Pošto živim u lovištu a neki dan sam se šetala sa psima i iako nije bilo nikakvog incidenta, voljela bi znati neke stvari....
Ima li tu lovaca ili sam skroz profulala??
Naime ovak....
šetala sam se po makadamskoj cesti koja vodi pored polja kukuruza... lješnjaka i osobnih vrtova prema šumi i na kraju jednog takvog sam vidla lovačku čeku... psi su bili pušteni sa lajne i svega kakvih 5-10 m od (oko) mene (nikada ih ne puštam dalje odnosno iz vidokruga) i ostala sam zabezeknuta i odmah ih svezala...nisu skretali sa ceste a vidli smo i srne na koje nisu reagirale osim kaj je mala kujica dva put onak više za sebe zalajala...
E sad... ja se sa psima nemam gdje šetati osim po lovištu....jer je kolko sam shvatila sve tamo lovište....a glupo mi ih je vječito šetati na lajni... smijem se ja šetati po tim makadamskim putevima i cestama... sa njima bez lajne?? da napomenem da se ne zaljetavaju u grmlja i sl. jer im prvenstveno nedam radi krpelja...
Ima li ko kakvih iskustava??
evo kaj sam našla...a dobro bi mi i odvjetnici došli da mi ovo razjasne:
*Članak 55.
(1) Pastirski psi smiju biti u lovištu samo uz stado.
(2) Pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora (znači ako sam pored psa i bez uzice- ipak je pod nadzorom?? ) na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada.
Članak 54.
(1) Bez dopuštenja lovoovlaštenika zabranjeno je kretanje lovištem s oružjem.
(2) Kretanje državnim, županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama u lovištu dopušteno je samo s praznim oružjem u navlaci ili zaštitnoj kutiji.
(3) Odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka ne odnose se na službene osobe za vrijeme obavljanja službe.
dal pod te ceste spada i onaj moj makadamski put za traktore??
Članak 5.
Lovačko oružje i naboji mogu se rabiti ako njihova uporaba ne ugrožava sigurnost ljudi ili imovine.
nije li pas moja imovina??? i ne ugrožava li i mene ako sam par metara od psa??
Nadalje.....dal postoje nekakvi lovostaji, nekakva doba dana u koje ne smiju pucati?? tamo oko mene pucaju od kada sam se tamo doselila i to u svako doba dana makar bila magla, mrkla noć, sredina dana....a da ne pričam i u kojoj blizini kuća pucaju...
i kome bi ako to ne smiju trebala prijaviti??