Tražim za mamu u koju banku bi joj bilo najbolje uložiti - mislim na oročenu štednju u kunama ili kako to neki zovu "profitna štednja". Pogledao sam prvo jednu tablicu "svih banaka" sa neta, prošrvljao po bankama i njihovim publikacijama i sastavio svoju tablicu koja je mrvicu drugačija, uglavnom najbolju kamatu imaju Nava i Kovanica. Raspitao sam se naravno da li se radi o fiksnoj ili promjenljivoj stopi i da li su štedni ulozi osigurani. Ima li možda još nešto što bih trebao znati (a ne piše u web/tiskanim materijalima banaka) ili neka preporuka za ulaganje? Dosad mi se već dogodilo da ono što svi znaju saznam prekasno
pa odlučio prvo da pitam...
Rezime:
Nakon svega šta se tu pisalo, ostajem pri onome što sam rekao:
Po meni je najbolje uložiti u novčani fond, koliko sam upućen kamata je veća od oročenja, a ako ti novac zatreba ne gubiš kamatu ako ga izvadiš.
Prednost: dostupnost novca u svakom trenutku (mislim da se novac mora isplatiti u roku 7 dana)
Nedostatak: promjenjivi prinos (može biti manji od planiranog)
Ili:
Provjeri i stambenu stednju, na 5 godina i 25k kn dobit je 4-5k kn. Riskantnije su dionice tht-a ali uredno par godina isplacuju dividendu.
Prednost: siguran prinosu u vidu DPS-a
Nedostatak: nedostupnost novca, odnosno gubitak DPS u slučaju ranije potrebe
Rješenje:
1. korak Uplatiti sav novac u novčarski fond
2. korak Otvoriti stambenu štednju ako može bez naknade za otvaranje
3. korak 1. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
4. korak 2. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
5. korak 3. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
6. korak 4. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
7. korak 5. godina Krajem godine iz novčarskog fonda prebaciti 5000,00 kn da se dobije DPS 750,00 kn
8. korak Nakon isteka 5 godina izvaditi novac iz stambene štednje i fešta

Zašto držati novac u novčarskom fonud? Jer je veća kamata nego u stambenoj, a krajem godine prebaciti 5000 kn da se maksimalno iskoriste DPS.
Jel sada jasno?
Nikakve dionice niti ostale kemije!