Srpanj 21, 2025, 12:04:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kombinacija filter materijala  (Posjeta: 2964 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline baco

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
kombinacija filter materijala
« u: Ožujak 29, 2011, 20:32:30 poslijepodne »
Dakle radi se o JBL Cristalprofy e700 ima 3 kutije. Trenutno je napunjen sa 1 kutija keramika, ostale spuzva.

Pitanje: Jeli bolja opcija prva kutija lava, druga terset, treca spuzva. Isplati li se dat pare za to u akvariju od 96l.

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Odg: kombinacija filter materijala
« Odgovori #1 u: Ožujak 29, 2011, 20:44:37 poslijepodne »
Mislim da ti keramika uopće ne triba osim nakon lječenja nekakvim ljekom.u prvu kutiju nešto veće da kupi veću prljavštinu.neznam jel se mogu otvarat te kutije,al ja bi u prvu ubacila npr.plastične čepove ili nekakve plast.cjevi rezane na komadiće,u drugu nešto sa još sitnijim rupicama (možda one plastične kugle) a tek u treću spužvu.tako ti se spužva neće puno zaprljat krupnijim česticama.ovu komb.sam ja mislila radit sebi za vanjski.
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline baco

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 29, 2011, 20:46:14 poslijepodne »
vjerovatno mislis na ugljen a ne na keramiku............

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #3 u: Ožujak 29, 2011, 20:47:41 poslijepodne »
ajme izvini,može keramika,čitala sam o ugljenu nešto pa sam pobrkala...skužaj!al komb.stoji i relativno je jeftina!
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline baco

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 29, 2011, 20:53:58 poslijepodne »
Mislim da ti keramika uopće ne triba osim nakon lječenja nekakvim ljekom.u prvu kutiju nešto veće da kupi veću prljavštinu.neznam jel se mogu otvarat te kutije,al ja bi u prvu ubacila npr.plastične čepove ili nekakve plast.cjevi rezane na komadiće,u drugu nešto sa još sitnijim rupicama (možda one plastične kugle) a tek u treću spužvu.tako ti se spužva neće puno zaprljat krupnijim česticama.ovu komb.sam ja mislila radit sebi za vanjski.

a zasto bi se zaj. lava sam cua da je odlicna (od prodavaca) kosta 30kn

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #5 u: Ožujak 29, 2011, 21:25:51 poslijepodne »
Imam i ja vanjski iz te serije- dolje sam ostavila valjčiće (jer nije na biljnom akvariju pa mi jako treba biofiltracija)- u tom filteru, odozdola prema gore, možeš ostaviti sav kupovni filter materijal kako si ga i dobio, bez problema. Ak' imaš fini pijesak, onda drito ispod poklopca stavi akvarijsku vatu da ti ne struže po motoru.
 Ne treba ti lava - bolje si kupi neku finu biljku il' dragu odvedi na sladoled.  ;) Možeš i valjčiće koji su ganz novi još i prodati i staviti rezane slamčice kak' ti je Vesela rekla, ili staviti mrežu od vreće za krumpire- bio spužve već tak' i tak' imaš i to na 3 kata.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Ožujak 30, 2011, 10:14:00 prijepodne »
Baco, ja bih na tvom mjestu u filter stavio samo akvarijske spužve i evantualno u najgornju policu (gdje će biti najčistija voda) na dno posudice tanku spužvu a na nju od Easy Life staklenu keramiku sa naseljenim dobrim bakterijama "Symbiont" ali, hajde pročitaj ovaj moj članak pa sam odluči što misliš da je najbolje za tvoj filter, pozdravljam.

Zašto ne preporučujem upotrebu keramike u filterima manjeg volumena (litraže): https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #7 u: Travanj 03, 2011, 20:46:50 poslijepodne »
imam takav filter, gore su dva predfiltera sa krupnom spuzvom, i mislim da nemoras nista kemijati sa novim kupovnim filterima, ove spuzve obavljaju posao odlicno
evo "how to" link ( cirkuliranje vode pocinje na 3:25)

Offline baco

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 06, 2011, 23:08:18 poslijepodne »
Imam ga vec godinu dana, neznam jeli vrijeme za zamjenu, pa ako vec budem minja filter materijal......... zasto ne malo to pojacat  :up:
Baco, ja bih na tvom mjestu u filter stavio samo akvarijske spužve i evantualno u najgornju policu (gdje će biti najčistija voda) na dno posudice tanku spužvu a na nju od Easy Life staklenu keramiku sa naseljenim dobrim bakterijama "Symbiont" ali, hajde pročitaj ovaj moj članak pa sam odluči što misliš da je najbolje za tvoj filter, pozdravljam.

Zašto ne preporučujem upotrebu keramike u filterima manjeg volumena (litraže): https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

nisam bas neki kemicar :D fala bogu sve vec 2 godine zivo i zdravo. S obzirom da je 1.g akvarij sa 150+ guppy filtrira unutarnji Eheim 2010, mislim da ovi moj trenutno ima oko 100% vise spuzve (orginal pakiranje), tako da mislim sta se tice bio filtracije netreba bolje.

Offline dossier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #9 u: Travanj 12, 2011, 19:39:22 poslijepodne »
meni se najbolje pokazalo na moja 3 filtera da stavljam finu vatu kao podlogu na najdonju policu zatim spuzva...na srednje police ide keramika,kuglice,valjcici,easy life symbionit,kako vec kome sta pase...a na najgornju policu ide opet vata kao podloga zatim spuzva i opet za kraj vata.,,na taj nacin stavljanjem vate gore i dole stitimo te pozitivne bakterije,jer na dnu filtre se nalazi najvise necistoce ciji spojevi ubijaju bakterije...ovako taj otpad zadrzavamo na dnu filtera a ne da se raspada među keramikom npr..bez obzira sto baktrije unistavaju taj otpad,on unistava i njih ako je direktno u bio filteru

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #10 u: Travanj 24, 2011, 23:21:27 poslijepodne »
meni se najbolje pokazalo na moja 3 filtera da stavljam finu vatu kao podlogu na najdonju policu zatim spuzva...na srednje police ide keramika,kuglice,valjcici,easy life symbionit,kako vec kome sta pase...a na najgornju policu ide opet vata kao podloga zatim spuzva i opet za kraj vata.,,na taj nacin stavljanjem vate gore i dole stitimo te pozitivne bakterije,jer na dnu filtre se nalazi najvise necistoce ciji spojevi ubijaju bakterije...ovako taj otpad zadrzavamo na dnu filtera a ne da se raspada među keramikom npr..bez obzira sto baktrije unistavaju taj otpad,on unistava i njih ako je direktno u bio filteru

Zar ti se onda ta najdoljnja vata ne zastopa odmah? To krivo radis po mom misljenju..

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Travanj 25, 2011, 01:05:58 prijepodne »
Švabo ti je metnuo stvari baš kako je on zamislio,testirao,optimizirao............
Što se tiče nečistoće unutar kante,na usis u onu košaricu stavi spužvu sa krupnim porama,neće ti usisavat koze,malu ribu i sl,ali će ti brati svu krupniju nečistoću,a neće smanjivati protok.Sa vatom nemam dobra iskustva.  Jedino što sam umetnuo je treset-u srednju košaricu umjesto jednog reda spužve,radi riba.
Stvarno mislim da ništa ne trebaš mijenjati,ovo što sam napisao su samo moja iskustva

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 25, 2011, 14:57:32 poslijepodne »
kod mene od kada sam promjenio raspored matrijala ni traga zastopavanju,evo vec treci mjesec da nisam cistio filter,protok i dalje odlican a ni traga amonijaku,nitratima ni fosfatima koje mjerim radi diskusa.a to sam i napravio po preporuci vrlo iskusnih akvarista

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 25, 2011, 18:14:22 poslijepodne »
U tom slucaju jel imas mozda nekakav predfilter? Jer ovako mi nema smisla, krupne i sitne necistoce ce se odmah uhvatiti za vatu jer je najgusca, kasnije funkciju mehanickog filtriranja gube valjci i spuzva. Ako ti to dobro radi odlicno, al mislim da bi onda moglo jos i bolje. Bar tak mislim  :)

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 25, 2011, 18:58:49 poslijepodne »
pa valjcici,kuglice i sve sto nije vata ili spuzva uopce ne sluzi mehanickom filtriranju!!!!! nego iskljucivo biofiltraciji! cilj ovog rasporeda i je da se bakterije u biofilter matrijalu sto bolje razvijaju sprecavajuci krupni otpad da trune među njima i ubija ih...kada bakterija ima dovoljno krupnija necistoca se puno brze razgrađuje u vati ili spuzvi i tako ne dolazi do zastopanja...bakterije ne mogu razgrađivat otpad ako se on nalazi u biomatrijalu u dovoljnoj kolicini i to smanjuje broj bakterija...prvenstveno se tu radi o ciklidnim akvarijima,ne biljnim ili nekim manje filtracijski zahtjevnim.

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 25, 2011, 20:09:39 poslijepodne »
Sad sam napisao poduzi tekst al sam ga ipak necu postati, da se uzalud nepotrebno ne prepiremo . Ne moras mi objasnjavati o bakterijama i bioloskoj filtraciji. Znam dobro sto sam te pitao. Evo sam jedan detalj sto si napisao: "a na najgornju policu ide opet vata kao podloga zatim spuzva i opet za kraj vata." . Sta bi to trebalo proci kroz 2 sloja vate sto idu prije a da uhvati spuzva onda(koja je, kako si napisao, za meh. filt)?

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 25, 2011, 20:42:55 poslijepodne »
neki stavljaju dvostruku vatu na prvu i zadnju policu,na znam zasto...ja sam je stavio samo na dno kao prvu i na povrsinu kao zadnju...

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 25, 2011, 23:30:42 poslijepodne »
neki stavljaju dvostruku vatu na prvu i zadnju policu,na znam zasto...

Et, to sam te pitao i dobio sam kakav-takav odg.  :rolleyes: