Srpanj 27, 2025, 22:50:42 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Etika u akvaristici  (Posjeta: 4250 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
Etika u akvaristici
« u: Svibanj 16, 2012, 20:00:17 poslijepodne »
Zanima me Vaše mišljenje i pogledi na ovu temu. Naime po mom imenu na ovom forumu lako je zaključiti koja mi je vrsta ribe favorit, ipak nema je u mojem akvariju, zašto? Upravo su kuliji ti koji su me povukli u vode akvaristike, kad sam ih vidio jednostavno sam ih zavolio i rekao, to je to, želim ih imati, želim imati akvarij, i onda je sve počelo, počeo sam svakodnevno proučavati akvaristiku i svaki dan nadograđivati svoje znanje o tom, nisam se želio zaletavati, prošlo je više od godinu dana do prvog akvarija,i sad već imam dva, no kulija nemam, evo zašto. Te ribe je nemoguče mrijestiti u akvarijskim uvjetima mada ima nekoliko slučajeva mrijesta no zanemarivo, kuliji se znači love u prirodi što znači da se izlovljavaju iz svog prirodnog staništa, trpaju u posude, ubacivaju u avione i distribuiraju diljem svijeta da bi završili u nekom pet shopu i na kraju u nečijem akvariju u većini slučajeva u lošim uvjetima za njih, kao i mnoge druge vrste riba poput ribe duha, sharkova i drugih da ne nabrajam koji se ne mrijeste u akvarijskim uvijetima već se izlovljavaju  čime se uvelike narušuje prirodna ravnoteža tog staništa. Kao ljubitelju prirode to mi je neprihvatljivo jer sama činjenica da je riba istrgnuta iz svog prirodnog staništa, iz svog matičnog jata jednostavno grize savjest. Mislim da je to svakom ljubitelju prirode ne etično i ne prihvatljivo.Meni osobno akvarij je kap prirode u mom domu u kojem uživa moja obitelj i ja, i što je najvažnije uživaju stanovnici koji borave u njemu jer je akvarij podređen njima. Evo mislim da sam otvorio zanimljivu temu.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: Etika u akvaristici
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2012, 20:16:13 poslijepodne »
Kad se ni jedna riba nebi uzela iz prirode,u akvarijima bi mogli plivati samo komarci  :D
Tako da se od nekuda mora poceti.
I također neke vrste se lako razmnozavaju u akvarijima dok druge ne,iako ne vjerujem da postoji vrsta koju je nemoguce razmnoziti,meni je to izazov koji si uvijek zadajem sa novim vrstama.
Ja sam uspio izmrijesiti otocincluse koji se dan danas uvoze jer ih se tako rijetko razmnozi da se skoro niti ne govori o tome,ali je ipak moguce sto sam sam sebi dokazao,u 50 litara sa malo vise bilja i samo pogođenom vodom,nazalost malci nisu dugo pozivjeli zbog nepripremljenosti vode za njih sto se tice hrane.
U svakom slucaju sve ce se vise neuspijesni vrsta poceti uspjesno i razmnozavati,i u konacnici ono sto se nađe u nasim akvarijima i pocme razmnozavati to ce jako tesko izumrijeti i u prirodi,jer ce uvijek biti jedna baza iz koje se ribe mogu ponovo vratiti u prirodu.
Mislim da ima par vrsta ciklida kojih vise nema u prirodi ali ih ima u akvarijima,i tako uvijek postoji nada da ce se jednom opet naci u prirodi di im je i mjesto

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 16, 2012, 21:10:00 poslijepodne »
Ok. Naravno da je svaka vrsta uzeta iz prirode, ali vrste koje se mrijeste u aq uvjetima dolaze iz uzgajališta i više se ne uzimaju iz prirode. No dobro, da pojednostavim pitanje. Dali je etično držati u akvariju vrste koje ne dolaze iz uzgoja već su uzete iz prirodnog staništa.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Svibanj 17, 2012, 15:30:42 poslijepodne »
krv se mora osvjezavati,inace bi ribe iz akvarija bile sve vise degenerirane i sve vise bolesne.

Ja ne vidim sto ribama fali u mome akvariju,imam akvarije raspoređene po vrstama,hrane imaju u svakom obliku,smrznute,sušene i žive,akvarij im je dovoljno velik,dobar filter i kvaliteta vode,razmnozavaju se i to je dovoljan znak da je valjda sve u redu,i vecina riba doceka svoju starost i ugine bez opasnosti od predatora niti ih stresira itko sa strane.

Tako da ne vidim tu neki problema sa etikom i uzimanjem riba iz prirode
Jedino eticno moze biti u kakvim ih uvjetima drzimo i kako se odnosimo prema njima i jeli to eticno?!?!

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Svibanj 17, 2012, 20:40:13 poslijepodne »
Akvaristi jedini znaju tu i tamo pojesti svojeg kućnog ljubimca ne baš doslovce svojeg iz akvarija već njegovog rođaka ulovljenog u rijeci, jezeru, moru da bi zadovoljili etičku formu.
 :D

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2012, 20:49:36 poslijepodne »
Nisu akvaristi jedini, što je s onima koji imaju one patuljaste svinjice kao kućne ljubimce? :D

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2012, 21:17:58 poslijepodne »
Ti sa svinjicama su rijetkost pa im se ta egzibicija moze progledati kroz prste  :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Svibanj 17, 2012, 21:56:06 poslijepodne »
na svu srecu netko pametan se sjetio, pa napravio podjelu zivotinja na "kucne ljubimce", "hranu" i "divlje zivotinje".

Iako nije rijetko da se tocno odredjena zivotinja provlaci kroz sve tri ove kategorije, ipak, generalno gledano, podjela je sasvim ucinkovita da eliminira sva moguca moraliziranja oko bilo cega.

Nekome hrana, nekome ljubimac, netko se divi samom cinu postojanja te zivotinje na ovom planetu i uziva u saznanju da je slobodna, shodno tome svaki oblik utamnicenja iste smatra neprihvaljtivim.... i svi su u pravu, i svi podjednako nemaju pravo. Sve ovisi.... :D

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Svibanj 18, 2012, 00:33:34 prijepodne »
Meni je sasvim razumljivo da se ribe love u prirodi ako ih nema dovoljno u prodaji. Ako te to toliko muči onda barem pokušaj napraviti nešto pametno s takvom ribom, npr. budi prvi koji će ju uspjeti mrijestiti, pa onda podijeli svoj "recept" s ostalim akvaristima, pa onda kad ih se dovoljno razmnoži više neće biti potrebe za primjercima iz divljine (osim radi osvježavanja krvi) ili će to barem biti u puno manjoj mjeri i time si zapravo učinio dobru stvar iako si nabavio ribu iz divljine. A ako nemaš takvih ambicija i grize te savjest zbog toga onda je nemoj nabaviti. -?

A kako je netko već spomenuo, neke vrste izumiru u divljini (ili su već izumrle) pa ih upravo akvaristi pokušavaju razmnožiti da spriječe izumiranje, ako ne u prirodi onda barem u zarobljeništvu. Osvježavanje krvi je također korisno da se svako toliko "dogodi" itd. Nije to baš tako jednostavno da se generalizira i kaže da je etično ili da nije etično.

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #9 u: Svibanj 18, 2012, 08:05:05 prijepodne »
Kao veliki ljubitelj kulikulija, nisam znao za tu činjenicu, no, s druge strane si opet mislim, u mom akvariju im je sigurno bolje nego natrpani u dućanu u samom staklu. Iz svog iskustva mogu reći da je to jako izdržljiva i dugovječna ribica, evo moja dva primjerka već imaju pet godina i dobili su društvo od pet mladih nedavno nabavljenih. Ako gledam to sa strane da su otrgnuti prirodi, onda između dva zla bolje im je da su udomljeni u nečijem akvariju gdje će imati prikladnije uvjete, mjesta za skrivanje i slično, naravno pod uvjetom da taj koji ih udomi da pruža prikladne uvjete.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Svibanj 18, 2012, 08:54:56 prijepodne »
Kao veliki ljubitelj kulikulija, nisam znao za tu činjenicu, no, s druge strane si opet mislim, u mom akvariju im je sigurno bolje nego natrpani u dućanu u samom staklu. Iz svog iskustva mogu reći da je to jako izdržljiva i dugovječna ribica, evo moja dva primjerka već imaju pet godina i dobili su društvo od pet mladih nedavno nabavljenih. Ako gledam to sa strane da su otrgnuti prirodi, onda između dva zla bolje im je da su udomljeni u nečijem akvariju gdje će imati prikladnije uvjete, mjesta za skrivanje i slično, naravno pod uvjetom da taj koji ih udomi da pruža prikladne uvjete.

Upravo je tu sve rečeno. Ja sam nedavno udomil dvije australske zebe koje nisu držane u prikladnim uvjetima. Pita me žena kaj nije nehumano držat ptice u kavezu? Te ptice su uzgojene u zatočeništvu, nisu nikad izašle iz kaveza, ja im čak otvorim vrata da lete po stanu, al ne izlaze. Sredil sam im hotel s 5 zvijezdica i čini mi se da su zadovoljne. Isto mi je u akvariju, skalari se redovito mrijeste, sve je čisto i uredno i po PS-u i ribe pokazuju svoje prirodno ponašanje.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #11 u: Svibanj 18, 2012, 09:56:12 prijepodne »
Kao veliki ljubitelj kulikulija, nisam znao za tu činjenicu, no, s druge strane si opet mislim, u mom akvariju im je sigurno bolje nego natrpani u dućanu u samom staklu . Iz svog iskustva mogu reći da je to jako izdržljiva i dugovječna ribica, evo moja dva primjerka već imaju pet godina i dobili su društvo od pet mladih nedavno nabavljenih. Ako gledam to sa strane da su otrgnuti prirodi, onda između dva zla bolje im je da su udomljeni u nečijem akvariju gdje će imati prikladnije uvjete, mjesta za skrivanje i slično, naravno pod uvjetom da taj koji ih udomi da pruža prikladne uvjete.

Ako sam te dobro razumio ti si te ribe kupio da bi im osigurao bolji smještaj ali ako tako gledaš na to kako se drže ribe u trgovini i nakon toga kupiš te ribe onda se može slobodno reći da podržavaš prodaju tih riba i držanje istih na takav način u trgovinama.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Svibanj 18, 2012, 10:05:26 prijepodne »
Ako sam te dobro razumio ti si te ribe kupio da bi im osigurao bolji smještaj ali ako tako gledaš na to kako se drže ribe u trgovini i nakon toga kupiš te ribe onda se može slobodno reći da podržavaš prodaju tih riba i držanje istih na takav način u trgovinama.
Ja se također slažem s ovom konstatacijom, ali čak i kad bismo mi svi s akvarij.net-a ignorirali ribe ulovljene u prirodi i dalje postoji kritična masa ljudi koja nije toliko upućena niti ih nije briga za to, tako da će dućani uvijek imati povoda da ih nabavljaju. A onda mislim da je ipak bolje i da netko od akvarista uzme takve ribe i pokuša nešto korisno napraviti s njima ili za njih... -?

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Svibanj 18, 2012, 13:29:38 poslijepodne »
Ja se također slažem s ovom konstatacijom, ali čak i kad bismo mi svi s akvarij.net-a ignorirali ribe ulovljene u prirodi i dalje postoji kritična masa ljudi koja nije toliko upućena niti ih nije briga za to, tako da će dućani uvijek imati povoda da ih nabavljaju. A onda mislim da je ipak bolje i da netko od akvarista uzme takve ribe i pokuša nešto korisno napraviti s njima ili za njih... -?

To stoji...i tako je u mnogim slučajevima vezanim i nevezanim za akvaristiku...što se mene tiče kad mi se nešto svidi to kupim ako imam mogućnost i tu je za mene kraj priče...ne ulazim baš moralno etičke diskusije sa samim sobom i drugima...jer mogu ja nešto i ne kupiti ali ima nas 7 milijardi i tržišta za to će uvijek biti.

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #14 u: Svibanj 18, 2012, 19:20:21 poslijepodne »
Kao veliki ljubitelj kulikulija, nisam znao za tu činjenicu, no, s druge strane si opet mislim, u mom akvariju im je sigurno bolje nego natrpani u dućanu u samom staklu . Iz svog iskustva mogu reći da je to jako izdržljiva i dugovječna ribica, evo moja dva primjerka već imaju pet godina i dobili su društvo od pet mladih nedavno nabavljenih. Ako gledam to sa strane da su otrgnuti prirodi, onda između dva zla bolje im je da su udomljeni u nečijem akvariju gdje će imati prikladnije uvjete, mjesta za skrivanje i slično, naravno pod uvjetom da taj koji ih udomi da pruža prikladne uvjete.

Krivo sam shvaćen, nisam tako mislio. Ali ako idemo etički toliko daleko onda ne znam što bi od akvaristike ostalo. Ne zamaram se toliko duboko time, dokle god im pružam adekvatne uvjete smatram da nisam učinio ništa loše.

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 18, 2012, 21:28:43 poslijepodne »
Uh, moram priznat da sam malo iznenađen nekim pogledima i razmišljanjima, no poštujem svačije, ne mislimo svi isto i to je ok, no izgleda da me neki nisu razumjeli, nemam ništa protiv da se ribe koje se mogu mrjestiti u akvarijskim uvjetima love iz prirode da bi se "osvježila krv" i time pomoglo populaciji koja je uzgojena u akvarijskim uvjetima, to je dobro i korisno i te vrste nisu ugrožene u prirodnom staništu, govorim o onim vrstama čiji je uzgoj u akvarijima nemoguć, kojima izlovom iz prirodnog staništa se prekida reproduktivni sljed, čime neminovno i sasvim sigurno dolazi do nestanka u prirodi, a pošto je uzgoj nemoguć dolazi do totalnog istrebljenja, o tom govorim.Svi oni koji posjeduju te vrste na neki način su suodgovorni za njihov nestanak, što po meni nije u skladu s nekom etikom i moralom, a ponajmanje sa ekološkom svijesti i ljubavi prema prirodi.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #16 u: Svibanj 18, 2012, 23:32:08 poslijepodne »

Pa o čemu se tu uopće prića, NE postoji nikakava etika, moral, itd u akvaristici, teraristici ili blo kakvom sličnom hobiju u kojemu se drže organizmi u zatvorenom okruženju.

Sam akvarij je već etički neispravan jer ako imaš akvarij i najmanji organizam koji je u njemu je u zarobljeništvu. Kako ribe tako i biljke, puževi i ostalo.

Ova tema je nepotrebna jer svi mi životinje držimo radi osobnog gušta, zarade ili slično.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 18, 2012, 23:52:47 poslijepodne »
Ne govorimo o držanju životinja u zarobljeništvu, niti je riječ o tome, već o IZLOVU onih ugroženih vrsta iz prirode !!! To je pitanje o kojem se raspravlja.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Svibanj 19, 2012, 09:47:33 prijepodne »
Ne govorimo o držanju životinja u zarobljeništvu, niti je riječ o tome, već o IZLOVU onih ugroženih vrsta iz prirode !!! To je pitanje o kojem se raspravlja.
Razumijem što hoćeš reći, ali ugrožene vrste u prirodi možeš spasiti od izumiranja upravo tako da ih u zarobljeništvu uspiješ razmnožiti. Ta vrsta koja je u prirodi ugrožena će prije izumrijeti ako je ostaviš samo tamo... ima vrsta za koje je utvrđeno da su im staništa ugrožena i sva manja i takve ribe jesu ugrožene. A upravo ih akvaristi mogu pokušati spasiti.

Da, neke vrste još nitko nije razmnožio, ali upravo je u tome izazov da netko ipak pokuša uspjeti u tome. Mnoge se vrste prije nisu uspijevale razmnožiti pa sada uspijevaju. I naravno takve vrste koje se ciljano idu spašavati, one se izlove u prirodi i onda upravo idu akvaristima koji ih pokušavaju mrijestiti (ne idu u dućan bilo kome tko ih kupi), a oni su onda obavezni dio mladih riba dati nekome drugome da ih i on pokuša mrijestiti i onda se ta mreža širi dok ne dođe do zadovoljavajućih rezultata. Nešto što funkcionira na taj način (kod npr. divljih vrsta betta) je The IBC Species Maintenance Program. Na neki način ja sam nabavio Bette mahachai upravo jer takvi programi postoje. Nisam nabavio primjerke ulovljene u prirodi, ali sam nabavio F2 generaciju koja je potomak od divljaka iz prirode (koje su akvaristi razmnožili s ciljem očuvanja te vrste), a trenutno imam 2 mužjaka i 6 ženki F2 generacije, te preko 300 malaca starih 40 dana. Prije 10-ak godina pisalo se o tome kako su Bette mahachai osuđene na izumiranje, ne znam kakva je situacija danas u njihovom prirodnom staništu, ali ako su i dalje ugrožene u prirodi onda u Španskom definitivno više nisu! :up:

Ali dobro, tebi zapravo smeta da ugrožene ribe dođu bilo kome ako su već ugrožene, s time se slažem, ali na to nažalost nemamo utjecaja. Tržište je uvijek toliko veliko da će takvih slučajeva uvijek biti. -? Ali i ove u dućano možda ipak kupi netko tko će ih pokušati proučiti, dati im vrhunske uvjete i možda nekim čudom uspije mrijestiti. Zato smatram da su pravi akvaristi definitivno etični u svom radu, kao i profesionalna akvaristika općenito, e sad da li je neki početnik etičan u svom neznanju ili dućan koji je nešto nabavio što baš možda i nije trebao... -?

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 19, 2012, 14:27:23 poslijepodne »
Upravo tako, slažem se u potpunosti s tobom, to je to o čem sam pričao, sličan slučaj je bio ako se ne varam sa microrasborama galaxy, kad su otkrivene 2006-te napravile su buum u akvaristici tako da su u vrlo kratkom vremenu gotovo istrebljene iz prirode, no tada su oni iskusni "etični"akvaristi si dali truda, proučili ju i uspjeli uzgojiti, tako da sada nije ugrožena, to je ono što takve akvariste razlikuje od onih koji kupuju ribu ili nešto drugo, a da pojma nemaju o njoj, niti o uvjetima u kojima mora bit i koje nije briga, jedino što im je bitno izgled ribe ili nečeg drugog. I ja ozbiljno razmišljam napravit aq samo za kulije i pokušat ih izmrjestit, ako i ne bi uspio barem bi pokušao napravit nešto korisno i plemenito.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Etika u akvaristici
« Odgovori #20 u: Svibanj 26, 2012, 01:43:43 prijepodne »
Kao i ostale botie..nes uspijet..bar ne bez hormona,a to sigurno nemas,a i da imas..sta sad?

Da..nije humano drzat u malom akvariju,opcenito u zarobljenistvu.no nije humano ni da ja zivim u 50kvadrata sa 5ero clanom obitelji lol.
E ali..kao ciklidas..nesto mi nije jasno sto je Europljanima cool imat WF ciklida?da se mene pita..samo f1 i f2 i ostale "normalne"
A sa druge strane posto znam sad vec tri exportera tanganyikanskih ciklida znam da tako hrane ne samo svoju obitelj vec i drugih radnika na farmi i vjeruj mi..da vidis koliko ih salju(selekcija,uzgoj itd)a koliko ih domaci uhite mrezama za konzumaciju lol pa ne salju ni desetinu.
I sad..gledam sebe,odem u barku,uhitim ribe za pojest i to je to..pa to je ebena riba,hrana...druga stvar sto smo mi cudnovati mali europljani koji volimo imat maje maje sarene vibichice u svojim staklenim tankovima..i kako se grozimo frontozi na zaru lol(nitko ovdje nije stavio slike vec negdje dalje di sam)

Dakle..shvacam..i jedno a i drugo.
prije sam se svemu cudio,cudio sam se ko pile glisti..toliko sam se vudio svemu da sam se prestao cudit.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
Odg: Re: Etika u akvaristici
« Odgovori #21 u: Svibanj 26, 2012, 08:46:42 prijepodne »
Dakle..shvacam..i jedno a i drugo.
prije sam se svemu cudio,cudio sam se ko pile glisti..toliko sam se vudio svemu da sam se prestao cudit.
:)