Kolovoz 09, 2025, 16:15:12 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: gnojenje podloge kroz cijev...  (Posjeta: 2156 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zoomba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
gnojenje podloge kroz cijev...
« u: Rujan 17, 2011, 14:37:41 poslijepodne »
Jucer mi je jedna clanica foruma predlozila da zemlju gnojim kroz cijev koju bi pri postavljanju podloge izbusio na vise mjesta, slozio na dno u slovo S i kad zatreba spricom bih uspricao gnojivo u tu cijev koja bi tako prihranjivala podlogu.

Moram priznati da mi se ideja svidja, ali nigdje nisam uspio pronaci slicnu temu koja bi mi dala odgovore na pitanja vezana uz taj sistem.

Znaci, muci me par stvari...

Koje gnojivo bi bilo dobro uspricati u zemlju, dali postoje neka tekuca bas za takvu namjenu ili se mozda mogu koristiti gnojiva koja se inace otapaju u vodenom stupu ( diy ili kupovna nije bitno )?

Cini mise i da bi kroz tu cijev zemlja imala konstantan pristup zraka...dali je to dobro?

Samo pucajte! Bilo kakva iskustva, losa, dobra, sugestije, misljenja...bilo sta!

Hvala! :)

TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
Odg: gnojenje podloge kroz cijev...
« Odgovori #1 u: Rujan 17, 2011, 16:36:53 poslijepodne »
jedan kolega mi je u inbox poslao ovaj link...odlicna stvar, hvala mu i ovim putem...osjecam se duznim da to podjelim sa svima koji, kao i ja, nisu bili dobro informirani o toj metodi! :)

http://www.mojbiljniakvarijum.org/forum/viewthread.php?forum_id=14&thread_id=2061&rowstart=0
TikaTaka, MadaFaka

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #2 u: Rujan 17, 2011, 16:42:40 poslijepodne »
Možeš kupit Osmocote tablete u poljoprivrednoj apoteci i samo ih upikneš 8)

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 17, 2011, 16:52:53 poslijepodne »

hvala...sada mi je i to jedna od opcija ;)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Sonny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #4 u: Rujan 17, 2011, 17:34:51 poslijepodne »

hvala...sada mi je i to jedna od opcija ;)

To ti je najlakša opcija, i ljudi to rade, tako da ne mozes fulat.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 17, 2011, 17:45:47 poslijepodne »
Citat:
To ti je najlakša opcija, i ljudi to rade, tako da ne mozes fulat.

znaci, samo ih ubodem u sljunak?

dali one sadrzavaju sve potrebno za prihranu, kako ih se dozira ( npr. koliko cesto treba ubosti tabletu ) i koliko kostaju?
TikaTaka, MadaFaka

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Rujan 18, 2011, 12:38:50 poslijepodne »
Nemoj me pogresno shvatiti, ali....malo previse kompliciras stvari....

Ako je u edukacijske svrhe, onda super, ljepo je nesto novo nauciti i znati, ali me je nekako strah da ces, ako samo pola od onoga sto si u zadnje vrijeme pitao, upotrijebis u tako malom akvariju napraviti puno vise stete nego koristi...

Daj ti ljepo namjesti taj akvarij, posadi ga s oniime sto imas ili sto uspijes nabaviti, osiguraj bilju podlogu, svjetlo i one osnovne uvjete, a onda ces s vemenom vidjeti sto kojoj treba, dali joj sto nedostaje, vremena za reakciju imas dovoljno, nista se nece desiti preko noci, tako da..... samo polako, mirno i strpljivo, i sto manje cackas i eksperimentiras, biti ce bolje.....

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 18, 2011, 13:39:57 poslijepodne »
Citat:

jedan od razloga koji su me privukli akvaristici i je taj beskonacan broj mogucnosti, metoda i nacina da uradis odredjenu stvar...npr. ova cijev nemoze stetiti iako za prvu ruku uopce nece biti ptrebna, ali moze nakon odredjenog vremena posluziti...naravno da prihranjivanje mozes odradjivati na jos bezbroj nacina, neki se cine puno jednostavniji...sto se konkretno tice ove, ako sam dobro shvatio, gnojivo se ispusta polagano u vodeni stup i na taj nacin se gotovo iskljucuje mogucnost predoziranja i dok dodje do vodenog stupa ravnomjerno se rasporedjuje po povrsini cijelog dna akvarija. uostalom, ispravi me ako grijesim, ukoliko cijev ne postavim u pocetku, a kasnije budem zelio isprobati i tu metodu, necu je moci naknadno instalirati.
znam da mozda i nekima mogu ici na zivce sa toliko pitanja, ali zemlja mi je potopljena, sve je manje vise spremno...zasto ovo vrijeme do postavljanja akvarija nebih iskoristio za ucenje svega sto me zanima. ko zna, mozda se s vremenom i ohladim, ali sam trenutno zedan znanja, i mozda neces vjerovati, ali ima ovdje puno ljudi koji svoje znanje dijele sa drugima i cak mislim da uzivaju u tome...ako mene pitas, to je za svaku pohvalu.

nemas frke frende, necu te pogresno shvatiti...svi smo mi ljudi i u svima nama vlada ego tako ta ponekad zelimo da se i ostali ponasaju, oblace i razmisljaju bas kao mi. nisam izuzetak...kad bih ti zamjerio, zamjerio bih i sebi.

p.s. znam da se praksa i iskustvo nemogu zamjeniti teorijom, ali ja trenutno uzivam u svim ovim opcijama i kombinacijama...neznam zasto i nebih ;)
TikaTaka, MadaFaka

Offline deklok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #8 u: Rujan 18, 2011, 13:46:29 poslijepodne »

Ako je u edukacijske svrhe, onda super, ljepo je nesto novo nauciti i znati, ali me je nekako strah da ces, ako samo pola od onoga sto si u zadnje vrijeme pitao, upotrijebis u tako malom akvariju napraviti puno vise stete nego koristi...

Daj ti ljepo namjesti taj akvarij, posadi ga s oniime sto imas ili sto uspijes nabaviti, osiguraj bilju podlogu, svjetlo i one osnovne uvjete, a onda ces s vemenom vidjeti sto kojoj treba, dali joj sto nedostaje, vremena za reakciju imas dovoljno, nista se nece desiti preko noci, tako da..... samo polako, mirno i strpljivo, i sto manje cackas i eksperimentiras, biti ce bolje.....

Uprav je kolega.. ajde da je to neki akvarij od 200-400 L pa da shvatim ali ti je to stvarno nepotrebno jer imam ko tvoj akvarij i znam o cemu se radi...  a pogledaj mi biljke kako su samo zelene..:)

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 18, 2011, 13:50:09 poslijepodne »
Citat:
Uprav je kolega.. ajde da je to neki akvarij od 200-400 L pa da shvatim ali ti je to stvarno nepotrebno jer imam ko tvoj akvarij i znam o cemu se radi...  a pogledaj mi biljke kako su samo zelene

stvar je u tome sto ja bas uzivam u upoznavanju sa svim tim informacijama, ne vidim tu nista lose...ti?
TikaTaka, MadaFaka

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 18, 2011, 13:55:17 poslijepodne »
Ma sve 5....rekao sam - ako je u edukacijske svrhe, zasto da ne. Mozda se nisam dobro izrazio....

Postavi ti cijev, zasto da ne. Nabavi najbolju mogucu podlogu, pa je jos dodatno obogati sa najkvalitetnijim "obogacivacem podloge". Pribavi tablete, gnojiva, prihrane i dohrane, zasto da ne, sigurno to nije beskorisno, kad tad ce dobro doci. I naravno, detaljno se o svemu informiraj, nauci i prouci, nikad neznas gdje ce ti bas to znanje zatrebati.

Ono sto sam zelio reci....nekako me drmnuo napad paranoje, da nebi dosao u "napast" sve odjednom isprobati i upotrijebiti..... znas ono, sprica ovoga, 10ml onoga, tabletica neceg treceg.... :D :D :D

Mislim, znam kako je prosao moj eksperiment na tu temu, mali akvarij, relativno malo biljaka, na srecu, nije bilo riba ni nicega u njemu. Pa malo co2, malo profita,malo tabletica, malo ovog, malo onog....za 5 dana sam imao smrdljivu sluz, debljine dobrih 10cm na povrsini vode, mutnu vodu, smrdila kao vrag....i neces vjerovati, kad sam to sve smece pokupio, niti jedne biljcice, listica, korijencica, nikakvog traga da je tu ikada bilo biljaka....dakle, sva sluz su ustvari strunute i spaljene biljke. Za samo 5 dana.... :D :D :D

OK, sad mi je to smijesno, onda mi vjeruj nije bilo ni najmanje...... tako da, samo polako, nauci sve sto mozes, pripremi se, ali cvrsto odluci da ces u samom pocetku sto je manje moguce od toga isprobati i primjeniti...i ne odstupaj od toga.... :up:

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 18, 2011, 14:15:23 poslijepodne »
naravno...plan mi je cijev postaviti, ali mi jos nije ni na kraj pameti da kupujem gnojivo...bas iz razloga koje si spomenuo...mal akvarij, nova podloga isl. u podlozi ce biti sve sto treba bar za neko vrijeme...gnojenje dolazi u obzir jedino ako primjetim na biljkama da bi im moglo biti potrebno. sumnjam da ce to biti ubrzo.

ovo je za men cijeli jedan novi svijet i vjeruj mi, stvarno gustam u svemu novome sto saznam :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Rujan 18, 2011, 14:58:42 poslijepodne »
Citat:
Uprav je kolega.. ajde da je to neki akvarij od 200-400 L pa da shvatim ali ti je to stvarno nepotrebno jer imam ko tvoj akvarij i znam o cemu se radi...  a pogledaj mi biljke kako su samo zelene

stvar je u tome sto ja bas uzivam u upoznavanju sa svim tim informacijama, ne vidim tu nista lose...ti?

Upravo tako... sa svakim akvarijem stječeš vise iskustva i ako te to toliko zanima bilo bi šteta ne isprobati. I meni je sad žao što nisam neke stvari isprobala dok sam imala prilike. Sa svakim pokušajem učiš nešto novo, što će ti koristiti u budućnosti kod drugog, trećeg itd akvarija, a sigurno će ih biti još. Zato bez straha, sve greške se daju ispraviti i postanu dobra škola.  :up:

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 18, 2011, 15:19:42 poslijepodne »
Citat:
Upravo tako... sa svakim akvarijem stječeš vise iskustva i ako te to toliko zanima bilo bi šteta ne isprobati. I meni je sad žao što nisam neke stvari isprobala dok sam imala prilike. Sa svakim pokušajem učiš nešto novo, što će ti koristiti u budućnosti kod drugog, trećeg itd akvarija, a sigurno će ih biti još. Zato bez straha, sve greške se daju ispraviti i postanu dobra škola

hvala na podrsci :) :up:
TikaTaka, MadaFaka

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #14 u: Rujan 18, 2011, 15:29:11 poslijepodne »
Svo tekuce gnojivo u podlozi ce opet zavrsiti u vodenom stupu tako da ce efekat biti minimalan ili nikakav. Tu je i problem zacepljenja cijevi (UGF su bili poznati po tome) i ravnomjernog doziranja (tj da ti na prvu rupu ne izadje 90% gnojiva a na zadnju nista). Ne vidim bas kako bi to funkcioniralo. Ako vec zelis experimentirati, smisli diy gnojive tablete, to bi vec funkcioniralo

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 18, 2011, 15:53:58 poslijepodne »
trebalo bi funkcionirati ovako...http://www.mojbiljniakvarijum.org/forum/viewthread.php?forum_id=14&thread_id=2061&rowstart=0
...tu neki ljudi pisu da se zacepljivanje rupa moze sprijeciti tankim slojem sljunka na dnu, a meni je napamet pala jos jedna mrezica za komarce, iako levat koji je taj sistem predstavio na ovom linku kaze da mu to nije prvi takav akvarij i da nije imao problema s cepljenjem rupica...

...sto se tice izlaska gnojiva na jednu rupicu, mislim da nije moguce...nemam iskustva u tome, ali logika mi govori da ce tako mala rupica davati nemjerljivo veci otpor od glavne cijevi...mislim da bi se protivilo zakonima fizike ( barem ove klasicne ;) ) da sva tekucina istece kroz malu rupicu skroz dok ima opciju da nastavi put kroz 50 puta siri prolaz...
naravno da nece raspored istjecanja tekucine biti u decimalu isti za svaku pojedinu rupicu, ali tu bi na scenu trebala stupiti zemlja, a jos vise sljunak koji bi dodatno rasporedio gnojivo...

spomenuo si diy tablete...dali imas kakav recept ili mozes dati neki putokaz gdje bi se moglo procitati nesta na tu temu...cisto da vidim o cemu se radi...
TikaTaka, MadaFaka

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 18, 2011, 17:04:28 poslijepodne »
neznam za zakone fizike, ali....

istina nisam citao sve sa onog linka koji si dao, jos se budim, pa onako uz kavicu pokusavam nesto napisati...

jedan od krajeva te cijevi mora biti zacepljen, inace se ostvaruje ono tvoje - tekucina nece kroz malu rupicu dok moze kroz veliku.... dakle, da bi tekucina istjecala kroz te rupice, glavna rupa na jednom kraju mora biti zatvorena.....

o "pritisku" doziranja ovisi koliko ce izaci kroz rupice, odnosno dali ce kroz sve izlaziti jednako.... barem bi tako nekako neki zakon fizike rekao, ne mogu mu se sjetiti imena, valjda onda nije ni narocito bitan.... :D

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 18, 2011, 17:20:04 poslijepodne »
naravno da mora biti zacepljen, mislio sam da se to podrazumjeva :D
TikaTaka, MadaFaka

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #18 u: Rujan 18, 2011, 18:57:57 poslijepodne »

spomenuo si diy tablete...dali imas kakav recept ili mozes dati neki putokaz gdje bi se moglo procitati nesta na tu temu...cisto da vidim o cemu se radi...

Recimo

http://aquaria.net/articles/DIY/plants/clay-balls/

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 18, 2011, 20:38:43 poslijepodne »
Citat:
Recimo

Hvala!
TikaTaka, MadaFaka