Papinijanus, oprosti mi unaprijed ali malo sam ljut 
OVO JE NASTRUČNIJI FORUM NA CIJELOM PROSTORU BIVŠE JUGE!
Ovdje pišu najveći stručnjaci po pojedinim područjima, na ovome podforumu Slatkovodne bolesti pišem ja koji sam završio veterinarski i agronomski fakultet smjer stočarstvo i mnogi drugi ljudi koji su kvalificirani za davanje stručnih odgovora i savjeta dok na drugim forumima odgovaraju osobe koje nisu stručne (na jednom forumu savjete za liječenje riba daje moj prijatelj koji je zidar po struci a na drugom kolega iz Dalmacije koji je turistički djelatnik)
Želim ti kazati da na drugim forumima nećeš dobiti točnu dijagnozu bolesti niti savjet za liječenje a iz jednostavnog razloga što drugi forumi nemaju UPITNIK O BOLESTIMA RIBA. Mi na ovom forumu inzistiramo na ispunjavanju Upitnika i slanju Fotografija jer se samo tako može postaviti točna dijagnoza bolesti a sve je ostalo nagađanje.
Ako ne ispuniš Upitnik a tražiš savjet to ti ispadne isto kao da ti na forumu o zdravlju ljudi tražiš savjet što da popiješ kako bi riješio problem (na primjer) eritema i svraba ispod pazuha a savjet ti bez postavljanja dijagnoze i uzroka, daje prvi čovjek koji je pročitao tvoj post: "čuj tu se sigurno radi o zastoju proizvodnje žući zbog velikog žučnog kamena pa ti predlažem da hitno popiješ čaj za razbijanje žučnog kamenca"

Dakle, ja sam ti ovdje jasno napisao slijedeće:
Što napraviti?
1. bez fotografije ti nitko ne može reči o čemu se zapravo radi pa te molim da što prije napraviš nekoliko oštrih fotografija i postaviš ih ovdje da vidimo što je u pitanju.
2. Odmah oprati unutrašnja stakla te uz detaljno usisavanje podloge napraviti zamjenu 50% vode sa vodom iz slavine približno iste temperature tretirane sa nekim sredstvom za neutralizaciju klora.
3. izvaditi filter oprati ga a filter materijal malo proprati u vodi izvađenoj iz akvarija.
4. Iz filtera izvaditi vatu i aktivni ugljen te ta mjesta popuniti sa akvarijskom spužvom.
Zbog algi pretpostavljam da previše hraniš ribe pa prehranu smanji: ako su ribe jako male hrani ih 2 puta na dan po malo toliko da za 30 sekundi pojedu svu hranu (ne smije ostajati na dnu).
Nabavi vitamine za ribe pa ubuduće tretiraj jednom tjedno propisanu dozu
U prehranu im uvedi kuhano povrće pa jedan obrok neka nudu ljuspice a jedan kuhano povrće: kuhani špinat, blitva, kelj, tikvice, grašak i dr.
Kada postaviš fotografije i ispuniš upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta dat ćemo ti savjete za eventualno liječenje - Spašavanje riba
Ako si dobro shvatio zbog ozbiljnosti ovog foruma i ljudi koji ovdje pišu nitko ti neće dati savjet bez potpunih podataka jer kako sam gore napisao liječenje možda uopće NIJE potrebno već je potrebno samo popravljanje kvalitete akvarijske vode i to na način da se ista promijeni, da se usiše podloga te doda Easy Life FFM i vitamini.
Uz podatke o kvaliteti akvarijske vode i akvariju a koje bi dobili kada bi ispunio Upitnik jeko su bitne i fotografije jer pojava crnih fleka kod zlatnih ribica može biti genetske prirode (najčešće) a može biti reakcija na lošu kvalitetu akvarijske vode što je konkretan primjer kod tebe (najvjerojatnije). Ali možda se radi o parazitarnoj bolesti "Bolest crnih točki" (fotografije u prilogu) ili se radi o nekrozi kože ili nešto drugo.
Još jednom molim za ispriku ako sam te na bilo koji način povrijedio. Trudio sam se da ti objasnim da ne možeš postaviti dijagnozu bolesti ili stanja bez potpunih podataka i fotografije.
Pozdrav.
gle možda ovo je najstručniji forum, ali sigurno ću drugi put pitanje postaviti samo na onom drugom forumu jer sam tamo dobio brz i jasan odgovor . i još k tome i točan. jer očito je mojim ribicama sad puno bolje. i nemaju već nikakvih tragova crnila na sebi.
možda tamo ni nije bio najtočniji odgovor, možda je bio i totalno krivi. možda mi za 10 dana sve ribice uginu. ali rađe ću tamo pitati jer nisam dobio odgvore s visoka. nego odgovore nekog tko te razumije i ne osuđuje, i proživljava isto što i ti.
a ne nekog tko ti odgovori: ti si glup.
možda je i potrebno znati sve ono što se traži u upitniku, ali neki neznaju te sve podatke o akvariju i ribicama. i ne pada im na pamet da kupuju tester vode za 130 kuna ili slično.
fotografije također nemogu trenutno staviti jer nemam kabel za fotić.
možda se sad "gospodin 30l" pita pa što uopće ideš kupovati ribice ako nemaš novaca za njih. al to bi bilo jednako glupo kao da majku koja ima problema s bolesnim djettom pita zašto njih šestero živi u jednom stanu od 30 kvadrata. a ne u nekom primjerenijem stanu za njihov broj. jer držati 4 djece u 30 kvadrata je ispod preporućenih kvadrata za normalan razvoj djeteta.
ta majka sigurno ne bi išla više k doktoru koji bi je izvrijeđao zašto živi u tako malenom stanu. da mora kupiti veći stan, ugraditi klimu... već bi joj pomogao izlječiti djete, a možda tek uspu bi joj sugerirao da promjeni stan.
al "gospodin 30l" će rađe otjerati novog člana foruma prije nego mu pokuša pomoći i postupno ga uvjeriti da je to premali akvari za njegove ribice....
možda bi tad gospodin 30l zapazio informaciju da ja već imam jedan akvari od 30l i da u njemu držim već dvije godine 2 zlatne i 3 čistaća. te da sam i sam svjestan da im je tek sad postalo malo pretjesno. al ovih 2 godine im je bilo sigurno sasvim ok. također da te iste ribice koje su već 2 godine kod mene na proljeće sele u novo jezerce napravljeno samo za njih....
a što se tiće crkavanja ribica- meni ni jedna nije uginula. 2 ancitrusa su pojedena od strane zlatnih. (možda nisu pojedena, al taj odgovor sam dobio na drugom forumu i zadovoljan sam s njime. i živjet ću u uvjerenju da je tako. jer lakše mi je prihvatiti da su pojedena, nego da su nestali sami od sebe).
tebi plavi hvala na odgovorima. i ova tvrdnja da nemožeš pomoći onome tko ne želi da mu se pomogne itekako stoji. jer ja sam istovremeno na dva foruma tražio pomoć i na oba htio da mi se pomogne, al sad više to ovdje ne želim. ne zbog toga jer sam bahat, glup ili neodgovoran, već zbog toga što tamo imam puno bolji tretman.