Odg: bolesni ciklidi
« Odgovori #1 u: Srpanj 24, 2012, 22:33:23 poslijepodne »
Šta nitko ne zna ništa?  :'(   (osim osobe koja mi se javila preko pp i kojoj zahvaljujem.
Izdvojile su mi se još 4 ribe, a one koje su bile najviše bolesne nestale su.
Bojim se da su pojedene, a meni ih je bilo jako žao riješiti. :'(

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 25, 2012, 18:56:04 poslijepodne »
Možda su se blotovali...da bih to znala ja ti savetujem, da jednog mrtvog ...otvoriš i vidiš utrobu...ako mu jako miriše, sigurno je bloat.

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 25, 2012, 19:15:50 poslijepodne »
Imam jednog koji samo šta nije uginuo i prisilit ću se da to napravim.
Pretpostavljam da je bloat, jer sam ih hranila sa dosta hrane granulastog oblika.
Šta dalje?
Dobila sam preporuku da ih stavim na dijetu od 7 dana bez obzira šta imam dosta mlade ribice
od 2cm na dalje. Ne znam da li će one izdržati ?!?
Bojko hvala na odgovoru.
Reklo bi se "imala sam čast da me savjetuje veliki znalac akvaristike"  :)

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 26, 2012, 09:19:21 prijepodne »
Otvorila ribicu. Tijelo i utroba čisti i sve bijelo. Mirisa jačeg nema.
Na ribicu koja je još bolesna visi tanki prozirni izmet.

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Srpanj 26, 2012, 18:13:20 poslijepodne »
Za početak....nemoj hraniti sa sakom i promjeni 30% vode...Koristi tetrinu ili serinu hranu jer pretpostavljam da ti je najlakše za nabaviti..
Koliko je ukupno riba uginulo?

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Srpanj 26, 2012, 18:22:29 poslijepodne »
Ispričavam se što ulijećem u temu...

Zašto ne hraniti SAK-om? Naime, ja hranim 2 puta na dan, jedan obrok je listići od Tropical-a, a drugi je SAK energy. Riječ je o Tanganjiki.

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 26, 2012, 18:25:40 poslijepodne »
Od 70-tak komada 3 komada prošlo,a 2 bolesno i 1 polubolestan( uzima povremeno hranu, ali drži se cijelo vrijeme sa strane. Prekinuta prehrana sa SAK-om. Hranila sam ih sa Tetrinim pahuljicama ca ciklide natopljenim sa vitaminima. Svaki dan mijenjam 10 % vode te pokušavam pokupiti šta više smeća sa pijeska. Od jučer nema više novo oboljelih, tako da se nadam da bi to moglo pomalo i završiti.
Postavila sam neki dan pitanje da li je bloat zarazan i iz mog iskustva NIJE.
Naručila sam pahuljice od Tropical-a i planiram ih nadalje sa tom hranom hraniti.
Uglavnom na Aqua festu se moram zahvaliti određenim ljudima na prepuruci za dotičnu hranu.
Molim preporuku za ciklidnu sol, nabavila sam je , a sada ne znam da li da je primjenjujem?

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 26, 2012, 18:26:59 poslijepodne »

Zašto ne hraniti SAK-om? Naime, ja hranim 2 puta na dan, jedan obrok je listići od Tropical-a, a drugi je SAK energy. Riječ je o Tanganjiki.
Gdje kupuješ sak?i kakvo je pakiranje?

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 26, 2012, 18:29:44 poslijepodne »
Iskreno dosta riba imas u 400l.Sva sreća da su male.Kad si prala filter?koja je sol korištena?Blaot nije zarazan jer nije bakterija..

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 26, 2012, 18:39:51 poslijepodne »

Gdje kupuješ sak?i kakvo je pakiranje?

u aqua-terri, ne znam da ima još negdje za kupit. do sad sam kupovao u zg, a sad imam kolegu na poslu iz kutine pa mi tamo kupi. uzimam ono najmanje pakiranje.
Pretpostavljam da pitaš zbog količine i roka trajanja?

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 26, 2012, 18:42:43 poslijepodne »
U vrećici je pakirano?i ima rok?

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 26, 2012, 18:44:49 poslijepodne »
U vrećici je pakirano?i ima rok?

ne, u plastičnoj kutijici. i ima rok, na mojoj je 15.03.2014.

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 26, 2012, 18:48:01 poslijepodne »
To je druga priča...ima u plastičnoj vrećici kemiskom napidan rok :dead:

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 26, 2012, 19:21:37 poslijepodne »
izbaci granule i koristi listiće i meni se par chewera napuhnuo i uginuo  :'( od granula ali ne sak nego od sere granugreen i više ih ne hranim time samo listići

Offline jajokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
  • Radi ono što voliš i nikada nečeš morati raditi
« Odgovori #15 u: Srpanj 26, 2012, 19:43:15 poslijepodne »
Nemoj koristit sugave granule meni krepale 4 ribe zbog SAK-a,a dok nisam hranio s njim sve bilo ok i to jos sve ribe su mi f1...samo listice im davaj i tjt
Daniel Jajetic
098/170/20/10

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 26, 2012, 20:50:44 poslijepodne »
Pa najverovatnije je bloat.Eto ciklidaši več ti napomenuli, da je uzrok upravo hrana u granulama...i to jsete tačno.

Ali jedan mali isečak iz jednog zanimljivog članka če to i obrazložiti /Revija Aqua magazin broj 15-autor JZH i Miner/
"Analizom dosadašnjeg iskustva došli smo do zaključka da odredene vrste hrane (granule i sticksi) skoro sa sigurnošču dovode do pojava ove bolesti.Koriščenje granula zahtjeva OBAVEZNO natapanje vodom do trenutka kada granule potpuno omekšaju  i naravno treba voditi brigu da se ciklidi ne prenajedu.

a lek je najbolji Octozin... tako nakratko.

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 27, 2012, 03:07:10 prijepodne »
 :up:

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 27, 2012, 12:49:35 poslijepodne »
Iskreno dosta riba imas u 400l.Sva sreća da su male.Kad si prala filter?koja je sol korištena?Blaot nije zarazan jer nije bakterija..
Koristila sam sol od marke "prodac", na žalost nisam imala "seachem cichlid lake salt" .
Filter sam oprala prije 15 dana . Planiram danas ili sutra nanovo ga oprati.
Na svu moju sreću i ja sam ustanovila da bloat nije zarazan.

Nemoj koristit sugave granule meni krepale 4 ribe zbog SAK-a,a dok nisam hranio s njim sve bilo ok i to jos sve ribe su mi f1...samo listice im davaj i tjt
izbaci granule i koristi listiće i meni se par chewera napuhnuo i uginuo  :'( od granula ali ne sak nego od sere granugreen i više ih ne hranim time samo listići
Na toj hrani bi obavezno trebalo pisati " namočiti prije upotrebe". "Suha hrana može prouzročiti bolest bloat".
U slučaju da živim u nekoj normalnoj zemlji i da sam kupila sve ribe sa računom sa guštom bih ih tužila za smrt riba i moju duševno bol .
Pa najverovatnije je bloat.Eto ciklidaši več ti napomenuli, da je uzrok upravo hrana u granulama...i to jsete tačno.

Ali jedan mali isečak iz jednog zanimljivog članka če to i obrazložiti /Revija Aqua magazin broj 15-autor JZH i Miner/
"Analizom dosadašnjeg iskustva došli smo do zaključka da odredene vrste hrane (granule i sticksi) skoro sa sigurnošču dovode do pojava ove bolesti.Koriščenje granula zahtjeva OBAVEZNO natapanje vodom do trenutka kada granule potpuno omekšaju  i naravno treba voditi brigu da se ciklidi ne prenajedu.

a lek je najbolji Octozin... tako nakratko.

Hvala na citatima i savjetima .
Nadam se da će moje iskustvo pomoći drugima da sačuvaju svoje ribice.

Posebno se zahvaljujem Baici koji mi je 1. odgovorio na sva moja pitanja i iz dana u dan pratio razvoj bolesti.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Kolovoz 10, 2012, 10:57:09 prijepodne »
Pozdrav Rhiannon,
žao mi je jer se nisam prije javio (godišnji odmor) jer smo zajedno mogli spasiti barem nekoliko riba.

Naime, uzmi ovaj savjet za ozbiljno za ubuduće: Čim primjetiš čudno ponašanje riba potrebno je odmah napraviti promjenu cca 20 pa i više% vode uz usisavanje podloge a u manjim akvarijima i do 40% te dodavanje nejodirane soli (Sera Ectopur) ili Tuzlanske kamane soli 1 do 1,5 čajne žličice te dupla doza Easy Life FFM a slijedeći dan dupla doza vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin).

Iz podataka koje si ovdje napisala uspio sam uočiti nekoliko koje su mogle predstavljati opasnost i dovesti do bolesti i uginuća tvojih riba:

1. Povišena temperatura vode uz ne puštanje dodatne aeracije (tek si kasnije postavila pumpu za zrav sa 2 izlaza)
2. Premala tjedna izmjena vode (svakako mijenjaj barem 20% uz usisavanje podloge)
3. upitan protok filtera (da li je 1200 ili manje - o kojim se filterima radi?)
4. hranjenje riba granulama koje nisu prethodno natopljene da nabubre
5. ne dodavanje sredstva za neutralizaciju klora i ostalih otrova u vodi
6. ne dodavanje mineralnih soli
7. ne dodavanje vitamina
8. "Nestale" 4 ribe - mogle su svojim raspadanjem dodatno povisiti razinu amonijaka, nitrata, nitrita, spojeva sa sumporom i drugo, te tako dodatno povisiti razinu otrovnih tvari u vodi.
9. nikako, baš nikako ne predlažem prehranu ciklida sa krastavcem (dolazi u obzir samo za plehostomuse i eventualno ancistruse i neke druge L-ove)

Dakle, iz gore navedenoga mogu pretpostaviti da je hranjenje ribica sa prethodno ne nakvašenom hranom dovelo do zastoja u probavi (hrana nabubri u probavnom sustavu) a što je dovelo do pada imuniteta pojedinih riba a istome je pogodovalo i slijedeće: povišene temperature+nedostatak aeracije+nedovoljne izmjene vode i dr.
Pad imuniteta dovodi do slijedećeg:

1. u tvrdoj vodi kao što je tvoja - ribe su podložnije trovanju nitratima, nitritima i fosfatima (simptomi riba blijedi, ubrzano diše, škrge blijede, prestaje uzimati hranu i dr.)
2. dolazi do ubrzanog razmnažanja kožnih, škržnih i crijevnih parazita ali oni ne ubijaju ribu za par dana već simptomi traju najmanje 7 dana i više
3. zbog naglog bubrenja suhe hrane u probavnom traktu dolazi do zastoja u probavi a u težim slučajevima do zaustavljanja peristaltike crijeva i do smrti ribe u roku od 3 do 4 dana

Nešto od ova 3 navedena uzroka dovelo je oboljenja i do smrti tvojih riba

Što raditi ubuduće da se ovakvi slučajevi više ne ponavljaju:

1. jednotjedna izmjena cca 20% vode uz usisavanje podloge+dodavanje FFM-a na cijelu litražu akvarija a slijedeći dan dodavanje vitamina nakapanog na hranu
2. jednom mjesečno pranje filtermaterijala u izvađenoj vodi iz akvarija
3. obavezno uključena aeracija 24 sata
4. ribe slobodno možeš hraniti sa granulama ali dok su male ribe koristi manju granulaciju a iste obavezno natopiti prije hranjenja
5. ribe hraniti raznovrsnom hranom: ljuspice, granule, kuhana i sitno isjeckana blitva, kelj, špinat a ponekad (jednom do 2 puta mjesečno) smrznutu artemiju ili sitno isjeckanu glistu (zbog proteina)
6. temperaturu održavati na 25C
7. redovno dodavati mineralnu sol za ciklide
8. slobodno možeš jednom tjedno naveče zdrobiti po jedan češer češnjaka na svakih 50l vode a ostatak ujutro izvaditi da ne trune u vodi

Za sada toliko, sretno i javljaj promjene.

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #20 u: Kolovoz 26, 2012, 10:49:02 prijepodne »
kako je stanje sa ribama.........jel trpaš silnu kemiju ili.............
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 28, 2012, 00:05:29 prijepodne »
Hvala na pitanju. {ta se manje pr;ka, kvalitetniji su rezultati.
Danima ni[ta ne stavljam osim tropikalovih pahuljica i mijenjam vodu ribe sve  zdravije.
U pravom trenutku treba se iskulirati i sta manje prckati.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 28, 2012, 00:12:44 prijepodne od Rhiannon »