Srpanj 23, 2025, 20:36:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pripreme 112 L  (Posjeta: 13971 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Smilas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Pripreme 112 L
« u: Kolovoz 04, 2011, 22:04:05 poslijepodne »
Pripremam jedan    hladnovodni uskoro,  samo imam  pitanja oko filtera

što je po vašem mišljenju  bolje rijesenje;
Atman powerhead
ili Eheim Bio Power 160

Slobodno preporucite i nešto treće, najbitnije  je da je filter  interni i da se ne zaštopava svakih tjedan dana kad   3-4 pajčolanćice  počnu  kakati

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Pripreme 112 L
« Odgovori #1 u: Kolovoz 04, 2011, 22:50:59 poslijepodne »
Ja bi stavil Bluewave 5 ili filter iz Juwel iz Ria 125. Ja za jednu pajcolanku u 60l imam Bluewave3 i miran sam.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Kolovoz 04, 2011, 22:57:08 poslijepodne »
U 120L hladne vode, jedan no name hang on sa 600L protoka, i jedan mali od nekih 300l, ako se ne varam, mogu tocno pogledati na kutijama ako postoji kakav naziv, mislim da je ovaj veliki HBL-701, ili HLB-701 tako nekako, ljeva firma, ali radi kao sat....necuje se nista, mjesta unutra za filter materijal kao u prici, cijena je jako niska.... a cistis ga jednom mjesecno, stvarno nema potrebe cesce, ne smanjuje mu se protok, barem ja to nisam primjetio.....

Mozda ti to nije opcija, ali eto, mozda i bude korisna informacija....

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 05, 2011, 00:02:37 prijepodne »
hvala  to je bila originalna ideja no  iskreno nebi htio  zbog hengonca  drzati  staklo   odmaknuto   4  cm duz  ruba

Iris mi je pak preporucila  powerhead ali ne atmanov

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 05, 2011, 12:02:50 poslijepodne »
Da, to si u pravu.....poprilicno mjesta zauzme na zadnjoj stranici akvarija, no meni se to cinilo prihvatljivom zrtvom.... ;)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 24, 2011, 01:46:00 prijepodne »
Još malo davljenja,  naime  akvarij mi je stigao i  makar  je  svaki element  od vode  do podloge vec  pripremljen bojim  se samo naliti sve  unutra  prije nego  saznam par  stvari: Naime   akvarij  dimenzija 80*35*40  debljine stakla  6 mm nema  nikakvog  pojačanja,  dal  pojačanje smatrate obaveznim? Nadalje,  stigao je  sa  orginalnim postoljem (crni plastični obrub sa jednom poprečnom plastičnom prečkom,  pa me  zanima dal  da ga ostavljam u tome  ili da  ga  pak stavim na  kakvu spužvu mekanu  (interesantniji je  u originalnom   okviru no  bojim se da ne pukne)

Recite  ako nešto nisam  pojasnio kak spada  pa  idu fotke  za  dodatno pojašnjenje. 

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 24, 2011, 09:05:08 prijepodne »
Ja imam RIO 180, staklo je 6 mm i nema pojačanja, okvir je isto tvornički sa poprečnom plastičnom prečkom gore i lajsnom dolje. U uputama piše da se NE SMIJE stavljati ništa između akvarija i stola. Kaže da se gubi garancija ako nešto staviš.

Znači, ako je tako tvornički ja bi ostavio tako kako je!

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Kolovoz 24, 2011, 09:29:01 prijepodne »
pokušaj "umontirati" u taj okvir između okvira i prečke onu tanku spužvastu podlogu koje ima za kupiti u pet shopovima kao podlogu za akvarije - ona se ne vidi, jako je mekana i ne bi smjela smetati pogledu jer je vrlo tanka i lako se njome manipulira

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 24, 2011, 09:34:18 prijepodne »
pokušaj "umontirati" u taj okvir između okvira i prečke onu tanku spužvastu podlogu koje ima za kupiti u pet shopovima kao podlogu za akvarije - ona se ne vidi, jako je mekana i ne bi smjela smetati pogledu jer je vrlo tanka i lako se njome manipulira

sorry što se petljam ali zbog čega da to stavlja ako ima originalni okvir? doduše, nije navedeno o kojem je akvariju riječ, ali za Juwel-a izričito zabranjuje stavljanje bilo čega! Moj RIO 180 neka nikakvu podlogu i nema problema!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 24, 2011, 09:47:39 prijepodne »
ako ima original okvir - ne stavljaj nista. ako obratis malo paznju, vjerovatno ces vidjeti da staklo stoji na okviru, a ne na podlozi, dakle, donje staklo je, uz taj okvir, predvidjeno da nosi cijelu tezinu akvarija. stavljanje bilo cega ispod okvira, ili nedajboze izmedju okvira i stakla - i sve vrlo lagano moze otici u......honduras.

dakle, samo ga ti stavi bez brige tako kako je proizvodjac zamislio, i u normalnim uvjetima koristenja (znaci da na dno ne natrpas 100 kila kamenja, recimo) neces imati nikakvih problema, a nebi trebao imati ni briga......

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Kolovoz 24, 2011, 11:04:03 prijepodne »
pa, ne znamo koji je proizvođač, nema ukrute, čovjek je nesiguran....i onda s time nemre ama baš ništa štetiti niti akvariju niti Juwelu ili bilo kome drugome
a može biti miran  - ste čuli možda za placebo-efekt?
osim toga rekla sam da, ako hoće to stavi unutar okvira - dakle, umetne u "šupljinu" okvira....a ne između!
nakon sto godina imanja manjih - većih - velikih akvarija,nisam baš s marsa opala da velim da stavi nešto između okvira i stakla, ukratko, pazim što govorim (glede Hondurasa)....
čitajte!
« Zadnja izmjena: Kolovoz 24, 2011, 11:07:13 prijepodne od babyboom »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 24, 2011, 11:14:10 prijepodne »
citam.... i komentar se uopce nije odnosio na tvoj savjet.... vec samo da nebi napravio upravo suprotno od te ideje - ugurao nesto izmedju stakla i okvira..... :D

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 24, 2011, 20:10:11 poslijepodne »
Evo i fotki, ne  znam o kojem je akvariju rijec  tocno,  receno mi je da  je  Eheim MP, ali na svoj opremi pise  Juwel, pa je  valjda  to neki njihov, akvarij ima  nekih  5  godina i  silikon  je  malo udubljen na nekim mjestima   no vidjet cu kak se drzi
mislim da ce biti ok.   Pojacanja isto enma  i  sad vidite i okvir!

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 24, 2011, 20:16:25 poslijepodne »
citam.... i komentar se uopce nije odnosio na tvoj savjet.... vec samo da nebi napravio upravo suprotno od te ideje - ugurao nesto izmedju stakla i okvira..... :D

Lol ja sam uspjesno    babyboom skontao isto  krivo na prvu, tnx na pojasnjenju  ;)
- no  pogledajte slike  pa recite..  moral bum   skoro  isprobati da  vidim curi li akvarij ili ne

Evo koliko sam  uspio skuziti mislim da se radi o  juwel rekord  800 akvariju
« Zadnja izmjena: Kolovoz 24, 2011, 20:47:16 poslijepodne od Smilas »

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #14 u: Kolovoz 24, 2011, 22:26:20 poslijepodne »
Jako mi je drago da se sve više akvarista upušta i u hladnovodnu avanturu pa ovu temu od sada redovno pratim! :)

Što se filtera tiče - ili ovo što Grale kaže ili ovaj Eheimov Bio power kojega i sam navodiš. Jedino nisam siguran hoće li tih 550l/h (deklariranih, a nešto manjih u praksi...) biti dosta na ovu litražu i još u obzir neka uđe i to da je riječ o zlaticama (=prljavicama)... Taj u kombinaciji s nekim manjim hang on-cem bi mogao jako dobro funkcionirati (a neki manji hang on ti ne bi trebao praviti problem :) )

Pozzzzz
FILIP (Valpovo)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 24, 2011, 22:41:23 poslijepodne »
Slažem s e i sam s  tim  no  bojim se da  to nece  biti moguce  jer  je  straznja lampa na poklopcu stvarno blizu  ruba  i  bojim se d a hengonac  ne stane   kak  god   da  zrežem
Makar, nakon sto sam  sa  jednim frendom malo pricao sam  skontao  d a bi hangonac  mogao biti  vrlo dobra  opcija... no nažalost  stvarno ne  znam kak bi to  ugural.. možda  ak  ulovim frend a pa  odemo to  isprobati i  premijeriit  u ducan,  osobno bih  Aquaclear  50 uzeo da  ikak  stane

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Kolovoz 25, 2011, 09:12:03 prijepodne »
za zlatne ribice hang-on filter definitivno nije!
ili što jači nutarnji, ali ti on onda uzima strašno puno prostora, što je bez veze, ili dobar vanjski koji je svakako najbolja varijanta!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 25, 2011, 10:24:50 prijepodne »
kinseki hang on od 650l/h protoka u kombinaciji sa 120l akvarijem i teleskopima unutra je rjesenje koje mene vec dosta dugo vremena sasvim zadovoljava i odlicno odradjuje posao. Unutarnji te snage bi zauzeo dosta prostora, vanjski nemam gdje staviti....hang on je bio jedina prihvatljiva opcija i kako kazem, radi odlicno, nikakvih problema s vodom, ribama, biljem......tako da.... :up:

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 25, 2011, 11:32:45 prijepodne »
Idem  u Ljubljanu  kroz par dana  i tamo  cu pogledati JBL  CristalProfi  i100 i ako  ga nađem po dobroj  cjeni  ga  i kupujem, pa  se nadam da  bu to ok,  to je  najajci unutarnji  kaj sam  nasao a da  mi je po svim stavkama prihvatljiv, ako ne i odlican... 

Offline lberetin

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #19 u: Kolovoz 25, 2011, 12:55:42 poslijepodne »
ma sve5...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 25, 2011, 13:48:15 poslijepodne »
Si gledao mozda one dueto ili tako nekako filtere?

Najjaci mislim da ima 550l/h? Meni je njihova glavna prednost sto nisu skupi, a izuzetno su tanki, dakle, 2 takva ti nece sigurno uzeti previse mjesta u akvariju, a filtrirat ce po meni i vise nego dobro. Ja imam 2 komada od 350l/h, po jedan u svakom akvariju, i mogu reci da za te pare rade odlican posao, a u sirinu zauzmu mjesta kao kutija cigara, jedino sto su visoki, ali to valjda nije problem?

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 25, 2011, 14:15:52 poslijepodne »
Joj  imam jedan taj,  nisam bas  zadovoljan njime.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 25, 2011, 14:59:21 poslijepodne »
moze li rijec-dvije, s cime nisi zadovoljan, ako ti se da.... ja ih doduse imam kratko, za sada mi djeluje da rade svoj posao, ali opet, prekratko ih imam za finalni dojam...?

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 25, 2011, 16:28:29 poslijepodne »
Ma ne  želim ti se  popišati na paradu ;) no uglavnom  s vremenom skuzis  d a za   taj protok imaju premalu zapreminu i   zbog pred  fitera   se extremno  brzo  mažu, drugim rijecima   filter   se  mući, protok  uspori, a jedino   sto  realno  moras  oprat je ona mini spuzva    prije  glavnog  filter materijala,  što zapravo znaci da  sa nekim  zmazanijim ribama taj filter mora s ispirati jednom  tjedno sto opet nije predobro. No to i nije glavni problem, najgore od svega  su  mi  ovi priljepci koji  ne valjaju i nakon ni godine dana  su  toliko losi d a bi ih trebalo  zamijeniti.  No to je samo moje  iskustvo.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #24 u: Kolovoz 25, 2011, 22:50:21 poslijepodne »
Babyboom - ne razumijem zašto hang on ne bi odradio svoj posao ako su u pitanju zlatne?
Ili, ne ne... bolje pitanje - zašto bi im on i na koji način smetao?
-?
FILIP (Valpovo)