Srpanj 19, 2025, 00:15:10 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Više pitanja  (Posjeta: 4566 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rukirule

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Više pitanja
« Odgovori #25 u: Prosinac 07, 2010, 22:51:12 poslijepodne »
isti slucaj kao i kod mene. jesi li mijerila no2 i no3? kod mene je bio test katastrofa da i kotebe nije nešto tako?

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #26 u: Prosinac 07, 2010, 23:08:14 poslijepodne »
ne znam nisam ih mjerila,testeri su mi prastari, nisam kupila nove.Mislim da je i kod mene katastrofa jer mi je još i filter preslab.Jedva čekam da stavim jači filter pa da barem to riješim. ;)

Htjela sam pitati u vezi filtera, da ako je rabljeni i s filter medijima koji su još iskoristivi (radio je pola godine) da li bi bilo dobro nekako te medije dezinficirati pošto sada liječim ribe uz pomoć ovog starog filtera koji će ostati za rezervu.I ako se može kako,s čim? Ili da ipak zamijenim nove medije iako vjerujem da su ovi još za iskoristiti, a i nisu baš jeftini.

Offline rukirule

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #27 u: Prosinac 08, 2010, 00:20:02 prijepodne »
ne znam nisam ih mjerila,testeri su mi prastari, nisam kupila nove.Mislim da je i kod mene katastrofa jer mi je još i filter preslab.Jedva čekam da stavim jači filter pa da barem to riješim. Wink

mijeri to pd hitno ako ti je voda u banani ništa od lijećenja!!!

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #28 u: Prosinac 08, 2010, 11:12:19 prijepodne »
našla sam testere koji su stari nekoliko godina jer sam ih koristila još kad sam postavlajla akvarij i poslije nisam jer je sve bilo ok.Ne znam da li su oni još uvijek pouzdani (nove nemam) s obzirom na starost i da je lijek već unutra, da li će oni uopće pokazati pravo stanje u akvariju.Voda izgleda ok,bistra bez misrisa.Mogu jedino probati pa ću vidjeti što će pokazati.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #29 u: Prosinac 08, 2010, 11:33:07 prijepodne »
Nema potrebe testirati vodu jer je ona sada nakon svakodnevne 50% promjene u savršenom stanju.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #30 u: Prosinac 08, 2010, 14:22:34 poslijepodne »
Nema potrebe testirati vodu jer je ona sada nakon svakodnevne 50% promjene u savršenom stanju.
pa da moralo bit biti tako,već sam isprobala ove stare testere koje imam, tetrin tester s trakicama i serinim testerom u tekućini.Pokazjue mi da je NO2  skoro pa 0,uopće nije dobio boju, a NO3 se podudara do nekih 20-25.To sam mjerila sada prije druge izmjene vode.Mislila sam da ne treba mjeriti s obzirom na liječenje i izmjene vode jer svejedno nemam što drugo poduzeti, još čekam jači filter. ;)

« Zadnja izmjena: Prosinac 08, 2010, 22:27:38 poslijepodne od Xena »

Offline vlado53

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #31 u: Prosinac 09, 2010, 11:20:37 prijepodne »
Kako izdvojiti bolesne ribe  tj. malawi ciklide u akvariju s brdom kamenja? To je jednostavno nemoguća misija. Roll Da li u tom slučaju zbog dvije,tri ribe liječiti cijeli akvarij (izgleda kao jedino rješenje) iako ostale ribe nemaju nikakve simptome, (možda će ih imati kasnije) a ne zna se ni koja je bolest u pitanju. Question

Nitko od iskusnijih nije odgovorio na ovo pitanje...zaista je nemoguće uloviti jednu ribu , pogotovo ako se zavlači iza 3D pozadine...kako ste to riješavali?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #32 u: Prosinac 09, 2010, 11:39:26 prijepodne »
Prostoriju naglo, potpuno zamračiti i držati cca 5 minuta u potpunom mraku. Za to vrijeme smo u akvarij spustili dvije mrežice.

Nakon 5 minuta netko od pomagaća upali bateriju ili stolnu lampu sa uskim snopom svjetla (oko žarulje se fiksira temni papir u obliku valjka), usmjeri se prema mjestu gdje je riba bila prije gašenja svjetla i ulovi se bez problema.  Naime, kada se iz potpunog mraka naglo upali svjetlo ribe desetak sekundi budu potpuno slijepe i nepokretne te ih se tako najlakše uhvati.

Druga mogučnost koju sam također koristio jeste lov riba u potpunom mraku pomoću infra crvenog svjetla ali pošto ga nisam napravio sam slijedeće: Ostavio sam ribe u potpunom mraku cca 30min i onda sam uzeo kameru za snimanje, upalio opciju za nočno snimanje te se aktivirao ic snop svjetlosti, preko monitora sam pronašao ribu koju želim uhvatiti, polako sam joj prišao i uhvatio bez problema...

Treča opcija, a koju osobno ne preporučujem, jeste upotreba ulja klinčića koji smire ribe (malo veća doza ih baci u komu i uginu) i tada se također mogu uhvatiti bez problema kada su još drograne...

Jesi li zadovoljan odgovorom?

Offline vlado53

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #33 u: Prosinac 09, 2010, 13:02:30 poslijepodne »
Zahvaljujem na iscrpnom objašnjenju :klap:

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #34 u: Prosinac 09, 2010, 13:51:17 poslijepodne »
Nije samo da ulje klinčića nadrogiraju ribe nego su i prirodni antiseptik koji je za akvarijski sustav jednostavno prejak jer će pobit svu profilaksu. To se koristi za liječenje parazita, kao i gljivičnih i bakterisjkih infekcija u narodnoj medicini- ali na sisavcima koji su na suhom i rane mogu ispirati. Isti prejaki efekt bi imala majčina dušica - glogovo lišće diže kiselost (za razliku od glogovog drveta), boja vodu i nije štetno ribama (zanimljiviji je za biljne akvarije s ograničenom filtracijom jer otpušta makroelemente)- dovoljno je samo pofuriti u vodi. Ako kom treba, imam domaćeg čaja od gloga na bacanje- također smiruje ribe, ali vrlo blago a ne kolje dobre bakterije.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #35 u: Prosinac 09, 2010, 21:17:15 poslijepodne »
definitvno najlaksa metoda za uhvatit mbunu po mom iskustvu, kamenje van, dvije mrezice i to je to...

malo sumnjam u postupke opisane sa strane kolege 985plavi kad se radi o mbunama koje "spavaju" u spiljama...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #36 u: Prosinac 10, 2010, 09:08:01 prijepodne »
Prijatelju Mastino, nemoj sumljati već samo probaj pa nam javi rezultate.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #37 u: Prosinac 10, 2010, 09:36:15 prijepodne »
bas zato jer je isprobano vise puta i sa mbunama i sa hapsovima sumnjam u uspjesnost "akcije"... ;)

ti si to pisao iz osobnog isksutva sa 25-30 mbuna u aq od 250-300L sa jedno 50-60 kg kamena ?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #38 u: Prosinac 10, 2010, 09:39:02 prijepodne »
Nisam probao sa mbunama i sa hapsovima.

A jesi li ti probao sa infra crvenom svjetlošću?  ;)

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #39 u: Prosinac 10, 2010, 09:49:46 prijepodne »
pa bas to ti hocu i reci, mbune i kamenje su svijet za sebe (a ovdje u temi se prica o mbunama a ne o discusima ili drugim ribama) a i ne mislis valjda da si jedini u hr koji ima kameru sa night vision opcijom i da si jedini kome je ta ideja pala na pamet... ;)

mozda sa drugim ribama tvoje metode funkcioniraju, neznam jer nisam probao posto ne drzim druge ribe, ali sa mbunama definitivno ne...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #40 u: Prosinac 10, 2010, 09:58:22 prijepodne »
Skidam kapu majstore.  :-[ :zagrljaj:

Prihvaćam tvoj odgovor u cijelosti i nakon tvoje praktične potvrde priznajem da ove tehnike ne vrijede za mbune.

Pozdravljam i zahvaljujem na tvom praktičnom i konstruktivnom odgovoru.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #41 u: Prosinac 10, 2010, 10:06:02 prijepodne »
ma nije stvar nit u majstore nit u nikakvom priznanju, samo pisem o mom osobnom iskustvu, u ovom slucaju sa mbunama i hvatanjem...

LP kolega...  :zagrljaj:

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #42 u: Prosinac 10, 2010, 15:08:01 poslijepodne »
pa da uvijek imam problema kad treba odvojiti nekog ciklida,posebno ako je manji pa se zavuče u najmanju rupu i nema šanse da ga uhvatim.Da mi se da rasturat cijeli akvarij i ne baš  (ako baš moram) jer kamenje složim tako da je što čvršće i jednom kad pomaknem samo jedan kamen,onda opet sve ispočetka.Najviše mi je žao onih maleckih ribica koje prežive i skrivaju se ispod kamenja u najmanjim spiljicama,pa mi to dođe kao da sam ih osudila na smrt.Sada imam 2,možda 3 preživjele, nastradale bi isti tren.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #43 u: Prosinac 29, 2010, 00:56:38 prijepodne »
evo liječenje je, pa moglo bi se reći pri kraju,ostaje Nematol još jedanput jer piše da ga treba ponoviti za tri tjedna.Napravila sam sve kako ste me savjetovali od lijekova,dobrih bakterija,FFM-a,izmjena vode,aktvnoga ugljena...Čak sam nabavila jači filter Eheim pro 3 2080 koji je stvarno jak,tako da su imale par dana privikavanja na njegovu snagu..Stanje u akvariju se popravilo već nakon medazola, preostali 3 ps. saulosi su preživjeli.Aulonocare su stvarno pravi borci  :up:  one su još uvijek žive  :P  i nakon Nematola puno življe, a apetit im se vratio,čak i ženki.Izgleda da hranu koju uzmu konačno i pojedu jer koliko vidim ne pljuju ju natrag van i bore se za nju.Mužjak je čak počeo pretraživati po pijesku što je, ja mislim dobar znak.Moglo bi se reči da su mi ove bolesti samo potvrdile da nikad ne stavljam nove ribe direktno u akvarij.Sada imam u manjem akvariju od 56l male,mlade ciklide koji prolaze istu terapiju kao i ove i ostaju malo duže tu dok ne narastu da ih ovi moji divovi ne bi progutali,što sam već imala priliku vidjeti.Sada idem na sigurno što se tiče njihove veličine, a posebno bolesti.  ;)
Hvala vam svima na savjetima i pomoći  :zagrljaj: :P

« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2010, 01:02:48 prijepodne od Xena »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #44 u: Prosinac 29, 2010, 08:32:57 prijepodne »
Zaista mi je drago da si uspjela spasiti sve ribe i da si ih izliječila, ovo mi je zaista lijepa vijest. Posebno mi je drago da si kupila jači filter i da si puno novoga naučila.

Pozdrav i sretno.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #45 u: Prosinac 30, 2010, 21:24:52 poslijepodne »
hvala ti puno na svemu  :) pa da jesam naučila ....mislim i ono što sam znala (karantena) mislila sam da se to neće meni desiti jer ribe mi izgledale zdrave ali očito nisu bile...Znala sam da imam preslabi filter ali nisam mogla odmah nabaviti drugi,sad mi ipak nije žao jer sam uspjela nabaviti,meni se čini odličan filter.Prilično je ogroman i jak  :up: nadam se da bude ok. :)

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #46 u: Siječanj 24, 2011, 23:50:52 poslijepodne »
zanima me da li se kroz neko vrijeme može ponoviti liječenje nematolom, da budem sigurna da nema više parazita.Sada sam napravila sve prema uputama Medazol,Nematol pa za tri tjedna opet Nematol (završila prije nekih tjedan dana).Čini mi se da caeruleusi još i sada imaju tanki končasti izmet i nakon ovog liječenja,pa sam razmišljala da im još jedanput ponovim liječenje Nematolom za svaki slučaj.Nisam sigurna da li će im se trbuh ikad popraviti da ne bude uvučen,to sumnjam da hoće ali barem da nemaju parazite i ne ugibaju.Pošto je taj lijek dosta jak ne znam kroz koje vrijeme bih mogla ponoviti tretman a da ne napravim više štete nego koristi. -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #47 u: Siječanj 25, 2011, 09:19:03 prijepodne »
Pozdrav Xena, hajde probaj ribe hraniti samo sa spirulinom (nakvašenom nekoliko minuta prije bacanja u vodu) te sa kuhanom blitvom, kuhanim špinatom, kuhanim keljom i kuhanom brokulom. Probaj hraniti tako tjedan dana da prvo ubaciš nešto do kuhanog povrča (isjeckaj na sitnije komadiće ali ne previše sitne) pa kada to pojedu dodaj im i spirulinu (osušena alga u obliku granulica - može od firme "Sak" ima u Aquateri u Španskom).

Uz to obavezna tjedna promjena vode cca 30 do 35% uz dodatak FFM-a a dan poslije vitamini.

Kada prođe tjedan dana javi se a fotografije su uvijek dobrodošle i jako su bitne, pozdrav i sretno.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #48 u: Siječanj 26, 2011, 23:20:56 poslijepodne »
Imam trenutno ove vrste hrane koje imaju spirulinu: Nutrafin Max -spirulina flakes,Nutrafin max-cichlid spirulina sticks,Jbl-spirulina i Tetra Phyll piše da ima i alge i Tetra pro Vegetable također ima spirulinu.Imam toliko različitih hrana, a nijedna nije ova koju si mi preporučio, a nemam je gdje nabaviti.Ne vjerujem da je ima u Čakovcu, a u Zg sam bila u ponedjeljak i ne znam kad ću ponovno (naravno bez ciklida nisam došla doma :)) Meni se čini da su ove hrane ok ili da koju izostavim.Budem probala ovo s špinatom,brokulom...možda bude još bolje.Probala sam s graškom ali ne vole ga baš.One mi sve inače izgledaju dobro (ove koje jesu mršave mislim da će tako i ostati,možda se malo oporave) ali sve imaju dobar apetit,čak su im i boje izražajnije,aktivni su....Samo sam na malim caeruleusima  primjetila taj sumnjiv izmet ali oni se normalno ponašaju i jedu.Čudno bi mi bilo da imaju nakon ovog tretmana Medazolom i doplog Nematolom još uvijek crijevne parazite.Mislim da ću im ipak nakon nekog vremena ako ovi budu i dalje imali taj končasti,poluproziran izmet ponoviti samo Nematol.Još mi ga je ostalo ali nadam se da mi neće trebati,pa neka bude u rezervi jeidno što mu je rok trajanja pri kraju ali mislim da je on dobar još neko vrijeme poslije, valjda.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #49 u: Siječanj 27, 2011, 09:02:33 prijepodne »
Dobre su i ove hrane koje ti imaš samo moraš paziti na rok trajanja hrane. Također jednom tjedno obavezno vitamine.

Grašak je dobra stvar a ribe ga baš ne vole dok se ne priviknu na njega pa im probaj uvijek dan nakon posta dati prvo kuhani grašak a onda kuhanu blitvu, slijedeči dan može ova hrana koju imaš.
Također im u prehranu ubaci što više kuhanog povrća.

Nadam se da su nove ribe koje si kupila u KARANTENI.