Hvala na pomoći, da znam da je ekipa na forumu uvijek spremna pomoći, tu sam svih ovih godina uvijek našla sve što me zanimalo i što mi je trebalo

i zahvaljujući ovom forumu sam do kraja zavoljela akvaristiku.

Pokušati ću napisati barem osnovno o akvariju;
dimenzije su 150x50x50, - 375l
stalna temperatura je 26,
akvarij je star nekih 2 mjeseca, seljeni iz starog od 200l, kupila novi grijač,preselila svu vodu,pijesak,kamenje,pumpu i filter za kojeg znam da je malo preslab fluval 304, ali moram prodati ovaj akv. od 200 l pa da kupim jači filter.Vjertojatno fluval 405 ili eheim samo ne znam koji (možda 2028).S fluvalom imam iskustva.Za sad funkcionira tako da češće mijenjam vodu,tj skoro 50 % vode svaki tjedan.Filter sam čistila prije manje od 2 tjedna i stavila aktivni ugljen.(možda nisam trebala)
Do sada sam uvijek imala aktivni ugljen u filteru prije fluval 204,sada 304 i sve je bilo ok.Imam ga i sada i mislila sam ga izvaditi da bude veći protok.Možda je i u njemu problem,ne znam.Osim njega unutra su još one dvije spužve koje inače idu,fluval filter medij keramika i oni drugi valjčići više onako porozni.Bacila sam kutiju pa ne znam točno.Vatu nikad nisam stavljala.
Ako maknem ugljen da li bi bilo dobro tu košaricu ostaviti praznom ili da nešto stavim unutra? Imam još i fluval medij treset kojeg sam krivo kupila i ne znam da li je za malawi ciklide to uopće ok.Imam i nitrivec ali ga nisam stavljala.
Unutra je rupičasto kamenje i pijesak
grijač je juwel 300 W,pumpa Marea 2400
povremeno im stavljam Atvitol vitamine od JBL-a.
od hrane imam:Nutrafin Max spirulina flakes, Nutrafin Max spirulina algae Flake food,Tetra Phyil listiće,Tetra Pro-Vegetable,Tetra Cichlid Granules,JBL Novo Rift štapiće,JBL Spirulina,JBL Novo Malawi listiće.Ne znam da im moždas koja hrana ne odgovara.Hranim ih jednom dnevno, svaki dan drugom hranom,rjeđe štapićima jer listiće više vole.Jednom na 10 dana poste.
Vrste riba koje su unutra:
2x XXl zebra (ostala 2 velika mužjaka,najveći i najdominantniji u akvariju)
7x Pseudotropheus Acei (odrasli)
5x metriaclima estherae (odrasli)
9 x labidochromis snow white (mlađi)
3 x labidochromis caeruleus (odrasli)
3 x pseudotropheus saulosi(najmanji)
3x aulonocara (mužjak i ženka, odrasli)
Voda je bistra, nije zamučena i nema nikakav miris,ribe su živahne i plivaju ko da ništa nije, što me i zbunjuje jer problem je najviše s ps. saulosi koji su najmamnji,zadnji su došli u akvarij prije nekih mjesec dana i samo oni ugibaju jedan za drugim.Bilo ih je 7 sada su ostala 3.Plivaju i ponašaju se normalno,imaju dobar apetit i samo odjednom se počnu skrivati, ne dolaze više po hranu,leže na dnu,zavuku se ispod kamenja (zato ih nikako ne mogu dobiti u drugi akvarij) dok god nisu tako slabi da isplivaju van i gotovo.Tako je bilo s ova 4.Ostale vrste su za sada ok, možda sam ove kupila bolesne ne znam,jedan je čak imao otvorenu bijelu ranu sa strane na trbuhu nakon dugog skrivanja, pa ne znam da li su ga ozlijedili ili je što drugo u pitanju.Sumnjala sam da nemaju neke unutarnje parazite jer sam i kod tih bolesnih primjetila bijeli tanji končasti izmet koji su imali i ovaj par aulonocare.Već je dosta dugo od toga od kada sam to primjetila kod aulonocara s time da su nekekao mršavi (mršavi su bili i u starom akvariju,znači nekoliko mjeseci) i nikako da se "udebljaju".Donji dio trbuha im je nekako uvučeni prema gore.Oni idu jesti, zaplivaju odmah prema hrani ali plivaju pored hrane,mužjak čak kao da nešto pojede, a ženka samo prepliva pokraj hrane.I to već dugo tako.Malo jesu sporiji od ostalih ali čini mi se da oni takvi i jesu jer sam ih imala i prije,samo drugu vrstu.Danas sam još primjetila da mi je i plavi mužjak zebre nekako mršaviji ili samo umišljam već ni sama ne znam. -?Mislim da je on pod stresom zbog drugog narančastog mužjaka koji je glavni.Nadam se da neće i on početi mršaviti kao aulonocare, dok saulosi nisu bili mršavi,ko da su u pitanju dvije različite bolesti ili što već

Sada je trenutno takvo stanje da nitko nije sakriven ispod kamenja,ova 3 saulosija plivaju i normalno se ponašaju,za sada, aulonocare su i dalje mršave kao i ova sumnjiva zebra.Ostali su ok.Sad da li ići liječiti cijeli akvarij, ispada kao preventivno a kao što sam već napisala ne znam ni što bi bilo, pa se bojim za ove ostale ribice koje se dobro.Ne znam možda im je imunitet bolji ili što.