-Molila bih malu pomoć sa vašim savjetima!
- dimenzije/litraža, -400l
- temperatura, - 26-27c
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH -nisam mjerila
- vrijeme od pokretanja akvarija, - 3 mjeseca-dan više-manje
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, od 3 pa na više dana, jer nisam odmah sve uselila. Akvarij je pokrenut sa zacikliranim filterom i 100l stare vode iz drugog akvarija.
- koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 7 dana 40-60l = 10 do 15 posto
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - uvijek
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) 2 vanjska, 1200l i 1200l po tvorničkim deklaracijama. (svjesna sam da je to puno manje)
- način i periodi čišćenja filter materijala - 1 na mjesec - 1 filter.spužvice perem u akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spužve, keramiku
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? pozadina i kamenje koje održava ancistrus. Pozadina mi ponekad izbaci par sitnih komadića stiropora
- grijač -isključeni
- pumpa za zrak da sa 2 voda
-sredstva za pripremu vode i dr.) ne
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - unaprijed se izvinjavam , pogriješit ću pravilne nazive riba : Pundamila "red flank" - 1 komad 4cm, gresakei 5 komada , 1 je iznenadno uginuo, velićina oko 6-7cm, hongii - 8 ili 9 komada veličine od 2,5 do 4 cm,,polit 8 komada - 9-10cm, interuptus 8 komada -6-7 cm, flavus 8 komada - 6-8 cm - troje od njih je najvjerojatnije bolesno, labidochromis 8 komada 5-7cm, tursiops 8 komada 8 do 12 cm, 3 komada mbamba 3 cm.
- starost ribica većina je stara otprilike 4-5 mjeseci, ove manje oko 3 mjeseca
- ima li potencijalnih „terorista“ - sve imaju čitave peraje, pa pretpostavljam da za sda nema potencijalnih "terorista".
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - 2 puta na dan, tako da jako malo hrane pomalo pada prema dnu, da i najmanje ribice uspjevaju jesti. Hranim ih sa "sak green" broj 3, "sak spirulina" broj 2, "sak mix" broj 2, Tetra pro algae. Sva hrana je nova. Prošli tjedan sam ih hranila sa krastavcem, kojeg sam zakuhala na 3 minute i mikrovalnoj.
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) ne
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - prije 10-tak dana ženka ps. flavusa se počela naslanjati na pijesak . Ne jede danima. uzima zrak sa ustima i naveliko otvara usta i dio brade do škrga. U međuvremenu joj se pridružila iste vrste ženka i mislila sam da nose mlade. Na žalost danas im se pridružio i alfa mužjak. Izgledaju mi kao da su progutale nešto veliko što im je zapelo u grlu. Mužjak nema lijepe boje, a hranu je jedva taknuo.
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima.../
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)riba koja je 1. obolila ne uzima hranu i skriva se među kamenjem, druge dvije se nalaze na prednjem djelu akvarija na pijesku, još ne leže, ali se pridržavaju perajama. Disanje je ubrzano, kao da im fali zraka, a na račun prve oboljele ribice stavila sam im zračnu pumpu sa dva voda.
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) nisam vidjela
- kad su se simptomi prvi puta uočili prije 10-tak dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima /
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? 3 ribice, za sada su žive.
- stanje ostalih stanovnika -za sada dobro, osim što je prije tjedan dana 1 greisakei iznenadno uginuo, bez ikakvih simptoma, a carleus nestao.
LP!