Srpanj 22, 2025, 00:20:19 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: U koju banku uložiti?  (Posjeta: 7658 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
U koju banku uložiti?
« u: Veljača 22, 2012, 12:47:25 poslijepodne »
Tražim za mamu u koju banku bi joj bilo najbolje uložiti - mislim na oročenu štednju u kunama ili kako to neki zovu "profitna štednja". Pogledao sam prvo jednu tablicu "svih banaka" sa neta, prošrvljao po bankama i njihovim publikacijama i sastavio svoju tablicu koja je mrvicu drugačija, uglavnom najbolju kamatu imaju Nava i Kovanica. Raspitao sam se naravno da li se radi o fiksnoj ili promjenljivoj stopi i da li su štedni ulozi osigurani. Ima li možda još nešto što bih trebao znati (a ne piše u web/tiskanim materijalima banaka) ili neka preporuka za ulaganje? Dosad mi se već dogodilo da ono što svi znaju saznam prekasno :punch: pa odlučio prvo da pitam...

Offline Pandorica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Odg: U koju banku uložiti?
« Odgovori #1 u: Veljača 22, 2012, 13:03:36 poslijepodne »
hippo banka je znala imati nekakve akcijske "kamate" na oročenu štednju - fiksne afkors - raspitaj se tamo... :)
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2012, 13:21:07 poslijepodne »
Po meni je najbolje uložiti u novčani fond, koliko sam upućen kamata je veća od oročenja, a ako ti novac zatreba ne gubiš kamatu ako ga izvadiš.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Veljača 22, 2012, 14:27:45 poslijepodne »
Po meni je najbolje uložiti u novčani fond, koliko sam upućen kamata je veća od oročenja, a ako ti novac zatreba ne gubiš kamatu ako ga izvadiš.

Ali je i rizik veći, malo, ali ipak je  :up:

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2012, 14:40:16 poslijepodne »
na koji fond konkretno misliš? svi su rizični... koliko sam upoznata ni u banci ne gubiš kamatu nego ti se računa onoliko koliko je bilo oročeno vremenski (nije možda u svim bankama, ali u nekima je) - jedino kaj ti lupe neku sitnu lovu za ODoročavanje (tipa 100-200kn)...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2012, 15:00:51 poslijepodne »
Provjeri i stambenu stednju, na 5 godina i 25k kn dobit je 4-5k kn. Riskantnije su dionice tht-a ali uredno par godina isplacuju dividendu.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 22, 2012, 15:08:26 poslijepodne »
na koji fond konkretno misliš? svi su rizični... koliko sam upoznata ni u banci ne gubiš kamatu nego ti se računa onoliko koliko je bilo oročeno vremenski (nije možda u svim bankama, ali u nekima je) - jedino kaj ti lupe neku sitnu lovu za ODoročavanje (tipa 100-200kn)...

Nisam mislio niti na jedan konkretan fond, nego na novčarske fondove općenito.
A što se tiče rizičnosti fondova, ono šta ja znam je da postoje tri vrste fondova: dioničarski, mješoviti i novčani i tim redosljeom ide i pad rizika.

Novčani fondovi su sigurni kao i banke.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 22, 2012, 15:12:53 poslijepodne »
Provjeri i stambenu stednju, na 5 godina i 25k kn dobit je 4-5k kn. Riskantnije su dionice tht-a ali uredno par godina isplacuju dividendu.

Stambena štednja, plaća se ulazna naknada do 100 € max, nekad imaju i akcije pa se plati i manje.

Prednosti su državni poticaji (15%) koje dobiješ, a maksimalno 750 kn / godišnje. Za to je potrebno uplatiti 5000,00 kn godišnje.
Dobiješ još i neku kamatu, ali s obzirom da postoje i troškovi vođenja računa ta kamata se "istopi".

Ako se može čekati 5 godina, ovo je vjerovatno najsigurnija štednja sa najveći prinosom.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2012, 15:15:13 poslijepodne »
Riskantnije su dionice tht-a ali uredno par godina isplacuju dividendu.

Pa ti bi kao stanovnik Kutine trebao reklamirati najperspektivniju hrvatsku dionicu - PTKM-RA!

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2012, 15:42:52 poslijepodne »

Pa ti bi kao stanovnik Kutine trebao reklamirati najperspektivniju hrvatsku dionicu - PTKM-RA!

Cuj ja znam kako se radi u Petrokemiji pa ne bih da mi netko dolazi doma s letvom radi preporuke za PTKM-RA  :D

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2012, 16:15:47 poslijepodne »

Stambena štednja, plaća se ulazna naknada do 100 € max, nekad imaju i akcije pa se plati i manje.

Prednosti su državni poticaji (15%) koje dobiješ, a maksimalno 750 kn / godišnje. Za to je potrebno uplatiti 5000,00 kn godišnje.
Dobiješ još i neku kamatu, ali s obzirom da postoje i troškovi vođenja računa ta kamata se "istopi".

Ako se može čekati 5 godina, ovo je vjerovatno najsigurnija štednja sa najveći prinosom.

pa nije baš točno, ja sam poslao zahtjev u wustenrot ( trenutno no1 stambena ) da bi htio štednju bez ulazne naknade.
Rekli su da nemaju da moraju pitati šefove.
Za dva dana mi se javila ženska da ipak može :))

Trebaš ih samo malo cimnuti , jer njima je u interesu da uzmeš .
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2012, 17:25:29 poslijepodne »
Trebaš ih samo malo cimnuti , jer njima je u interesu da uzmeš .

Mislim da su oni tebe cimnuli jer im je prinos kamata+dps za tih 100 eur manji od recimo pzb stambene stedionice  :D

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #12 u: Veljača 22, 2012, 17:55:46 poslijepodne »
Možda da uplaćuješ životno osiguranje::: -?
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #13 u: Veljača 22, 2012, 18:39:17 poslijepodne »

Stambena štednja....ako želiš prosječan prihod (svakako iznad prihoda na oročenje kod banke) i sigurnost.

Offline Salem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #14 u: Veljača 22, 2012, 20:04:41 poslijepodne »
Pa mama bi htjela na godinu dana a nekako dionice baš i ne razumije i ne bi htjela da se petlja s njima. Koliko sam usput vidio neki od tih investicijskih fondova garantiraju povrat glavnice ako baš želiš ali pretpostavljam da ni jedan zapravo ne garantira kamatu ne? Izračunao sam da ako oročim na godinu dana uz najpvoljniju fiksnu kamatu koju mogu naći a to je 5.5% godišnje i svake godine dodam kamatu glavnici i oročim ponovo nakon 5 godina ću na 25000 dobiti 7674 kamate tako da ne razumijem po čemu je ta stambena štednja dugoročno povoljnija - ako sam sve dobro razumio?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 22, 2012, 21:26:39 poslijepodne »
Pa mama bi htjela na godinu dana a nekako dionice baš i ne razumije i ne bi htjela da se petlja s njima. Koliko sam usput vidio neki od tih investicijskih fondova garantiraju povrat glavnice ako baš želiš ali pretpostavljam da ni jedan zapravo ne garantira kamatu ne? Izračunao sam da ako oročim na godinu dana uz najpvoljniju fiksnu kamatu koju mogu naći a to je 5.5% godišnje i svake godine dodam kamatu glavnici i oročim ponovo nakon 5 godina ću na 25000 dobiti 7674 kamate tako da ne razumijem po čemu je ta stambena štednja dugoročno povoljnija - ako sam sve dobro razumio?

A gdje si to nasao 5.5% godisnje? Ako su to one dvije bancice koje si gore spomenuo , one su proslu godinu zavrsile u gubitcima i moraju dati povoljne uvjete da privuku lovu.

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 22, 2012, 21:43:46 poslijepodne »
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline hrhonda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Tanganiyika 840l Frontosa zaire kitumba
« Odgovori #17 u: Veljača 22, 2012, 22:09:46 poslijepodne »
moja obitelj je u fodnu izgubila preko milijun i po kuna . od toliko ulozenih novaca 2008 danas je ostalo nekih 350 tisuca i nada da ce se jednog dana vratiti.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #18 u: Veljača 23, 2012, 00:07:32 prijepodne »
Siroti vi. :P Bojim se da ovdje nije razgovor o takvim fondovima.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #19 u: Veljača 23, 2012, 00:38:17 prijepodne »
moja obitelj je u fodnu izgubila preko milijun i po kuna . od toliko ulozenih novaca 2008 danas je ostalo nekih 350 tisuca i nada da ce se jednog dana vratiti.

Upozorenje svima što pohlepa radi ljudima...

Offline hrhonda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Tanganiyika 840l Frontosa zaire kitumba
« Odgovori #20 u: Veljača 23, 2012, 06:49:32 prijepodne »
Kolega zar je pohlepa prodati obiteljsku nekretninu nekretninu i novce privremeno negdje uloziti dok se ne odluci sta s njima!

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #21 u: Veljača 23, 2012, 07:09:38 prijepodne »
Na žalost , trenutno je nesigurno investirati u bilo kakve fondove, većina dionica je nestabilnija nego prije, oročenje je s druge strane sigurnije , a upitno je i u kojoj valuti danas štediti , nek ode euro k vragu niš od cijele priče, oročiti švicarce ili neku drugu svjetsku stabilnu valutu. Koma je to, moja majka je isto poprilično izgubila na dionicama, i izgubila bi i više da sama nije s njima preko svog brokera baratala.
Stambene štednje su isto ok, samo su ti ugovori predugi obzirom na ovu našu nestabilnu situaciju kad svako malo država mora sanirati nekog od njih.
Oročenje mi se čini nekako sigurnije, ne dobiješ puno, ali s druge strane ne izgubiš ništa od glavnice u najgorem slučaju
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #22 u: Veljača 23, 2012, 08:34:02 prijepodne »
Imaš u zagrebačkoj ZBplus se zove fond,ja sam isto bio skeptičan prema tome jer sam več bio popušio lovu u fondovima,ali ovaj je nisko rizičan i možeš pogledati u zadnjih 12 godina kad je izbila i ona največa kriza i da ni u jednom trenutku nije bio u minusu.
E sad prednost ovoga fonda ti je da nema ulazne ni izlazne naknade,novce možeš kad god hočeš i kolko god hočeš podiči i to preko interneta isto tako preko 2000kn uplatiti,ako je ispod onda moraš u banku.

http://www.hrportfolio.com/hr/fondovi/fondovi_1_0_0_1/|Otvoreni_fondovi|Podaci_o_fondu|51|Nov-ccani_fondovi_-_Cash_funds_-ande-_ZB_plus

A ova vrijeđanja i to od strane moderatora neču ni komentirati.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #23 u: Veljača 23, 2012, 09:03:01 prijepodne »
U današnje vrijeme najsigurnija štednja je čarapa :D :D :D
Ako dobiješ neku kamatu, to je gotovo ništa, ako oročiš, lovu ne možeš podić...
Sve u svemu, nikud - nikam :D
Štonfa rules! :up:

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 23, 2012, 09:13:29 prijepodne »
Nikako oročiti novce u bilo kojoj manjoj banci, kao što ti je već rečeno.

NIKAKO oročiti novce u kunama. Euro je 100x bolji od kune, pogotovo na rok od godinu dana. Ako se odlučite na duži rok pričekajte da švcarac opet padne 3-4% i onda ga kupite i strpajte u banku. Osobno imam dolare, kupljene u 9. mjesecu prošle godine i još uvijek ih držim.

Čak bih predložio da novac ne stavljate na oročenje u banku već da iznajmite sef (jedan, dva, tri - ovisno o tome koliko je novaca u pitanju) i tamo spremite pare. Naše banke (i one velike!) su na jako klimavim nogama, kako smo krenuli sa mjerama štednje tako će biti sve više nenaplativih kredita čime će se još više ljuljati te noge.

Dioničke fondove bih izbjegavao još neko vrijeme, obveznički (samo oni koji ulažu u strane obveznice) su mislim još neko vrijeme sigurni mada su prinosi dosta niski, novčanim fondovima nebih ni blizu.

Ako se baš odlučite na ulaganju u banku, idite na tromjesečna oročenja i budite spremni povući novce u bilo kojem trenutku. Niža je kamata, ali ako se prekida štednja ne gubite kamatu. Imao sam prilike prekidati neke svoje depozite koji su uvijek bili na mjesečnom oročenju, ako nisam dočekao dan D za dobitak kamate nisam dobijao ništa za taj mjesec.

Sretno!
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr