Srpanj 21, 2025, 05:38:16 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: U koju banku uložiti?  (Posjeta: 7625 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline noel

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: U koju banku uložiti?
« Odgovori #50 u: Veljača 23, 2012, 14:14:46 poslijepodne »
Ali je bitno da je osigurano barem na neki način. Imajmo povjerenja u državne institucije :)
Ono što je bitno je da treba sjesti, promisliti i vidjeti od masu opcija što je najbolje. Isto tako
treba razmisliti o disperziji novaca na više proizvoda koji se nude na tržištu.

Pa to sam i napisao ako se ne varam

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #51 u: Veljača 23, 2012, 14:27:53 poslijepodne »

renta necu se vise prepirati a kamoli dijeliti uvrijedjujuce pridjeve na forumu u kojem sam iskljucivo radi hobija i pomoci. ovo sto ti nazivas pohlepa zbog neinformiranosti i ocite negativne nastrojenosti prema onima koji su kako bih ja umjesto pohlepnih nazvao naivnim. moras shvatit da roditelji koji su namjeravali novce cuvat za djecu nisu ni znali sta su fondovi nego su otisli u banku informirati se kako je najpametnije uloziti toliki novac. znaci ljudi koji su laici u bankarstvu i poduzetnistvu lak su plijen nekog slatkorijecivog bankara koji te ubjedjuje da je fond najbolje mjesto za uloziti. pohlepa se ne moze nazvati nesto sto mozes uzeti sebi a ti ostavljas za drugog i zelis mu dati vise nego sto mozes. oni su te novce ulagali za svoje generacije a ne za sebe tako da osobno koji sam mogao osjetiti dobitak tih novaca nisam ni na koga tako ogorcen kao ti na situaciju koju i ne poznajes. s druge strane ponavljam da sam post uputio samo da bih skrenuo paznju na opasnost ulaganja u fondove no ti kao moderator nisi ostao pri temi nego si post iskoristio da nekoga uvrijedis . Da stvar bude gora pokusao sam ti objasniti dobru namjeru ljudi koje su nagovorili no ocito da ne vrijedi.

Veliš ne želiš se prepirati a nastavljaš polemiku...i još vrijeđaš da sam neinformiran. Kako znaš da sam neinformiran?
Kažeš netko ti je nagovorio naivne roditelje da zamisli čak 2 milijuna kuna uloži negdje - ne znajući u šta ulaze i kome ostavljaju takav veliki novac vjerojatno životnu ušteđevinu... ma daj molim te, to su priče za malu djecu! Nitko ne ostavlja takav ogromni novac a da prije nije ČUO DA SE ZA 2 MILIJUNA KUNA NAKON PAR GODINA DOBIVA DUPLO VIŠE MILIJUNA KUNA...Druga je stvar što su prevareni kao i svi (točnije sami su se prevarili u procjeni) koji su ulagali u fondove i dionice nadajući se sigurnoj starosti sebe i svoje djece..jer nitko od laika nije očekivao ovakvu financijsku krizu

I zašto te vrijeđa riječ pohlepa?? Pa to je ljudska osobina kojoj smo svi skloni i nitko nije imun, ja prvi priznajem da sam se i ja polakomio i izgubio neke novce u fondovima...ali nitko me nebi mogao nagovoriti da ostavim 2 milijuna kuna ovako..nekom na lijepe oči...jer su me nagovorili... tak da, ak se neznate nositi s vlastitim pogreškama i zabludama to je Vaš problem i problem cijele familije...jer čak ne vjerujem da su roditelji sami donijeli takvu odluku o 2 milijuna kuna bez konzultacije s djecom ili rodbinom... pa pusti ocjene o mojoj neinformiranosti radije se pogledajte u ogledalo i odgovorite si na neka pitanja...kako, zašto, zar je trebalo...možda da je bilo u čarapi i slična pitanja.   :kava:

a nemoj niti pokušati vrijeđati jer ću takve postove brisati a korisnike sankcionirati u skladu s pravilima foruma!

« Zadnja izmjena: Veljača 23, 2012, 14:33:07 poslijepodne od Renta »

Offline noel

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Veljača 23, 2012, 15:00:40 poslijepodne »
Novac kvari ljude  :)
Stvaraju se konflikti i prepirka među ljudima na forumu bez veze. Tema je dobro počela ali je otišla u krivom smjeru.

pozz

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #53 u: Veljača 23, 2012, 15:19:46 poslijepodne »
Drago mi je da je sarkazam prepoznat. Zao mi je sto ste u dugovima. Ako je fond u koji ste ulozili novac nudio 30% prihoda onda je svakome, tko je ikad imao kolicinu novaca koju ste vi imali, jasno da je to rizicno. Podsjeca me na frenda koji je digao kredit na stambenu stednju, stavio na kladionicu, dobio, vratio kredit. Jedan drugi je prije puno godina s novcem od cijelog drustva sto smo mu dali za rostilj da kupi meso otisao u kladionicu i popusio pa je doma mami ispraznio skrinju i rostilj nije patio haha, puno godina kasnije nam je to priznao. To je podjednako odgovorno kao novac od desetine unucadi PRIVREMENO stavljati u dionicki fond. Pancho Villa je lijepo napisao da ova tema nije o takvim fondovima i ne znam zasto dalje pisete o tome. Ne zanima covjek kako zaraditi nego kako ne izgubiti. Mislim, pisite sto hocete, ali ne vidim koja korist od toga.

osjetim sarkazam zbog krivog dojma da smo puni ko brod. naime ja sam u kreditima i dugovima sl. kao i ostali clanovi moje obitelji ulozeni novac je bio nasljedstvo nekretnine koja bi se dijelila na desetine unucadi
no dok svi ne budu punoljetni u ono vrijeme se mislilo da je najpametnije staviti novce u fond. no zbog dojma da plivam u novcu javljaju se ovakvi sarkasticni ispadi a samo sam htijeo usmijerit paznju na opasnost invasticiskih fondova i gresku koju smo mi napravili.
« Zadnja izmjena: Veljača 23, 2012, 15:28:06 poslijepodne od Ruki »
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Veljača 23, 2012, 15:31:35 poslijepodne »
pa da, novac kvari ljude, novac je zlo kazem vam.. :)  najbolje da osnujemo neku sektu, ovaj udrugu, sada tu na forumu i sve prepisete na mene, primam i nekretnine, pokretine, ne samo zivu lovu. kazem odma da me nezagusite privatnim porukama kasnije  :D  ako se hocete rjesiti materjalnog i osloboditi okova potrosackog drustva ja cu vam to omoguciti i izici u susret :) :) :)

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #55 u: Veljača 23, 2012, 16:23:26 poslijepodne »
pa da, novac kvari ljude, novac je zlo kazem vam.. :)  najbolje da osnujemo neku sektu, ovaj udrugu, sada tu na forumu i sve prepisete na mene, primam i nekretnine, pokretine, ne samo zivu lovu. kazem odma da me nezagusite privatnim porukama kasnije  :D  ako se hocete rjesiti materjalnog i osloboditi okova potrosackog drustva ja cu vam to omoguciti i izici u susret :) :) :)

sve je im'o - nista im'o nije

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #56 u: Veljača 23, 2012, 18:14:52 poslijepodne »
s time da nigdje nije definirano kad ćeš točno dobiti svoih osiguranih 400.000 kn. Sa Credo bankom je išlo brzo ako se ne varam.

Citat:
(2) Kada nastupi osigurani slučaj, Agencija poduzima mjere kako bi pripremila obeštećenje vjerovnika kreditne institucije unutar roka od 20 radnih dana nakon što je nastupio osigurani slučaj. Za tu svrhu kreditna institucija dužna je Agenciji staviti na raspolaganje svu dokumentaciju koja je potrebna za obeštećenje vjerovnika kreditne institucije. Uz suglasnost Hrvatske narodne banke, Agencija iznimno može produžiti taj rok za dodatnih 10 radnih dana.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #57 u: Veljača 23, 2012, 18:17:56 poslijepodne »
E to te pitam majstore(76)! Jedino me brine stavka 4) jer je opis toliko fleksibilan i neodređen da bi uz primjenu dotične Grčka mogla otpisati dugove - čak im ne bi trebao niti neki dobar advokat mogao bih im ja napisati obrazloženje u jednoj proširenoj rečenici. Preostaje mi onda da vidim što o tome konkretno kaže agencija za banke.

Ovo je novija formulacija istog zakona

http://www.poslovni-savjetnik.com/propisi/bankarstvo-osiguranje-depozita/zakon-o-osiguranju-depozita-urednicki-procisceni-tekst-nn-br-

Citat:
(2) Pravo na obeštećenje iz stavka 1. ovoga članka nemaju:

13. vjerovnici koji su neposredno s kreditnom institucijom ugovorili visoku kamatu i pribavili imovinsku korist, a to je prouzročilo financijske poteškoće kreditne institucije ili je pridonijelo bitnome pogoršanju financijskog položaja kreditne institucije te

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #58 u: Veljača 23, 2012, 20:09:52 poslijepodne »
nisam čitao kobasicu od teme, niti mi se ne da..pa nit ne znam koja lova je u pitanju..osobno da imam love (toliko), uložio bih u nekretnine il građevinska zemljišta, nikakve banke il fondovi...ovo je ziher...

Offline hrhonda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Tanganiyika 840l Frontosa zaire kitumba
« Odgovori #59 u: Veljača 23, 2012, 20:13:55 poslijepodne »
nisam čitao kobasicu od teme, niti mi se ne da..pa nit ne znam koja lova je u pitanju..osobno da imam love (toliko), uložio bih u nekretnine il građevinska zemljišta, nikakve banke il fondovi...ovo je ziher...

to i ja mislim da je jedino pametno ulaganje. a j... ga svaka skola se placa samo sto je uvjek bolje da ucis na tudjim greskama !

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #60 u: Veljača 23, 2012, 20:17:05 poslijepodne »
Bojim se da ima dosta ulagaca u nekretnine koji se ne bi slozili s vama  :D :D
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Veljača 23, 2012, 20:19:37 poslijepodne »

to i ja mislim da je jedino pametno ulaganje. a j... ga svaka skola se placa samo sto je uvjek bolje da ucis na tudjim greskama !

A kako bi točno uložio 25.000,00 kn u nekretnine?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Veljača 23, 2012, 20:23:10 poslijepodne »

sorry kaj bubam, rekoh prije da nisam čital koja je lova u pitanju..to je to, 25 soma kuna ?
ako je, to bih s guštom potrošil u shoppingu, niti mi ne bi bilo dosta :D :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Veljača 23, 2012, 20:24:22 poslijepodne »
Bojim se da ima dosta ulagaca u nekretnine koji se ne bi slozili s vama  :D :D

pa ne znam baš..ovdje kod nas cijene građevinskog zemljišta od prije par godina do danas je porasla jedno 8 puta..tako da mislim da je to bolja opcija, nego banka..
al ako je 25 k kuna, onda svakak ne...

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Veljača 23, 2012, 20:33:35 poslijepodne »

neznam lako je bit pametan s tudjim novcima . Ja osobno kad sam imao viska nesto oko par k kuna dao sam oglas na njuskalalo da kupujem staro zlato sto se nije pokazalo lose. No ta opcija nije za ocekivanja da zaradis brzo i pune nego dobra sigurnost da neces izgubiti puno. neznam tocno sadasnju vrijednost otkupa zadnji put kad sam kupovao placao sam 70kn po g a mislim da ga vec danas otkupljuju preko 100 kn po g ali kazem nisam siguran koliko je danas jer jos nisam prodavao! no znam da zlato u proteklim desetljecima nije gubilo vrijednost nego mu je vrijednost u porastu.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Veljača 23, 2012, 20:49:13 poslijepodne »
s time da nigdje nije definirano kad ćeš točno dobiti svoih osiguranih 400.000 kn. Sa Credo bankom je išlo brzo ako se ne varam.

Citat:
(2) Kada nastupi osigurani slučaj, Agencija poduzima mjere kako bi pripremila obeštećenje vjerovnika kreditne institucije unutar roka od 20 radnih dana nakon što je nastupio osigurani slučaj. Za tu svrhu kreditna institucija dužna je Agenciji staviti na raspolaganje svu dokumentaciju koja je potrebna za obeštećenje vjerovnika kreditne institucije. Uz suglasnost Hrvatske narodne banke, Agencija iznimno može produžiti taj rok za dodatnih 10 radnih dana.

moja greška  :hi: :hi:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Veljača 23, 2012, 22:03:28 poslijepodne »

neznam lako je bit pametan s tudjim novcima . Ja osobno kad sam imao viska nesto oko par k kuna dao sam oglas na njuskalalo da kupujem staro zlato sto se nije pokazalo lose. No ta opcija nije za ocekivanja da zaradis brzo i pune nego dobra sigurnost da neces izgubiti puno. neznam tocno sadasnju vrijednost otkupa zadnji put kad sam kupovao placao sam 70kn po g a mislim da ga vec danas otkupljuju preko 100 kn po g ali kazem nisam siguran koliko je danas jer jos nisam prodavao! no znam da zlato u proteklim desetljecima nije gubilo vrijednost nego mu je vrijednost u porastu.

Ne znam kako se kreću cijene zlatna ali vidim da u zadnjih par mjeseci "otkupljivačnice zlata" niču kao gljive poslije kiše...

Da se je u vrijeme kada su svi ulagali u dionice kupovalo zlato to bi bio puni pogdak, ali tko će ga znati, lako je biti general poslije bitke...evo jedan link:
http://www.zlatarna.com/info/arhiva-cijena-plemenitih-metala

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Veljača 23, 2012, 22:13:34 poslijepodne »
volio bih da si nasao podatke unazad 50g jer koliko sam informiran u konstantnom je rastu! Meni je ideja otkupa Zlata dosla s jedne korisne kavice koju sam popio s covjekom koji uistinu ima sta ulagati i velike rezultate u poslovnoj karijeri.Naime bas u vrijeme kad smo kukali za fondovima. Tad mi je covjek rekao da novca u depu ima koliko mu treba ostatak je pola u nekretninama pola u zlatu. Od tada kad god zelim spremiti neki novac na duze pokusam s njim kupiti nesto zlata i opet nakon dvadeset godina postoji mogucnost da kazem "j... ga nisam znao" no sad smatram to ispravnim. sigurnost mi nekako uljeva sto velike i mocne drzave svoje bogatstvo cuvaju u plemenitim metalima tako da ne vjerujem da ce tako lako dozvoliti pad njihove vrijednosti!

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Veljača 23, 2012, 22:25:00 poslijepodne »
volio bih da si nasao podatke unazad 50g jer koliko sam informiran u konstantnom je rastu! Meni je ideja otkupa Zlata dosla s jedne korisne kavice koju sam popio s covjekom koji uistinu ima sta ulagati i velike rezultate u poslovnoj karijeri.Naime bas u vrijeme kad smo kukali za fondovima. Tad mi je covjek rekao da novca u depu ima koliko mu treba ostatak je pola u nekretninama pola u zlatu. Od tada kad god zelim spremiti neki novac na duze pokusam s njim kupiti nesto zlata i opet nakon dvadeset godina postoji mogucnost da kazem "j... ga nisam znao" no sad smatram to ispravnim. sigurnost mi nekako uljeva sto velike i mocne drzave svoje bogatstvo cuvaju u plemenitim metalima tako da ne vjerujem da ce tako lako dozvoliti pad njihove vrijednosti!

Iskreno, nisam upućen u to sa zlatom, znam samo ono što sam načuo i to se poklapa s ovim što si ti napisao...valjda neće sa zlatom kao sa dionicama  :roll:

Ali evo šta kaže google:
http://www.srebrozlato.com/cro-kolumna/20110614-investiranje-u-zlato-i-adrenalin-ivan-kempeg.shtml  -ima i tu oscilacija (vidi grafikon)

http://www.poslovni.hr/183543/Vezani-clanci.aspx
« Zadnja izmjena: Veljača 23, 2012, 22:30:01 poslijepodne od Pancho_Villa »

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #69 u: Veljača 24, 2012, 12:18:52 poslijepodne »
Gledam ja te stranice DABe i ngdje ne vidim što kvantitativno znači (pre)visoka kamata
Citat:
13. vjerovnici koji su neposredno s kreditnom institucijom ugovorili visoku kamatu i pribavili imovinsku korist, a to je prouzročilo financijske poteškoće kreditne institucije ili je pridonijelo bitnome pogoršanju financijskog položaja kreditne institucije te
Ako dobro razumijem ovdje piše da samo u slučaju ako  sam ja ugovaranjem previsoke kamate potopio banku - dakle ako banka i bez mene ima 20000000 gubitka onda nisam ja taj koji je traženjem da mi se plati mojih 5.5% na uloženih 50000 doveo banku u situaciju - ili možda ne?
Majstoreeee?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #70 u: Veljača 24, 2012, 12:36:52 poslijepodne »
Gledam ja te stranice DABe i ngdje ne vidim što kvantitativno znači (pre)visoka kamata
Citat:
Ako dobro razumijem ovdje piše da samo u slučaju ako  sam ja ugovaranjem previsoke kamate potopio banku - dakle ako banka i bez mene ima 20000000 gubitka onda nisam ja taj koji je traženjem da mi se plati mojih 5.5% na uloženih 50000 doveo banku u situaciju - ili možda ne?
Majstoreeee?

Mislim da se zakoni namjerno pisu neodredjeno da se u slucaju potrebe mogu svakako tumaciti i primjeniti kako kome odgovara (naravno , ne kako nama malim ljudima odgovara). Nekoj normalnoj osobi se taj zakon cini kao da se primjenjuje kada direktno sa bankom dogovaras neku specijalnu kamatu ali ajd ti znaj kad/ako banka prdne kako ce se sto tumaciti i koji ce financijski "strucnjak" proglasiti kamatu od 5.5% krivom za probleme.

Offline vuky

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Veljača 24, 2012, 13:44:39 poslijepodne »
Sto veca kamatna stopa veci i rizik. Ima razloga zasto manje banke imaju vece kamate. Dajes vecu kamatu kad ti fali love.
Kad banke imaju 'visak' love i nije im cilj privlaciti ogormne kolicine depozita. Vec davati kredite. Zato su i kamate manje nego prije godinu, dvije. Obratite pozornost na reklame. Banka koja ima love, logicno, reklamira kredite.
Osigurana stednja? Mozda vrijedi u slucaju manjih banka. Da rikne koja od cetiri  vece banke nisam siguran kak bi isla isplata. Moguce da bi uslijedio i domino efekt. Vjerojatnost da padne neka vec banka je, po meni, jako mala.

Nekretnine? Pitajte one koji su 2007.godine kupili nekretninu mogu li danas, dakle nakon 5 godina, prodati nekretninu barem po istoj cijeni po kojoj su kupili. I biti na nuli.

Zlato? Sto s onima koji su kupili zlato prosle godine u 8 mjesecu? Koliki je njihov prinos? 'Zlato uvijek raste'? Ako pogledamo graf Crobeksa i stavimo se u sredinu 2007 isto bismo mogli zakljuciti da stalno raste. No, kako je od 2007. do danas (ili jos gore, od 2007. do pocetka 2009.)?

Dionicki, obveznicki fondovi? Procitajte barem prospekt fonda. Pogledajte u sto ulaze. Proucite malo u sto ulaze. Nemojte uloziti samo zato jer je sluzbenik neke banke rekao da je to dobra prilika.

Obveznice, drzavne ili korporacijske? Ovisi tko izdaje. Koliko vjerujete instituciji koja ju izdaje. Na koji rok. Proucite sto su obveznice.

Dionice? Proucite, proucite, proucite... procitajte i koji financijski izvjestaj. Poneku knjigu o financijskim trzistima.

U svemu je bitno na koliki period ne trebate novce, koliko rizika mozete podnijeti, koliki prinos zelite i do you feel lucky?

U sto bih ja ulozio. Otprilike 1/4 u dionice, 1/4 u korporativne obveznice, 1/4 stednja eur veca banka (ne dulje od god. dana, neki bi rekli da je eur nesigurna valuta, osobno mislim da je vjerojatnost da euro propadne mala, pokusajte smo zamisliti taj scenraij),  1/4 stednja hrk vec banka (ne dulje od god. dana).

Kako nisam financijski savjetnik sve ovo gore shvatite kao moje osobno misljenje, nikako kao nagovor na kupnju ili prodaju bilo kojeg financijskog instrumenta, nektretnine, orocenja i ostalog.

Igrajte za nju, nasu voljenu,
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.

Offline vuky

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Veljača 24, 2012, 13:48:12 poslijepodne »
Sto veca kamatna stopa veci i rizik. Ima razloga zasto manje banke imaju vece kamate. Dajes vecu kamatu kad ti fali love.
Kad banke imaju 'visak' love i nije im cilj privlaciti ogormne kolicine depozita. Vec davati kredite. Zato su i kamate manje nego prije godinu, dvije. Obratite pozornost na reklame. Banka koja ima love, logicno, reklamira kredite.
Osigurana stednja? Mozda vrijedi u slucaju manjih banka. Da rikne koja od cetiri  vece banke nisam siguran kak bi isla isplata. Moguce da bi uslijedio i domino efekt. Vjerojatnost da padne neka vec banka je, po meni, jako mala.

Nekretnine? Pitajte one koji su 2007.godine kupili nekretninu mogu li danas, dakle nakon 5 godina, prodati nekretninu barem po istoj cijeni po kojoj su kupili. I biti na nuli.

Zlato? Sto s onima koji su kupili zlato prosle godine u 8 mjesecu? Koliki je njihov prinos? 'Zlato uvijek raste'? Ako pogledamo graf Crobeksa i stavimo se u sredinu 2007 isto bismo mogli zakljuciti da stalno raste. No, kako je od 2007. do danas (ili jos gore, od 2007. do pocetka 2009.)?

Dionicki, obveznicki fondovi? Procitajte barem prospekt fonda. Pogledajte u sto ulaze. Proucite malo u sto ulaze. Nemojte uloziti samo zato jer je sluzbenik neke banke rekao da je to dobra prilika.

Obveznice, drzavne ili korporacijske? Ovisi tko izdaje. Koliko vjerujete instituciji koja ju izdaje. Na koji rok. Proucite sto su obveznice.

Dionice? Proucite, proucite, proucite... procitajte i koji financijski izvjestaj. Poneku knjigu o financijskim trzistima.

U svemu je bitno na koliki period ne trebate novce, koliko rizika mozete podnijeti, koliki prinos zelite i do you feel lucky?

U sto bih ja ulozio. Otprilike 1/4 u dionice, 1/4 u korporativne obveznice, 1/4 stednja eur veca banka (ne dulje od god. dana, neki bi rekli da je eur nesigurna valuta, osobno mislim da je vjerojatnost da euro propadne mala, pokusajte smo zamisliti taj scenraij),  1/4 stednja hrk vec banka (ne dulje od god. dana).

Kako nisam financijski savjetnik sve ovo gore shvatite kao moje osobno misljenje, nikako kao nagovor na kupnju ili prodaju bilo kojeg financijskog instrumenta, nektretnine, orocenja i ostalog.

Uz to sto su nedoreceni jos su i nekompatibilni. Slucaj Credo banke i Abacus brokera.
Igrajte za nju, nasu voljenu,
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.

Offline noel

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Veljača 24, 2012, 13:55:04 poslijepodne »
Djelomicno se slazem sa Vuky-em, i to u pogledu disperzije ulaganja što sam i naveo prije.
Što se tiče ovog osiguranja - mala/velika - banka, to ne stoji. Ovdje se radi o povratu novaca (400000) kuna od državnih institucija, tako da veličina banke ne igra ulogu.
Svaka banka ima rezervacije u HNB- u i to je osiguranje od strane države, kako velika tako i mala banka.
Sad ću se ponavlaljt,ali eto. Što se tiče fondova,dobro je ulaganje na duži period.Tko ima vremena pratiti kretanje udjela i čekati njemu se isplati.
Drugo sa fondovima je igra velike love. Danas kupim po nižem udjelu (naravno treba pratiti skalu rasta) i prodam za par dana kad udio skoči. Na velike iznose to je i velika zarada.

pozz
I

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #74 u: Veljača 24, 2012, 14:08:36 poslijepodne »
Tražim za mamu u koju banku bi joj bilo najbolje uložiti - mislim na oročenu štednju u kunama ili kako to neki zovu "profitna štednja". Pogledao sam prvo jednu tablicu "svih banaka" sa neta, prošrvljao po bankama i njihovim publikacijama i sastavio svoju tablicu koja je mrvicu drugačija, uglavnom najbolju kamatu imaju Nava i Kovanica. Raspitao sam se naravno da li se radi o fiksnoj ili promjenljivoj stopi i da li su štedni ulozi osigurani. Ima li možda još nešto što bih trebao znati (a ne piše u web/tiskanim materijalima banaka) ili neka preporuka za ulaganje? Dosad mi se već dogodilo da ono što svi znaju saznam prekasno :punch: pa odlučio prvo da pitam...

Rezime:

Nakon svega šta se tu pisalo, ostajem pri onome što sam rekao:
Po meni je najbolje uložiti u novčani fond, koliko sam upućen kamata je veća od oročenja, a ako ti novac zatreba ne gubiš kamatu ako ga izvadiš.
Prednost: dostupnost novca u svakom trenutku (mislim da se novac mora isplatiti u roku 7 dana)
Nedostatak: promjenjivi prinos (može biti manji od planiranog)

Ili:
Provjeri i stambenu stednju, na 5 godina i 25k kn dobit je 4-5k kn. Riskantnije su dionice tht-a ali uredno par godina isplacuju dividendu.
Prednost: siguran prinosu u vidu DPS-a
Nedostatak: nedostupnost novca, odnosno gubitak DPS u slučaju ranije potrebe

Rješenje:
1. korak  Uplatiti sav novac u novčarski fond
2. korak  Otvoriti stambenu štednju ako može bez naknade za otvaranje
3. korak  1. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
4. korak  2. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
5. korak  3. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
6. korak  4. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
7. korak  5. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
8. korak  Nakon isteka 5 godina izvaditi novac iz stambene štednje i fešta  :icon-money:

Zašto držati novac u novčarskom fonud? Jer je veća kamata nego u stambenoj, a krajem godine prebaciti 5000 kn da se maksimalno iskoriste DPS.

Jel sada jasno?
Nikakve dionice niti ostale kemije!