Srpanj 07, 2025, 15:43:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ili kraj končastoj zelenoj ili akvariju!  (Posjeta: 7174 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline artal

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Ili kraj končastoj zelenoj ili akvariju!
« Odgovori #25 u: Rujan 28, 2011, 17:39:17 poslijepodne »
kao što je cannibal rekao, previše je svjetla

samo sto cannibal to nije rekao

Dobro cann nije rekao da je to previše svijetla nego premalo gnjojiva. To je sličan način rješavanja ovog problema. Ili prilagodit gnjojenje svijetlu ili prilagodit svijetlo gnjojenju.

Kako je Neve rekao: svjetlo traži co2, co2 traži makro... Znači sve je povezano i svjetlo je ono što diktira sve ostalo. U ovom slučaju puno je jednostavnije, i jeftinije, smanjit rasvjetu nego dodavat puno veće količine gnjojiva i co2 koji bi odgovarao tome.
Znači pokušaj riješit problem smanjivanjem rasvjete, pojačanim co2, jačom cirkulacijom i mehaničkim uklanjanjem algi, možda ih malo pošpricat sa EC...
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #26 u: Rujan 28, 2011, 17:47:26 poslijepodne »
Neve hvala...ma kontam sada..ako sada ne naucim na ovom primjeru necu nikada..zasitio sam se algi vidio si i slike..jedva dodjem do bilja..redovan sam u odrzavanju i ovo m ise desava...drzim se ko mutavizmjena vode..pazim da imam uvijek co2 da se raznosi poakvariju i onda ovako fuj vise-((
ako bas hoces nesto nauciti iz ovoga onda tjeraj dalje dok ne rijesis problem. No to moze potrajati pa budi strpljiv. Ako sve  raskopas i krenes ispocetka opet ces tu zavrsiti jer po tebi, sve si radio kako treba. 

Po meni, imas puno previse svjetla na 65l, sa toliko svjetla mozes komotno i  :c04z5: uzgajati. Ili pojacaj gnojenje ili opako smanji svjetlo (sto mislim da je dugorocno bolja varijanata).
Ostavi 1x24W nekih 8 sati dnevno, cisti mehanicki koliko mozes i mijenjaj nekih 20% vode dnevno.
Ja sam krenuo drugim putem pa je to na kraju ovako zavrsilo,

no opet sam morao sve maknuti jer je zaraslo previse.
Sad sam na nekakvom low light, 2x38W na 230l no jos je frisko sve pa cemo vidjeti s vremeno kako ce se ponasati.

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #27 u: Rujan 28, 2011, 18:45:00 poslijepodne »
Smanji svjetlo,nabavi neku živinu kao što plavi ti reko i s vremenom nestat će ili se barem drastično smanjiti alga ili kao što su ti predložili reset aq ,nemaš baš previše opcija ako žeiš se tog riješiti :hat3:
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Rujan 28, 2011, 18:45:21 poslijepodne »

da ja to nisam rekao..jer to nije previše svjetla i po meni bi se dalo i sa toliko, samo da ga nagnoji..ali, očito se traži cannibalu dlaka u jajetu, od onih koji imaju bare, a ne akvarije ;)

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Rujan 28, 2011, 19:30:19 poslijepodne »

da ja to nisam rekao..jer to nije previše svjetla i po meni bi se dalo i sa toliko, samo da ga nagnoji..ali, očito se traži cannibalu dlaka u jajetu, od onih koji imaju bare, a ne akvarije ;)

Ajde cann ja sam te branio (u neku ruku)  ;)
Slažem se s tobom da bi se to dalo i sa toliko svjetla ali bi to uz dosta pojačano gnjojenje tražilo i puuno co2. A jednostavnija i jeftinija varijanta je smanjit svjetlo.  :up:

Nadam se da ćeš se uspjet izborit sa algama, i samo da pitam koliko dodaješ profita? Ne znam kakva je koncentracija željeza u njemu (vjerojatno ne prevelika) ali malo baci oko i na to.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Rujan 28, 2011, 21:07:45 poslijepodne »
uopće se ovdej ne radi o tome, što sam ja reko, to je manje bitno..
..vi ste stali na moju stranu, jer znate što govorim, a neki ljudi se guraju u rasprave u kojima nemaju blage veze što pričaju i onda ispada ovako, kako ispada, da se tera mak na konac..
..ovakve teme su mi full zanimljive i svaki put se nauči nešto novog što vrijedi isprobati kod sebe, ako negdje zaškripi..
rasprave tipa smanji gnojenje, ugasi svjetla su mi u krajnju ruku već onak neozbiljna..

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Rujan 28, 2011, 21:17:36 poslijepodne »
Daj preciziraj cannibal koji to ljudi točno nemaju pojma  -?
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Rujan 28, 2011, 21:23:32 poslijepodne »
naziv teme je "ili kraj končastoj zelenoj ili akvariju",  a ne tračanje ;)
ovdje smo da raspravljamo i donosimo ko neke zaključke, a ne da se navlačimo ko mala djeca, bar si mislim da je to smisao ovog foruma i konkreetno ove teme ;)

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #33 u: Rujan 28, 2011, 22:35:15 poslijepodne »
kako sam se ja riješio končaste
pokušavao sam se riješti te gadure smanjivanjem gnojenja, pojačavanjem gnojenja (CO2 sam i inače frljio do žutozelenog) ali nisam je se uspio riješiti dok nisam ukinuo svjetlo tri dana potpuno a nakon toga samo jedva malo i kratko. nakon tjedan dana nestala je čak i iz mahovine. kad sam nakon 15 dana vratio svjetlo u normalu nije se više pojavljivala  :)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #34 u: Rujan 28, 2011, 22:39:22 poslijepodne »
jedno pitanje
amchudin, da li ti bilje perla? pri takvoj rasvjeti trebalo bi biti sve puno mjehurića?

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: ILI KRAJ KONCASTOJ ZELENOJ ILI AKVARIJUMU !
« Odgovori #35 u: Rujan 28, 2011, 23:49:27 poslijepodne »
pa i nije preveč, jer ne gori sve odjednom, uz toliko svjetla, ako već drži koncentraciju co2 dobrom (probaj dc rzmještat po tanku dal će svugdje isto pokazivat), treba osigurat dobru cirkulaciju i puno hrane za bilje..

:hmmm: :hmmm:

ja zapeo na svjetlu, sve drugo zanemario. Stisle me godine izgleda, vidim samo ono što meni paše.

ma cannibal, pojma nemaš!  :ras: :ras: :ras: :ras:  :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #36 u: Rujan 29, 2011, 00:34:42 prijepodne »
Kao sto rekoh amchudine, probaj ugasiti dvije lampe a ostatak mozes probati staviti 4x2x4, kako je 985plavi rekao. Sa manje svjetla je lakse raditi a ako se stanje s algama smiri onda mozes ponovo sve lampe upaliti pa vidjeti sto se desava. Sa 2 externa filtera cisto sumnjam da ti je los protok u akvariju.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Rujan 29, 2011, 07:50:29 prijepodne »
može svakak probat smanjit svjetlo, mada će i rast sve super i sa 2x24 sa rfefletkorima, al se ga može frljit i sa više..
gnojenje obavezno pojačat jer je premalo 15 ppm-a nitrata..
kaj se tiče filtracije to su 2 vanjksa tetre od 700 i 400/h, što nije tih 700 i 400 nego cca 500 i 200, ja bih stavio još nešt dodatno, ne može smetat, a može koristit..
da sad ne postam slike, možda kasnije, u nekim situacijama je puno lakše i jednostavnije sve maknut van i krenut ispočetka, ali..ostaje ti onda ono, zašto nisi probal, jer nećeš znat za kasnije, ipak se isplati potrudit..
istu sam stvar radio i sa staghorn algom, koja je doslovce u roku od 2 dana svaki put preplavila cijeli tank (zahebala me zemlja za cvijeće)...
ne daj se, i sretno  :up:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #38 u: Rujan 29, 2011, 08:51:42 prijepodne »
Pozdrav svima,

ne znam odakle vise da krenem..od pocetka..cayman 60, 75L, efektivno 65L...akvarij u pogonu 2 godine, stim da je podloga nova ubacena prije 3 mjeseca, zadrzano 40% vode...svjetlo 4x24 w t5ho i to grolux+3x6500k sylvania 8 sati dnevno od cega 3x24 rade 4 sata pa se dodatno ukljucuje jos jedna 24w, co2 u zutom-konstantno BOCA, filtracija 2x tetratec i to 700 i 400, makro i mikro elementi...i to makro 3x5ppm nitrata, 3x5 kalija i 3x0,5 ppm fosfata, mikro-profito....
bilje rotala rotundifiola, alternatera, lysymachia numularia, ludvigia repens,,HM, zasadjena cuba, anubias..elocharis..e sada problemi...nikako da se rijesim koncaste zelene alge i bilo je nesto zelene bradate po listovima alternatere..po staklu ima dust alge ali to nije za brigu...
po podlozi se hvata kao zelena bradata zajedno sa koncastom algom...ne znam sta vise da radim ...pokusavao da smanjim fotoperiod na 6 sati,,,pa gnojenje isto tako ne ide...mjenjao 2x sedmocno po 30% vode..ubacujem i easy carbo 2ml svaki drugi dan..pomagajte pls inace sve ode u smece...

1. Pošišaj rotalu, lysmachiu, HM tako da ostanu 4-5 listova na sabiljci
2. Uzmi si par sati vremena i ručno povadi alge, operi svu opremu osim filtera i izglancaj stakla
3. Promjeni 90% vode dva do tri puta za redom (u jednom danu!) i usisaj dobro podlogu usput
4. Uključi samo dve lampe i postepeno počni podizat fotoperijod svakih 7 dana 15 minuta do 10 sati (dva mjeseca če ti trebati)
- ako nemožeš samo dve upalit onda omotaj koju lampom sa stanijolom
5. 10 dana nemoj uopče gnojiti!
6. nastavi dodavati EC dok ga imaš
7. mjenjaj vodu 50% svaka 2-3 dana tjekom tih 10 dana
10ppm NO3
1ppm PO4
15ppm K
7ppm Mg
0.1ppm Fe

Svaka tri dana dodaj :

3ppm NO3
0.3ppm PO4
5ppm K
2ppm Mg
0.05ppm Fe

=======================================

Svaka 2 mjeseca ponovi izmjenu od 2x90% vode

Kad se stanje skroz normalizira (2-3 mjeseca), razmisli dali češ paliti dodatne lampe i pojačat malo PO4.
-Od biljki koje si naveo da imaš, niti jedna ne zahtjeva veču koncentraciju od 10ppm NO3
-Provjeri datum Profita
-Provjeri da si dobro smučkao gnojiva
-Broj riba u tanku nebi trebao preči 15 komada (veličine tetri) i hrani ih 3-4 puta dnevno koliko pojedu u 15-20 sekundi (na vrhu noža)
-Smanji protok ako je prejak da ti biljke ne vijore u tanku
-Probaj doči do analize vode koju koristiš (koliko NO3, Mg i Ca ima) pa se javi da provjerimo gnojenje
-Drži Ph oko 6.5 ako imaš mogučnost

Eto, ja bi tako postupio, pa ti vidi ako ti odgovara ;)

Cheers!

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Rujan 29, 2011, 11:36:11 prijepodne »
Momci, stvarno hvala na svim pojašnjenima i vasem strpljenu u pisanju i eventualnim nacinima da ovo rijesim.
Kinggo- nemoj se ljutiti i hvala na odgovoru..ali ti sto si prikazao svoj akvarij u njemu je svo nezahtjevno bilje..koje ce prakticno rasti i na svijeći.
Artal-dodajem sedmicno 2ml profita.
Cannibale- stvarno hvala na svemu, i jednostavno i znam da znas sta govoris tj pises...i sada hocu da se nekako rijesim ovih aLGI..jer opet ako i  izbacim sada sve sta sam dobio..opet cu imati isti problem za dva mjeseca....sa trenutnim svjetlom sto imam siugrno ej da fali benzina ( gnojiva)..pitanje je jel sa 3x24 moze rasti i zahtjevno bilje..hocel moci cuba, glossa rasti.
Gstaraz-Gianni...kolko sam citao iz svega i gledao tvoj rad...vidi se da znas u dusu kako disu biljke najbolje se vidi na tvom akvariju...
E sada, nek se drugi ne ljute...kako da izkombinujem savjete tvoje i cannibala....
Sigurno cu odstraniti zaražene listove sa svog bilja, pocistiti stakla...sroz..zelenu dlakvu gdje je ima na podlozi usisati, te pormjeniti u jednom danu vodu 90% i tako recimo tri puta zaredom....
sto se tice svjetla...mozda samo da rade 3x24w 8 sati dnevno...ili kao sto si ti Gianni napisao...
E sada ne znam jel bitno ali vama koj iovo razumijete mozda i jeste...kada rotala priblizava se svjetlu...pocinje da bude crvena usljed svjetla, kristalno jasno..ali sada i akvariju rotala sam skroz skratio i pojedine stabljike odnosno vrhovi su crvnei..sto znaci nedostatk NITRATA ili ja sta fulam?
Kazu za dust algu sama od sebe prodje , e pa kod mene ne prolazi..nego sam opostaje jos gusca i to na pozadinskom staklu...a koncasta nekada su jo jkonci elasticniji a nekad kao pred raspadom...
Koncaste imam i na cubi....bilje perla , ali sada da je kiseljak je daleko od toga...perla pravo akda promjenim vodu...cak sam bi opoceo i sa tim da mjenjam 2x sedmocno 1/3 vode...
Nemojte se molim vas naci uvrijedjenim,,,,,dakle cijenim vasa misljenja hocu da primjenim...ali mi treba definitivno neka suma...i da počnem...sa tim sto prije to bolje....
hvala i super je rasprava..te bih zamolio da svi pisu koji su kroz ovo prosli da bi naucili...sta sutra napravim 150 litara i imam ovo isto...veliki pozdrav Amar

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Rujan 29, 2011, 11:49:38 prijepodne »
ja ću svoje a gianni svoje napisat :)

prosvjetli me koje su dimenzije tanka, to je cca 60x35x35 ?

ide to i sa 2x24 sa reflektorima bez problem sve će rast ok..
ako misliš ispočetka, ostani na 2x24 nek rade u početku 6-7 sati max na dan, piči odma sa co2 i sa ei sistemom gnojenja, tjedno mjenjaj 50% vode..
rotala crvena, da manjak nitrata, isprobao i probavao kad sam pustil nitrate ispod 10ppm-a tjedno, odmah se zacrvenila, a kad sam stavljao 30 ppm-a bez obzira kaj je došla do vrha bila je zelena..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Rujan 29, 2011, 11:52:28 prijepodne »
..i da...svaki tankje različit i drugačije s eponaša..nano od 30 litara mogu kemiijat koliko god hoću, neće bit neželjenih reakcija u njemu, dok veliki od 300 litara, ako mu spustim doziranje, odma sam u banani, imaj i to na umu, shvati  sve ovo kao neke smjernice, a ne strogo pravilo ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #42 u: Rujan 29, 2011, 11:59:58 prijepodne »
...kako da izkombinujem savjete tvoje i cannibala....

Nikako :D , pošto smo u suštini napisali dva skroz drukčija pristupa ;)
...tvoj je akvarij, i na tebi je da se odlučiš kako češ dalje.

Uglavnom, ako se odlučiš za moj pristup, napravi točno kako sam napisao, i ne mješaj druge savjete sa mojim.
...ako se odlučiš za ono što je cann napisao, onda slijedi njegove upute, i zanemari ono što sam ja napisao.

Naravno, neču se ni malo naljutiti ako odabereš neku drugu metodu...  
Lampe sam rekao 2, ne 3, a ako se kasnije kad se sve stabilizira odlučiš pojačati sa trečom, pokri bar pola te treče lampe sa stanijolom na početku, i sa vremenom postepeno otkrivaj.
...ako te frka radi kube, imaj u vidu da imaš T-5 sa reflektorima kolko sam shvatio, a ja sam uzgojio cubu sa 0.5 W/l  T-8 na 45 cm. od podloge... dakle svijetlo nije upitno, neče ništa crknut ;)
-Tek kad riješiš problem algi počni bildat sistem

ps.
ako je i cuba puna končaste, počupaj ju vani, jer iz kube češ mjesecima navlačit končastu, ako je se uopče uspiješ riješiti
(prebaci cubu u suhi i drži ju jedno dva mjeseca da končasta nestane, pa ju opet poslije zasadi kad sve sjedne na mjesto)

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #43 u: Rujan 29, 2011, 12:08:47 poslijepodne »
Slažem se sa kolegama i samo nadodajem:

1. svjetlo prema režimu 4 x 2 x 4 (osam sat idnevno)
2. smanjiti rasvjetlu
3. tjedne promjene 50% vode a NIKAKO 90% i POSEBNO NIKAKO 90% tri dana za redom (tada ćeš narušiti biološki sklad u akvariju i morat češ ga ponovo ciklirati...)
4. Ubaci 30 kozica u akvarij i daj im desetak dana da pojedu svu končastu algu a razmisli i o puževima koji ju također obožavaju jesti a lijepo izgledaju
5. za gnojivo ako gnojiš sa gnojivima od Easy Life javi mi se pa ću pronači tablicu gnojenja koju sam stavio na portal sa točnim izračunima koliko čega ide svaki dan.

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Rujan 29, 2011, 12:34:31 poslijepodne »
gstaraz je dao stvarno dobre savjete. Ja osobno nisam nikad imao neku veliku borbu s algama u svojim akvarijima. Bilo ih je ali nikad u nekim drastičnim količinama.
Nećeš morati akvarij ciklirati ponovo ako budeš radio ovako velike izmjene vode (većina bakterija je u podlozi), naravno ako vodu prethodno tretiraš sa ffm-om ili sličnim proizvodom ali nije ludo ni ubacit dodatno bakterije u filter nakon te 3x90% izmjene. Pokušaj ne gasit filter ako možeš već u neku kantu prebaci vode iz akvarija i pusti ga da tu lagano radi.
Jedino što me je malo strah to je da bi ovako velike i česte izmjene vode (90% 2-3 puta u jednom danu) bile malo veći stres za ribe.

Samo da još napomenem nešto što si napisao : bilje perla , ali sada da je kiseljak je daleko od toga...perla pravo akda promjenim vodu
To "perlanje" prilikom izmjena vode nije pravo perlanje i to zanemari. Ako ti bilje ne perla to bi značilo da imaš premalo co2 za ovu razinu svjetla bez obzira što je dc u žutom. Sad da povećavaš nivo co2 rizično je po riblji fond tako da je opet jednostavnije prilagodit rasvjetu.

Pokušaj se pridržavat savjeta koje je dao gstaraz i sretno u borbi s algama  :up:

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #45 u: Rujan 29, 2011, 12:34:51 poslijepodne »

5. za gnojivo ako gnojiš sa gnojivima od Easy Life javi mi se pa ću pronači tablicu gnojenja koju sam stavio na portal sa točnim izračunima koliko čega ide svaki dan.

molio bi navedeni link.  :up:

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Rujan 29, 2011, 14:07:36 poslijepodne »
Cannibale:

prosvjetli me koje su dimenzije tanka, to je cca 60x35x35 ? TAKO JE

ide to i sa 2x24 sa reflektorima bez problem sve će rast ok..
ako misliš ispočetka, ostani na 2x24 nek rade u početku 6-7 sati max na dan, piči odma sa co2 i sa ei sistemom gnojenja, tjedno mjenjaj 50% vode..
rotala crvena, da manjak nitrata, isprobao i probavao kad sam pustil nitrate ispod 10ppm-a tjedno, odmah se zacrvenila, a kad sam stavljao 30 ppm-a bez obzira kaj je došla do vrha bila je zelena..
MAKAR NESTO I JA ZNAM NISAM TOTALNI LAIK-((

HVala svima..od srca sa svima savjetima ovo je skola..javljacu se redovno...definitvno setup necu nanovo mjenjati..smanjicu nesto svjetlo mjenjanje vode malo drasticnije...
Gianni hvala jos jendom...i definitivno cuba ide u emerzno....da makar negdje raste daleko od alge heheh...pa cemo vidjeti...
navratite u Sarajevo na ćevape -)))) al ozbiljno steta sto nismo blize

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Rujan 29, 2011, 14:12:29 poslijepodne »
onda samo 2x24w dosta je ;)

ajde sretno, i ja ću čevape s kajmakom :D

Offline ROCCO

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #48 u: Rujan 30, 2011, 09:16:58 prijepodne »
Ako ti ništa od gore navedenog ne pomogne navest ću ti postupak kojim sam uspio svesti zelenu končastu na doslovce dvije niti u akvariju od 125 lit.
Taj sam postupak skinuo čini mi se sa ovog foruma:
- smekšati vodu na barem 10-15 KH
- nabaviti kalijev sulfat iliti K2SO4
- e sad, vlasniku ove recepture je trebalo 5 dana da se riješi gadure, meni se ona drastično smanjila tek za 10ak dana; držao sam se njegovog doziranja od 5 dana tj. dozirati na 50 litara vode vrh čajne žličice dnevno te nakon 10-ak dana promjenio dio vode
- kako nakon 5 dana nisam dobio očekivani efekt prestao sam sa "kurom" da bi naknadno počeo kužit da se ona počela povlačiti   
Radimo kao crvi, zato nam je sve tako trulo!

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Rujan 30, 2011, 09:22:25 prijepodne »
Ako ti ništa od gore navedenog ne pomogne navest ću ti postupak kojim sam uspio svesti zelenu končastu na doslovce dvije niti u akvariju od 125 lit.
Taj sam postupak skinuo čini mi se sa ovog foruma:
- smekšati vodu na barem 10-15 KH
- nabaviti kalijev sulfat iliti K2SO4
- e sad, vlasniku ove recepture je trebalo 5 dana da se riješi gadure, meni se ona drastično smanjila tek za 10ak dana; držao sam se njegovog doziranja od 5 dana tj. dozirati na 50 litara vode vrh čajne žličice dnevno te nakon 10-ak dana promjenio dio vode
- kako nakon 5 dana nisam dobio očekivani efekt prestao sam sa "kurom" da bi naknadno počeo kužit da se ona počela povlačiti   

Zdravo Rocco...prvo kako da smeksam vodu i kakoda znam koji je KH kada nemam testera...
K20SO4 imam, koliko je to u mililitrima ili u ppm-u?
lp