Evo napokon zavrseno slaganje kamena.
Sto se tice spajanja kamenja probao 3 razlicite vrste cementa, i posto nemogu si priustiti da mi se to susi cijeli dan jer je liverock (plus sto kamenje svako malo mocim s prskalicom) nitijedan cement se nije susio i ljepio. Jedan cement se osusi za 20min i bude tvrd ko kamen, ali se ne zaljepi za kamen, drugi se zaljepi za kamen ali i nakon 4 sata susenja jos je cement mokar i na malo veci pritisak puca po sredini. I da, napravio sam dobro cement ako neko se pita da sam ga lose ili prerijetko napravio.
Na kraju sam to sve radio iskljucivo s busenjem, i stapicima od pleksija spajao, i gdje je bilo zgodno i gdje je se moralo s necim napraviti oslonac s Miliputom to rijesio. Ubuduce sve iskljucivo cu s busenjem kamena raditi, ili plasticna konstrukcija pa vezice. U cement sam definitivno izgubio vjeru u slucaju LR. Da sam radio s suhim i mrtvim kamenjem ili keramikom gdje mogu na suhome ostaviti da mi se cement osusi 2-3 dana, to svakako, ali ovako.........
Sto se tice pjeska ima ga oko 35-40kg. Granulacija 1-3mm jos ga nisam ljepo izravnao, ali to ce ionako samo sijesti na mjesto.
Svijetlo mi nazalost jos nije doslo, tako da su slike malo šugi-wugi bez ikakvog svijetla, ali i to bi trebalo stici za par dana.
Idemo s slikama:

Pozicija spremna za rad. Kamenja su tu, alat je tu

Mjesamo cement u staklenoj casi.

Kamen s probusenim i pripremljenim stapicem za spoj, i jos oko njega ide kugla cementa.

Par kamenja je se dobro zaljepila s cementom, ali iskljucivo radi toga sto su jako jako cvrsto vec bili spojeni s plexi stapicima. Dok kamen je iti malo labaviji, odeeeeeeee...

Na kraju rockscape izgleda ovako. Na dno kamenja za nastimat nagib i stabilnost kamena sam koristio eggcrateove. Pjesak jos nije dodan. Dok sam radio ovo punila mi je se jedna kanta RO vode za finalno pranje pijeska prije nego sto bude ulazilo u tank.
Evo kako to sada izgleda s pijeskom i s malo cistijim morem.

Ovo je vise slika okolo akvarija da se svaki greben vidi. Nisam htjeo ici jos vise u visinu nego sam ostavio pripremljena mjesta gdje ce u biti kamenja s koraljima doci.

Iz daljega sve skupa ovo izgleda ovako

Tj. s upaljenim svijetlom izgleda ovako

E sada rekao sam gore da mi nije jos stiglo svijetlo, pa se pitate odakle sada svijetlo. Ovo sam iz garaze donio jedno svijetlo cisto da video ispadne nesto bolje. Ma koji ATI, koji FM, koji led, ovo je prava masina za akvarijsko svijetlo. Nema koralja koji nece uspjeti pod ovim svijetlom

Sam rockscape smo slagali kako se dragoj i meni svidja. Nevolimo prenapucene akvarije da nema nista mjesta za ribe da plivaju okolo nego sve prenapuceno kamenjima i LPSovima. Ona bi smislila eeee vidi ovo bi moglo ovako izgledati super, a na meni je bilo da to provedem u djelo. Super joj je ideja bila o one 2 terase s plateovima, i nemoze se bas docarati ovako s 2D slikom kako to izgleda ali uzivo je stvarno super. Malo smo se namucili to sve namjestiti i izbusiti ali na kraju smo oboje zadovoljni.
Isli smo s 3 odvojena grebena. Generalno s ljeve na desnu stranu imamo jedan ravni dio s plateom i jedan malo povisen. Pa drugi je isto povisen, i na nizem dijelu je onaj veliki i tanki plate kojeg smo izbacili komplet na jednu stranu, i onda treci greben isto ima jedan plate, kojeg smo izbacili na istu stranu kao i onaj plate s drugog grebena i jos dodali kamenja. Ovaj treci greben mozda izgleda na slici da je nabacano kamenje, ali ako pogledate s prednje i straznje strane, vidi se da je kamenje totalnosiroko i s dosta prostora izmesju ostavljeno.
Da se bolje docara kako to izgleda evo i kratki video (preporucam prebaciti u 1080p i full screen).
Ajde sada sto mislite i sto bi drugacije napravili...