Srpanj 20, 2025, 23:43:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pripreme 112 L  (Posjeta: 13894 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kells1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Pripreme 112 L
« Odgovori #50 u: Listopad 11, 2011, 19:56:55 poslijepodne »
Jesi uspio užicati di još bilja ? :)
Čisto da se znam ogrebati  :P
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #51 u: Listopad 11, 2011, 20:16:25 poslijepodne »
ma nisam... -?...joj...mislio  sam da mene pitate.... :-[

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Listopad 11, 2011, 20:19:36 poslijepodne »
he,he,he, nema frke, nisam bio precizan :)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Listopad 12, 2011, 01:40:56 prijepodne »
Ne, jos nisam...

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Listopad 12, 2011, 01:45:09 prijepodne »
kaj se čeka ? :) , nek se malo ribe zazelene :)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Studeni 10, 2011, 19:29:34 poslijepodne »
Evo, prošlo je malo vremena od  postavljanja akvarija  pa  eto da  vam ga i predstavim :)

Ribeki su poimence:
Osman- bijeli alfa mužjak
Carlos- predivni zlatni ribek, koji biva predivan
Žaklina- debela dama, kupljen  šarena  sada je  u potpunosti pozlatila, samo ima crna  usta, kao da je našminkana
i
Robert- mali micek kupljen u zadnjim danima Aquaterre

-evo  i videica  ribeka, zanemarite zvuk telke i mog malog  necaka  koji biva  odusevljen :)

« Zadnja izmjena: Studeni 10, 2011, 19:33:13 poslijepodne od Smilas »

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Studeni 10, 2011, 19:45:40 poslijepodne »
Super izgleda :)

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #57 u: Studeni 10, 2011, 19:55:24 poslijepodne »
Aha, dobro sam videl na slici i u trinejstoj sekundi videa. :D
Kao slučajno si zaboravio spomenuti tu izuzetno korisnu petu ribicu, ona nema ime??? :D

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #58 u: Studeni 10, 2011, 20:13:36 poslijepodne »
Jel to imaš Boreno suckera unutra? S čim ga hraniš?

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Studeni 10, 2011, 21:08:06 poslijepodne »
:) ajde, pucaj , koji je to peti ribac, nisi se s njim pohvalio

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Studeni 11, 2011, 00:55:18 prijepodne »
Ma nisam se pohvalio samo sa stvarima  koje su diskutabilne; naime  unutra je jedan ancistrus- njih pak ne preporucaju stavljati sa zlatnima jer ih smeta sluz koju one  izlučuju, zatim je tamo jedan kuhli- za stavljanje  njega  bi mi neki isto glavu odšarafili dok   ga pak drugi  koriste  kao ljepšu i "prostorno" manje zahtjevnu  zamjenu za misgurnusa (jeguljicu) jer  je vrlo tolerantan na svakojake temperature...  a treće a opet i ne  najmanje bitno tu je sewellia lineolata, za sada jedna, to je potoćna ražica za koju se manjina kune kao na izvrsnog algojeda  za  društvo zlaticama, jer  za razliku od vecine  "čistaca" nece  imati potrebu srkati zlatice (recimo sijamac  mi je pak u jednom danu koliko je zbog premjestanja zavrsio sa teleskopicem u akvariju uspio malog skoro ubiti koliko mu je pojeo sve perajice), a niti  je ta vrsta ražica alergična na sluz pajčolanki... no da stvar ne bude tako predivna; tu su uvijek argumenti tipa: sewellie trebaju  brz i jak protok,  a  pajčolanke to mrze, no u tom slučaju se one  nebi mogle držati u ničem doli biotopskom akvariju i to jednostavno nisam smatrao bitnim, sewelie imaju  potrebu  za  hladnom vodom i brim protokom što kod mene, barem djelomično postoji, istina zadrzava se  cesto  oko filtera i obozava plivati u mlaznicu.. one se inače hrane algama i ostatcima hrane (nisu mesojedi kao  gastromizoni). Po mojem misljenju, a stvarno sma s e načitao textova  o njima, činim trenutno samo jednu stvar krivo: imam samo jednu, no razlog tome  je  što sam bio kupio zadnju ili predzadnju i kad sam dosao po jos  nije ih vise bilo, jednaki feil desio mi se  i sa kuhlijem no onje sam jer sam preljen sjest na metlu i otici do  Vilija po drustvance... 
Eto,  to je to, od ostalih  stanovnika tu su  jos dva jabucara, 4  anetome helene i uskoro dovoljno ramshorna da svima budu  na  jelovniku :)

A sad se  eto pripremam mentalno na to da me stare iskusnjare, koje sam u svemu do sad  poslusao, razapnu :)
-mali naputak za  one koji se  trenutno skandaliziraju oko mojih "pogrešaka", dajte pricekajte da stavim sutra sliku  drugog  hladnovodnog  pa da onda  dobijem salvu uvreda odjednom :)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Studeni 11, 2011, 01:00:10 prijepodne »
I da, raža i ine diskutabilne stvari nemaju ime jer mi nije imalo smisla imenovati  nešto što me ni ne percipira, zlatice su druga stvar, gotovo sam  ziher da one i imaju neko ime za mene :)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #62 u: Studeni 11, 2011, 08:57:11 prijepodne »
Ovo da ancistrus smeta zlatnima, ili obratno, iskreno prvi put cujem.... kod mene je to miran suzivot, niti one smetaju njega, niti on njih....i po nicemu ne mogu primjetiti da mu je ista losije nego ostalim ancistrusima sa drugacijim drustvom. Ako moze, daj koju rijec o tome, da ne googlam....

sewellia lineolata? interesantno, jako interesantno..... :up: gdje si nabavio? Koliko komada ih treba biti na okupu, kakvi su im zahtjevi za velicinom? Kamenje, protok, to mi ne igra ulogu, toga imam, ali ova razica je bas fora......okvirna cijena?

Jedino ovo mjesanje toplovodnih/hladnovnodnih mi se ne svidja, ali hajde....

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #63 u: Studeni 11, 2011, 09:00:44 prijepodne »
prvo - akvarij je OK, ali zalijepi ostrag tamnu tapetu ili tamni papir jer će ti na taj način ribice više doći do izražaja, a i neće se vidjeti zid!
ribice - preslatke, naravno!
ancistrus - jest bogohulno, ali imam ih i ja u mom akvariju, i što je najluđe - toliko im je loše da imam svako toliko mali milijun bebonja ;)
naime, jedan je par stigao na privremeno udomljavanje i ostao trajno - a ostali su se nutra rodili i adaptirali....
nitko nikoga ne dira i nitko nije ni na čiju sluz alergičan....
ali - kuli i raža i ostali - to ti nikako ne mogu, makar i ovak bogohulno kao anciće, odobriti....vadi ih van i stavi u toplovodni!
misgurnus naraste možda veliki, ali nije zahtjevan u smislu prostora jer se ukopa u podlogu, osim kad, kod promjene vremena divlja okolo....ali, tada je zabavan :)
jabučari - OK, dapače!

eto!  :)

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #64 u: Studeni 11, 2011, 09:25:29 prijepodne »
Zlatice su prekrašne! Uf.
(Ovu diskusiju toplovodno + hladnovodno neću komentirati jer vidim da svi ponekad kršimo pravila, a i u akvaristici općenito postoji puno apsurada koje treba dobro provjeriti i srušiti, a i Smilas je jako dobro informiran pa vjerujem da zna što radi. Jedan od apsurada: visina akvarija za skalara dovoljno je efektivnih 30 cm VODE u akvariju, a većinom svugdje navedenih 40 i kusur cm su copy-paste jer u tu visinu je uključena i podloga i prazna visina stakla a ljudi pucaju na 40 vodenih cm kao minimum, drugo: navedena dovoljna litraža za par je 70L...? A ne ne mogu se složiti s tim, veća litraža je puno bolja i mislim da je 30 cm visine dovoljno jer ipak plivaju više u svim smjerovima nego samo gore-dolje pa se s oblikom uspravnog kvadra za skalare nikako ne mogu složiti. Ujedno to je jedan od najagresivnijih ciklida a drži se s tetricama...? Vidjela sam uspješnije akvarije gdje su skalari i oskari u kombinaciji gdje su oskari mirni ko bubice a skalari prvi na hrani... Roze zebrice su koma, al su ok electric blue ramovi? ...i da ne duljim...).

Da, sewelia je jedna jako interesantna ribica, ali te protok ne bi trebao zabrinjavati jer nije ulov iz divljine nego uzgojena riba, dakle puno drugačija... Bitna joj je izvrsno aerirana voda od cirkulacije u akvariju i dostupnost biljne hrane. Mi ljudi bismo trebali trčati sat vremena tjedno, a 2 dana u mjesecu postiti... hm... Znam da to ni ti ni ja ne radimo! :D Al' bitna je zdrava hrana i friški zrak, bar to kad već ribica nije rođena u prirodi i nije divlja. :D A vjerujem da te sve uvjete ima kod tebe. Što se tiče njene toplovodne temperature, pa poklapa se s onima u zlatica. Budući da je iz porodice botia a one imaju sluzokožu, nisam sigurna kako na nju utječu izlučevine zlatica, je li isto kao s misgurnusom (botia) koji je pak gotovo identičan kuliju ili ne, ne znam. Najbolje pitati nekog biologa u vezi toga.

A i bolje mi je šutjeti... imam i Aziju (botie), i Južnu Ameriku u akvariju (pristelle, otiće, koriće), a tu su još zalutale i neke afričke biljke, pa... ;)

P.S.: najbogohulnije što vidim jest Smilasov broj postova, 666! Pa zar ne znaš da si već s brojem postova 616 mogao biti bogohulan?! http://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_the_Beast#616 :D
« Zadnja izmjena: Studeni 11, 2011, 09:30:24 prijepodne od Iris »

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Studeni 11, 2011, 10:33:48 prijepodne »
I da, raža i ine diskutabilne stvari nemaju ime jer mi nije imalo smisla imenovati  nešto što me ni ne percipira, zlatice su druga stvar, gotovo sam  ziher da one i imaju neko ime za mene :)

Vjerujem da imaju :) , do sad sam jedino kad su u pitanju zlatice, oskari i pacu imao dojam da i riba ima svoj stav o meni :) , zanimljiv je taj potočni ražan :)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Studeni 11, 2011, 16:20:50 poslijepodne »
@babyboom - hvala na komentarima, što se tice  pozadine, trebala  je  ici ali sam unutra mislio imati  teleskopice jedno vrijeme pa nisam odmah htio ljepiti crnu tapetu, no da uskoro planiram napraviti  neku pozadinu za akvarij,  pogotov sad  kako sam ipak  odlucio imati  druge pajčolankice, vrste malo šarenijeg tipa :)

@iris- da ma te rasprave ce  uvijek  postojati, no nekako mislim da jednostavno stvarima ne treba  pristupati  toliko fanatično... ipak svi mi volimo i promatramo svoje ribe pa  tako možemo i reagirati sukladno njihovom ponašanju... no eto to je razlog zasto se  nekim stvarima  ne  hvalim, jer  ako vec  svjesno experimentiram u nadi il strahu za  ribeke (oba stanja proizlaze iz  poluinformacija) nema potrebe da s time zamaram druge  ili uvodim kojekakve trendove iz nedefiniranog  područja sa generalnim manjkom informacija. BTW, također  je ta ražica  jedan  dio  života provela sa američkim ciklidima i trenutno se čini sretnija, zdravija, aktivnija...  za sada im ne  planiram raditi samo njihov akvarij no i to cu jednom probati pa  cu imati ideju o tome  koji  im seting najvise odgovara...

@kells- je zlatne su jednostavno receno: prve ribe koje sam do sada imao, a da su pravi kučni ljubimac

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Studeni 28, 2011, 01:30:45 prijepodne »
Evo dogodila se  i jedna  mini promjena; Robert,  onaj najmanji se  nešto puno skrivao u zadnje vrijeme i nije se  baš  ponašao kao  dio ekipe, vjerujem da je to zato što je  bio daleko najmanji pa sam ga  zamjenio sa crno-zlatnim panda teleskopićem skormnog  imena "Poglech",  taj se  pak  oduševio velikim akvarijem i novim društvom.

Inače, Poglech je do sad  bio  u manjem  akvariju sa Delbijem koji je  mali crni teleskopić raznoraznih kroničnih  oboljenja te  je ujedno i jedini ribek  koji  od kad je  kod  mene  nije  porasao ni milimetra... Što se tiće  hranjenja moram  komentirati da sam  se  iznenadio tome kako  dobro  funkcioniraju kombinacije teleskopića i   ostalih  pajceka; naime  kad  su teleskopići sami zna  nekada proći i do minute da   u 3o L ne  skuže hranu koja  pluta (time  ih  hranim rijetko  baš iz tog razloga) dok  pak  u kombinaciji sa  drugim  pajcama teleskopići jurcaju među prvima na hranu; mislim da je to zato  što prate  ponašanje ostalih, tako da ipak pojedu više nego dovoljno... Eto Poglech je presretan u velikom akvariju, a depresivac  Delbi je u svoj sad već sređeni karanenski akvarij dobio blago isprepadanog kolegu Roberta, tako da  njih dva  za sada  djele  jedan mini apartman za jednoga, a ujedno i trajnu bolničku sobu za drugoga...  ..  Delbi naime ne pokazuje  znakove poboljšanja, a za sada  vjerujem da boluje od: kronične upale mjehura, blagih deformacija unutarnjih organa, te smo prebolili ich, nekoliko puta prebolismo i finrot, prvi val  izazvan kroničnim ichem, a drugi   uzrokovan sijamcem s  kojim je djelio karantenu doslovno  nekolko sati...   više  o kojima kad  vam odlučim pokazati taj akvarij ;)  (skoro, skoro)

No sada pogledajte  kako  izgled a Poglech i zamislite  ga sretnog  u društvu Žakline, Osmana i Carlosa

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #68 u: Studeni 28, 2011, 09:08:37 prijepodne »
Haha kako je ovaj teleskopic sladak , sigurno uziva  :up:

Offline rain

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 66
« Odgovori #69 u: Studeni 28, 2011, 15:55:43 poslijepodne »
Akvač ti je super,ribice su geeeenijaaalne,Pogleč ima najbolje ime na svijetu.Baš me zanima kakvo su oni tebi ime dali.Ja imam pajče vani u jezercu.Bijela mi je imala točkice i raspad peraja,i svaki dan je 2 put dolazila na prst po svoju dozu lijeka-metronidazol-gorak ko vrag.Pa da riba ne zna...itekak zna!
kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #70 u: Studeni 28, 2011, 17:45:47 poslijepodne »
poglech je najljepši teleskop koje moje oči vidješe  :up: :up:

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Studeni 29, 2011, 01:23:28 prijepodne »
Hvala  na komentarima, prenjeti ću mu!

Što se pak njihovog  znanja tiće, to su mi eto prve  ribe do sada  koje imaju vrlo jasan odnos  s čovjekom... jedan mladi pajčolanac  me  tako i privukao akvaristici svojedobno još  negdje u osnovnoj školi, no kako tad nisam ništa  znao o držanju riba, a internet je služio samo za jedan tip sadržaja; taj pajčolanac je  brzo zaplivao u  vječnim vodama..  a ja  sam  pri povratku  u ovaj  hobi zastranio  na svakojaku malu ribu, dok  se  eto nisam sjetio što me  to i privuklo na prvu.  Sad mi se  čini da  sam  konačno na svom, u  hladnoj vodi!
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2011, 02:43:16 prijepodne od Smilas »

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Studeni 29, 2011, 10:29:46 prijepodne »
Dobar  :) , taj bi mogao cijeli postati bakreni , a to kaj veliš za teleskope, i kod mene je teleskop prvi na klopi :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #73 u: Studeni 29, 2011, 10:34:51 prijepodne »
preslatki je mališa!
i, kako veli kells, nemoj se iznenaditi da ti postane s vremenom ili bakreni, ili srebrni!
naime, ti šareni teleskopići često, negdje u doba potpunog spolnog sazrijevanja mijenjaju boju
naravno, to niš ne umanjuje njihov beskrajni šarm i veselje koje daju kad ih imaš

po mom iskustvu, to su daleko najinteligentnije zlatne ribice - valda su morali svoje male mozgiće razviti
više zbog nespretnog plivanja i okica - tko bi znao!?

i - pokušaj biti uporan i svaki puta kad ti je blizu, reći njegovo ime, da se na njega dobro nauči!
smiješno i gotovo nevjerojatno, ali neki mogu naučiti odazivati se ..... moja je Tina uvijek došla kad bih je zvala, i nikad se nije zabunila i došla na neko drugo ime  :)

P.S. one tebe sigurno zovu nekako na ribljem, a to bi značilo "dobar čovac"  :D

Offline Vice

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
« Odgovori #74 u: Studeni 30, 2011, 15:30:08 poslijepodne »
Super je ovaj novi teleskop!  :up: Ribice stvarno uživaju  :klap:
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres