Kolovoz 04, 2025, 08:38:41 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kakav co2 u 96l?  (Posjeta: 5187 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Prpa

• Trade Count: (+2)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 48
Kakav co2 u 96l?
« u: Rujan 01, 2011, 19:49:10 poslijepodne »
Akvarij je 96l,podloga je Tetra complete substrate,a rasvjeta je bijednih 1x18w!Nema šanse stavit još jednu lampu,a dok ne naletim na neku pristojnu LED rasvjetu ni ne planiram ju ubacivat.Biljke nisu ništa posebno i treba im pomoć (gnojim ih sa Sera florena gnojivom kroz vodeni stup).

Offline cann

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Kakav co2 u 96l?
« Odgovori #1 u: Rujan 01, 2011, 20:28:53 poslijepodne »
uz to svjetla ti ne treba co2..
zašto misliš da bilju treba pomoć ?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Rujan 01, 2011, 21:49:18 poslijepodne »
uz to svjetla ti ne treba co2..

Co2 je uvijek dobrodosao, bez obzira na kolicinu svjetla. Biljka moze imati 4x povecanje biljne mase sa visokom razinom co2 i niskom razinom svjetlom u odnosu na nisku razinu co2 i nisku razinu svjetla

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 01, 2011, 22:03:18 poslijepodne »
daj mi to pojasni..na 96 litara vode sa 18w svjetla, dodavat još i posebno co2 ? čemu ?
uz to svjetlo neće ništa bolje rast il će bilje puno bolje izgledat, nek smiri površinu vode i mirna bosna..
nekad davno sam i ja teoretizirao, al uz više praktičnog djela zadnje vrijeme, teorije neke padaju u vodu ;)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 01, 2011, 22:35:56 poslijepodne »
daj mi to pojasni..na 96 litara vode sa 18w svjetla, dodavat još i posebno co2 ? čemu ?

Dobar text koji se bavi time

http://www.tropica.com/advising/technical-articles/biology-of-aquatic-plants/co2-and-light.aspx

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #5 u: Rujan 01, 2011, 23:46:02 poslijepodne »
Akvarij je 96l,podloga je Tetra complete substrate,a rasvjeta je bijednih 1x18w!Nema šanse stavit još jednu lampu,a dok ne naletim na neku pristojnu LED rasvjetu ni ne planiram ju ubacivat.Biljke nisu ništa posebno i treba im pomoć (gnojim ih sa Sera florena gnojivom kroz vodeni stup).

CO2 možeš montirat bilo kakav, mada je lakše održavati tank jednom kad bilje navikneš bez CO2.
pošto imaš hranjivu podlogu i minimum svijetla, i gnojenje bi sveo na minimum.

Ako uvedeš CO2 bilo bi poželjno da postepeno produžiš fotoperijod

Offline Prpa

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Rujan 03, 2011, 00:39:00 prijepodne »
uz to svjetlo neće ništa bolje rast il će bilje puno bolje izgledat, nek smiri površinu vode i mirna bosna..
nekad davno sam i ja teoretizirao, al uz više praktičnog djela zadnje vrijeme, teorije neke padaju u vodu ;)

Co2 je uvijek dobrodosao, bez obzira na kolicinu svjetla. Biljka moze imati 4x povecanje biljne mase sa visokom razinom co2 i niskom razinom svjetlom u odnosu na nisku razinu co2 i nisku razinu svjetla

I koji proizvod mi preporučujete?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #7 u: Rujan 03, 2011, 02:17:06 prijepodne »

CO2 !

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #8 u: Rujan 03, 2011, 09:24:33 prijepodne »
Ako si ikako u mogućnosti, savjetujem kupnju prave Co2 boce i manometra. Svi ostali "proizvodi" će ti kad-tad dosaditi jer ćeš morat radit smjesu s kvascem, a to je zamorno. Osim toga, bilo kakav "proizvod" koji radi na principu smjese (Nutrafin, Ferplast...) ćeš platit 250 - 350kn, a kad ga budeš za par mjeseci išao prodavat dobit ćeš max 100kn, i tu gubiš.

Jednom kupljena boca s EM manometrom uvijek vrijedi  :up:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 03, 2011, 09:40:29 prijepodne »

"proizvod" koji preporucujem je diy co2, potrazi si po forumu kako se radi. Co2 sustav s bocom je poprilicna investicija , cca 1000 kn, a tvoj akvarij sa slabim svjetlom i kupovnim gnojivom trenutno ne treba takvo ulaganje.

Offline Prpa

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 03, 2011, 14:08:53 poslijepodne »
Ljudi moji vama je sve ovo ispalo ko teorija zavjere,a ja sam samo želio da mi netko preporuči određeni co2 proizvod (Nutrafin,Ferplast,Xyz...).Želio sam čuti mišljenja o tim stvarima jer ih vi koristite ili ste ih koristili i znate njihove vrline i mane i to je to.Ne bih se igrao sa DIY jer za ne neke prevelike novce (150-250 kn) dobivam gotov proizvod,a boca mi je ipak malo previše.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 03, 2011, 14:26:53 poslijepodne »
prije nego te citiram, imam lagani osjećaj da si nas onak malo sve skupa vuko za nos..i da mi lagano ispadamo budale što uopće pokušavamo tebi dat do znanja koji co2 sustav će ti bit bolji, da bi ti na kraju reko da, citiram

Ljudi moji vama je sve ovo ispalo ko teorija zavjere,a ja sam samo želio da mi netko preporuči određeni co2 proizvod (Nutrafin,Ferplast,Xyz...).Želio sam čuti mišljenja o tim stvarima jer ih vi koristite ili ste ih koristili i znate njihove vrline i mane i to je to.Ne bih se igrao sa DIY jer za ne neke prevelike novce (150-250 kn) dobivam gotov proizvod,a boca mi je ipak malo previše.

spominješ proizvođače koji imaju diy co2, boce te ne zanimaju, a ovo

Ne bih se igrao sa DIY jer za ne neke prevelike novce (150-250 kn) dobivam gotov proizvod,a boca mi je ipak malo previše.

molim te da nam svima skupa objasniš, koji je to gotov proizvod..

p.s. ubuduće koristi tražilicu, jako pametna i korisna stvarčica za kopanje baš ovakvih stvari van, jer smo ih prežvakali stvarno milijun puta.
..sorry na možda neugodnom postu, al osjećam se upravo sad, ni manje ni više nego ko najveća budala..

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #12 u: Rujan 03, 2011, 14:38:04 poslijepodne »

1. Duboko udahni.
2. Uzmi 15 kn i odi do prvog kioska i uzmi si fini hladni Pan od 2 L.
3. Čitaj članke o DIY CO2, gledaj prelijepe akvarije sa zdravim biljem koji su narasli uz takav CO2 uz hladno pivo, naravno.
4. Isperi bocu.
5. Odvrni čep i uzmi križni odvijač. Probuši rupu na čepu.
6. Uzmi tanko crijevo i nabij ga u rupu i provuci kliještima da je sve jaaako napeto i jako usko.
7. Napuni 2/3 boce mlakom vodom (20-30C), stavi šalicu šećera, čajnu žličicu suhog Digo kvasca i vrh noža sode bikarbone.
8. Zatvori bocu i presjeci cijevo na pola i stavi nepovratni ventil i regulator, zatim drugi dio crijeva stavi kao nastavak i nakači na filter (dio koji inače uvlači zrak). - ovo je najjednostavniji scenarij - možeš još napraviti brojač mjehurića, spojiti na na malu protočnu pumpu ili ljestve... Smjesti u visini akvarija (tu ti nije nužan nepovratni ventil) ili pod njim.
9. Pričekaj nekoliko sati da smjesa proradi...
10. Uživaj u bilju. ;)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 03, 2011, 14:44:48 poslijepodne »
iris krivo :D :D
kaj ne vidiš da je on reko da to sve zna, samo dal uzet ferplast il nutrafin..
al sviđa mi se opcija sa pivom :D

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #14 u: Rujan 03, 2011, 15:45:14 poslijepodne »
I :e016: ja kupio  kolu zbog flaše , ni na kraj pameti uzet pivo od 2 l , imat dupli užitak  :)

Offline Prpa

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Rujan 03, 2011, 16:32:09 poslijepodne »
1.ISPRIKA SVIMA koji su se na bilo koji način osječali glupo,povučeno za nos ili osjetili bilo kakvu neugodu proizašlu iz mojih postova.
2.Mislim da sam vrlo jasno naveo u naslovu potrebu koju imam-koji co2 u 96l?I u prvom postu naveo neke podatke za koje sam (iz svog skromnog iskustva) mislio da su bitni.
3.Točno-Nutrafin ili Ferplast ili neki sasvim sedmi proizvođač uopče nije bitno,tražio sam preporuku (i to je to).Za diy nisam,boca mi je preskupa za sada.

Još jednom isprika svima za neugodnosti i nedoumice koje sam izazvao,ali stvarno sam mislio da je sve kristalno jasno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #16 u: Rujan 03, 2011, 16:35:44 poslijepodne »
imam nutrafin u 200l i ja zadovoljan, radi kako treba..... pa ako ti to sto znaci ili pomaze.....

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #17 u: Rujan 03, 2011, 16:40:52 poslijepodne »
imam ferplast u 160l i ja zadovoljan, radi kako treba... pa ako ti to sto znaci ili pomaze...
 :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #18 u: Rujan 03, 2011, 16:41:41 poslijepodne »
Kad se kaže DIY CO2 to ti se misli na boce OD PIVE (kole, vode, boca na kojoj piše nutrafin ili jbl ili ko zna koji proizviđač) + kvasac i šećer...

CO2 iz boce ti je druga stvar, brkaš pojmove  :up:

ja imam diy co2 i DC mi je žut/svijetlozelen

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 03, 2011, 16:42:32 poslijepodne »
Mislim da su ti ljudi samo htjeli objasnit da ti se ne isplati kupovat takve stvari je je princip potpuno isti kao i kod DIY verzije koja je stvarno toliko jednostavna i jeftina da je može napravit i malo dijete. Najskuplja u cijeloj priči je velika piva i nema smisla plačati plastičnu piksu na kojoj piše ime renomiranog proizvođaća 250kn. Znači, ak ne misliš kupovat bocu, popij pivu, utroši 15 min vremena i imaš CO2 sistem.

Offline Prpa

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Rujan 05, 2011, 16:53:26 poslijepodne »
Konačno imam malo vremena da se zahvalim pravim ljudima (majstor76,dante i Dellete) koji su shvatili moj problem (za DIY sam smatrao da je ono što sam napravim od pivske boce itd...a za original ''proizvode'' od raznih proizvođača (Nutrafin,Ferplast itd...) nisam znao da i njih smatrate DIY co2 sistemima.Nisam znao i zato sam smatrao da je ovaj forum pravo mjesto da mi netko normalno to i objasni.Namjera mi je bila poboljšat svoje znanje i napredovat u uzgoju.Naravno,kao i uvijek to su iskoristili određeni ''dušobrižnici'' da bi pokazali nama malima koliko su oni ''veliki'' i ne bi mi to bio toliki problem da se među njima nije našla i Iris koja je član redakcije-LEKTOR.Osoba koja bi prva trebala pomoć početnicima kao što sam ja,a ne se postavljat s visoka uz komentare ''prvo udahni duboko''.Mislim da mi je ovo zadnji put da sam tražio pomoć,jer se stvarno ne isplati biti vreća za udaranje nadobudnim akvaristima.Mislim da ste mi dovoljno zgadili ovo sve i da nikad više neću koristit forum na ovaj način.                                                                                                                                                                                                                                                                               Još jednom veliko hvala svima koji su mi pomogli

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 05, 2011, 17:28:46 poslijepodne »
Gle, stvar je u tome da će ti se smjesa od proizvođaća potrošiti nakon kojih mjesec dana. Onda ti opet preostaje kupovati njihova punjenja koja su dosta skupa ili doma napraviti smjesu od šečera, sode i kvasca, što obično ima u svakoj kuhinji. A ugljik dioksidu je potpuno svejedno jel na boci piše "Nutrafin" ili "Pan".
A Iris ti nije ništa loše mislila. Ona je to htjela objasniti da ispadne malo šaljivo, a ti si to preozbiljno shvatio. Ne moraš se ni ti odmah pjenit. Svako od nas na forumu ima različita iskustva koja iznosimo na sebi svojstvene načine. Jbg neko zna bit i malo grublji u odgovorima. Kakav je kome dan. Ti si se isto možda malo nespretno izrazio, neko nije ispravno shvatio i na kraju, nikakvo zlo se nije desilo da bi se trebao tako uzbuđivati zbog toga.
Ovaj forum je ipak najbolji tog tipa na ovim prostorima i ne treba od njega odustat jer ti je neko reko da duboko udahneš i popiješ pivu!  :D  :up:

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 05, 2011, 17:38:01 poslijepodne »
Prpa moj , ja tebe nekužim  :nerd:
« Zadnja izmjena: Rujan 05, 2011, 17:42:33 poslijepodne od Brljator »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #23 u: Rujan 05, 2011, 19:03:23 poslijepodne »
Koliko uopce ima smisla....ali....

Ja sam citao da ljudi bas nista ne dobivaju s tim "kupovnim" smjesama, odnosno slabu do nikakvu reakciju, pa sam bez obzira sto koristim gotov proizvod, smjesu napravio prema receptu koji sam ovdje nasao.... i zadovoljan.

A ovo ostalo sto si pisao.... ma, vidi.....uglavnom podjeli na tri kategorije - brljatori-pocetnici (tj,mi, vecina nas), iskusni akvaristi, i vjerski fanatici kao treca skupina. Prvih je najvise, predstavnike ove zadnje grupacije na srecu nisam jos primjetio... vjerovatno ih ima, ali eto...

Tebi, meni, nama....sasvim svejedno sto je, kako je, i odakle je dok god nam cijenom pase, radi, i daje nekakve rezultate...na srecu nasa ocekivanja su skromnija od ovih iskusnih akvarista, pa cemo onda lakse preboliti i 200kn za nesto sto ionako mozemo sami napraviti. Ja kupio nutrafin. Imao para. Za drugi akvarij pronasao na ulici 2 plasticne boce, komad crijeva kupio....i imam 2 co2 sistema koja rade identicno svoj posao. jedan ima ljepu bocu, drugi ne lici na nista, ali cinjenica je da jednako rade... A nekakva co2 boca od 200 kila....ne hvala, toliko lud nisam.... a vremena toliko u zivotu imam da dva puta mjesecno smuckam malo vode i secera..... :D

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 05, 2011, 19:06:19 poslijepodne »
Zato sam si ja na početku stavio nadimab brljator, i sad nekad brljam i zabrljam :D :D