Srpanj 22, 2025, 06:57:07 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: psi u lovištu  (Posjeta: 3147 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ninci

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
psi u lovištu
« u: Rujan 05, 2011, 11:59:50 prijepodne »
Pošto živim u lovištu a neki dan sam se šetala sa psima i iako nije bilo nikakvog incidenta, voljela bi znati neke stvari....

Ima li tu lovaca ili sam skroz profulala??

Naime ovak....
šetala sam se po makadamskoj cesti koja vodi pored polja kukuruza... lješnjaka i osobnih vrtova prema šumi i na kraju jednog takvog sam vidla lovačku čeku... psi su bili pušteni sa lajne i svega kakvih 5-10 m od (oko) mene (nikada ih ne puštam dalje odnosno iz vidokruga) i ostala sam zabezeknuta i odmah ih svezala...nisu skretali sa ceste a vidli smo i srne na koje nisu reagirale osim kaj je mala kujica dva put onak više za sebe zalajala...

E sad... ja se sa psima nemam gdje šetati osim po lovištu....jer je kolko sam shvatila sve tamo lovište....a glupo mi ih je vječito šetati na lajni... smijem se ja šetati po tim makadamskim putevima i cestama... sa njima bez lajne?? da napomenem da se ne zaljetavaju u grmlja i sl. jer im prvenstveno nedam radi krpelja...
Ima li ko kakvih iskustava??

evo kaj sam našla...a dobro bi mi i odvjetnici došli da mi ovo razjasne:

*Članak 55.

(1) Pastirski psi smiju biti u lovištu samo uz stado.
(2) Pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora (znači ako sam pored psa i bez uzice- ipak je pod nadzorom?? ) na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada.

Članak 54.

(1) Bez dopuštenja lovoovlaštenika zabranjeno je kretanje lovištem s oružjem.

(2) Kretanje državnim, županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama u lovištu dopušteno je samo s praznim oružjem u navlaci ili zaštitnoj kutiji.

(3) Odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka ne odnose se na službene osobe za vrijeme obavljanja službe.
dal pod te ceste spada i onaj moj makadamski put za traktore??
Članak 5.

Lovačko oružje i naboji mogu se rabiti ako njihova uporaba ne ugrožava sigurnost ljudi ili imovine.

nije li pas moja imovina??? i ne ugrožava li i  mene ako sam par metara od psa??

Nadalje.....dal postoje nekakvi lovostaji, nekakva doba dana u koje ne smiju pucati?? tamo oko mene pucaju od kada sam se tamo doselila i to u svako doba dana makar bila magla, mrkla noć, sredina dana....a da ne pričam i u kojoj blizini kuća pucaju...
i kome bi ako to ne smiju trebala prijaviti??
Pustike, Turopolje

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: psi u lovištu
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2011, 12:05:46 poslijepodne »
pošto živim na selu i imam saznanja od lovaca (diša mi je lovac)..
u lovištu se psi mogu kretati samo uz pratnju vlasnika, može i bez lajne,..znači može i ne smije ti nitko ništa...

psi i mačke koji su bez nadzora (čitaj vlasnika), obično stradavaju, mada niti to ne bi smjeli,. al otom potom..

znači: možeš sa njime u lovište bez frke, jer svaki otvoreni dio gdje nema stambenih zgrada i naselja općenito, jest nečije otvoreno lovište, nekog društva ;)

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2011, 12:12:17 poslijepodne »
nemoj me krivo shvatit al ti si se tamo doselila i sad oces njima kompletno preokrenut nacin zivljenja jer tebi to ne odgovara, trebalo je na to prije mislit. nemoj me krivo shvatit to kaj oni pucaju je full opasno i koliko ja znam lovci imaju neko svoje pravo lova vecinom nedjeljama a sve ostalo je na svoju ruku

tak se kod nas u mjesto  doselila jedna familija kojoj gle cuda smeta ajmo reci smrad stoke i svega vezano uz poljoprivredu i sad ona hoce sve to natjerat po svome jer ona ne moze zivjet u toj okolini, pa mislim tko ju tjral da dođe ovdje, ko da nije vidjela da je to poljoprivredni kraj i da tu ima dreka na svakom koraku

i kod nas se puca po cijele dane al nekak je to nama normalno kad smo s time stalno okruzeni al probaj se pojadat lovackom drustvu koje je tamo glavno

eh da i slobodno ti pusti svoje pese nek trce koliko oce jer sve oko mene je ajmo reci loviste a ceka ima na svakom cosku tak da to nista ne znaci, jedini problem bi ti bio da ti odluta pa u tom slucaju lovci imaju neko pravo (neznam tocno) odstrijelit pse lutalice i onda neces nista rijesit nekim prijavama i sl.

bez ljutnje Nina

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2011, 12:18:19 poslijepodne »
Mislim da se pas ili mačka bez nadzora u lovištu smatra grebežljivcem. E sad, lovci organizirano, kak mi je to jedan bivši kolega objasnio, peju pucati na grabežlivce i mislim da je u to vrijeme bolje izbjegavati blizinu šume uopće jer mi se čini da to obično završava tako da skupina pijanih ljudi puca na sve što se miče. Čast izuzecima.
Inače ti svog psa normalno smiješ šetati i istrčavati lovištem bez uzice ako si kraj njega.

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2011, 12:45:32 poslijepodne »
Aha!!
 onda ok... laknulo mi je! ;)

Malky: ne ljutim se...ali mislim da si to pregrubo shvatio...
mene niti najmanje ne smeta njihov način življenja, niti polja niti traktori u 5 u jutro, niti stoka...
mene smeta, e baš to... full opasno...
 moja kuća je zadnja u selu sa tri strane je doslovno šuma...s jedne strane svega me cesta djeli (dva metra??!), s druge 300, a s treće 1000 m!! i jednu večer (oko 23 h) sam sa seljanima kartala belu na svojoj terasi... i metak je prozujao blizu nas...-a to nije niti najmanje ugodno, i oni su, koji žive tamo od rođenja ostali šokirani...
i ne...nikako kada sam kupovala kuću nisam računala da će mi meci zujati oko glave...
Pustike, Turopolje

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Rujan 05, 2011, 12:58:41 poslijepodne »
Samo ti pazi na cuke, masa ljudi je ostala bez pasa koji su bili pušteni,pa ti poslije dokaži da li su bili 300m od naselja ili u lovištu i sl

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 05, 2011, 13:05:24 poslijepodne »
i ne...nikako kada sam kupovala kuću nisam računala da će mi meci zujati oko glave...

Nije pisalo u oglasu!??? Biliski doživljaj prirode!  :D

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #7 u: Rujan 05, 2011, 13:41:11 poslijepodne »
ako vam zuje metci pored glave onda definitivno prijavi policiji, jer mislim da to nisu lovci vec bahati idioti koji misle da sve mogu jer su oni face

ma nisam mislio strogo na traktore i polja nego samo opisival situaciju al nisi napomenula da ti zuje metci oko glave, to je vecc nekaj drugo, definitivno za prijavu policiji al sumnjam da bu nekaj od toga. probaj kontaktirat glavnog u tom tvom lovistu i spomenuti policiju mozda nekaj bude od toga

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #8 u: Rujan 05, 2011, 15:28:42 poslijepodne »
murju...vjerojatno  neko  glumi ramba, dok ga ne skuliraju ili dok ne ubije nekog..kaj god prvo dođe...
samo nek se plavci prošeću i malo raspitaju, da dođe glas do lokalne birtije,  to bi trebalo biti dosta

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 05, 2011, 16:35:55 poslijepodne »
Znaš koja je definicija lovaca-naoružani ljudi spremni na sve koji se kreću kroz šumu od birtije do birtije! :D

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #10 u: Rujan 05, 2011, 17:11:32 poslijepodne »
ispravak (nek se lovci ne uvrijede, al je smiješno):

Lovci su skupina polupijanih naoružanih ljudi koja kroz šumu traži najbliži put do birtije i usput pobije na što naiđe (pa makar i kojeg lovca).
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 05, 2011, 18:21:12 poslijepodne »
Tko je največi krivolovac ??? pa lovac :D :D
Moj susjed lovac ima pravo u 1 godini ubit par zečeva, fazana , srnu ili vepra neznam točno koji je zakon, pa si postavljam pitanje kako on onda svakih par dana guli srnu ili vepra???

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 05, 2011, 18:54:49 poslijepodne »
Da, al visoku divljač ne smije ni uzet doma, nego kad ih odstrijeli ostaju lovačkom društvu. Pa naprave veselicu, prodaju nekom pa novce ulože za nešto itd. Lovac može uzet jedino trofej, glavu, rogove, kožu... I smije godišnje uzet doma par komada sitne divljači.
Tako da vjerujem da to tvoj susjed sam doma uzgaja srne i veprove.  :D

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #13 u: Rujan 05, 2011, 20:45:00 poslijepodne »
Da sam ja na tvome mjestu ja nebi setala psa u lovistu ili ako bi onda strogo na uzici. Kupi onu fleksi vodilicu i problem rjesen.
Čitala sam kako su jednoj ni krivoj ni duznoj ustrijeli psa koji joj je bio pored nogu, istina u pitanju je bio ptsp-ovac ili nesto takvog, ugl nije bas bio cist sa sobom. Al bez psa je ostala i nikom nista. Tako da se pazi.
Metke zunzare definitivno prijavi policiji

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #14 u: Rujan 05, 2011, 23:02:40 poslijepodne »
neće joj ni ta vodilica pomoć ako naleti da budalu.
nisu jednom cucka ustrelili ni metar od vlasnika pa se poslje izvlačili da je cucak sam okolo švrljao

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #15 u: Rujan 06, 2011, 08:16:09 prijepodne »
Ninci ne preostaje ti ništa drugo nego da i sama postaneš lovac. Onda bu ti psi postali lovčevi psi i bit če drukčije tretirani u selu ;)
Njima svi psi koji nisu u njihovom vlasništvu smetaju, jer im tjeraju divljač i ostavljaju razne mirise po lovištu koji pak zbunjuju njihove pese.
Da objasnim zadnju rečenicu. Od 10 lovačkih pasa samo ih je dvoje "pravih", "utreniranih" za pojedinu divljač, ostalo ne odgovara pojedinom danu lova. Tak da ih živciraju i njihovi psi koji im više smetaju nego pomažu u lovu, a kamoli tvoji. -?
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #16 u: Rujan 06, 2011, 08:33:32 prijepodne »
Umjesto flexija bolje ti je nabaviti za psa kaputić od kevlara.

Ili nešto ovako:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #17 u: Rujan 06, 2011, 10:26:07 prijepodne »
s obzirom na sve nije loše da i za sebe i za njih nabaviš onakve svjetleće prsluke kakve bismo svi trebali imati u autu ....
za pse postoje baš "pravi", iako su skupi, a za nas imaš i za max 30-ak kn...
sve si mislim da ću mom telcu prilagoditi baš takav za ljude

a što se tiče zujanja metaka - svakako prijaviti policiji svako takvo pucanje!
naime, u području "kontrole" lovačkog društva smije ekipa pucati samo u nenaseljenom području - dakle daaaaaleko od tvoje kuće i dvorišta

Offline Salem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #18 u: Rujan 06, 2011, 11:16:44 prijepodne »
Ninci, ovo što ti kažu je točno po zakonu da ako je pas na uzici odnosno pod kontrolom da ne smiju pucati ali budi oprezna, jer bilo je slučajeva da su ustrijelili pse koji su bili u dvorištu ili blizu vlasnika pa nikom ništa. Sjećaš se slučaja kad je policajac ustrijelio labradora u Zg. kafiću samo zato jer mu tamo po njegovom mišljenju nije mjesto - završio je sa usmenom opomenom i to je što se tiče zakona bilo sve.
Što se tiče pucanja na ruti gdje idem biciklom između Čeha i Odranskog obreža stao sam da se malo odmorim kod znaka ulaza u strogo zaštićeno vodozaštitno područje i gledam znak i vidim da znak stoji nekako čudno okrenut ne može se vidjeti ni sa glavne ceste ni sa traktorskog puta koji tu izlazi na cestu. Pogledam bolje i vidim da je znak sav izrešetan mecima. Pogledam znak na nasipu kanala i taj isto dobro izrešetan ali ne toliko da bi se okrenuo za 180. Gledam malo prazne konzerve od piva po nasipu i kad pogledam malo bolje vidim da je i u njih pucano. Da li ima smisla da prijavim uništavanje tuđe/javne imovine i općepasnu radnju da li bi bilo ikakvog efekta od te prijave (osim po mene)?

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #19 u: Rujan 06, 2011, 14:01:31 poslijepodne »

Što se tiče pucanja na ruti gdje idem biciklom između Čeha i Odranskog obreža stao sam da se malo odmorim kod znaka ulaza u strogo zaštićeno vodozaštitno područje i gledam znak i vidim da znak stoji nekako čudno okrenut ne može se vidjeti ni sa glavne ceste ni sa traktorskog puta koji tu izlazi na cestu. Pogledam bolje i vidim da je znak sav izrešetan mecima. Pogledam znak na nasipu kanala i taj isto dobro izrešetan ali ne toliko da bi se okrenuo za 180. Gledam malo prazne konzerve od piva po nasipu i kad pogledam malo bolje vidim da je i u njih pucano. Da li ima smisla da prijavim uništavanje tuđe/javne imovine i općepasnu radnju da li bi bilo ikakvog efekta od te prijave (osim po mene)?

Dobrodošao u Odranski Obrež  :D, to je nama vec normalno pa ni ne reagiramo jer nema svrhe

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 06, 2011, 14:25:32 poslijepodne »
Da sam ja na tvome mjestu ja nebi setala psa u lovistu ili ako bi onda strogo na uzici.

znači da uopće ne bi šetala psa?? ili bi ih dva komada ubacila u auto i 30 km vozila dalje da dođeš do zagreba, da i 30 natrag?? dva puta dnevno?? ili možda i tri...  -?

Nino G : aaaaaa strašno!!! ili smiješno... stvarno pitanje jel to za smijanje ili plakanje...ali već mi je pala na pamet babyboom-ina ideja da im obučem takve prsluke...ali to opet ništa ne bi promjenilo na stvari osim kaj bi bili skupa sa mnom uočljiviji.

A kaj se tiće pucanja blizu kuće- kažem... odmah blizu je šuma i stvarno pucaju na jako jako blizu i susjedi se sve češće žale...

Malky... i Salem... ha... moje mišljenje je takvo da ako se samo tak pomirimo sa činjenicom da je to tak i da nema svrhe- to će tako i ostati a možda i biti gore...ali kada bi svi razmišljali -pa daj, idemo ih prijaviti- mislim da bi se to riješilo...kad tad...
muriji bi ako ništa drugo bilo dosta zivkanja...a i kada bi primili dojavu od većeg broja ljudi....
Pustike, Turopolje

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 06, 2011, 14:40:59 poslijepodne »
Evo ja kao lovac ču ti odgovoriti....psa u lovištu smiješ šetat SAMO na lajni,inaće u suprotnome riskiraš ili da ti se pas nedaj bože odstrijeli (ili nehotice ili namjerno) ili jako veliku kaznu (novčanu) kao i prekršajnu.Uglavnom zajebancije tona i tona toga.Ovo ti govorim iz iskustva jer nam je došao naputak,pogotovo u proljeće,da se psi u lovištu odstreljuju,kako bi zaštitili mladunčad itd, itd ... Tvoji psi možda su pored tebe,al svi imaju nagon i svi će poletiti za zecom ,srnom nebitno,a onda ih moš bespomoćno gledat i derat se,nevrijedi.. :D Ja imam istreniranog ptičara,samo za lov,al nekad mož ga gađat bombom ode za srnom,zecom,fazanom... Uglavnom nemoj riskirat ili da ostaneš bez psa ili prijave,imaj na lajni ih dok ideš kroz lovište. :hat3:
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 06, 2011, 15:04:59 poslijepodne »
Citat:
author=Malky link=topic=63285.msg648374#msg648374 date=1315310491

Dobrodošao u Odranski Obrež  :D, to je nama vec normalno pa ni ne reagiramo jer nema svrhe

Kaj se kod vas kuće grade na udaljenosti izvan dometa susjedove puške?!  :D
« Zadnja izmjena: Rujan 06, 2011, 16:12:10 poslijepodne od dante »

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #23 u: Rujan 06, 2011, 15:08:28 poslijepodne »
ti vrapca, nisam ni znal da smo mi Turopoljci tak...VATRENI! :D :D

E Ninči... a koliko si udaljena od vojarne ? One u šumi... Prije Pustika ti je par katova ispod zemlje..nekadašnji raketni centar ako se ne varam.. pa možda dečaci troše višak municije, tko će ga znat...

Offline Salem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #24 u: Rujan 06, 2011, 15:37:11 poslijepodne »
Ninci nisam mislio da se moraš pomiriti sa takvim stanjem to je stvar tvoje odluke, samo da budeš oprezna, hoću reći da ti je pretpostavljam sigurnost tvojih pasa važnija od toga što piše u zakonu. Zamisli se "u cipelama" glavnih junaka filma "Oslobađanje" ili "Južnjačka utjeha" njima je u njihovoj situaciji puno pomoglo to što su znali da je zakon manje-više na njihovoj strani ne? Ja sam osobno protiv tog zakona o lovstvu i uopće lovstva kako je to sad u 'rvata ali se neću upuštati u sukob ako ne mislim da imam šanse nešto postići ili bar dok nisam spreman da hrabro poginem pokušavajući.