Kolovoz 17, 2025, 16:20:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Oprema za morski...što je neophodno?  (Posjeta: 2780 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Oprema za morski...što je neophodno?
« u: Prosinac 20, 2011, 12:03:30 poslijepodne »
Poz slana ekipa :D :D :D

Imam par pitanja vezano uz opremu za morski akvarij...

1. Zanima me dal je potreban Calcium reaktor, tj.kad je on potreban (obavezno ili ako želim drzati neke zahtjevnije koralje)?
2. Fluid reaktori - ima ulogu sumpa s komorama ili?
3. Koji skimeri su najbolji...omjer kvalitete i cijene?

Znači planiram akvarij cca 200-400litara, u kojem bi držao anemone, LPS koralje i nekoliko riba klaun...
Za tu litrazu i navedene želje sto mi je obavezno od opreme, a sto mogu dodatno da unaprijedim sustav?

Tnx!

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Oprema za morski...što je neophodno?
« Odgovori #1 u: Prosinac 20, 2011, 12:24:08 poslijepodne »
imas ovdje na linku, odmah na pocetnoj stranici sve sto ti je potrebno da bi pokrenuo akvarij, pa procitaj si malo oko toga, jer ima svasta..

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50399.0

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #2 u: Prosinac 20, 2011, 12:27:30 poslijepodne »
imas ovdje na linku, odmah na pocetnoj stranici sve sto ti je potrebno da bi pokrenuo akvarij, pa procitaj si malo oko toga, jer ima svasta..

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50399.0
Hvala na linku, dobar je, svaka čast Roni-u!
Pročitao sam to par puta...ali ne spominju se relativno nove stvari poput Calcium reaktora, fluid reaktora...

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #3 u: Prosinac 20, 2011, 12:41:49 poslijepodne »
Kalcij reaktor ti nece biti potreban dok ne budes imao pola tanka u tvrdim koraljima, a do tada ga ili rucno doziraj ili uzmi neku automatiku (dozere) koja ti u zadnje vrijeme sve vise zamjenjuje kalcij i kalkw reaktore.

Fluid reaktor ti sluzi za filter medije, pogotovo za one koje trebaju se gibati (fluktuirati :)). Dakle svi u fluid reaktorima drze ugljen, fostvatremover i sl. (ovi su malo ili nista pokretni), ili biopelete koji su jako pokretni. S fluid reaktorom omogucujes da ti voda pod idealnim protokom i idealnom povrsimom filter medija prolazi kroz reaktor i najoptimalnije iskoristava filter svrhu tog medija. I ne, nemozes u isti staviti i ugljen i fostvatremover i pelete jer imaju drugaciji sistem rada. Dakle jedan reaktor za medij koji je statican, drugi za medij koji se giba.

A skimmeri odnos cijena i kvaliteta...Uh sto tu reci nakon sto sam se opekao s 2 middle class skimmera i na kraju uzeo kvalitetu koja i kosta. Mislim da ce ti svi morski reci da u biti su se SVI barem jednim zezli i isli uzimati nesto jeftinije, i poslje im se to razbilo o glavu i morali uzeti skuplje. Plati pa se rugaj. Ovo ti je jako dobro naglaseno na skimmerima. Nemoj stediti na tome. Radije odgodi tank za 3 mjeseca, skupi jos 100-150€ extra u odnosu na ono sto si htjeo potrositi na skimmer i onda kreni, jer uzeti ces nesto osrednje. U pocetku ce ti dobro biti pogotovo jer si novi u morskim vodama, pa nemozes vidjeti razlike kvalitetnog i loseg skimma, a pogotovo kada u tank budu poceli dolaziti organizmi sve vise ces osjecat usko grlo cijelog sistema u skimmeru, i onda ces se sjetiti kako si negje procitao da su se svi akvaristi barem jednom zezli i isli na jeftiniju soluciju i nakon godinu dana morali kupiti i skuplju :) Tako da pokusaj se oduprijeti tom porivu :)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #4 u: Prosinac 20, 2011, 12:56:00 poslijepodne »
Vipko hvala na iscrpnom odgovoru!
Nisam posve skuzio fluid reaktore..."Dakle jedan reaktor za medij koji je statican, drugi za medij koji se giba" ------- znači trebao bi imati dva reaktora? Dal mogu umjesto tog reaktora sump komoru napuniti aktivnim i fosfatremoverom? pa izbaciti fluid reaktor? Ili jedan reaktor s kombinacijom nekom? Vidio sam cijene, bisu bas jeftini :)

a skimmer...za litrazu recimo 400l, sto bi bilo idealno? kolika bi bila cijena za neki kvalitetan? noctopusovi? moze i na pp

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 20, 2011, 16:01:01 poslijepodne »
Da, ako ces ici s peletima onda jedan za biopelete, drugi za ugljen i fostvat remover. Ali ovo je samo ukoliko mislis ici na biopelete. Ako neces ici s njima, onda samo jedan.

To za puniti jednu komoru s aktivnim ugljenom i fostvat removerom mozes (ne da slobondo pluta ofc, nego u nekim vrecicama) ali ne preporucam. Nikada neces znati koliko je tocno protok kroz taj filter medij i koliko se on u biti iskoristava. Sam ugljen trazi da kroz njega lagano prolazi voda, i da se sav junk zaustavlja u njegovim porama. Ovako ako ti je jednostavno uronjen, istina, hoce on to filtrirali nesto, ali niti priblizno nego kada propustis vodu da ide kroz njega. Isto tako nije dobro da prebrzo ide voda kroz njega. Nema racunice koliko tocno ti treba biti propust vode (jer ovisi o reaktoru, kapacitetu, sirini i sl.), ali za tu litrazu akvarija, i ekvivalent tome fluid reaktor (recimo od 1-1,5l reaktor) staviti protok od 500-800l/h i to je ok.

Isto tako ako ti je ovo skupo za pocetak evo kako sam ja to prije rijesio. Uzmi od nekog velikog CD spindla (tipa 100CDova) onaj gornji dio ili onog kanistra od 5 ili 7l vode.Ako je kanistar vode okini vrh tako da imas ajmo reci veliku casu u oba slucaja. Na dnu s busilcom napravi 20-30 vecih rupa ili s skalpelom napravi par vecih rupa. Onda uzmes ugljen i stavis ga recimo u zensku carapu i stavis ga na dno tog "sita". Isto tako s fostvat removerom. I na to stavi par layera vune, i to neka ti to bude prihvat vode. Znaci u to ti dolazi cijev iz overflowa. I sada to ti sluzi kao predfilter, i kada projde voda dolje, onda usmjereno slobodnim padom prolazi kroz ugljen u carapi i kroz rupe na dnu ide vani. Tu imas 2 opcije, ili ne staviti komplet povrat da ide u to "sito" jer sigurno ti nije povratna pumpa 500-800l/h, jer inace bi voda prebrzo prolazila kroz ugljen, nego ili stavi neki T, pa jedan prigusi ili nesto tako, da ti dio vode prolazi kroz "sito". Ili druga solucija je da napravis tocno toliko rupa na dnu koliko ti je dovoljno da prolazi toliko vode. E a sad napravi iznad razine carape s ugljenom, svugdje po strani rupe. S ovim ces dobiti da sva ti voda prolazi kroz pamuk, i tako se mehanicki filtrira, a samo onaj dio koliko si propustio na dnu ti ide kroz ugljen, a ostalo prolazi kroz rupe sa strane.

Mozda sam zakomplicirao :) Mozda nije dobro rijesenje, al ja sam ovo koristio do kad nisam kupio fluid reaktor :)

Sto se tice skimmera malo sam skeptican prema kinezima koji su preplavili trziste, ali to sam ipak ja koji sam imao par losih iskustava s kinezima i ubuduce ih prekrizio za vjeke vjekova :D

Posto sam ja nedavno uzeo ATI Cone preporucam ga i tebi, mada ti na svoju litrazu mozes ici i s 160 modelom. Malo izgooglaj i izjubituaj "ATI power cone 160", pa ces naci. Cijenu nebih tocno znao ali pretpostavljam da ce biti 2000-2500kn. Odokativna metoda u odnosu koliko sam ja platio 200i model. Od ostalih idi s provjerenim markama tipa Grotech, Deltech, ATI ili i Red Sea nac ces nesto za svoju litrazu. A i drugi ce ti se sigurno javiti s svojim prijedlogom.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #6 u: Prosinac 21, 2011, 08:26:35 prijepodne »
Sad su neke stvari puno jasnije!
Nista necu sam doma eksperimentirat, kupit cu sve sto trebam i tako je najbolje!

Još da pitam u vezi stakla za akvarij...vidim ima razlicitih vrsta stakla...
Koje bi bilo najbolje? i gdje je najbolje izraditi morski akvarij (staklo)?

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 21, 2011, 11:48:48 prijepodne »
Debljina stakla ti ide po dimenzijama tanka, ali za tu tvoju mislim da ti je 10mm dovoljno, a mozes i s 12mm ici ako ces ono fullproof.

A kod koga da ga radis, to ce ti pomoci lokalci iz ZGa :)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #8 u: Prosinac 21, 2011, 14:47:57 poslijepodne »
Debljina stakla ti ide po dimenzijama tanka, ali za tu tvoju mislim da ti je 10mm dovoljno, a mozes i s 12mm ici ako ces ono fullproof.

A kod koga da ga radis, to ce ti pomoci lokalci iz ZGa :)
za debljinu stakla znam, ali citao sam da postoji nešto tipa -------rimless od optiwhite stakla
To optiwhite staklo je bolje, lošije, u čemu je kvaka? jel skuplje?
Citao negdje da se jako lako grebe...

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #9 u: Prosinac 21, 2011, 14:52:44 poslijepodne »

To optiwhite staklo je bolje, lošije, u čemu je kvaka? jel skuplje?

Samo je prozirnije od običnog float stakla.... i naravno nekoliko puta skuplje!  :)

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #10 u: Prosinac 21, 2011, 14:57:23 poslijepodne »
A mislim da i kod nas teško dobavljivo.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #11 u: Prosinac 21, 2011, 15:40:47 poslijepodne »
Znaci pravi naziv tog stakla je optiwhite?
Pitat cu prijatelja staklara dal mi može nabaviti i po kojoj cijeni samo moram znat pun naziv tog stakla!
Nitko u RH nema akvarij s tim staklom? Bar prednjom stranicom?  :D  :D :D

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 21, 2011, 16:09:12 poslijepodne »
Jel ti to nesto govori?  :D

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #13 u: Prosinac 21, 2011, 16:25:40 poslijepodne »

Ima, ima akvarija u nas od optiwhite stakla!

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #14 u: Prosinac 21, 2011, 16:30:21 poslijepodne »

Imam ja cijeli,90*45*45/8.
Moze se kod nas nabavit bez problema a cijena za te dimenzije + strojno brusenje je cca 900kn.
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #15 u: Prosinac 21, 2011, 16:53:40 poslijepodne »
Jel ti to nesto govori?  :D
Kako misliš?
Ako misliš kao i ja vidimo da zeleni ima ;)

Offline benak

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 21, 2011, 19:23:50 poslijepodne »
Pravi optiwhite ne vijerujem da kod nas u RH ima iko to staklo ti je prozirno poput pleksiglasa a naj kvalitetnije ti je americko i svedsko a sva ostala koja se mogu naci na nasem trzistu su turskog porijekla i imaju plavkastu boju.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #17 u: Prosinac 21, 2011, 20:21:32 poslijepodne »
Ok, za staklo sad odprilike znam, jos cu pitat naokolo sto se nudi i kolika je cijena!
Zanima me busenje ruba za dovod i odvod iz akvarija, buse se kad je akvarij zaljepljen ili jos dok je u komadima?
Mislim da je IIgor kod svog fishrooma u centralnom akvariju izbusio 2 rupe...dok neki buse po 3 komada?

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #18 u: Prosinac 22, 2011, 12:02:09 poslijepodne »
Busis rupe dok akvarij nije sastavljen. Najbolje probušt tri rupe, dvije za odvod jedna za povrat.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Barbarosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #19 u: Prosinac 22, 2011, 21:02:13 poslijepodne »
Koliko je meni poznato rowa i biopeletsi se ne koriste zajedno u akvariju. Ugljen dosta ljudi zna koristiti i pasivno znaci bez reaktora bitno da je na jacem protoku u sumpu. Bitno je po meni da u sumpu predvidiš mjesto za reaktor a kada i sa kojim punjenjem ces ga koristiti ovisi samo o tebi i stanju tvog akvarija. Puno srece.
Pula