Srpanj 21, 2025, 15:29:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: U koju banku uložiti?  (Posjeta: 7647 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pancho_Villa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: U koju banku uložiti?
« Odgovori #25 u: Veljača 23, 2012, 09:31:46 prijepodne »
moja obitelj je u fodnu izgubila preko milijun i po kuna . od toliko ulozenih novaca 2008 danas je ostalo nekih 350 tisuca i nada da ce se jednog dana vratiti.

Siroti vi. :P Bojim se da ovdje nije razgovor o takvim fondovima.

Kolega zar je pohlepa prodati obiteljsku nekretninu nekretninu i novce privremeno negdje uloziti dok se ne odluci sta s njima!

Da, kao što Ruki kaže ovdje se ne priča o dioničarskim fondovima koji su visokorizični.

Na žalost , trenutno je nesigurno investirati u bilo kakve fondove, većina dionica je nestabilnija nego prije, oročenje je s druge strane sigurnije , a upitno je i u kojoj valuti danas štediti , nek ode euro k vragu niš od cijele priče, oročiti švicarce ili neku drugu svjetsku stabilnu valutu. Koma je to, moja majka je isto poprilično izgubila na dionicama, i izgubila bi i više da sama nije s njima preko svog brokera baratala.
Stambene štednje su isto ok, samo su ti ugovori predugi obzirom na ovu našu nestabilnu situaciju kad svako malo država mora sanirati nekog od njih.
Oročenje mi se čini nekako sigurnije, ne dobiješ puno, ali s druge strane ne izgubiš ništa od glavnice u najgorem slučaju

O kojim fondovima pričaš?
Velika je razlika da li se ulaže u dioničarske fondove koji su visokorizični, ili u novčarske fondove koji su niskorizični, odnosno stavljanje novaca u novčarski fonda je ulaganje ali po sigurnosti može se čak i uspoređivati sa štednjom odnosno oročenjima u banci.

A osim toga onaj tko ulaže u dionice, isto kao što je spreman na dobitak mora biti spreman i na gubitak.

Ali ono što vidim da se često griješi je da kada se govori o fondovima misli se više-manje na dioničarske, a to je sasvim pogrešno jer postoji nekoliko različitih vrsta fondova, a isto tako je i razlika u mogućoj dobiti, ali i u visini rizika.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Veljača 23, 2012, 09:32:35 prijepodne »
U današnje vrijeme najsigurnija štednja je čarapa :D :D :D
Ako dobiješ neku kamatu, to je gotovo ništa, ako oročiš, lovu ne možeš podić...
Sve u svemu, nikud - nikam :D
Štonfa rules! :up:

A inflacija?
Ako se radi o par 100 kn nije bed, ali ako je pitanje o većoj lovi?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #27 u: Veljača 23, 2012, 09:37:28 prijepodne »

A inflacija?
Svejedno koliko love, samo je bitna valuta ;)

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 23, 2012, 09:44:03 prijepodne »

A inflacija?
Svejedno koliko love, samo je bitna valuta ;)

Ovisi šta želiš s novcem, ako kupuješ eure da bi samo sačuvao vrijednost novca izgubiti češ na tečajnoj razlici ako češ ih kasnije prodavati jer ti trebaju kn.

Offline hrhonda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Tanganiyika 840l Frontosa zaire kitumba
« Odgovori #29 u: Veljača 23, 2012, 11:15:28 prijepodne »
Siroti vi. :P Bojim se da ovdje nije razgovor o takvim fondovima.

osjetim sarkazam zbog krivog dojma da smo puni ko brod. naime ja sam u kreditima i dugovima sl. kao i ostali clanovi moje obitelji ulozeni novac je bio nasljedstvo nekretnine koja bi se dijelila na desetine unucadi
no dok svi ne budu punoljetni u ono vrijeme se mislilo da je najpametnije staviti novce u fond. no zbog dojma da plivam u novcu javljaju se ovakvi sarkasticni ispadi a samo sam htijeo usmijerit paznju na opasnost invasticiskih fondova i gresku koju smo mi napravili.

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #30 u: Veljača 23, 2012, 11:21:18 prijepodne »
zaključati temu.....budi nemir, pospješuje pesimizam....evocira uspomene na neke bolje dane... što opet dovodi do ona prva dva emotivna stanja...tako da jbg, bolje ne pričati o tome :D :D :( :((bilo bi smiješno da nije žalosno!)
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #31 u: Veljača 23, 2012, 11:23:01 prijepodne »
http://www.moj-bankar.hr/Štednja-depoziti/Oročena-štednja-usporedba

Da, otprilike tako samo ja sam krenuo od jedne druge tabele nisam dosad nigdje našao veću fiksnu kamatu od 5.5% za oročenje na 12m u kunama, najviše daju po mom dosadašnjem istraživanju Nava 5.5% i Kovanica 4.7%, s tim da većina daje nešto više na promjenljivu stopu. Gledao sam na web od Kovanice i tamo kaže da daju manju kamatu nego što piše u toj tabeli koju je linkala Pandorica - možda ti podaci i nisu baš najsvježiji? Ako ih zaista ima koji daju 6% pa i 7% kako piše u tabeli onda treba još istraživati...

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #32 u: Veljača 23, 2012, 11:27:12 prijepodne »
osobno ja nikad ne bi štedio u kovanici!
što je to uopće? od kad to postoji?  :roll:
veće banke tipa zagrebačka, erste i sl...one neće propast, a kovanica...ne djeluje mi baš optimistično :D

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Veljača 23, 2012, 11:47:08 prijepodne »
Pa Kovanica je banka, bazirana u Varaždinu a ima nekoliko poslovnica i u Zg, isto tako i  po većim gradovima Dalmacije, Istre, Slavonije - dakle nije neka skroz bezvezna mala banka, dok recimo Nava ima sjedište i jedinu poslovnicu u Zg. - pa što onda? Registrirane su kao banke i štedni ulog do XXXXX garantira država odnosno državna agencija za propadanje banaka ili kako se ti već točno zovu. Ako mala banka kao takva i propadne dobit ćeš svoje novce natrag samo možda ne odmah i ne bez peripetija, no ako banke po HR počnu masovno propadati bojim se da neće biti neke velike razlike u koju si uložio  :punch: - kao što je bilo i za velike ekonomske krize.
To su otprilike moja razmišljanja ako štedni ulozi kao takvi zapravo nisu osigurani (a piše da jesu) volio bih više pročitati o tome...

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Veljača 23, 2012, 11:55:51 prijepodne »
zaključati temu.....budi nemir, pospješuje pesimizam....evocira uspomene na neke bolje dane... što opet dovodi do ona prva dva emotivna stanja...tako da jbg, bolje ne pričati o tome :D :D :( :((bilo bi smiješno da nije žalosno!)

Zaključati temu?
Mi jesmo ovdje zbog akvaristike/teraristike, ali normalno je da se pokrenu i neke druge teme nevezano za to kao što je na primjer ova o štednji...ali tragikomično je to da se niti jedna rasprava ne može održati, a da ne krene u krivom smjeru odnosno da se netko ne nađe uvrijeđen, povrijeđen, osobno napdanut i sl.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #35 u: Veljača 23, 2012, 12:09:51 poslijepodne »
quote author=hrhonda link=topic=70382.msg703051#msg703051 date=1329976172]
Kolega zar je pohlepa prodati obiteljsku nekretninu nekretninu i novce privremeno negdje uloziti dok se ne odluci sta s njima!
[/quote]

Oprosti moje osobno mišljenje je da je! A to temeljim na poslovnom iskustvu u radu s drugim ljudima kojima se desilo ista stvar kao i mojem osobnom iskustvu jer i sam imam neku manju svotu u dioničkim i mješovitim fondovima. 2007.g i 2008.g. 99% ljudi koji su uložilo što velike što male novce u dioničke ili mješovite fondove to su učinili prvenstveno radi ESKTREMNO VISOKIH PRINOSA tih fondova jer je vladala prava manija tko će više uložiti s obzirom da se računalo na veliki dobitak kroz par godina.
Ako tvoja obitelj nije znala što bi s novcima zašto nije uložila u neki manje rizičan instrument, tipa oročena štednja ili slično. Uložili ste u fondove 2 milje kuna jer ste računali da će Vam tih 2 milje kuna za par godina biti 4 MILJE KUNA. Eto. Ako to nije pohlepa onda moram provjeriti riječ pohlepa u Klaiću...

[
A ova vrijeđanja i to od strane moderatora neču ni komentirati.

Ako se ova nepotrebna opaska odnosila na moj komentar onda ću te pitati koji je tvoj problem?? Kako ti definiraš pohlepu? Uložiti 2 milijuna kuna u tako rizičnu stvar kao fondovi ili dionice i to u doba kad svi nagovaraju i država i TV da su mogući ludi dobitci a ljudi kao u nekadašnjim lancima sreće ulaze s odsjajima dolara u očima i računaju na bogaćenje preko noći bez da su orali i kopali, bez motike....  To nije pohlepa??   promisli malo drugi puta prije nego se zaletiš s komentarom...

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #36 u: Veljača 23, 2012, 12:10:40 poslijepodne »
ne kužiš ti zafrkanciju, ha!? -? toliko ljudi na ovom forumu bez smisla za humor....čudo jedno!

Zaključati temu?
Mi jesmo ovdje zbog akvaristike/teraristike, ali normalno je da se pokrenu i neke druge teme nevezano za to kao što je na primjer ova o štednji...ali tragikomično je to da se niti jedna rasprava ne može održati, a da ne krene u krivom smjeru odnosno da se netko ne nađe uvrijeđen, povrijeđen, osobno napdanut i sl.
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #37 u: Veljača 23, 2012, 12:16:06 poslijepodne »
Štonfa, velim vam ja :D :D :D
Da si stavil u čarapu 2 milje, sad bi imal i čarapu i 2 milje! :)
Ohladite ljudi!
« Zadnja izmjena: Veljača 23, 2012, 12:19:37 poslijepodne od igor8 »

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #38 u: Veljača 23, 2012, 12:21:33 poslijepodne »
prvi post je bila zajebancija....ovaj put nije zajebancija!

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Veljača 23, 2012, 12:22:11 poslijepodne »
Štonfa, velim vam ja :D :D :D
Da si stavil u čarapu 2 milje, sad bi imal i čarapu i 2 milje! :)
Ohladite ljudi!

Uploaded by Pancho_Villa

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #40 u: Veljača 23, 2012, 12:26:23 poslijepodne »
Pancho doooobra! :D :D :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #41 u: Veljača 23, 2012, 12:31:18 poslijepodne »

To su otprilike moja razmišljanja ako štedni ulozi kao takvi zapravo nisu osigurani (a piše da jesu) volio bih više pročitati o tome...

Jesu, osigurani su , no cini mi se da i tu ima kvaka

Citat:
Članak 3.
(1) Na temelju ovoga Zakona ne osiguravaju se:
1.  depoziti   članova  uprave  i  nadzornog odbora  banke  ili  posebne  uprave  banke  u  banci  u  kojoj
obavljaju ovu funkciju i s njima povezanih osoba,
2. depoziti dioničara koji sudjeluju s više od 5% dionica s pravom glasa u temeljnom kapitalu banke i s
njima povezanih osoba,
3. depoziti koji ne glase na ime,
4. depoziti položeni pod značajno povoljnijim uvjetima  od uobičajenih ili oni položeni uz financijske
uvjete koji su pridonijeli pogoršanju stanja u banci, Uprava Agencije propisat će kriterije za primjenu ove
odredbe
,

isto tako

Citat:
Među onima koje su poslovale s gubicima, uočljivo je da su među prvih pet Banka Kovanica (gubitak od 28,6 milijuna kuna), Veneto banka (22,2 milijuna kuna), Vaba banka Varaždin (12,4 milijuna kuna), Nava banka (10 milijuna kuna) i Primorska banka (9,6 milijuna kuna). Uz njih, gubitak su još iskazale Tesla štedna banka (8,3 milijuna kuna), Croatia banka (8 milijuna kuna) i Banka Brod (8 milijuna kuna).

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #42 u: Veljača 23, 2012, 12:34:28 poslijepodne »
Kovanica i Nava su počele s radom ko mjenjačnice...

Offline hrhonda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Tanganiyika 840l Frontosa zaire kitumba
« Odgovori #43 u: Veljača 23, 2012, 13:13:27 poslijepodne »
quote author=hrhonda link=topic=70382.msg703051#msg703051 date=1329976172]

Oprosti moje osobno mišljenje je da je! A to temeljim na poslovnom iskustvu u radu s drugim ljudima kojima se desilo ista stvar kao i mojem osobnom iskustvu jer i sam imam neku manju svotu u dioničkim i mješovitim fondovima. 2007.g i 2008.g. 99% ljudi koji su uložilo što velike što male novce u dioničke ili mješovite fondove to su učinili prvenstveno radi ESKTREMNO VISOKIH PRINOSA tih fondova jer je vladala prava manija tko će više uložiti s obzirom da se računalo na veliki dobitak kroz par godina.
Ako tvoja obitelj nije znala što bi s novcima zašto nije uložila u neki manje rizičan instrument, tipa oročena štednja ili slično. Uložili ste u fondove 2 milje kuna jer ste računali da će Vam tih 2 milje kuna za par godina biti 4 MILJE KUNA. Eto. Ako to nije pohlepa onda moram provjeriti riječ pohlepa u Klaiću...

[
A ova vrijeđanja i to od strane moderatora neču ni komentirati.

Ako se ova nepotrebna opaska odnosila na moj komentar onda ću te pitati koji je tvoj problem?? Kako ti definiraš pohlepu? Uložiti 2 milijuna kuna u tako rizičnu stvar kao fondovi ili dionice i to u doba kad svi nagovaraju i država i TV da su mogući ludi dobitci a ljudi kao u nekadašnjim lancima sreće ulaze s odsjajima dolara u očima i računaju na bogaćenje preko noći bez da su orali i kopali, bez motike....  To nije pohlepa??   promisli malo drugi puta prije nego se zaletiš s komentarom...
[/quote]

renta necu se vise prepirati a kamoli dijeliti uvrijedjujuce pridjeve na forumu u kojem sam iskljucivo radi hobija i pomoci. ovo sto ti nazivas pohlepa zbog neinformiranosti i ocite negativne nastrojenosti prema onima koji su kako bih ja umjesto pohlepnih nazvao naivnim. moras shvatit da roditelji koji su namjeravali novce cuvat za djecu nisu ni znali sta su fondovi nego su otisli u banku informirati se kako je najpametnije uloziti toliki novac. znaci ljudi koji su laici u bankarstvu i poduzetnistvu lak su plijen nekog slatkorijecivog bankara koji te ubjedjuje da je fond najbolje mjesto za uloziti. pohlepa se ne moze nazvati nesto sto mozes uzeti sebi a ti ostavljas za drugog i zelis mu dati vise nego sto mozes. oni su te novce ulagali za svoje generacije a ne za sebe tako da osobno koji sam mogao osjetiti dobitak tih novaca nisam ni na koga tako ogorcen kao ti na situaciju koju i ne poznajes. s druge strane ponavljam da sam post uputio samo da bih skrenuo paznju na opasnost ulaganja u fondove no ti kao moderator nisi ostao pri temi nego si post iskoristio da nekoga uvrijedis . Da stvar bude gora pokusao sam ti objasniti dobru namjeru ljudi koje su nagovorili no ocito da ne vrijedi.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Veljača 23, 2012, 13:40:51 poslijepodne »
Ono što meni nikada nije bilo jasno je da ljudi doslovne "crnče" cijeli život i onda teškom mukom zarađeni novac lakovjerno daju na prvi savjet nekoga "tko zna gdje treba uložiti".

Ovo se ne tiče čak niti tebe "hrhonda", nego konkretno moga prijatelja koji je uložio 5000€ u agenciju koja se "kao" bavila ulaganjem na tzv. Forex tržištu.
Naravno kada sam mu govorio da će izgubiti novac jer je nemoguće da kamata bude i do 12% mjesečno on mi se smijao, a sada se više nitko ne smije jer ne može više do svoje love.
I sam Forex nije nikakva prevara, nego su prevare mnoge tzv. "agencije" koje tamo "navodno" ulažu.

A daleko od toga da je xy ljudi izgubilo svoj i tuđi novac na dionicama, jer u ono vrijeme kada su dionice rasle kao lude su se svi "bavili" sa dionicama i zanemarili su činjenicu da se ljudi školuju, godinama stječu iskustvo i cijelo vrijeme prate kretanja i događanja u svijetu da bi mogli uspješno trgovati dionicama i naravno opet postoji velika mogućnost gubitka.
Pretpostavljam da su i mnogi zanemarili i nešto što se zove disperzija rizika ili kako se u narodu kaže "ne idu sva jaja u istu košaru".

Kako meni tako i pretpostavljam i nikome drugome nije drago kada netko izgubi svoj novac ali činjenica je da su ljudi večinu puta sami krivi za situaciju u kojoj se nalaze.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 23, 2012, 13:45:35 poslijepodne »
E to te pitam majstore(76)! Jedino me brine stavka 4) jer je opis toliko fleksibilan i neodređen da bi uz primjenu dotične Grčka mogla otpisati dugove - čak im ne bi trebao niti neki dobar advokat mogao bih im ja napisati obrazloženje u jednoj proširenoj rečenici. Preostaje mi onda da vidim što o tome konkretno kaže agencija za banke.

Offline noel

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #46 u: Veljača 23, 2012, 14:00:23 poslijepodne »
Prvo što treba uzeti u obzir je da banka nije tu radi vas nego zbog sebe. Ona traži što veću zaradu i privlači klijente kako
bi ostavili što veći depozit s kojim mogu kasnije raspolagati.
Što se tiče investicijskih fondova, oni su možda dobri na duže razdoblje. Isto tako kod toga treba paziti da se udjeli u fondovima kupuju kad su najniži a ne kad su na vrhu svoje vrijednosti.
Ovo znači da ja danas kupim udio po 100, koji je jučer vrijedio 50, a sutra padne na 70. Ovo je direktni gubitak u jednom danu - naravno ovo je karikirano.
Što se tiče osiguranja depozita, država (DAB) jamči povrat, ako se ne varam, do 400000 kuna po instituciji. To znači da ako imam u tri banke po 400000 onda mi je sve osigurano.
Ako imam u jednoj banci 1200000 onda mi jamče samo 400000 a ostatak pušin rođo :).

pozz

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 23, 2012, 14:07:34 poslijepodne »
s time da nigdje nije definirano kad ćeš točno dobiti svoih osiguranih 400.000 kn. Sa Credo bankom je išlo brzo ako se ne varam.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Veljača 23, 2012, 14:09:08 poslijepodne »
Prvo što treba uzeti u obzir je da banka nije tu radi vas nego zbog sebe. Ona traži što veću zaradu i privlači klijente kako
bi ostavili što veći depozit s kojim mogu kasnije raspolagati.
Što se tiče investicijskih fondova, oni su možda dobri na duže razdoblje. Isto tako kod toga treba paziti da se udjeli u fondovima kupuju kad su najniži a ne kad su na vrhu svoje vrijednosti.
Ovo znači da ja danas kupim udio po 100, koji je jučer vrijedio 50, a sutra padne na 70. Ovo je direktni gubitak u jednom danu - naravno ovo je karikirano.
Što se tiče osiguranja depozita, država (DAB) jamči povrat, ako se ne varam, do 400000 kuna po instituciji. To znači da ako imam u tri banke po 400000 onda mi je sve osigurano.
Ako imam u jednoj banci 1200000 onda mi jamče samo 400000 a ostatak pušin rođo :).

pozz

http://www.mfin.hr/hr/osigurana-stednja

Država osigurava štednju građana u svakoj banci, štednoj banci i stambenoj štedionici do uključivo visine od 400.000 kuna u 100%-tnom iznosu, neovisno o broju bankovnih računa, visini sredstava po njima, te valuti i mjestu gdje se vode. 

Osiguranje provodi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Offline noel

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #49 u: Veljača 23, 2012, 14:12:00 poslijepodne »
Ali je bitno da je osigurano barem na neki način. Imajmo povjerenja u državne institucije :)
Ono što je bitno je da treba sjesti, promisliti i vidjeti od masu opcija što je najbolje. Isto tako
treba razmisliti o disperziji novaca na više proizvoda koji se nude na tržištu.