Travanj 30, 2025, 20:40:19 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: 700l mora u dnevnom :)  (Posjeta: 260585 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
Odg: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #300 u: Lipanj 15, 2012, 21:31:01 poslijepodne »
Nema problema RedMonk, a i ostali koga zanima, samo javi kada budes u blizini pa popijemo pice uz tank ;)

I eh da, zaboravih gore napomenuti sto je se dosta ljudi dotaklo: da, imam awesome i najtolerantniju zenu na svijetu, nekada ni samome mi nije jasno kako ima razumjevanja za moje hobije (primjetite mnozinu) :)

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #301 u: Lipanj 15, 2012, 22:15:20 poslijepodne »
...kako ima razumjevanja za moje hobije (primjetite mnozinu) :)
Ja sam npr. primijetio nekoliko krasnih gitara na prijašnjim fotografijama! :up:

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #302 u: Lipanj 15, 2012, 22:23:48 poslijepodne »

Tako je.  :klap: Ja se bilježim za posjet sredinom 7 mjeseca. Krećem u sličan projekt pa bih volio malo iz bliza pogledati.  :up:
A i Skradin bih posjetio.  :-[
Kizo2 šta misliš?

vidimo se u Skradinu, Pletko radi rostilj  :D :zagrljaj:

/edit - besh, sad vidim da se radi o sredini 7. mjeseca.... nista, Pletko javi da nisi kuci, vidimo se u 8.  :D ;)

Ma može i u 8 :P
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #303 u: Lipanj 15, 2012, 23:02:48 poslijepodne »

Tako je.  :klap: Ja se bilježim za posjet sredinom 7 mjeseca. Krećem u sličan projekt pa bih volio malo iz bliza pogledati.  :up:
A i Skradin bih posjetio.  :-[
Kizo2 šta misliš?

vidimo se u Skradinu, Pletko radi rostilj  :D :zagrljaj:

/edit - besh, sad vidim da se radi o sredini 7. mjeseca.... nista, Pletko javi da nisi kuci, vidimo se u 8.  :D ;)

roštilj? može... :D

Offline Che*

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #304 u: Lipanj 16, 2012, 01:56:19 prijepodne »
da nije bilo ''H3m3roid'' priglupog komentara, ovo sve bi bilo shvaceno u opustenom i komicnom smislu u kojem je pisano. Znam dosta ljudi sa ovog foruma i znaju da nemam zle misli, stoga Vipko, evo , ispricavam se ovim putem ako je moj post shvacen krivo SA TVOJE STRANE. Bio je samo komicno upucen tebi i tvojoj boljoj polovici koja te ocito trpi :)  ako uzmemo u obzir da moja ne zeli NI slusati o ribicama, bas nikad, ocito je tvoja ona prava kad ti da da sagradis nesto takvo. Moja bi meni samo dala samar..ili dva.

Ljudi , nadjite si zivot, podhitno i prestanite biti hrabri iza avatara i laznih profila... Ako nemate kaj jeb** ili vam je zivot usran, ne znaci da cu vas ja trpiti sa vasim priglupim komentarima. Ako sam tu i ako komentiram, znaci da sam procitao sve i da se divim nekome i necijem radu.

a sto se zajedljivosti tice.. kliknite na H3m3roid i njegove prosle postove,... poprilicno su 'zajedljivi'

Vipko, kad moj akvarij odraste, izgledat ce kao tvoj... :)

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #305 u: Lipanj 16, 2012, 07:43:01 prijepodne »
Ajde nije niko nista lose mislio, niti Che* s komentarom (ni prvi ni zadnji koji je se dotakao financijske strane), niti H3m3roid (kojem ocigledno idu na nerve komentari koji se doticu financijske strane (mozda iskustvo na svojoj kozi?:))). Kazem, tank ide dalje, sada malo sporije jer su se financije planirane za ovaj projekt lagano istopile, a jos uvijek mi je draze potrositi na neku tehniku za tank, tipa chiller nego manicno i sto prije poceti puniti tank s organizmima. Mogao sam za samo cijenu chillera uzeti 10-15 koralja, ali draze mi je uzeti chiller i vise jednom zauvijek biti miran preko ljeta, a ne stalno strahovati hoce li ventilatori i boce s ledom biti dovoljni da odrzu temperaturu u tanku, koji ce mi organizmi otici zbog temperature u tanku od 30 i na vise, jel smjem otici na tjedan dana tokom ljeta negdje van kuce, ili kada se vratim cu imati paprikas u tanku i sl. Generalno je ideja da kupim(o) sve sto nam treba za tank, i tek kada sve bude fully funkcijonalno, pocinjemo ubacivati organizme u tank. Od tehnike imam jos 3-4 stvari od GHL uzeti, par DIY stvarčica o cemu cu pisati kada se dovrse (cekam komponente s ebaya) i to je to.

Ajde pokusajmo drzati temu cistom i flame-free  ;)

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
« Odgovori #306 u: Lipanj 16, 2012, 15:41:22 poslijepodne »
ovo je vrlo pametno razmišljanje... postepeno skupiti opremu i imati strpljenja, a ne obrnuto... ja sam pogriješio jer sam brzao i sada moram skoro pa sve iz početka.... Svaka čast na akvariju  :klap: :klap: :klap: taktici izgradnje :klap: :klap: :klap: i ženi  ;) ;) :D :D

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #307 u: Lipanj 18, 2012, 02:42:59 prijepodne »
Pratim ovo od pocetka ali da te ne smaram vise kako je tank predobar vec odavno imas sve pohvale od mene i ljudi kojima sam poslao link...svaka cast  :klap: treba mi informacija gdje si nabavio cijevi koje ubacuju vodu u tank...obisao sam sve sto postoji (u Sarajevu) i ima veze sa cijevima i vodom ali nema...kad jednog dana sve ovo zavrsis nek ova tema bude u enciklopediji morske akvarisike  :) sretno
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #308 u: Lipanj 18, 2012, 10:07:56 prijepodne »
Sve cijevi i komplet sve vezano za PVC (T, L, ventili, redukcije, ljepilo i ostalo) sam slucajnosti radi kupio u jednom njemackom ducanu (http://www.meerwasser-aquaristik.de). Platio paypalom, rekao da mi dostave  postom frednu koji je u Munchenu, a on je dolazio nazad kuci, pa mi to sve donio :)

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #309 u: Lipanj 18, 2012, 10:50:07 prijepodne »
Hvala na informacijama... :)
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline H3m3roid

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #310 u: Lipanj 19, 2012, 11:58:04 prijepodne »
a sto se zajedljivosti tice.. kliknite na H3m3roid i njegove prosle postove,... poprilicno su 'zajedljivi'

Majstore , nisam do sada ogovarao "ostalima" jer mi nije želja upropastit ovu temu sa prepucavanjem s ovakvim
likovima kao što si ti ... ali očigledno da moram ...

od početka teme se može vidjeti mojih komentara di sam s Vipkom komentirao i raspravljao stučno
(di nema traga kako tvrdiš mojim zajedljivim komentarima)
a tada su mi digli živac ljudi s komentarima od kud čovjeku novci , pa sam reagirao jer je Vipko tolerantan i smiren čovjek
ja nisam, i imam 0 % tolerancije na hrvatski jalni mentalitet ... jer čim netko napravi nešto super odmah se poteže pitanje od kud mu
i koliko to košta ? šta te briga uživaj u djelu ... ako nemožeš trpit tuđu kvalitetu i trud ... odjebi u troskocima ....

za Vipka imam samo riječi hvale što se i vidi u mojim postovima i ovom se prilikom ispričavam Vipku što
se nemogu kontrolirat, a da ne odgovorim pacjentima ....

tvoj jadni post nije bila zajebancija, svakome tko kuži imalo ljudsku psihologiju je to jasno ali to je tvoj problem ....

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #311 u: Lipanj 20, 2012, 09:25:55 prijepodne »
Dečaci..mirujte, ne spamajte temu  i smirite ton molim lijepo...

A što se Vipka tiče, zbilja se rijetko sreće u ovoom hobiju ovoliko temeljita i pedantna osoba, koja NE JURI, nego sve radi po redu, logično i kvalitetno... To je jedino na čemu mu se može biti jalan, jer je većina nas hajvana štedila inicijalno na opremi, pa bubala koralje u friške tankove, pa kupovala novu opremu jer prva kupljena nije bila dobra, pa... :D :D myself included :diablolol:  škrtac plaća dva put sistem, jel...

a novci su u morskoj akvaristici stavka koja se ne spominje... naravno da sve košta, više nego što se misli, tko ne shvaća nek se toga ne laća i bok... uostalom, svatko troši svoje novce na ono što voli, koliko ih može i smije potrošit da ne pogine od žene ili cure :D  mislim da zaista nije potrebno naglašavati financijski aspekt u temama o morskoj akvaristici bilo kako osim INFORMATIVNO...

Offline mac31

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #312 u: Lipanj 20, 2012, 10:15:25 prijepodne »
ja samo cekam neki novitet svaka cast... :klap:
akvarij sa discusima odmor za oći...OSIJEK...SLAVONIJA.

Offline H3m3roid

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #313 u: Lipanj 20, 2012, 11:22:17 prijepodne »
Dečaci..mirujte, ne spamajte temu  i smirite ton molim lijepo...

A što se Vipka tiče, zbilja se rijetko sreće u ovoom hobiju ovoliko temeljita i pedantna osoba, koja NE JURI, nego sve radi po redu, logično i kvalitetno... To je jedino na čemu mu se može biti jalan, jer je većina nas hajvana štedila inicijalno na opremi, pa bubala koralje u friške tankove, pa kupovala novu opremu jer prva kupljena nije bila dobra, pa... :D :D myself included :diablolol:  škrtac plaća dva put sistem, jel...

a novci su u morskoj akvaristici stavka koja se ne spominje... naravno da sve košta, više nego što se misli, tko ne shvaća nek se toga ne laća i bok... uostalom, svatko troši svoje novce na ono što voli, koliko ih može i smije potrošit da ne pogine od žene ili cure :D  mislim da zaista nije potrebno naglašavati financijski aspekt u temama o morskoj akvaristici bilo kako osim INFORMATIVNO...

Apsolutno se slažem !

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #314 u: Lipanj 21, 2012, 08:08:21 prijepodne »
FYI samo da se dotaknem onog gore sto je Vedran napisao, cisto da se zna da smo i mi onaj put prosli, i kupovao jeftinu opremu, i štedio na ovom, i brzao s onim, i sve je to bila skola koja je se maaaasno placala. Rekli smo sljedeci i zadnji akvarij koji budemo radili cemo raditi pravilno ili nikako. Bit ce skuplje, bit ce sporije ali na kraju cemo mirnije spavati :)

Inace sto se tice tanka dobra vijest je da je se fakin alga skoro kompletno povukla. Jos je ima na mjestima malo, ali se vidi na njoj da nije jaka alga, nego ono poluuvenula, samo ceka da je protok mora otkine s kamena i da je OF usiše :)

Losa stvar je da mi je naaazalost crkla Ferplastova automatska hranilica koja me je dobro sluzila vec 5-6 godina, rastavio, motor radi, ali elektronika ne bas, a nisam bas toliki elektronicar da znam raditi oko ICova :) Eto nenadanog troska :)

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #315 u: Lipanj 21, 2012, 09:26:06 prijepodne »
Chiller si piknuo u najboljem mogućem trenutku. Kolika ti je sad temp. u tanku budući je malo podimenzioniran chiller?

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #316 u: Lipanj 21, 2012, 11:56:19 prijepodne »
Chiller si piknuo u najboljem mogućem trenutku. Kolika ti je sad temp. u tanku budući je malo podimenzioniran chiller?

Iako ga ljudi previše ne doživljavaju kao bitan dio tehnike, chiller je za ove ljetne vručine skoro najbitniji. Meni radi zadnjih 10ak dana i drži temperaturu mora na 26C (moj je Teco TR 20) I to je super stvar jer će mi sada biti dovoljan i za novi akvarij...

Offline Vipko

• Punopravni član
Odg: Re: Odg: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #317 u: Lipanj 21, 2012, 17:59:12 poslijepodne »

Prije 2 tjedna je bila oko 28.5. Da danas nema chillera bilo bi 30 i vise, s ventilatorima i ledom bi spustio na 28 max. Sad mi s chillerom ne prelazi 26, a chiller ne radi stalno kako bi covijek mislio da je poddimenzioniran. Od 5 puta kad ga povirim jel radi, radio je jednom.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
Odg: Re: Odg: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #318 u: Kolovoz 18, 2012, 11:38:07 prijepodne »

Prije 2 tjedna je bila oko 28.5. Da danas nema chillera bilo bi 30 i vise, s ventilatorima i ledom bi spustio na 28 max. Sad mi s chillerom ne prelazi 26, a chiller ne radi stalno kako bi covijek mislio da je poddimenzioniran. Od 5 puta kad ga povirim jel radi, radio je jednom.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2

Moga si koju novu sliku stavit da vidimo kakvo je stanje sa algama :)

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #319 u: Kolovoz 21, 2012, 23:53:16 poslijepodne »
Evo kako je lito, malo se radi, malo godisnji, malo đita s brodom, malo se roni, tako da mi je promakao ovaj post :)

Situacija s algama je super. Ima vec mjesec dana najmanje da su se totalno povukle. Kako je Schumaher iz FM i Petar iz CMA pomogao s savjetom, tako sam i napravio, i od tada situacija je samo pocela ici na bolje. Po Shumijevoj pretpostavci su alge autohtone (po blueu to znaci da su iz Afrike ?!? ROFL) i nakon njihovih sugestija sto napraviti (jer iskreno ja do sada u svoja nisam nikada imao ovu algu, imao sam nitastu, klasicne diatome, klasicni cijano, ali ovakvo gustu i cvrstu nisam nikad imao) doslovno u roku od par dana sam poceo primjecivati da alge vise nemaju onu zarko zelenu boju nego da pomalo pocinju tamniti. Nakon tjedan dana, jos vise su pocele tamniti i vise nisu onako uredne i cvrste, nego vec izgledaju cupavije, ko da se linjaju pomalo. Nakon par dana poceli su otpadati djelovi, a boja je dosla do smeđe. Nakon jos tjedan dana 80% alge je otpalo, a boja je dosla do smeže, osušene, doslovno mrtve alge. U to vrijeme posto je krcato alge otpadalo, dosta toga je se zaljepilo za pjesak, pa pri sljedecoj izmjeni mora sam ljepo usisao pjesak i ocistio ga od algi sto su ostale stuck na njemu.

Sad nakon mjesec i nesto dana, imam super cisto kamenje, napokon i super cist i bijeli pjesak (bez usisavanja :)), koralina prekrila OF box i odrzavanje tanka se svodi da svako malo bacim oko na parametre, i redovite izmjene mora. Tako da sada po mojoj definiciji tank je sazrio i za koralje. Ali sada je ljeto i imamo puno vise pricnijih stvari pa zato nisam isao zuriti i sto prije pocet bacati koralje unutra kada znam da me nece biti po tjedan i vise dana kuci, a nebi zelio da su mi prvi i novi koralji u tanku barem ovo prvo vrijeme bez nadzora. Kada pocmem stavljati koralje u tank hocu da sam sigurno tu sljedecih mjesec dana dok sve ne sjedne na svoje mjesto, tako da mogu pratiti koralje, parametre i ako nesto krene naopako da se moze pravovremeno reagirati.

Ribe su super. Za sada ih samo dodajem da opteretim i izbalansiram filtraciju sto mogu vise, tako da sam biopelete dodao skoro jos 300ml, tako da u reaktoru ima ih oko 500ml, ali to je jos uvijek niska vrijednost od preporucene. Preporuka za NP pelete je 50-200ml na 100l akvarija. Znaci za mojih 700l, da idem s vrijednosti od 100ml na 100l to je vec 700ml, a kod mene jedva da je 500ml. Ali kazem, jos hocu riba nabaviti tj. 90% njih koje zelim imati u tanku, i onda podesiti filtraciju za taj load, tako da mi nema skokova parametara dok su mi koralji u tanku, a ja dodam 2-3 ribe. Kazem, ne zuri mi se, draze mi je polakse ali sigurnije, jer greske u morskoj kostaju :)

I evo za kraj par slika trenutnog stanja (evo sad sam ih uhvatio, uhvatiti cu bolje preko dana). Malo otuzno izgleda bez koralja, ali definitivno bolje nego s onih zilion algi. Zadnjih par slika je hranjenje riba.

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #320 u: Kolovoz 23, 2012, 02:51:17 prijepodne »
Flame angle je predobar...  8)
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
« Odgovori #321 u: Kolovoz 23, 2012, 08:32:56 prijepodne »
Kako se Flame (aka Anđelko PLamenić) ponaša prema ostalim ribama??'

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #322 u: Kolovoz 24, 2012, 01:34:28 prijepodne »
Vipko, vidio sam da si u isti reaktor stavio rowu i aktivni ugljen, dali sada kad su peleti u akciji i dalje imas rowu? Kako si zadovoljan sa b. pelletima?

Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #323 u: Kolovoz 24, 2012, 08:34:45 prijepodne »
A kad će koralji?

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #324 u: Kolovoz 24, 2012, 12:11:26 poslijepodne »
Flame Angela takoreci nisam niti osjetio kada sam ga stavio u tank, niti su ga tangovi gnjavili niti je on naganjao ostale ribe, jede sve sta mu se da jesti, suhu hranu, ali ofc draza mu je ziva ili smrznuta. Ima neka hrana sto sam nabavio u Petra CMA, bas neka kao pygmy angelfish food, e za tim je lud, al nazalost i ostale ribe su za tim lude, pa mu to dajem u kombinaciji recimo s mysima, pa ostale ribe cokaju njih, flame gusta u ovoj svojoj hrani.

Jos uvijek mi je rowa u reaktoru s ugljenom jer jos uvijek su mi peleti ispod preporucenog za tu litrazu i load. Kad budem dosao na dovoljnu mjeru, pokusati cu lagano izbaciti ili u najgorem slucaju smanjiti rowu. Sada vec koristim jedno 30-40% manje rowe nego bi inace koristio i sve je super. S samim peletima sam zadovoljan poprilicno, jer mi drze nitrate na relativno jednostavan nacin pod kontrolom, fostvati su samo usputni goodie.

A koralji ce kao sto sam napisao dolje u postu, sad nakon ljeta krecemo u koraljizaciju :)