Lipanj 12, 2025, 11:03:13 prijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Studentske 63 litre mora  (Posjeta: 42346 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Karas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
Odg: Studentske 63 litre mora
« Odgovori #50 u: Svibanj 06, 2011, 17:22:19 poslijepodne »
Stanje kod mene je neuredno  :D
Od zadnjeg apdejta je došlo dosta novih stvari: achanastree, chalice, lobophilia, neke zoe, glaaxea, pavona cactus,nepoznati LPS i hrpa SPS fragića...
I sexy shrimpovi koji su prekrasni.  :zagrljaj:
Potrošio sam Milliput na SPS-ove i  i nešto malo na spajanje kamena koje sam trebao napraviti prije pola godine  :nerv:
Od vikenda dolazi novi Milliput pa ću još bolje povezat kamenje i poljepit koralje koje nisam.
Neke stvari zadovoljavajuće rastu - zoe, duncani, palitoje, caluastree a neke ni da mrdnu: euphilije, blastomussa.
Tek su došli SPS-ovi pa ćemo vidjeti da li će oni rasti. Ovaj nepoznati LPS je pretpostavljam neka vrsta symphyllie. Nebitno šta je, bitno da se izvuče i povrati boju.
Kupljen je u lošem stanju pa se nadam da će se izvući. Hranim ga redovno i jede.
Došao mi je wavemaker 2000l/h pa ću konačno izbaciti ove kineske pumpice koje su bez problema vršili cirkulaciju više od 5 mjeseci.
« Zadnja izmjena: Svibanj 06, 2011, 17:25:52 poslijepodne od Karas »
Karas Reef - morski akvarij

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #51 u: Svibanj 06, 2011, 17:40:30 poslijepodne »
Čovječe koliko koralja imaš :up: :klap:

Offline Vice

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
« Odgovori #52 u: Svibanj 06, 2011, 18:07:20 poslijepodne »
jako lijepo !   :up:
Jedino su mi ovi koralji na dnu malo razbacani...  :nerv:
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #53 u: Svibanj 06, 2011, 18:46:27 poslijepodne »

Meni se sviđa. Vidi dali će ti ova wave rasvjeta biti dovoljna za SPS.. a ja bi isto počistio dno da bude kontrast grebena s koraljima i bijelog pijeska. Tad bi bio za nano morski mjeseca. :)

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #54 u: Svibanj 07, 2011, 00:42:28 prijepodne »
Stvarno odlican morski akvarij za tu litrazu! Studentski, jel to po bolonji ili? :D

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #55 u: Svibanj 07, 2011, 08:47:52 prijepodne »
Meni se sviđa. Vidi dali će ti ova wave rasvjeta biti dovoljna za SPS..

To su 3 lampe od 18W iznad. Na slici se ne vide lampe ali se vide tri kabla.  ;)
Mislim da ću kupiti LEDice od 3W Cree. Zapravo važem se - DIY kit ili 300kuna skuplji fency Bulb sa također Cree ledicama.

a ja bi isto počistio dno da bude kontrast grebena s koraljima i bijelog pijeska. Tad bi bio za nano morski mjeseca. :)

Napisah gore da sam počeo ljepiti koralje ali ostao bez Milliputa. Zapravo nisam ni imao Milliputa, uzeo sam profi23-jev  :D
Za par dana će doći moj Milli pa ću završiti ljepljenje kako sam planirao.
Nikako mi ne pašu LPSovi na grebenu - oni su mi više za na pijesak. Npr nije mi nešto da stavim blastomussu, lobophiliu, achanastreu i ostalo na kamen u sredini grebena, više  su mi za  dno. Neznam, to je više stvar ukusa....

Tad bi bio za nano morski mjeseca. :)

Biće nano morski mjeseca za jedno godinu dana kada se ovi "patrljci" od koralja razrastu  :D

U budućnosti ću ubaciti još euphilia i obavezno ricordea uz naravno razne LPSove koji su moji favoriti. Blastomusse i achanastree :zagrljaj:
Najrađe bi kada očistim dno ovaj veliki LPS prebacio lijevo a u sredinu stavio jednu Catalaphilliu.  :zagrljaj:
Tu ima dosta mjesta i nebi mogla ništa spržiti jer je sve dosta udaljeno od sredine, tu di je taj veliki LPS .
Kako mi je to dobar koralj...  :up: Stalno visim na nano-reef-u. Šta rade ljudi u 50-60l  :nerd: Akvariji stari 3-4 godine a našao sam nekih i sa catalaphilliom...
Neznam, neki me đavo vuče da ju kupim, jednu malu pa kada naraste pravićemo veći aq  :D
« Zadnja izmjena: Svibanj 07, 2011, 09:01:45 prijepodne od Karas »

Offline vauvaufish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #56 u: Svibanj 07, 2011, 14:11:39 poslijepodne »
odličan akvarij.
Samo mi nije jasno da ti sve ovo uspjeva sa malim filterom i ugljenom,i malom protočnom pumpom.
Možda mi je promalo ali nigdje nisam pročitao da imaš sump i skimmer,te ostale reef đinđe.
Čist ko sunce nigdje algi,dok je moj pun zelene alge na zadnjem staklu.
Ako može kratak opis opreme.
Skidam kapu na akvariju :up:
Draco dormiens nunquam titillandus.
Ne škakljaj zmaja dok spava.

Offline Sasa55

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #57 u: Svibanj 07, 2011, 14:25:02 poslijepodne »
To je zbog čestih izmjena vode i tako se održavaju naono akvariji.

bravo majstore prekrasan nanić i stvarno ga je lijepo vidit. a ove zoe plavo, crveno zelene pod moonlightom su stvarno svemirske :)
STC, ZAGREB

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #58 u: Svibanj 07, 2011, 15:43:59 poslijepodne »
odličan akvarij.
Samo mi nije jasno da ti sve ovo uspjeva sa malim filterom i ugljenom,i malom protočnom pumpom.

Kakve veze ima veličina filtera? Meni bi trebao 3x manji filter jer iovako u njemu imam samo šačicu aktivnog ugljena.
Nemam fosfat remover. Spužve i ostalo sam naravno povadio tako da je filter više nego prevelik. I to ugljen je neki kineski najjeftiniji, 10kn mislim 500grama  :D Njega koristim od prvog dana tako da nemam potrebe za nekim skupljim.

Uspjeva baš iz ovog razloga:

To je zbog čestih izmjena vode i tako se održavaju naono akvariji.

Tako je! Česte izmjene vode bez preskakanja. Bez velikog eksperimentisanja sa kemijom.
Pogledajte malo nano-reef.com. Ljudi tako održavaju akvarije po 2-3 godine bez problema. Juče sam naišao na nano od 73l sa jedno 7-8 catalaphyllia star preko 2 godine. Lik je uzgoji i prodao još toliko kroz to vreme. Uf što me vuče taj koralj...  :D

Možda mi je promalo ali nigdje nisam pročitao da imaš sump i skimmer,te ostale reef đinđe.
Čist ko sunce nigdje algi,dok je moj pun zelene alge na zadnjem staklu.
Ako može kratak opis opreme.
Skidam kapu na akvariju :up:

Nema skimmera, sumpa i ostalih reef đinđija. Dodajem samo jod a uskoro ću uzet testere sa Ca i Mg i dodavati od EasyLifea ove elemente. Oprema je dvije kineske pumpe, 3x18 Wave solaris lampe i Aquaclear 50 (da sam znao nebi ga nikad kupio, prevelik i čisto bacanje novaca...).

bravo majstore prekrasan nanić i stvarno ga je lijepo vidit. a ove zoe plavo, crveno zelene pod moonlightom su stvarno svemirske :)

Te zoe su fantastične. Moram dodati više plavih lampi da pojačam boje koraljima. Mislim da će to biti ledice...
Boje nisu ultra jer po mom kratkom iskustvu nije dobar omjer 50-50 plave i bijele a i fotka je dosta loša.
Snimiću video za 10ak dana dok dođe Milliput i poljepim koralje i ostatak kamenja pa će boje biti realnije.

« Zadnja izmjena: Svibanj 07, 2011, 15:48:12 poslijepodne od Karas »

Offline Sasa55

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #59 u: Svibanj 07, 2011, 21:42:43 poslijepodne »
Ccc pa kud si na ledice to je popularno na tim nanićima... morat ću se i ja poigrat sa njima sviđa mi se ta ideja ;)

A šo se tiće filtera neka bolje da je tu da ima bar malo ugljena, mislim može i sa čestim izmjenama vode al od viška glava ne boli ;) al da je sump bolje imat je po mom iskustvu pogotovo mi to na naniću fora kada u njemu nema niš tehnikalija :) nek ve skriveno u rupi :D:D
STC, ZAGREB

Offline JefersoNS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Novi Sad
« Odgovori #60 u: Svibanj 07, 2011, 22:42:25 poslijepodne »
Odlicno Ljubo! Svaka cast!
Sve cisto i utegnuto,a ulaganje skoro pa minimalno!
Koliko i kako doziras joda? ja mislim da sam sa njim vec 2-3 putan napravio bum u aq sa njim... >:(

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #61 u: Svibanj 07, 2011, 23:00:36 poslijepodne »
Odlicno Ljubo! Svaka cast!
Sve cisto i utegnuto,a ulaganje skoro pa minimalno!
Koliko i kako doziras joda? ja mislim da sam sa njim vec 2-3 putan napravio bum u aq sa njim... >:(

Hvala Dušane  :up:
Ulaganje u održavanje je stvarno mizarno, sol za 20eura imam 3-4 mjeseca možda i više, struje 10eura/mjesečno ali i to će biti manje kada dođu ledice, ugalj 1,5 eura za 3-4 mjeseca. Jod sam dobio ali vrijeme je da ga dokupim, njega i Ca i Mg od EasyLife-a i kada kupim pola litre imaću opet pola godine. Glavno ulaganje je u koralje, a i to nije obavezno naravno. Mogao bi npr ovako napnjen akvarij imati godinu dana i ne dodati ni jedan koralj ali ja želim skupiti one koralje koji se meni više sviđaju a izbaciti one koji su došli na samom početku kada je bio gol kamen, kao što je to bio slučaj sa ksenijom i zelenom gljivom koje sam imao hrpu pa podjelio.

Slažem se za sump. Prava stvar. Možda to napravim najesen. A ledice ću gledat da sredim do ljeta... Sada mi je najbitnije održati dobro stanje akvarija, pojačati cirkulaciju i kontrolirati Ca i Mg. I naravno fiksirati kamen i koralje i ubaciti još neke interesantne stvari...
Jako sam zadovoljan dimenzijom akvarija, jednostavnim i jeftinim održavanjem, jednostavnom tehnikom... Ne pomišljam na veći akvarij, radije ću ovaj pošteno napuniti rijetkim LPS-ovima, kolekcijom ricordea i dr nego napraviti 200l polpraznog sa jednom anemonom, ksenijom i gorgonijom i utuć lovu u tehniku. Polako, nešto novca na koralje, nešto na tehniku, mrvicu i na kemiju i nadam se da će šljakat kao što je do sada bilo. Baš ću se potruditi da snimim video čim prije. Iznenadićete se kako to sve bolje izgleda na videu...  :zagrljaj:

Naknadni edit:

Zaboravio sam ti odgovoriti na ovo.  :nerv: Jod dodajem jednom u 7 dana nakon izmjene vode. Po uputstvu, 4-5ml na moju litražu. Nikad nije bilo buma. Jednom sam dodao 7ml i ništa. Šta se dogodi kada dodaš previše joda?
« Zadnja izmjena: Svibanj 09, 2011, 09:58:10 prijepodne od Karas »

Offline JefersoNS

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Svibanj 09, 2011, 20:56:33 poslijepodne »
Ja nesto povezujem bujanje algi sa previse joda...a mozda i gresim...mozda je to produkt samo ne dovoljno cikliranog akvarijuma!
Vidim da nemas problema sa algama...koliki ti je foto period? ili sam to negde propustio u temi... :-[

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #63 u: Svibanj 09, 2011, 22:12:05 poslijepodne »
Jod se koristi(O) za dezinfekciju pa oprezno s njim... da ne bi imao mrtvo kamenje, skupa sa bijelim koraljima  ;) ... isto tako ako su tridacne u tanku (sto kod tebe nisu, ali da se spomene) isto oprez s jodom  :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #64 u: Svibanj 09, 2011, 23:23:37 poslijepodne »
Ja nesto povezujem bujanje algi sa previse joda...a mozda i gresim...mozda je to produkt samo ne dovoljno cikliranog akvarijuma!
Vidim da nemas problema sa algama...koliki ti je foto period? ili sam to negde propustio u temi... :-[

Foto period je 10h u komadu. Nemam moonlight za sada.
Algi nemam hvala Bogu! I nepamtim kada sam ih zadnji puta imao. Nadam se da se neće vratiti  :D
Imam samo denitrusa po kamenu,znači kamen je bez algi,voda je super bistra ali se denitrus taloži po rupama.
Bilo bi dobro imati skimer u nekom manjem akvariju (da nekažem sumpu) i spojiti ga na 2-3 dana jednom u dva mjeseca i izbaciti sav denitrus.
Ili hangon skimer koji će stalno raditi. Naravno neki kvalitetni, a ne one mini pizdarije.
Nekažem da mi denitrus i "prljavo" kamenje smeta. To se jedva i primjeti ali bilo bi još bolje da ga uopće nema ali za sada ništa od toga pošto mi je to ružnije nego nužnije  :D

Jod se koristi(O) za dezinfekciju pa oprezno s njim... da ne bi imao mrtvo kamenje, skupa sa bijelim koraljima  ;) ... isto tako ako su tridacne u tanku (sto kod tebe nisu, ali da se spomene) isto oprez s jodom  :up:

Ok, upravo sam napravio zamjenu i dodao precizno 4ml joda i tako ću i nastaviti.

isto tako ako su tridacne u tanku...

Nažalost nisu...  :(  
Baš su mi fora i imaću ih kad-tad.  :zagrljaj: Jesu li komplicirane? Da li ih treba hraniti?

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #65 u: Svibanj 10, 2011, 09:25:26 prijepodne »
Citat:
Baš su mi fora i imaću ih kad-tad.   Jesu li komplicirane? Da li ih treba hraniti?

nisu komplicirane, ali traze dobre uvjete - kvalitetnu vodu, dosta svijetla za fotosintetsku ishranu (uz to sto su filter feederi), i jedna od bitnih stvari - da nemas ribu koja ce skoljku konstantno iritirati (recimo eibli) grickajuci je za netom rasireni plast i cineci je konstantno polu zatvorenom  :up:

za hranjenje mislim da ne treba (ja nisam hranio)  ali neka netko kompetentniji uskoci sa odgovorom  :up:
Pizdo.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #66 u: Svibanj 10, 2011, 09:59:09 prijepodne »
Citat:
Baš su mi fora i imaću ih kad-tad.   Jesu li komplicirane? Da li ih treba hraniti?

nisu komplicirane, ali traze dobre uvjete - kvalitetnu vodu, dosta svijetla za fotosintetsku ishranu (uz to sto su filter feederi), i jedna od bitnih stvari - da nemas ribu koja ce skoljku konstantno iritirati (recimo eibli) grickajuci je za netom rasireni plast i cineci je konstantno polu zatvorenom  :up:

za hranjenje mislim da ne treba (ja nisam hranio)  ali neka netko kompetentniji uskoci sa odgovorom  :up:

Pričekaće ona dok sredim rasvjetu... Stvarno moćno izgledaju  :up:

Naknadni edit - imam par finih fotki...dodaću još neke sutra.
Imam dva problema:
1. fan worm nikako da izađe. Vidim da je živ, imam ga 20 dana i neće napolje...  -?
2. Milliput iz Engleske putuje 13 dana. Taman sam naručio prije kraljevskog vjenčanja pa je garant zaglavilo u Engleskoj pošti 7 dana lol  :nerv:
A treba mi što prije da pričvrstim nove koralje. Došla je jedna ljubičasto-smeđa euphyllia i u 20 sekundi moje nepažnje, izašla je i dotkla jedan   prekrasan zeleni  fragić nekog SPS i spalila ga do neprepoznatljivosti. Ja odmah odljepio euphyllin polip ali bilo je prekasno. To je bilo jučer - danas od SPSa samo kostur i tu i tamo smeđe meso.
Te euphyllie su tako prekrasne a tako ljute  :D

« Zadnja izmjena: Svibanj 11, 2011, 23:42:52 poslijepodne od Karas »

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #67 u: Svibanj 16, 2011, 23:25:56 poslijepodne »
Novost je ova ljubičasta euphyllia. Pamook da li imaš takvu?  :)
Prekrasna  :zagrljaj: Ima još novina samo dok napravim dobre fotke  ;)

Offline JefersoNS

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Svibanj 17, 2011, 00:04:00 prijepodne »
Auuu ovu ljubicastu moram imati!!!  :)

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
« Odgovori #69 u: Svibanj 17, 2011, 00:44:17 prijepodne »
ja sam si ju nabavio ali mi je dao najmanju ;) hahah

Predivne su ove njegove!!!!!!

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #70 u: Svibanj 17, 2011, 10:23:18 prijepodne »
ja sam si ju nabavio ali mi je dao najmanju ;) hahah
Predivne su ove njegove!!!!!!

Dobije ljubičastu euphylliu i još se žali jer je najmanja  :add5:

Auuu ovu ljubicastu moram imati!!!  :)

Imam još jednu glavu koju sam ostavio Pamooku. Ako ju on već ima u svojoj kolekciji euphyllia onda ju tebi ostavim, ali mislim da ju nema... Ali jedna velika glava se skoro razdvojila tako da ćeš ju i ti imati do jeseni  ako ne prije.
Uskoro još fotki...  ;)
« Zadnja izmjena: Svibanj 17, 2011, 10:33:32 prijepodne od Karas »

Offline JefersoNS

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Svibanj 17, 2011, 11:01:46 prijepodne »
Pamtim pa vratim!  :up:

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
« Odgovori #72 u: Svibanj 17, 2011, 13:06:06 poslijepodne »
Usput samo taj Studentski je i mene naveo na moj Panonski  :klap: :klap: :klap:

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #73 u: Svibanj 22, 2011, 20:28:49 poslijepodne »
Sry, malo kasnim sa svime, takoreci sa odgovorom, vecerom, mozgom i opcenito zivotom  :D pa evo, da se javim - nemam tu eufiliju i rado cu udomiti frag  :zagrljaj:

cujemo se oko pojedinosti, ili se dovezete na cugu  :D ;)
Pizdo.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #74 u: Svibanj 22, 2011, 20:31:05 poslijepodne »