Srpanj 14, 2025, 13:52:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Više pitanja  (Posjeta: 4490 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xena

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Više pitanja
« u: Prosinac 05, 2010, 18:03:37 poslijepodne »
da ne otvaram više tema  ;)
Kako izdvojiti bolesne ribe  tj. malawi ciklide u akvariju s brdom kamenja? To je jednostavno nemoguća misija. :roll: Da li u tom slučaju zbog dvije,tri ribe liječiti cijeli akvarij (izgleda kao jedino rješenje) iako ostale ribe nemaju nikakve simptome, (možda će ih imati kasnije) a ne zna se ni koja je bolest u pitanju. :question:
Medimor je možda najbolji izbor ali mu je rok trajanja prošao prije par mjeseci.Da li je on uopće za upotrebu pošto nemam gdje nabaviti drugi.
Zna li netko gdje ga se može kupiti jer ja ga dugo nisam vidjela nigdje i kad pitam trgovci samo kažu da nemaju, a pokazao mi se odličnim lijekom,posebno kad ne znam što je ribama.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Više pitanja
« Odgovori #1 u: Prosinac 06, 2010, 09:19:26 prijepodne »
Pozdrav Xena, javila si se na pravo mjesto jer ovdje ima puno kolega koji će ti rado pomoči svojim savjetima.

Kako bismo utvrdili što se događa sa tvojim ribama moraš ispuniti upitnik o Bolesti riba a koji se nalazi ispod moga posta te poslati fotografije bolesnih riba. Uz pitanja u upitniku molim te napiši nam koliko često pereš filter materijal, da li u filteru imaš vatu, da li koristiš Easy Life FFM, da li ribe normalno jedu, da li su imale bijeli končasti izmet?

Ribe se inače hvataju sa dvije veče mrežice. Metronidazol kupuješ u ljekarnama s time da moraš tetu zamoliti da ti proda lijek i objasniti joj za čega ti treba.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #2 u: Prosinac 06, 2010, 15:10:46 poslijepodne »
Hvala na pomoći, da znam da je ekipa na forumu uvijek spremna pomoći, tu sam svih ovih godina uvijek našla sve što me zanimalo i što mi je trebalo  :) i zahvaljujući ovom forumu sam do kraja zavoljela akvaristiku. :up:

Pokušati ću napisati barem osnovno o akvariju;

dimenzije su 150x50x50, - 375l
stalna temperatura je 26,
akvarij je star nekih 2 mjeseca, seljeni iz starog od 200l, kupila novi grijač,preselila svu vodu,pijesak,kamenje,pumpu i filter za kojeg znam da je malo preslab fluval 304, ali moram prodati ovaj akv. od 200 l pa da kupim jači filter.Vjertojatno fluval 405 ili eheim samo ne znam koji (možda 2028).S fluvalom imam iskustva.Za sad funkcionira tako da češće mijenjam vodu,tj skoro 50 % vode svaki tjedan.Filter sam čistila prije manje od 2 tjedna i stavila aktivni ugljen.(možda nisam trebala)
Do sada sam uvijek imala aktivni ugljen u filteru prije fluval 204,sada 304 i sve je bilo ok.Imam ga i sada i mislila sam ga izvaditi da bude veći protok.Možda je i u njemu problem,ne znam.Osim njega unutra su još one dvije spužve koje inače idu,fluval filter medij keramika i oni drugi valjčići više onako porozni.Bacila sam kutiju pa ne znam točno.Vatu nikad nisam stavljala.
Ako maknem ugljen da li bi bilo dobro tu košaricu ostaviti praznom ili da nešto stavim unutra? Imam još i fluval medij treset kojeg sam krivo kupila i ne znam da li je za malawi ciklide to uopće ok.Imam i nitrivec ali ga nisam stavljala.
Unutra je rupičasto kamenje i pijesak
grijač je juwel 300 W,pumpa Marea 2400
povremeno im stavljam Atvitol vitamine od JBL-a.
od hrane imam:Nutrafin Max spirulina flakes, Nutrafin Max spirulina algae Flake food,Tetra Phyil listiće,Tetra Pro-Vegetable,Tetra Cichlid Granules,JBL Novo Rift štapiće,JBL Spirulina,JBL Novo Malawi listiće.Ne znam da im moždas koja hrana ne odgovara.Hranim ih jednom dnevno, svaki dan drugom hranom,rjeđe štapićima jer listiće više vole.Jednom na 10 dana poste.

Vrste riba koje su unutra:
2x XXl zebra (ostala 2 velika mužjaka,najveći i najdominantniji u akvariju)
7x Pseudotropheus Acei (odrasli)
5x metriaclima estherae (odrasli)
9 x labidochromis snow white (mlađi)
3 x labidochromis caeruleus (odrasli)
3 x pseudotropheus saulosi(najmanji)
3x aulonocara (mužjak i ženka, odrasli)

Voda je bistra, nije zamučena i nema nikakav miris,ribe su živahne i plivaju ko da ništa nije, što me i zbunjuje jer problem je najviše s ps. saulosi koji su najmamnji,zadnji su došli u akvarij prije nekih mjesec dana i samo oni ugibaju jedan za drugim.Bilo ih je 7 sada su ostala 3.Plivaju i ponašaju se normalno,imaju dobar apetit i samo odjednom se počnu skrivati, ne dolaze više po hranu,leže na dnu,zavuku se ispod kamenja (zato ih nikako ne mogu dobiti u drugi akvarij) dok god nisu tako slabi da isplivaju van i gotovo.Tako je bilo s ova 4.Ostale vrste su za sada ok, možda sam ove kupila bolesne ne znam,jedan je čak imao otvorenu bijelu ranu sa strane na trbuhu nakon dugog skrivanja, pa ne znam da li su ga ozlijedili ili je što drugo u pitanju.Sumnjala sam da nemaju neke unutarnje parazite jer sam i kod tih bolesnih primjetila bijeli tanji končasti izmet koji su imali i ovaj par aulonocare.Već je dosta dugo od toga od kada sam to primjetila kod aulonocara s time da su nekekao mršavi (mršavi su bili i u starom akvariju,znači nekoliko mjeseci) i nikako da se "udebljaju".Donji dio trbuha im je nekako uvučeni prema gore.Oni idu jesti, zaplivaju odmah prema hrani ali plivaju pored hrane,mužjak čak kao da nešto pojede, a ženka samo prepliva pokraj hrane.I to već dugo tako.Malo jesu sporiji od ostalih ali čini mi se da oni takvi i jesu jer sam ih imala i prije,samo drugu vrstu.Danas sam još primjetila da mi je  i plavi mužjak zebre nekako mršaviji ili samo umišljam već ni sama ne znam. -?Mislim da je on pod stresom zbog drugog narančastog mužjaka koji je glavni.Nadam se da neće i on početi mršaviti kao aulonocare, dok saulosi nisu bili mršavi,ko da su u pitanju dvije različite bolesti ili što već -?
Sada je trenutno takvo stanje da nitko nije sakriven ispod kamenja,ova 3 saulosija plivaju i normalno se ponašaju,za sada, aulonocare su i dalje mršave kao i ova sumnjiva zebra.Ostali su ok.Sad da li ići liječiti cijeli akvarij, ispada kao preventivno a kao što sam već napisala ne znam ni što bi bilo, pa se bojim za ove ostale ribice koje se dobro.Ne znam možda im je imunitet bolji ili što. -?

« Zadnja izmjena: Prosinac 16, 2010, 22:22:24 poslijepodne od Xena »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Prosinac 06, 2010, 15:51:39 poslijepodne »
Xena, znaš da imaš preslab filter kojem si još smanjila neutralizaciju amonijaka, nitrata i nitrita na takav način jer si ubacila aktivni ugljen a također su bespotrebni keramika i valjčići. Umjesto navedenoga ubaci plavu spužvu. Dobro je vodu mijenjaš tjedno jer bi uz ove probleme vrlo brzo došlo i do bakterijske infekcije... Filter materijal peri jednom mjesečno.

Za tvoju litražu a s obzirom da držiš ciklide kojima je potrebna jako dobra filtracija predlažem da uz ovaj filter kupiš i Fluval 405 te da rade zajedno.
Treset ne stavljati ciklidima jer snižava ph.

Glede bolesti, pojavljuju se simptomi protozoa infekcije (ne uzimaju hranu, zavlaće se u kutove i umiru) i simptomi infekcije parazitima roda Nematode...

Svakako bi trebala provesti liječenje cijelog akvarija i to prvo protiv protozoa a predlažem da to napraviš ili sa Metronidazolom (kupuje se u ljekarnama) ili sa Serinim Flagelolom (dosta je skup). Medimor se meni pokazao neučinkovit.

Postupak liječenja sa Metronidazolom:

1. zamijena 1 / 3 vode (sa vodom odstajalom 24 sata) i dobro očistiti staklo i usisati prljavštinu sa dna (nova voda ne smije biti tretirana sa kemikalijama za neutralizaciju klora)

2. 750 mg Metronidazola dodamo na 100 litara akvarijske vode (u mekim ili RO vodama dodaje se 600mg)

3. slijedeći dan promjena 50% vode (sa vodom odstajalom 24 sata bez dodatka kemikalije za neutralizaciju klora) i ponovno dodamo 750 mg  Metronidazola na 100 l vode. ( Ovo radimo jer je lijek tijekom 24 sata izgubio minimalno 50% aktivnih supstanci)

4. terapiju ponavljamo 3-5 dana (svaki dan 50% izmjene vode i dodavanje lijeka) a sve dok se stanje ne poboljša, odnosno, dok ribe ne počnu uzimati hranu. (Ribe mogu početi uzimati hranu tijekom liječenja ali često počnu uzimati ponovo hranu tek nekoliko dana nakon liječenja kada se stabilizira probavni trakt i kemizam akvarijske vode).

Kada je bolest već u uznapredovanoj fazi preporučuje se da se liječenje sa 1000mg na 100l vode ali se tada svakih 8 sati radi izmjena 1/3 vode i ponovo dodaje 1000mg na 100l vode. Liječenje traje 3 dana.

Kada si završila sa liječenjem opet napravi 50 do 70% promjenu vode i jedan dan filtriraj sa aktivnim ugljenom a onda ga izvadi napolje. Ostavi ih dva do tri dana da malo dođu k sebi a onda počni liječiti protiv parazita-Nematoda. Meni se najbolje pokazao Serin lijek Nematol pa ga toplo preporučujem a ima ga po pet shopovima a 100% ga imaju u pet shopu Tukano u Sesvetama.

Liječi prema uputstvu ali na svakih 100l dodaj još jedan ml lijeka više zbog tvrde vode.

Nakon završetka liječenja što veća promjena vode, jedan dan filtriranje kroz aktivni ugljen a kada se izvadi ugljen napolje dodaje se Easy Life AquaStart ili neki drugi preparat sa "dobrim bakterijama"  te dodati duplu dozu FFM-a a slijedeći dan dupla doza vitamina.

Javljaj nam što si poduzela i kako ide liječenje, također je jako bitno poslati fotografije jer one govore više od riječi, pozdrav i sretno.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #4 u: Prosinac 06, 2010, 16:24:40 poslijepodne »
Citat:
a također su bespotrebni keramika i valjčići. Umjesto navedenoga ubaci plavu spužvu
Pozdrav! Nebih se miješao u liječenje ali ovo mi nije jasno, kako može spužva bit bolja od keramike za bio medij -?  , može pojašnjenje?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Prosinac 06, 2010, 16:47:23 poslijepodne »
Citat:
a također su bespotrebni keramika i valjčići. Umjesto navedenoga ubaci plavu spužvu
Pozdrav! Nebih se miješao u liječenje ali ovo mi nije jasno, kako može spužva bit bolja od keramike za bio medij -?  , može pojašnjenje?

Zato što se otvori (mikro i makro pore) vrlo brzo začepe nečistočama.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #6 u: Prosinac 06, 2010, 16:50:05 poslijepodne »
Da znam da mi je filter preslab ali nadam se da ću ovaj mjesec skupiti novac za veći.Ja bih rađe jedan jači filter,da nema toliko tih cijevi,ne mora biti Fluval,razmišljala sam i o jačem Eheimu,naišla sam na prof. 2 2028 i cijena mu je kao i Fluvalu 405 ili prof 3 neki do 600 l ili više.Dobro bi mi došla preporuka.
Meni isto nije jasno zašto nisu dobri ovi valjčići, spužvu nisam nikad stavljala, a ni nemam je jer sam mislila da ona nije tako dobar filter medij kao ove koje sam stavljala godinama.Za treset sam i mislila da nije za ciklide. ;)
Medazol ću kupiti,dobiti ću ga najverojatnije jer ga je suprug već kupovao za golubove i nije bilo problema samo moram reći za što mi treba.
Za 8 dana idem u Zg pa ću onda nabaviti Nematol.
Na kraju staviti ću Nitrivec jer njega imam.Sutra vadim ugljen i staviti ću medazol po ovome kako piše.Pa onda kako bude.
Izvaditi ću ugljen i ostaviti ove medije kako jesu,spužvu nemam pa je ni ne mogu staviti,ostaviti ću praznu košaricu.Da li da filter ostavim s tim medijima da radi jer da ne bi što ostalo u filteru?

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #7 u: Prosinac 06, 2010, 17:07:36 poslijepodne »
Medije treba ostaviti da ne bi akvarij (filtar) ostao bez bakterija. Ne znam u kojem vremenskom razmaku čistite filtar ali kad to radite najjednostavnije je košarice sa medijem protresti u vodi izvađenoj iz akvarija. Na taj način se "otresu" detritus i flagelati koji priječe pristup keramici, te je sve u normalnoj upotrebi.
Preporučujem filtar sa tzv. pred-filterom jer kod njih se čisti pred-filtar jednom mjesečno, a glavni jednom godišnje.
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #8 u: Prosinac 06, 2010, 22:43:46 poslijepodne »
da ovako slično i čistim košarice, a nisam bila sigurna da li ostaviti filter u funkciji dok traje liječenje jer lijekovi unište i dobre bakterije koliko znam ali opet se bojim,posebno ako su paraziti u pitanju da ne prežive unutra pa opet sve po starom.

razmišljala sam o filteru Eheim pro 3 2080, a pošto znam da je on za akvarije do 1200 l da li ne bi bio prejak za mojih 375 l?Možda i ne bi jer imam Malawi ciklide kojima i treba dobra filtracija.  -?

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #9 u: Prosinac 06, 2010, 23:15:36 poslijepodne »
Praktično ne postoji prejaki filtar, pogotovu ne za ciklide (nema biljaka) ;)
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #10 u: Prosinac 07, 2010, 00:48:06 prijepodne »
Da tako sam i msilila s obzirom da je ovko bez biljaka  :)

evo tu su slike aulonocare mužjaka i ženke,ovog velikog sumnjivca i cijelog akvarija

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #11 u: Prosinac 07, 2010, 00:49:01 prijepodne »
izbaci iz prehrane tetra cichlid granules.. ;)
ako imas mogucnost em financijsku em mjesta za ga smjestit 2080 bi ja preporucio u slucaju da ne, onda Fluval 405... ;)

kao sta sam trazio u drugoj temi dok nisam vidio ovu, fotka aulonocare ?

za vadjenje keramike se nikako ne slazem sa kolegom 985plavi...

bilo koje lijecenje (cijelog akvarija) da zapocnes aktivni ugljen trebas izvaditi...

sretno...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Prosinac 07, 2010, 00:52:06 prijepodne »
skoro istovremeno smo slali post...

aulonocare probaj bilo kako izvaditi i smjestiti u drugi AQ i malo ih pojacano hrani, u jako su losem stanju i mozda im vise cak ni nema spasa...
e da kad budu izdvojene, tretman medazolom...

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #13 u: Prosinac 07, 2010, 00:59:51 prijepodne »

htjela sam ih izvaditi ali nisam pošto ću najvjerojetnije liječiti cijeli akvarij Medazolom,pa kasnije Nematolom.Za njih mi nije jasno one se tako već dugo drže i čini mi se da su paraziti u pitanju.Možda se ipak oporave, a hranu baš i ne uzimaju previše,ženka skoro ništa, tako da ne znam da li bi to upalilo u drugom akvariju.

Offline pero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #14 u: Prosinac 07, 2010, 01:00:53 prijepodne »
Xena, filter je preslab, ali da ne trubim po tome...
Ako možeš, nabavi neki powerhead, stavi na njega spužvu i povećat ćeš filtraciju i protok.
Svakako kreni sa lječenjem Metronizadolom,ali makni aktivni ugljen iz filtera....
Nažalost kako je Mastino napisao, po slikama mi se čini da Aulonocarama nema spasa.
Meni se pokazalo najbolje kada sam imao ugašena svjetla u akvariju za vrijeme lječenja.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #15 u: Prosinac 07, 2010, 01:06:28 prijepodne »
da znam za filter,baš radim na tome da uzmem Eheim pro 3 2080 ali ne mogu prije 14.12. a do tada moram nešto poduzeti.
Hvala svima na savjetima,šta bih ja bez vas  :) :zagrljaj:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Prosinac 07, 2010, 10:45:48 prijepodne »
Čuj na ovim se fotografijama vide ribe koje imaju parazite - nematode a njih ćemo riješiti poslije terapije Metranidazolom.

Naime, iako se na ribama ne vide simptomi Malawi bloata držimo se tvoga opisa bolesti u kojima si opisala simptome vezane za bolest Malawi bloat, sukladno navedenom bitno je u zajedničkom akvariju poubijati protozoe koji uzrokuju tu bolest.

Ja ipak suprotno od mišljenja kolega vjerujem da će se bolesne ribe izvuči ali nikada neče izgledati isto kao zdrave ribe jer su već zaostale u rastu i razvoju.

Neka svima nama ovo bude još jedno upozorenje da ribe nakon kupnje jedno vrijeme držimo u karantenskom akvariju, očistimo ih od parazita i tek tada ubacimo u veliki akvarij.

Javljaj što si poduzela i kako teče liječenje a fotografije su uvijek dobrodošle, pozdrav i sretno.

PS. Otvorit ću kada budem imao više vremena temu o filtermaterijalu (keramika i spužve) pa slobodno pročitaj.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #17 u: Prosinac 07, 2010, 14:51:22 poslijepodne »
maknula sam aktivni ugljen i ostavila praznu košaricu i ove valjčiće u ovim drugima košaricama,pa ću početi liječenje medazolom po ovoj dužoj šemi od pet dana gdje se voda mjenja svaki dan.
Da li moram dizati temperaturu na 28 dok traje liječenje medzolom?Kako hraniti ribe jer većina njih ima dobar apetit?Svijetlo uopće ne palim?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Prosinac 07, 2010, 14:56:06 poslijepodne »
maknula sam aktivni ugljen i ostavila praznu košaricu i ove valjčiće u ovim drugima košaricama,pa ću početi liječenje medazolom po ovoj dužoj šemi od pet dana gdje se voda mjenja svaki dan.
Da li moram dizati temperaturu na 28 dok traje liječenje medzolom?Kako hraniti ribe jer većina njih ima dobar apetit?Svijetlo uopće ne palim?

Dobro je diči temperaturu jer viša temperatura ubrzava metabolizam ribe pa se brže i lakše prazne od parazita ali istovremeno ubrzava i životni ciklus parazita pa je manje otporan na lijek...

Ribe hraniš normalno kao i do sada a što se tiće svjetla, već sam napisao da je lijek foto labilan pa je bolje bez svjetla...

Offline rukirule

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #19 u: Prosinac 07, 2010, 15:17:26 poslijepodne »
dali bi bilo dobro skuhati grašak i malo vitamina po njemu i to im ponuditi?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Prosinac 07, 2010, 15:25:09 poslijepodne »
Može bez problema.

Grašak je inače dobro davati za hranu jer dobro djeluje na probavu i čišćenje sadržaja crijeva ali ne pretjerati jer isto može i napuhavati zbog stvaranja crijevnih plinova...

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 07, 2010, 15:46:43 poslijepodne »
budem stavio malo sera granugrana u vodu da se raskvasi i pmješam sa kuhanim graškom malo vitamina i evo većerica za 5

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #22 u: Prosinac 07, 2010, 16:03:30 poslijepodne »
dok ljecite ribe preporucio bi vam laganiju hranu u listicima... sera flora npr. ;)

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 07, 2010, 16:11:14 poslijepodne »
misliš da bi ovaj grunugreen bio pretežak?

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #24 u: Prosinac 07, 2010, 22:38:46 poslijepodne »
ja sam im isto već prije probala dati grašak ali nekako ga baš ne vole,ispljunu ga van.Danas sam im dala listiće prije nego sam stavila medazol.Čak je i ženka aulonocare uzela listić pa ga je ispljunula,pa je probala drugi i opet isto...ko da ne može progutati ili što. -?