Srpanj 04, 2025, 10:13:54 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ili kraj končastoj zelenoj ili akvariju!  (Posjeta: 7111 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amchudin

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Ili kraj končastoj zelenoj ili akvariju!
« u: Rujan 28, 2011, 09:40:16 prijepodne »
Pozdrav svima,

ne znam odakle vise da krenem..od pocetka..cayman 60, 75L, efektivno 65L...akvarij u pogonu 2 godine, stim da je podloga nova ubacena prije 3 mjeseca, zadrzano 40% vode...svjetlo 4x24 w t5ho i to grolux+3x6500k sylvania 8 sati dnevno od cega 3x24 rade 4 sata pa se dodatno ukljucuje jos jedna 24w, co2 u zutom-konstantno BOCA, filtracija 2x tetratec i to 700 i 400, makro i mikro elementi...i to makro 3x5ppm nitrata, 3x5 kalija i 3x0,5 ppm fosfata, mikro-profito....
bilje rotala rotundifiola, alternatera, lysymachia numularia, ludvigia repens,,HM, zasadjena cuba, anubias..elocharis..e sada problemi...nikako da se rijesim koncaste zelene alge i bilo je nesto zelene bradate po listovima alternatere..po staklu ima dust alge ali to nije za brigu...
po podlozi se hvata kao zelena bradata zajedno sa koncastom algom...ne znam sta vise da radim ...pokusavao da smanjim fotoperiod na 6 sati,,,pa gnojenje isto tako ne ide...mjenjao 2x sedmocno po 30% vode..ubacujem i easy carbo 2ml svaki drugi dan..pomagajte pls inace sve ode u smece...

vise sam ocajan..jedino da probbam jos sa 3% hidrogenom po algi...uhhh
« Zadnja izmjena: Rujan 28, 2011, 10:24:54 prijepodne od Renta »

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: ILI KRAJ KONCASTOJ ZELENOJ ILI AKVARIJUMU !
« Odgovori #1 u: Rujan 28, 2011, 09:48:14 prijepodne »
da probas smanjit gnjojenje, ostavit 2x24W 8-10sati i napalit co2 do zutoga pa vidit ima li poboljsanja

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 28, 2011, 10:11:04 prijepodne »
grdo izgleda...
pošpricaj ju sa hidrogenom i posisaj ju van..puno je to svjetla, a premalo hrane za bilje, pojačaj to
drž se konstante digni nitrate na 30 ppm-a tjedno, kalija kolko hočeš :D , fosfati su ajmo reč ok, ja bi ostal na 1,5 ppm-a tjedno, sa profitom nemam iskustva, jer koristim csm+b i to 1,5 ppm-a tjedno, ne znam kak je sa profitom, koliko se unosi željeza sa doziranjem..
svjetlo ostavi kako je..tjedno mjenjaj 50% vode i trebalo bi doć na svoje ;)

p.s. probaj dodatno dignut cirkulaciju sa nekim powerheadom il slično

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 28, 2011, 10:14:25 prijepodne »
grdo izgleda...
pošpricaj ju sa hidrogenom i posisaj ju van..puno je to svjetla, a premalo hrane za bilje, pojačaj to
drž se konstante digni nitrate na 30 ppm-a tjedno, kalija kolko hočeš :D , fosfati su ajmo reč ok, ja bi ostal na 1,5 ppm-a tjedno, sa profitom nemam iskustva, jer koristim csm+b i to 1,5 ppm-a tjedno, ne znam kak je sa profitom, koliko se unosi željeza sa doziranjem..
svjetlo ostavi kako je..tjedno mjenjaj 50% vode i trebalo bi doć na svoje ;)

p.s. probaj dodatno dignut cirkulaciju sa nekim powerheadom il slično
a hajd da probam i ovo..stim da imam dva filtera zar nije to dovoljna cirkulacija??

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #4 u: Rujan 28, 2011, 10:16:16 prijepodne »
Prevec mi je to svjetla, ja imam nesto sitno vise na 420L

Offline Dreamer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2011, 10:17:55 prijepodne »
Imaš stvarno puno svjetla :-) sto je lijepo ali... pokušaj mehanički ukloniti što više alge odreži biljke gdje je baš gusta alga a negdje možeš počistiti i s četkicom za zube. Promjeni 35% vode. Rasvjetu uključi s pauzama znači 4 sata pa 2 sata pauze a opet 3 sata. Ribe hrani minimalno da nemas hrane koja trune u akvariju. Vodu mjenjaj jednom tjedno 30 %.

Ne kužim se previše u gnojenje ali puno gnojiva koristiš možda i to pogoduje algama? Inače ove delikatne biljčice kao HC- Cuba ja sam od njih odustao jer rastu sporo i uvjek se na njima petlja zelena koncasta tako da ubaci nesto brzorastuce recimo Hygrophilu...

Eto nadam se da ce nesto pomoci a mozda se javi i jos netko sa stručnijim savjetom...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 28, 2011, 10:18:54 prijepodne »
pa i nije preveč, jer ne gori sve odjednom, uz toliko svjetla, ako već drži koncentraciju co2 dobrom (probaj dc rzmještat po tanku dal će svugdje isto pokazivat), treba osigurat dobru cirkulaciju i puno hrane za bilje..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 28, 2011, 10:21:16 prijepodne »

Ne kužim se previše u gnojenje ali puno gnojiva koristiš možda i to pogoduje algama?

to je premalo gnojiva..link na temu https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=47858.0

drž se toga, mada ne možeš niti pretjerat sa nitratima i kalijem, fosfatii su mučni, jer ako ih je previše uz premalo co2, doći će do problema, oni odlučuju koliko co2 ;)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 28, 2011, 10:23:21 prijepodne »
Daj pogledaj tablicu pa reci gdje je tvoje svjetlo?

Offline cann

• Punopravni član
Odg: Ili kraj končastoj zelenoj ili akvariju!
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2011, 10:29:35 prijepodne »
ja se ne držim tablica, nego ono kaj tank pokazuje ;)

po tome, moj je onda high light, i to čak previše, a nije tako, morat ću dodatno stavljat lampe il reflektore ;)

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 28, 2011, 10:44:21 prijepodne »
 a mogu probati da pojacam gnojenje i cirkulaciju sa dodatnom pumpom i da vidim...vise sam al bukvalno poludio od svega

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Rujan 28, 2011, 11:15:45 prijepodne »
Pozdrav prijatelju.

Kažu u narodu kako se korova može riješiti na 2 načina, jedan je da ga izgladniš pa da sam krepa a drugi je da dovedeš životinju koja će ga pojesti.

Dakle, višak gnojiva za bilje a kod tebe ostane dosta viška koriste alge za svoj rast pa još jednom preračunaj koliko gnojiva dodavati dnevno.
Drugo je to da moraš mehanički (četkicom za zube) očistiti što više algi a potom u akvarij ubaciti račiće koji se hrane algama (ne znam kako se zovu ali to su veči račići od onih crvenih)

Dodatno strujanje ovoj algi neće odmoći već će samo pojačati njezin rast u duljinu.

Ja sam se protiv algi borio na način da joj nisam dozvoljavao da raste i to tako da sam imao foto period koji algama ne odgovara: 4 sata gori svjetlo pa je 2 do 3 sata izgašena pa onda opet gori 4 sata.
Naime, znanstveno je dokazano da je algama potrebno 3 do 4 sata da pokrenu mehanizam aktivacije kloroplasta te da započnu sa fotosintezom... pa je zato ovaj fotoperiod 4x2x4.

Još jednom:
1. ponovo preračunaj doziranje gnojiva
2. nabavi račiće koji brste alge
3. reduciraj foto period

Vidim da imaš i cijano bakteriju pa i tu moraš poduzeti korake glede njenog uništavanja a to je redovito usisavanje podloge, fizičko vađenje kolonija, kupnja corydorasa koji će rahliti i prozračivati dno i kupnja L-ova koji jedu tu vrstu algi (mislim da ancistrusi također jedu).

Eto toliko za sada, pozdrav i sretno.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 28, 2011, 11:23:23 prijepodne »
..ne znam..nisu mi jasni vaši stavovi i postovi..
govorite o višku hranjiva, cb, algama..ovo je biljna akvaristika, a ne bolest il ciklidni akvarij, il nešto treće..
ponovit ću ibanzea u što sam se i sam uvjerio, VIŠAK NUTRIJENATA NE UZROKUJE POJAVU ALGI !!!
kad ćemo se držat toga i sami to provjerit i onda pisat nekome kak da se riješi nečeg ????
cb u biljnim tankovima, prvenstveno nastaje zbog manjka nitrata, nikako viškom..
višak nutrijenata u vodi jest EI metoda gnojenja akvarija, zato se radi tjedno il 10 dana izmjena 50% vode, da bi se cijeli sistem resetira i kreće ispočetka..
pomalo mi ovo sve liči na mišljenja koja nisu vjerodostojna i pomalo staromodna, vrtite se u krug i priča se jedno te isto, a nitko da posluša savjete koji su istniti ;)

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Rujan 28, 2011, 12:06:02 poslijepodne »
Manje svjetla manje brige, vise strpljanja..: ;) ovo je ona Njegoseva :D :D
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Rujan 28, 2011, 12:07:32 poslijepodne »
Na žalost ipak VIŠAK NUTRIJENATA koji nisu dobro IZBALANSIRANI za određenu litražu vode i površinu zelenih listova, izaziva pojavu određenih algi. "Na našem portalu je članak o algama..."

Baš zbog toga po metodi EI daju se dobro izbalansirani omjeri NPK u kombinaciji sa potrebnom količinom CO2 i svjetla uz obavezan tjedni reset sa promjenom 50% vode.

Dakle najvažnije je dobro izbalansirati, odnosno, izračunati dodavanje mikro i makroelemenata koji će se dodavati svaki dan a nikako jednom tjedno te dodati točno onoliko CO2 koliko biljkama treba da potroše maksimalnu količinu nutrijenata ubačenih u akvarijsku vodu uz točno određeni fotoperiod koliko biljkama treba da iskoriste nutrijente.

Cijanobakterija je bakterija koja je tijekom evolucije u svoju staničnu građu usadila klorofile pa za svoj život i rast treba samo vodu bez strujanja, svjetlo i CO2. Baš zbog toga su corydorasi savršeni jer cijelo vrijeme prozračuju dno (dovode kisik na mjestima gdje je on cijanobakterijama nepoželjan) i razbijaju njihove kolonije te ih izvrgavaju strujanju vode i čistoj vodi što im nikako ne odgovara.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 28, 2011, 12:21:14 poslijepodne »
mislim da si u krivu..
nek izabere kaj hoće..
sretno !

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 28, 2011, 12:26:58 poslijepodne »
pitanje za 985 plavog:

Sta znaci izracunati...testera nemam, ne mogu nabaviti..procitao sam milion stranica uputa i o EI methodi i pps pro...napisao sam vam koliko sada dodajem..jedino da stavim sada 3x10ppm nitrata sedmicno reset 60% vode...oz sav co2...??te eventualno da stavim fotoperiod 4sata gori 2 ne gori pa 4 sata gori...ne znam sta vise da mislim jer ako nisam ja ispostovao sve u akvariju sto se trazi barem od opreme ma svega ne znam koje...ali u necem grijesim a ne znam sta je vise-((

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 28, 2011, 12:32:24 poslijepodne »
opet ću se ponovit..griješiš u gnojenju, premalo je to u odnosu na svjetlo..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 28, 2011, 12:37:50 poslijepodne »
slušaj cannibala što ti govori.

Previše svjetla. 1x24, max 2x24.

Gnojenje može pomoći, ali sa toliko energije u tanku (4x24) rasli bi i mrtvi.

I čisto da imaš na umu da je u 99% slučajeva jednostavnije sve počupat van i krenuti ispočetka, nego pokušati ubiti alge.

Može se, ali teško je. Jako teško.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 28, 2011, 12:40:51 poslijepodne »
Neve hvala...ma kontam sada..ako sada ne naucim na ovom primjeru necu nikada..zasitio sam se algi vidio si i slike..jedva dodjem do bilja..redovan sam u odrzavanju i ovo m ise desava...drzim se ko mutavizmjena vode..pazim da imam uvijek co2 da se raznosi poakvariju i onda ovako fuj vise-((

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #20 u: Rujan 28, 2011, 12:52:20 poslijepodne »
Nije bitan toliko balans koliko da nicega ne fali. Buduci da je zelena koncasta u pitanju, sumnjam da ces to bilo kakvi promjenama gnojenja popraviti... moj glas ide restartu, tako sam i sam bio napravio. Moguce da ti je i premalo mikroelemenata, ali opet nije prebitno za ovu pricu nego za buducu! ;)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #21 u: Rujan 28, 2011, 13:29:24 poslijepodne »
Pusti tako kako je, baš su ti lijepe alge, a i one su dio naših akvarija ;) :D
Svako ima neku svoju teoriju o algama i svi mi mislimo da smo u pravu, a vjerovatno nemamo baš pojma o tomeda bi mogli sa sigurnošću nešto tvrdit.

JA BIH:
Krenuo ispočetka ako bi mi baš te alge toliko smetale
Gnojio po EI i nebi se brinuo da mi gnojiva uzrokuju alge
Ipak bi smanjio to svijetlo pa barem dok ima tragova algi u akvariju. Recimo 4 sata da gore 2 t5ice a onda 4 sata druge dvije ( ne sve 4 odjedanput).

Ali opet, bit će šta bude, uživaj u tome :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #22 u: Rujan 28, 2011, 15:42:52 poslijepodne »
opet ću se ponovit..griješiš u gnojenju, premalo je to u odnosu na svjetlo..
nisam niti blizu strucnima ovdje no nekako mi se cini da je bas ovo problem. Na ovoliko svjetla bi trebalo gnoj lopatom ubacivati unutra.  :D

Probao sam jednom  u 60l 3x15W i na kraju je to zavrsilo slicno ovome. No ja sam bio uporan pa sam ubacivao sve vise gnojiva dok se stvar nije stabilizirala no na kraju sam zavrsio sa dzunglom koja se nije dala odrzavati pa sam sve pocupao van i krenuo ispocetka.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 28, 2011, 16:55:18 poslijepodne »
kao što je cannibal rekao, previše je svjetla

svjetlo traži co2, co2 traži makroelemente, makro traže mikro.

sa 4x24 nad akvarijem muka je neopisiva. pogotovo ako nema MASA biljaka unutra.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 28, 2011, 17:00:48 poslijepodne »
kao što je cannibal rekao, previše je svjetla

samo sto cannibal to nije rekao