Srpanj 27, 2025, 19:30:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: problem- pokušavam spasiti što se spasiti da  (Posjeta: 6161 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline papinijanus

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
problem- pokušavam spasiti što se spasiti da
« u: Rujan 20, 2011, 02:01:33 prijepodne »
prije 2 godine kupio sam akvarij 30 l s filtrom, rasvjetom i poklopcem. unutra sam stavio 3 zlatne ribice, 2 ancitrusa i 1 misgurnus.

prije pola godine preselio sam ribice u drugi akvarij, a ovaj sam detaljno očistio, napunio ga vodom i ostavio da filter radi. voda se nije zasmrdila previše, a akvarij mi je bio lijepi ukras u sobi.

prije 2 tjedna odlučio sam nabaviti ribice za taj akvarij. napravio sam sve kao i prošli put. ispraznio sam akvarij , očistio ga, očistio umjetno bilje... nisam ga ciklirao kao ni prvi put. ( nisam ni ovaj drugi akvarij ciklirao). 

u akvarij sam stavio jednu novu plastučnu kućicu (oprao...) te 2 zlatne ribice(male), 2 ancitrusa(mala) i 1 školjku.

školjka mi je nakon tjedan dana uginula i otvorila se ( maknuo sam je van iz akvarija)

kako se ancitrusi stalno skrivaju tek prilikom vađenja školjke primjetio sam da mi nedostaje 1 ancitrus. (mislio sam da se negdje dobro sakrio i nisam previše obraćao pažnju na to)
prije 4 dana primjetim da nema ni jednog ancitrosa. pretražio sam cijeli akvarij, al nema ih. nema ni  nikakvih ostataka od njih. NESTALI SU

da stvar bude gora prekjučer sam primjetio crnilo na jednoj zlatnoj ribici. danas se to crnilo proširilo i nalazi se na završecima peraja, i po cijelom tijelu kao neki flekovi.

druga zlatna ribica je za sad ok.

obje se ponašaju kao i prije, jedu...

na umjetnoj biljci su se počele skupljati alge, što dosad nije bio slučaj. iako dosan nisam imao akvari bez ancitrusa.

p.s. moje prve ribice još su uvijek žive i zdrave i nikad  do sad nisam imao problema s njima.

hranim ih istom hranom, preparati za pripremu akvarija su isti...

POMOZITE :(

Offline CvijetZivota

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 48
Odg: problem- pokušavam spasiti što se spasiti da
« Odgovori #1 u: Rujan 20, 2011, 02:38:34 prijepodne »
Prva greska:ne cikliranje,a ubacivanje riba!
Druga greska:skoljka je vjerovatno morska,zato je uginula!

Ancitrusi su vjerovatno tu negdje,mozda u kucici(probaj ju vaditi polagano iz vode,ako su unutra,kako kucica ide van,oni iskacu iz nje)!

Sto se bolesti tice,ne znam o tome nista,jer nikada ne imadoh zlatne.To neka ti kaze neka pametna glavica.

P.S.Sljedeci put ubaci malog krokodila u akvarij,cisto da vidis moze li opstati!(sala)

Sretno!

Offline papinijanus

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 20, 2011, 04:05:22 prijepodne »
skolka sigurno nije morska. klasicna rijecna skoljka. kupljena u pet centru kao hladnovodna skoljka zajedno s zlatnima.

posto je napomenuo covjek tamo da ancitrusi neidu u hladnu vodu, napomenuo bi isto tako da skoljka iz nekog razloga neide.

ancitrusa sigurno nema. pregledano 100 posto. akvarij ima poklopac I sigurno nisu van iskocili

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 20, 2011, 09:19:21 prijepodne »
Pozdrav papinijanus.

Akvarij je bio neiscikliran pa je naglo skočila razina otrovnih produkata (nitrati, nitriti, amonijak, fosfati...) zbog toga je prva uginula školjka jer se ti otrovi najviše skupljaju oko dna i u raznim šupljinama.
Zbog istog razloga prvo je uginuo jedan a potom i drugi ancistrus a njihove ostatke su pojele zlatne ribe. Kako su ancistrusi bili mrtvi u vodi (nisu izvađeni) tako su se po akvariju raširile patogene bakterije koje su počele uzimati svoj danak i kod zlatnih ribica.

Ne znam što bih ti rekao. Akvarij ne smije biti ukras za naše oči !  Akvarij je jedan mali svijet u kojem trebaju živjeti i uživati nama draga stvorenja pa im zato mi moramo omogučiti što bolje uvjete.

Ovo je daleko premali akvarij za zlatne ribice pa ti predlažem da nabaviš akvarij od cca 100 litara i tamo ih držiš a u ovaj možeš ubaciti jednog borca i nekoliko corydorasa.

Što napraviti?

1. bez fotografije ti nitko ne može reči o čemu se zapravo radi pa te molim da što prije napraviš nekoliko oštrih fotografija i postaviš ih ovdje da vidimo što je u pitanju.
2. Odmah oprati unutrašnja stakla te uz detaljno usisavanje podloge napraviti zamjenu 50% vode sa vodom iz slavine približno iste temperature tretirane sa nekim sredstvom za neutralizaciju klora.
3. izvaditi filter oprati ga a filter materijal malo proprati u vodi izvađenoj iz akvarija.
4. Iz filtera izvaditi vatu i aktivni ugljen te ta mjesta popuniti sa akvarijskom spužvom.

Zbog algi pretpostavljam da previše hraniš ribe pa prehranu smanji: ako su ribe jako male hrani ih 2 puta na dan po malo toliko da za 30 sekundi pojedu svu hranu (ne smije ostajati na dnu).
Nabavi vitamine za ribe pa ubuduće tretiraj jednom tjedno propisanu dozu
U prehranu im uvedi kuhano povrće pa jedan obrok neka nudu ljuspice a jedan kuhano povrće: kuhani špinat, blitva, kelj, tikvice, grašak i dr.

Kada postaviš fotografije i ispuniš upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta dat ćemo ti savjete za eventualno liječenje - Spašavanje  riba

Pozdrav.

Offline CvijetZivota

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Rujan 20, 2011, 13:47:41 poslijepodne »
skolka sigurno nije morska. klasicna rijecna skoljka. kupljena u pet centru kao hladnovodna skoljka zajedno s zlatnima.

posto je napomenuo covjek tamo da ancitrusi neidu u hladnu vodu, napomenuo bi isto tako da skoljka iz nekog razloga neide.

ancitrusa sigurno nema. pregledano 100 posto. akvarij ima poklopac I sigurno nisu van iskocili

Ok za skoljku onda.Sorry!

A sto se anchia tice...zanimljivo.

Offline papinijanus

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2011, 14:45:04 poslijepodne »
Povuklo se crnilo s ribice. još ima male tragove crnila, ali puno puno manje nego je bilo prije.

Isti dan kad sam napisao prvi post stavio sam 3 žličice soli unutra (našao negdje na forumu).

sad još moram :

"2. Odmah oprati unutrašnja stakla te uz detaljno usisavanje podloge napraviti zamjenu 50% vode sa vodom iz slavine približno iste temperature tretirane sa nekim sredstvom za neutralizaciju klora."

a ovo pod 3 i 4 ne mogu jer mi filter nema ugljen... već filtirira krof šljunak na dnu i izbacijue vodu na površinu

p.s.znam da nije tema al gdje se može nabaviti misgurnus? (nemogu ga naći u Zagrebu)

« Zadnja izmjena: Rujan 22, 2011, 14:50:00 poslijepodne od papinijanus »

Offline bundyr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2011, 15:08:00 poslijepodne »

p.s.znam da nije tema al gdje se može nabaviti misgurnus? (nemogu ga naći u Zagrebu)

Imas u city centru

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 22, 2011, 15:12:01 poslijepodne »
Stvarno te ne razumijem  :(  mi ti želimo pomoči a ti nečeš da ti mi pomognemo  :nerd: :( :roll: :roll: :roll:

Zamolio sam te da ispuniš ovaj upitnik a to ti je vjerojatno bilo preteško napraviti... https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Ubacio si 3 žličice kuhinjske soli u akvarij  od 30 litara  :roll: :-X :-X :-X :-X, čovjeće pa zašto nas nisi pitao za savjet.
Tolika količina soli koristi se samo za kratkotrajne kupke najviše pola sata  :down:

Količina soli koja se koristi za liječenje ide 1 čajna žličica na 50 litara vode.

Još jedna stvar ti prema ovome što si rekao nemaš klasičnu pumpu sa filter spužvom to prvi puta čujem a tvoja pumpa tjera vodu sa dna kroz šljunak i tako diže sve nečistoće sa dna - ako sam dobro shvatio. U tom slučaju predlažem da kupiš unutarnji filter za tu litražu akvarija a ovo čudo da izgasiš.

S obzirom da si stavio toliko puno soli odmah napravi promjenu 80% vode uz usisavanje prljavštine i to sa vodom iz slavine u kuju moraš usuti neko sredstvo za neutralizaciju klora i koja mora biti približno iste temperature kao i akvarijska voda.

Kada i ako uopće budeš ispunio ovaj upitnik dat ćemo ti savjete što i kako dalje. Sretno iako mislim da poslije ovolike doze soli ribe neće preživjeti.
« Zadnja izmjena: Rujan 22, 2011, 15:24:34 poslijepodne od 985plavi »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Rujan 22, 2011, 15:28:30 poslijepodne »
O boze

Nakon svega, tebe jos zanima gdje ces kupiti sljedecu zrtvu...o boze.....  :down:

OK, sad idemo ozbiljno....

Ne, ne idemo....kakve su to fore o 30 litara i zlatnim ribicama....o boze...

e sad idemo ozbiljno...

Ne, neidemo...nemam snage.... :D

Offline papinijanus

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Rujan 22, 2011, 15:46:25 poslijepodne »
Stvarno te ne razumijem  :(  mi ti želimo pomoči a ti nečeš da ti mi pomognemo  :nerd: :( :roll: :roll: :roll:

Zamolio sam te da ispuniš ovaj upitnik a to ti je vjerojatno bilo preteško napraviti... https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Ubacio si 3 žličice kuhinjske soli u akvarij  od 30 litara  :roll: :-X :-X :-X :-X, čovjeće pa zašto nas nisi pitao za savjet.
Tolika količina soli koristi se samo za kratkotrajne kupke najviše pola sata  :down:

Količina soli koja se koristi za liječenje ide 1 čajna žličica na 50 litara vode.

Još jedna stvar ti prema ovome što si rekao nemaš klasičnu pumpu sa filter spužvom to prvi puta čujem a tvoja pumpa tjera vodu sa dna kroz šljunak i tako diže sve nečistoće sa dna - ako sam dobro shvatio. U tom slučaju predlažem da kupiš unutarnji filter za tu litražu akvarija a ovo čudo da izgasiš.

S obzirom da si stavio toliko puno soli odmah napravi promjenu 80% vode uz usisavanje prljavštine i to sa vodom iz slavine u kuju moraš usuti neko sredstvo za neutralizaciju klora i koja mora biti približno iste temperature kao i akvarijska voda.

Kada i ako uopće budeš ispunio ovaj upitnik dat ćemo ti savjete što i kako dalje. Sretno iako mislim da poslije ovolike doze soli ribe neće preživjeti.

upitnika sam ispunio u prvom postu. napisao sam sve što znam. ostolo što nezanm nisam napisao. zar da prepisujem opet sve iz prvog posta?

filter usisava vodu s cijele površine akvarija. na dnu akvarija je rešetka na kojoj se nalazi šljunak. nečistoće ostaju u šljunku, a kroz filter izlazi samo voda. nečistoće usisam iz šljunka prilikom promjene vode.

kolko sam čuo od prijatelja koji radi u dućanu, ali ne na odjelu kućnih ljubimaca ovo je trenutno najprodavaniji model akvarija, pa predpostavljam da ga i najviše "novih" ljudi trenutno koristi.

a što se soli tiče: pitao sam istovremeno na 2 foruma, tamo mi je bilo odgovoreno odmah pa sam odmah i stavio sol, a tu mi je bilo odgovoreno kasnije, pa sam prvo probao s onim savjetom i za sada izgleda da uspjeva, jer se ribica oporavila.

p.s. i ovdje mi je brzo odgovoreno, ali tamo je bilo odmah.

Offline papinijanus

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 22, 2011, 15:46:56 poslijepodne »

Imas u city centru

puno hvala

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 22, 2011, 17:02:42 poslijepodne »
O boze.....

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Rujan 22, 2011, 17:41:03 poslijepodne »
Tu se najvjerojatnije radi o Atmanu sa onim undergravel filterom. Inače taj se filter nekad koristio, najviše u Americi, ali ljudi su skuzili da nista ne valja jer ga je nemoguće očistiti.

Zastarjela tehnologija

Uglavnom, on nije dobro rijesenje i najbolje bi bilo da kupis neki normalan unutarnji ili još bolje mali vanjski karnister poput Eden 501

I da, ako imaš taj akvarij za zlatne je to pre-premalo

Offline papinijanus

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Rujan 22, 2011, 18:10:20 poslijepodne »
Tu se najvjerojatnije radi o Atmanu sa onim undergravel filterom. Inače taj se filter nekad koristio, najviše u Americi, ali ljudi su skuzili da nista ne valja jer ga je nemoguće očistiti.

Zastarjela tehnologija

Uglavnom, on nije dobro rijesenje i najbolje bi bilo da kupis neki normalan unutarnji ili još bolje mali vanjski karnister poput Eden 501

I da, ako imaš taj akvarij za zlatne je to pre-premalo

prema slikama s neta to bi bio taj undergravel filter.

a mislim da bi model akvarija bio atman cr 320. barem prema slikama što sam našao na netu

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #14 u: Rujan 22, 2011, 19:34:08 poslijepodne »
hmmm.. da

Ljudi često počnu sa zlatnim ribicama jer misle da je s njima jednostavnije.. u biti je sve isto samo što za njih netreba grijač.
Nažalost te ribice nemaju svijetlu budućnost u tom akvariju, jer je to premalo prostora za njih. Nabavi novi veliki akvarij, ili ih pokloni nekome za jezerce (kad ozdrave, naravno)

I ja sam počela sa akvaristikom (početkom godine) sa tim akvarijem Atman cr -320 ali unaprijed sam dobro proučila kako i zašto... i evo ovo je rezultat

Filter je unutarnji Wave Filpo Corner Twin, grijač Wave 25w
Stanovnici su betta i rasbore

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Rujan 23, 2011, 10:24:28 prijepodne »
Papinijanus, oprosti mi unaprijed ali malo sam ljut  X-(

OVO JE NASTRUČNIJI FORUM NA CIJELOM PROSTORU BIVŠE JUGE!

Ovdje pišu najveći stručnjaci po pojedinim područjima, na ovome podforumu Slatkovodne bolesti pišem ja koji sam završio veterinarski i agronomski fakultet smjer stočarstvo i mnogi drugi ljudi koji su kvalificirani za davanje stručnih odgovora i savjeta dok na drugim forumima odgovaraju osobe koje nisu stručne (na jednom forumu savjete za liječenje riba daje moj prijatelj koji je zidar po struci a na drugom kolega iz Dalmacije koji je turistički djelatnik)

Želim ti kazati da na drugim forumima nećeš dobiti točnu dijagnozu bolesti niti savjet za liječenje a iz jednostavnog razloga što drugi forumi nemaju UPITNIK O BOLESTIMA RIBA. Mi na ovom forumu inzistiramo na ispunjavanju Upitnika i slanju Fotografija jer se samo tako može postaviti točna dijagnoza bolesti a sve je ostalo nagađanje.

Ako ne ispuniš Upitnik a tražiš savjet to ti ispadne isto kao da ti na forumu o zdravlju ljudi tražiš savjet što da popiješ kako bi riješio problem (na primjer) eritema i svraba ispod pazuha a savjet ti bez postavljanja dijagnoze i uzroka, daje prvi čovjek koji je pročitao tvoj post: "čuj tu se sigurno radi o zastoju proizvodnje žući zbog velikog žučnog kamena pa ti predlažem da hitno popiješ čaj za razbijanje žučnog kamenca"  :o :roll: :klap:

Dakle, ja sam ti ovdje jasno napisao slijedeće:

Citat:
Što napraviti?

1. bez fotografije ti nitko ne može reči o čemu se zapravo radi pa te molim da što prije napraviš nekoliko oštrih fotografija i postaviš ih ovdje da vidimo što je u pitanju.
2. Odmah oprati unutrašnja stakla te uz detaljno usisavanje podloge napraviti zamjenu 50% vode sa vodom iz slavine približno iste temperature tretirane sa nekim sredstvom za neutralizaciju klora.
3. izvaditi filter oprati ga a filter materijal malo proprati u vodi izvađenoj iz akvarija.
4. Iz filtera izvaditi vatu i aktivni ugljen te ta mjesta popuniti sa akvarijskom spužvom.

Zbog algi pretpostavljam da previše hraniš ribe pa prehranu smanji: ako su ribe jako male hrani ih 2 puta na dan po malo toliko da za 30 sekundi pojedu svu hranu (ne smije ostajati na dnu).
U prehranu im uvedi kuhano povrće pa jedan obrok neka nudu ljuspice a jedan kuhano povrće: kuhani špinat, blitva, kelj, tikvice, grašak i dr.

Kada postaviš fotografije i ispuniš upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta dat ćemo ti savjete za eventualno liječenje - Spašavanje  riba

Ako si dobro shvatio zbog ozbiljnosti ovog foruma i ljudi koji ovdje pišu nitko ti neće dati savjet bez potpunih podataka jer kako sam gore napisao liječenje možda uopće NIJE potrebno već je potrebno samo popravljanje kvalitete akvarijske vode i to na način da se ista promijeni, da se usiše podloga te doda Easy Life FFM i vitamini.

Uz podatke o kvaliteti akvarijske vode i akvariju a koje bi dobili kada bi ispunio Upitnik jeko su bitne i fotografije jer pojava crnih fleka kod zlatnih ribica može biti genetske prirode (najčešće) a može biti reakcija na lošu kvalitetu akvarijske vode što je konkretan primjer kod tebe (najvjerojatnije). Ali možda se radi o parazitarnoj bolesti "Bolest crnih točki" (fotografije u prilogu) ili se radi o nekrozi kože ili nešto drugo.

Još jednom molim za ispriku ako sam te na bilo koji način povrijedio. Trudio sam se da ti objasnim da ne možeš postaviti dijagnozu bolesti ili stanja bez potpunih podataka i fotografije.

Pozdrav.

Offline Pocetnica

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: TUČEPI; Dalmacija
« Odgovori #16 u: Rujan 23, 2011, 11:17:46 prijepodne »
Nova sam na forumu, ali me upravo pristup  problemima na ovom forumu potaknuo da sama zatražim savjet.
Kako sam i ja "pomagačkog zanimanja" odavno mi je postalo jasno da se pomoći može samo i isključivo onome tko želi da mu se pomogne! Gospodin Papijanus očito nije među njima, stoga Plavi bez  ljutnje.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 23, 2011, 11:41:31 prijepodne »
Mene samo fascinira, ne samo u ovoj temi, u puno njih, s kojom lakocom ljudi idu u nabavljanje necega, a da uopce nisu ulozili nimalo truda da prouce nekakve minimalne zahtjeve koje moraju ispuniti da bi nesto imali.....

Ok, svi mi ponekad "zaglavimo" s necim nepredvidjenim, pa onda smisljamo i gledamo sto cemo i kako cemo, ali....znati da imam 30 litara akvarij i raspitivati se gdje mogu kupiti ribu kojoj je ideala barem 10 puta veci akvarij, a bez 3-4 puta veceg  ne treba na nju ni pomisljati, u situaciji kad mi postojece ribe crkavaju ili oboljevaju......

Bolest se desi, nije da tu itko moze ista, ali jedno je bolest kao posljedica "vise sile", kada covjek zna da je ispunio sve sto je moguce da ribi, macki,psu,tvoru (nebitno) osigura barem one minimalne uvjete. Bolest kao posljedica ljudske gluposti i drzanja riba u neodgovarajucim uvjetima je ipak posebna kategorija....

Offline Pocetnica

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: TUČEPI; Dalmacija
« Odgovori #18 u: Rujan 23, 2011, 14:25:01 poslijepodne »
Akvarij se kod nekih koristi kao vaza za cvijeće- služi za ukras; kad jedno ugine stavlja se drugo, nažalost.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #19 u: Rujan 23, 2011, 15:07:43 poslijepodne »
citat 1

"O boze

Nakon svega, tebe jos zanima gdje ces kupiti sljedecu zrtvu...o boze.....  Thumbs down

OK, sad idemo ozbiljno....

Ne, ne idemo....kakve su to fore o 30 litara i zlatnim ribicama....o boze...

e sad idemo ozbiljno...

Ne, neidemo...nemam snage.... Cheesy
"
Citat 2

"O boze....."

kakve ovo veze ima s postavljenim pitanjem

Sorry na OT-u ali zbilja nema smisla.
 citat 3
"Mene samo fascinira, ne samo u ovoj temi, u puno njih, s kojom lakocom ljudi idu u nabavljanje necega, a da uopce nisu ulozili nimalo truda da prouce nekakve minimalne zahtjeve koje moraju ispuniti da bi nesto imali.....

Ok, svi mi ponekad "zaglavimo" s necim nepredvidjenim, pa onda smisljamo i gledamo sto cemo i kako cemo, ali....znati da imam 30 litara akvarij i raspitivati se gdje mogu kupiti ribu kojoj je ideala barem 10 puta veci akvarij, a bez 3-4 puta veceg  ne treba na nju ni pomisljati, u situaciji kad mi postojece ribe crkavaju ili oboljevaju......

Bolest se desi, nije da tu itko moze ista, ali jedno je bolest kao posljedica "vise sile", kada covjek zna da je ispunio sve sto je moguce da ribi, macki,psu,tvoru (nebitno) osigura barem one minimalne uvjete. Bolest kao posljedica ljudske gluposti i drzanja riba u neodgovarajucim uvjetima je ipak posebna kategorija...."

jedino je ovo od neke koristi,ali predhodna 2 su stvarno bezpotrebni :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 23, 2011, 19:25:01 poslijepodne »
to ti se zove.....hmm, neznam ni ja kako se zove, ali ima smisla kao i uvodni post...

hajde, obisat cu prethodna dva...nije problem, to ti dodje vise kao uvod u treci post, da mi nije jasno kako u doba interneta, sveg moguceg znanja, pomoci i savjeta, ljudi ipak idu praviti gluposti a da se ne informiraju prije toga...

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #21 u: Rujan 23, 2011, 20:18:13 poslijepodne »
Sve se slazem,ali ako netko ima isti ili slican problem dok nadje odgovor nacita se svakakvih bedastoca  :roll:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 23, 2011, 21:30:26 poslijepodne »
Istina, ali....to je mala cijena ako mu ono sto procita rijesi problem, zar ne? :D  ;)

Uostalom...prevencija je najbolji lijek.... pa ako samo jedan lupi glavom i razmisli prije stavljanja teleta u kucicu za hrcka....ima nade....  :up:

Offline papinijanus

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Rujan 23, 2011, 23:53:13 poslijepodne »
Papinijanus, oprosti mi unaprijed ali malo sam ljut  X-(

OVO JE NASTRUČNIJI FORUM NA CIJELOM PROSTORU BIVŠE JUGE!

Ovdje pišu najveći stručnjaci po pojedinim područjima, na ovome podforumu Slatkovodne bolesti pišem ja koji sam završio veterinarski i agronomski fakultet smjer stočarstvo i mnogi drugi ljudi koji su kvalificirani za davanje stručnih odgovora i savjeta dok na drugim forumima odgovaraju osobe koje nisu stručne (na jednom forumu savjete za liječenje riba daje moj prijatelj koji je zidar po struci a na drugom kolega iz Dalmacije koji je turistički djelatnik)

Želim ti kazati da na drugim forumima nećeš dobiti točnu dijagnozu bolesti niti savjet za liječenje a iz jednostavnog razloga što drugi forumi nemaju UPITNIK O BOLESTIMA RIBA. Mi na ovom forumu inzistiramo na ispunjavanju Upitnika i slanju Fotografija jer se samo tako može postaviti točna dijagnoza bolesti a sve je ostalo nagađanje.

Ako ne ispuniš Upitnik a tražiš savjet to ti ispadne isto kao da ti na forumu o zdravlju ljudi tražiš savjet što da popiješ kako bi riješio problem (na primjer) eritema i svraba ispod pazuha a savjet ti bez postavljanja dijagnoze i uzroka, daje prvi čovjek koji je pročitao tvoj post: "čuj tu se sigurno radi o zastoju proizvodnje žući zbog velikog žučnog kamena pa ti predlažem da hitno popiješ čaj za razbijanje žučnog kamenca"  :o :roll: :klap:

Dakle, ja sam ti ovdje jasno napisao slijedeće:

Citat:
Što napraviti?

Kada postaviš fotografije i ispuniš upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta dat ćemo ti savjete za eventualno liječenje - Spašavanje  riba

Ako si dobro shvatio zbog ozbiljnosti ovog foruma i ljudi koji ovdje pišu nitko ti neće dati savjet bez potpunih podataka jer kako sam gore napisao liječenje možda uopće NIJE potrebno već je potrebno samo popravljanje kvalitete akvarijske vode i to na način da se ista promijeni, da se usiše podloga te doda Easy Life FFM i vitamini.

Uz podatke o kvaliteti akvarijske vode i akvariju a koje bi dobili kada bi ispunio Upitnik jeko su bitne i fotografije jer pojava crnih fleka kod zlatnih ribica može biti genetske prirode (najčešće) a može biti reakcija na lošu kvalitetu akvarijske vode što je konkretan primjer kod tebe (najvjerojatnije). Ali možda se radi o parazitarnoj bolesti "Bolest crnih točki" (fotografije u prilogu) ili se radi o nekrozi kože ili nešto drugo.

Još jednom molim za ispriku ako sam te na bilo koji način povrijedio. Trudio sam se da ti objasnim da ne možeš postaviti dijagnozu bolesti ili stanja bez potpunih podataka i fotografije.

Pozdrav.

gle možda ovo je najstručniji forum, ali sigurno ću drugi put pitanje postaviti samo na onom drugom forumu jer sam tamo dobio brz i jasan odgovor . i još k tome i točan. jer očito je mojim ribicama sad puno bolje. i nemaju već nikakvih tragova crnila na sebi.

možda tamo ni nije bio najtočniji odgovor, možda je bio i totalno krivi. možda mi za 10 dana sve ribice uginu. ali rađe ću tamo pitati jer nisam dobio odgvore s visoka. nego odgovore nekog tko te razumije i ne osuđuje, i proživljava isto što i ti.

a ne nekog tko ti odgovori: ti si glup.

možda je i potrebno znati sve ono što se traži u upitniku, ali neki neznaju te sve podatke o akvariju i ribicama. i ne pada im na pamet da kupuju tester vode za 130 kuna ili slično.

fotografije također nemogu trenutno staviti jer nemam kabel za fotić.

možda se sad "gospodin 30l" pita pa što uopće ideš kupovati ribice ako nemaš novaca za njih. al to bi bilo jednako glupo kao da majku koja ima problema s bolesnim djettom pita zašto njih šestero živi u jednom stanu od 30 kvadrata. a ne u nekom primjerenijem stanu za njihov broj. jer držati 4 djece u 30 kvadrata je ispod preporućenih kvadrata za normalan razvoj djeteta.

ta majka sigurno ne bi išla više k doktoru koji bi je izvrijeđao zašto živi u tako malenom stanu. da mora kupiti veći stan, ugraditi klimu... već bi joj pomogao izlječiti djete, a možda tek uspu bi joj sugerirao da promjeni stan.

al "gospodin 30l" će rađe otjerati novog člana foruma prije  nego mu pokuša pomoći i postupno ga uvjeriti da je to premali akvari za njegove ribice....
možda bi tad gospodin 30l zapazio informaciju da ja već imam jedan akvari od 30l i da u njemu držim već dvije godine 2 zlatne i 3 čistaća. te da sam i sam svjestan da im je tek sad postalo malo pretjesno. al ovih 2 godine im je bilo sigurno sasvim ok. također da te iste ribice koje su već 2 godine kod mene na proljeće sele u novo jezerce napravljeno samo za njih....

a što se tiće crkavanja ribica- meni ni jedna nije uginula. 2 ancitrusa su pojedena od strane zlatnih. (možda nisu pojedena, al taj odgovor sam dobio na drugom forumu i zadovoljan sam s njime. i živjet ću u uvjerenju da je tako. jer lakše mi je prihvatiti da su pojedena, nego da su nestali sami od sebe).

tebi plavi hvala na odgovorima. i ova tvrdnja da nemožeš pomoći onome tko ne želi da mu se pomogne itekako stoji. jer ja sam istovremeno na dva foruma tražio pomoć i na oba htio da mi se pomogne, al sad više to ovdje ne želim. ne zbog toga jer sam bahat, glup ili neodgovoran, već zbog toga što tamo imam puno bolji tretman.

« Zadnja izmjena: Rujan 23, 2011, 23:56:21 poslijepodne od papinijanus »

Offline andrijas

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #24 u: Rujan 24, 2011, 01:18:38 prijepodne »
mislim da ti je najbolje da ubacis u akvarij jos pokojeg brancina i jastoga - bolje to nego da tak pises o ljudima koji ti se trude pomoc  :down:

inace zbog lose brige oko zivotinja bi u razvijenim zemljama odavno platio kaznu...