Kolovoz 19, 2025, 19:57:35 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: ZOO City Mandy  (Posjeta: 5563 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
ZOO City Mandy
« u: Listopad 23, 2010, 08:19:33 prijepodne »
Več je Plavi napisal upozorenje pod rubrikom "Bolesti", ali budite jako oprezni ako kupujete ribe u tom dučanu jer ih pola ima ich.

Offline ger

• Novi član
  • *
Odg: ZOO City Mandy
« Odgovori #1 u: Listopad 23, 2010, 14:38:09 poslijepodne »
A i dobar dio ih pluta!

Offline Fosquate

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Listopad 28, 2010, 21:03:04 poslijepodne »
ja sam do sada 3 puta tamo kupovao ribice,i kad ih ubacim u svoj akvarij bar 2-3 moje ribice mi crknu za par dana  :down:
"pametnom savjet ne treba, a budali ne koristi"

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Listopad 28, 2010, 21:16:22 poslijepodne »
ja sam do sada 3 puta tamo kupovao ribice,i kad ih ubacim u svoj akvarij bar 2-3 moje ribice mi crknu za par dana  :down:

Ne moj se ljutiti ali u toliko puno postova piše da je pametno da ribe iz trgovine prođu karantenu prije ubacivanja u akvarij.

Ispričavam se na off topicu
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Fosquate

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 29, 2010, 18:42:10 poslijepodne »

Ne moj se ljutiti ali u toliko puno postova piše da je pametno da ribe iz trgovine prođu karantenu prije ubacivanja u akvarij.

Ispričavam se na off topicu

Sada znam da to ide tako,ali u to vrijeme početka nisam imao pojma o karanteni,a mislio sam da sve znam  :D
"pametnom savjet ne treba, a budali ne koristi"

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #5 u: Listopad 30, 2010, 01:26:31 prijepodne »
da imate pravo,tamo je velika kolicina riba koje boluju i trebaju lijecenje,al sta ces kad rijetko tko radi a da zna nesto o ribicama i slicno.. al nije tako samo u mandiju,vec je tako cak i u pet centru kod kvatrica.. kad god dodjem vidim na ribama da nisu bas nesto vesele i peraje su im spustene i td.. al dobro,bilo bi lijepo od njih da se malo pobrinu oko toga,ipak mi kupci volimo zdrave i lijepe ribice.. ;) i da,kad god sam kupio ribicu u mandiu ili pet centru svaka mi je krepala u roku 2,3 dana,cudno..al istinito.. :( 
pozz za sve

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #6 u: Listopad 30, 2010, 01:55:03 prijepodne »
Pa zato bi bilo bolje nabaviti iz domaceg uzgoja
Cak je i cijena niza,a dobije se prava kvaliteta,samo to se kod nas bas i ne cijeni

Offline DARIO 28

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #7 u: Listopad 30, 2010, 02:22:10 prijepodne »
 :D :D :D :D bome istina živa  :D :D

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #8 u: Listopad 30, 2010, 08:17:17 prijepodne »
Pa zato bi bilo bolje nabaviti iz domaceg uzgoja
Cak je i cijena niza,a dobije se prava kvaliteta,samo to se kod nas bas i ne cijeni

Cijeni se, ali nema dovoljno domačeg uzgoja. Uglavnom profi uzgajaći u Hrvatskoj, uglavnom i isključivo rade sa firmama...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Listopad 30, 2010, 08:52:31 prijepodne »
iako se radi o istoj firmi ja sa ZOO City-jem u Sopotu imam sasvim drugačija iskustva, ono riba i nerita  što sam  tamo kupio nisam imao nikakvih problema, e sad ne vjerujem da je stvar u ribama više da je do djelatnika...ali što je tu je,,

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #10 u: Listopad 30, 2010, 09:35:58 prijepodne »
ja sam još uvijek ljuta zbog neonki, usorkos karanteni, na vrujeme primječenim simptomima (svega par točkica na par ribica ) tokom borbe sa boleštinom uginule jedna po jedna :'( :'(

Offline daddax

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Studeni 03, 2010, 12:36:44 poslijepodne »
Več je Plavi napisal upozorenje pod rubrikom "Bolesti", ali budite jako oprezni ako kupujete ribe u tom dučanu jer ih pola ima ich.
da li si ti to na svoje oči vidio, i kad?

ja sam, naprotiv,jako zadovoljan sa ribom u mandiju,i cesto sam tamo,premda se desi tu i tamo da neka vrsta malo boluje nemora biti da je nužno do djelatnika nego do lošeg uvoza što se lako dogodi ako riba nije primjereno karantenizirana.
a i konačno,ima tamo djelatnika koji nešto ili dosta znaju,i isto tako upozore ako se radi o bolesti.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Studeni 03, 2010, 13:18:12 poslijepodne »
daddax, ne znam koliko se dugo baviš akvaristikom ali ako u bilo kojem Pet centru osim Zoo Vili (vrlo rijetko bude bolesti) i Aquaterra (vrlo rijetko bude bolesti), dobro pogledaš u akvarije u kojima se drže ribe vidjet češ bakem nekoliko bolesnih riba a da o uginulima (prodavači bi ih trebali izbaciti napolje) i ne pričam.

Večinom su vidljive ribe koje miruju pri dnu ili uz površinu vode, masa riba več ima prve znake bakerijskog raspadanja peraja, mnoge boluju od Ich-a i drugih bakterijskih i parazitarnih bolesti.

Savjetujem svima da ribe kupuju od domačih uzgajivača preko malih oglasa a ako se ribe kupuju u Pet shopovima jako dobro pregledajte cijeli akvarij prije nego kupite ribu iz njega, ako ima barem jedna sumljiva riba ne mojte kupiti.

Nakon kupnje, ribe obavezno držite dva tjedna u karanteni. Sretno.

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Studeni 03, 2010, 16:52:24 poslijepodne »
Pa kaj ti misliš da u viliju i akvateri nema krepavanja riba? Krepaju većinom zbog stresa.
Prodavači se trude da ih pokupe al normalno da ribe umiru po dućanima, pa ne misliš valjda da se oni trude svakoj ribi osigurat idealne uvjete...

Offline Che*

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 03, 2010, 17:25:39 poslijepodne »
villi je odlican ducan , da se razumijemo, da ne bi rekli da pljujem po njemu, ali vidjeh tamo i ich i mrtve ribe  stoga mi nije jasno ovo za Mandi. Ajd, nisu mi nitko i nista ali moram stati u njihovu odbranu, bar sto se mene tice.  Zivim u blizini, kupio sam u viseeee navrata ribice, pogotovo neonke, svaki put vise njih, sto sebi , sto kad sam dolazio sa susjedima koji su uzimali sebi i nikad ,ali bas nikad nije bilo nikakvih problema. Ribice su mi predivne, zive, zdrave, u vise navrata kupovao kao poklon, cijenom uvijek znaju imati nekaj zanimljivog, kao pande koje nisam kupio a koje su bile po 20 kn.  :/

...meni ribice iz Mandija nikad nisu uginule, ni jedna.. i koja je sad to ironija, svima ugibaju , razboljevaju se, a moje su zdrave. da li sam ja imao srece,pa sam u tih 15-20 puta sto sam kupovao imao srecu ili sta...ne znam, ali znam da su ljubazni, da decko koji radi ima znanja (da ne zaboravljam imena,vec bih mu i ime znao), i da sam ja jedan zadovoljni kupac.

Villi je odlican, kao i Aqua terra, ali mislim da jedan ducan kao sto je Zoo u mandiju zasluzuje pokoji pozitivni komentar.

Jako mi je zao onih kojima su ribice iz Mandija uginule, ali moje su zdrave , vesele i ja sam jedan zadovoljni  kupac :D

Offline daddax

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Studeni 03, 2010, 23:56:53 poslijepodne »
daddax, ne znam koliko se dugo baviš akvaristikom ali ako u bilo kojem Pet centru osim Zoo Vili (vrlo rijetko bude bolesti) i Aquaterra (vrlo rijetko bude bolesti), dobro pogledaš u akvarije u kojima se drže ribe vidjet češ bakem nekoliko bolesnih riba a da o uginulima (prodavači bi ih trebali izbaciti napolje) i ne pričam.

Večinom su vidljive ribe koje miruju pri dnu ili uz površinu vode, masa riba več ima prve znake bakerijskog raspadanja peraja, mnoge boluju od Ich-a i drugih bakterijskih i parazitarnih bolesti.

Savjetujem svima da ribe kupuju od domačih uzgajivača preko malih oglasa a ako se ribe kupuju u Pet shopovima jako dobro pregledajte cijeli akvarij prije nego kupite ribu iz njega, ako ima barem jedna sumljiva riba ne mojte kupiti.

Nakon kupnje, ribe obavezno držite dva tjedna u karanteni. Sretno.
ukr.,činjenica je da u svakom pet shopu uključujući tvojim iznimkama može doći do bakterijskih infekcija zbog više razloga ili do parazitalne infestacije što je najčešći razlog neadekvatna karantena i bilo koji akvarista koji se imalo razumije u ribu i njenu kvalitetu može to prepoznati i spriječiti zarazu karantenom ili jednostavno ne kupiti.

ne kažem da u spomenutom dućanu nije nikada bilo takvih slučaja,bilo je nekoliko i siguran sam da su ribe bile pobrinute jel isto tako sam bio upozoren da ne uzimam iste.

ali isto tako jako veliki broj dućana uzima ribu od istih dobavljača jel ih nema puno kod nas i raspolažu s time šta imaju kako znaju s obzirom da domaći uzgoj koji i ja isto tako preferiram nema toliku ponudu.
nemora uvijek biti do dućana nego je moguće da i mi ljubitelji ponekad ne postupamo kako treba sa ribom.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #16 u: Studeni 04, 2010, 00:06:07 prijepodne »
Domaceg uzgoja ima,i bilo bi ga i jos i vise da nasi PC oce kupiti ribe od malog uzgajivaca
Tako da nije stvar da nema kvalitetne ribe,nego gledaju di im je jeftinije nabaviti ribu,pa makar i bolesnu
Toliko od mene o svim PC

Offline duby

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • anćiman
« Odgovori #17 u: Studeni 04, 2010, 03:53:35 prijepodne »
ajmo bojkotirati shoping od trgovina i kupovati jedni od drugih  :D

vidim ima tu specijalaca i počelo se pričati opasno, po  mojem ( a nisam neki specijalist akvarist ) smatram da je potrebno u trgovini ocijeniti kako se željena riba ponaša i pogledati ostale ribe u akvariju. Ako se ijedna riba čudno ponaša, onda savjetujem da se bude jako pažljiv sa kupovinom. Prepoznati moguće oboljenje i eventualno liječenje kod kuće u karanteni je rizik ali i znanje, umijeće a na kraju i uspijeh ili neuspijeh. Svi mi kad tad imamo neke bolesti kod kuće i liječimo ribe kako bi prživjele. Kupovao sam ribe u svim trgovinama u ZG i bilo je uginuća i svakakvih ćudnih situacija, pa ćak i da su u jednoj od trgovina mi prodali ribu pod krivim nazivom i po krivoj cijeni jer prodvsč/ica nije znala kako se zove riba a ja sam bio fer i upozorio da to nije to što mi se naplatilo. Željena riba je bi bila duplo skupja da me se poslušalo a nakon ubjeđivanja kao je sve u redu kupio sam je za upola manje novaca. Znaći da u svakoj trgovini ima ono nešto, a što se samog zoo city-a u Mandi-ju smatram da od svih njihovih trgovina trenutno u ZG nemaju bolju. Po izboru i vrstama ribica su najbolji a čovjek koji tamo radi ima zavidno znanje i moram napomenuti da me je svaki put upozorio koja riba nije trenutno za shoping zbog bolesti. Nemaju, klasično kao kod drugih, karantenu za bolesne ribice sa natpisom na akvariju KARANTENA u show roomu već negdje iza u skladišti a svi drugi samo na jedan akvarij zaljepe etiketu pa mi potencijalni kupci gledamo bolesne ribe.

Sve skupa nije ova trgovina zaslužila biti na crnoj list a što se bolesti tičeshopinga usporedba:

kupite auto od preprodavača i tako lijepo izgleda: sav se sjaji, nije star, garažiran, od "prvog vlasnika", vozila ga ženska, malo kilometara,..... ono sve naj naj a za mjesec dana ga ostavite kod mehaničara. 

To je moje mišljenje o ovom slučaju
L-010a, L-134, L-144, L-180,ancistrus long fin, L-191, L-201....

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #18 u: Studeni 04, 2010, 08:31:20 prijepodne »
Toliko od mene o svim PC

Ne bih se baš složio. Nije to to njih, u HR se poštuju zakoni ;)
Da te podsjetim:

XII. ZAŠTITA ŽIVOTINJA PRI UZGOJU RADI DALJNJE PRODAJE
Članak 27.
(1) Uzgoj životinja radi daljnje prodaje je zabranjen osim u slučaju uzgoja domaćih životinja koje imaju gospodarsku namjenu sukladno Zakonu o stočarstvu.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, uzgoj životinja radi daljnje prodaje i prodaje u trgovinama za prodaju životinja s rodovnikom ili bez njega može se dozvoliti uz pretpostavku da su ispunjeni svi posebni uvjeti.
(3) Uzgoj iz stavka 2. ovoga članka može se obavljati na temelju rješenja o dozvoli toga uzgoja koje donosi nadležni veterinarski ured.
(4) Posebne uvjete iz stavka 2. ovoga članka propisuje ministar.

i blabla  X-(

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #19 u: Studeni 04, 2010, 10:00:54 prijepodne »
Po mom mišljenju, nije stvar u cijeni nabave ribe, već o samoj dostupnosti tj. izboru riba. Jer domaći uzgajivač ne može imati npr. četrdeset vrsta na uzgoju, može raditi max. deset do petnaest vrsta da bi zadovoljio par pet shopova. Ili treba ući u veliku investiciju, koja košta dosta love, i raditi sa dosta vrsta. Nabavljač stoga kupuje ribu iz inozemstva jer od tamo dobija sve ribe koje želi. Jest, određeni dio rikne, ali zato se cijena preživjelih modificira da se ima određena zarada. Problem je u tome što se na taj način prisiljava domaće uzgajivače da spuste cijenu na vrijednost takve nekvalitetne ribe iz uvoza. Zato sam ja od davnih dana pokušao pokrenuti, među uzgajivačima koje poznajem, da se oformi određena burza riba na kojoj bi svi registrirani uzgajivači mogli izložiti svoj proizvod. Gdje bi se formirale određene cijene svake pojedine vrste, ali kao što to obično biva, mi Hrvati ne volimo kad treba raditi na čisto, već uživamo zahebati drugoga , samo da kratkoročno imamo određen "uspjeh". Zato ja ovdje ne vidim problem samo među trgovinama, već i kod nas samih. Jer ne želimo, naglasak na ovo "NE ŽELIMO" , raditi zajedno i u interesu svih uzgajivača u Hr. Radimo svaki za sebe, cijene moramo prilagođavati jeftinom i nekvalitetnom uvozu, a sve ćemo to napraviti kako bi zeznuli onog drugog uzgajivača kojem ćemo preuzeti mušteriju. Nemamo komunikacije, ne mijenjamo iskustva, ne radimo na tome da kolegi pomognemo da razmijenimo vrste,  itd.. Ja imam jako dobrog prijatelja u Zagrebu(koji je registrirani uzgajivač kao i ja) mi nismo jedan drugome konkurencija, već partneri.. ja ne uskačem kod njegovih mušterija sa cijenama koje bi rušile njega, niti on meni to radi. Ali jedan drugome pomažemo u nabavci riba, hrane, opreme itd.. Strašno je da se u maloj sredini kao što je Hrvatska , uzgajivači ne žele povezati. Već rade sve kako bi shebali jedan drugoga. E ovo je za mene strašnije od bolesnih i nekvalitetnih riba koje srećete po pet trgovinama..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Studeni 04, 2010, 10:11:59 prijepodne »
Svaka čast Vjeko, tako treba raditi, povezivati se i raditi zajedno jer samo zajedno možete danas sutra sa svojim ribama izači i u EU...

Potpisujem sve što si rekao i podržavam inicijativu.

Offline daddax

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Studeni 04, 2010, 11:06:33 prijepodne »
u potpunosti se slažem sa vijekom što se tiče ponude riba među domaćim uzgajivačima i komunikacijom među njima i činjenica je da večine večih dućana voli sve uzimat na jednom mjestu što ne može biti u tom slučaju domaći uzgoj jel jedna karantena koju sam posjetio ima oko 400tinjak akvarija sa istim ili većim brojem vrsta što današnjih dana ljudi traže,a to je ponuda.
kao usporedbu dat ću jedan manje poznati pet shop na istoku zg-a,ima ih par koji uzimaju ribu domaćih uzgajivača i pretpostavljam da neki od vas vjerojatno i surađuju s njima ali čovijek ima u dućanu osnove npr.:skalare,živorotke,neonke,zebrice,cory-e,karas i njihove varijacije,ancistruse i plechose, i rijetko kad nešto više,premda se zna dogoditi.
zbog slabije ponude riba jel na našem području se sve bazira oko istih vrsta često su ga znali kritizirati ljubitelji riba da ima slabu ponudu.
neki koji manje znaju reagiraju na to i počnu previše šarati i uzimati od 10-ak uzgajivača sa raznih djelova HR i uvoznu ribu i mješati sve u par akvarija gdje dolazi do čestih oboljenja i širenja parazita među kupcima i kod njega što uzrokuje velike gubitke (što riba,što kupaca),no nažalost sami su krivi za to.
bavio sam se i još uvijek se bavim mnogim drugim životinjskim vrstama gdje je komunikacija puno bolja i udruge su složnije zbog čega je ponuda odlična i niko nikome ne reže cjenu(normalno,uvjek ima iznimki...)
no za razliku od drugih vrsta,akvaristika je još najnovija na našem području i samo je pitanje vremena kada če to sve počet funkcionirat kako spada ali dok god ima uvoznika sa vanjskim suradnicima (mađarska,češka,singapur,izrael,kolumbija...) to neče biti potpuno.

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #22 u: Studeni 04, 2010, 12:07:41 poslijepodne »
Svaka čast Vjeko, tako treba raditi, povezivati se i raditi zajedno jer samo zajedno možete danas sutra sa svojim ribama izači i u EU...

Potpisujem sve što si rekao i podržavam inicijativu.
Iskreno, plavi, ja sam nažalost odustao od te inicijative, jer sam o ovome pisao i nagovarao ljude prije pet, šest godina. Nismo se pomaknuli niti centimetra od mrtve točke. Ja ću biti dosadan pa ću opet ponoviti.. U Hrvatskoj je potrebno napraviti, za početak, burzu riba(to može biti web mjesto), gdje će se pojaviti svi registrirani uzgajivači. I tamo će posve otvoreno, iznositi cijene svojih proizvoda i vlasnici pet trgovina će moći izabirati i kontaktirati sve uzgajivače koje žele. Samo ovo spada u science fiction filmove, nešto slično kao da se danas pojavi NLO iznad Zagreba. Čak je to(pojava NLO) i vjerojatnije od ovoga što sam ja sad rekao..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #23 u: Studeni 05, 2010, 01:19:21 prijepodne »
Treba spomenuti i zakon koji dodatno otezava situaciju

A sto se tice samog uzgajivaca,pa ne mora sad netko uzgajati 15 vrsta
Ja uvijek prilazim akvaristici kao hobiju,a uzgoju i prodaji ribica kao nacinu da upotpunim svoje zelje u akvaristici,mozda za vecim akvarijem ili nekom boljom opremom,ali u svakom slucaju ne prilazim kao nacinu zarade
Tako da nisam bas puno moro investirati,ali da krenem uzgajati par vrsta to bi bilo neophodno
Znaci ako se okupi 20 uzgajivaca moze se najmanje 20 razliciti vrsta uzgajati bez problema

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #24 u: Studeni 05, 2010, 02:47:41 prijepodne »
Sve to štima, inicijativa, priča o burzi i to...

Ali po mom mišljenju i onome što vidim, čak da se uspiju domači uzgajivači udružiti, to bi loše završilo (za kupce)

Pogledaj slučaj Galaxy Microrasbore ili Pande: (uzgajaju se u HR i dilaju se po pet shopovima)
Vas par (uzgajivača) se skupilo i dogovorili se da je jedan primjerak u maloprodaji 40 kuna (da ne spominjem cijenu od prije godinu dvije) i dajete ih samo pod uvjetom da se cijena ne spušta (u protivnom zaboravi slijedeču pošiljku)  :clap2:

Neonka i slične koštaju oko 10 Kn komad po PC-ima a teže ih je uzgojiti od microrasbori  ... pa sad o kakvim bajkama pričamo ?

-Več sada PC-i imaju astronomske marže (na nekim primjercima idu i preko 300%), a zamisli tek kad bi kupovali od "udruženih HR uzgajivača"...

Ukratko, Akvaristika u HR je sramota! kao i profesijonalnost (uzgajivača i prodavača, ne govorim o rijetkim zaljubljenicima koji imaju svoje malo podvodno carstvo u kuči)
Pa mi bi trebali biti zemlja koja će izvoziti ribe, koralje, more u EU u pola cijene od njihove, a ne da ju uvozimo iz vana ?!?!?

==========================
neko je spomenuo da je normalno da se u dučanima desi tu i tamo po koja mrtva riba, ili kakve bakterijske infekcije... NIJE NORMALNO!!!
Bilje prekriveno algama ili polu trulo ... NIJE NORMALNO!!!
Prodavač koj nema pojma o ničemu ... itd...

Pa šta radiš ujutro kad dođeš na posao u PC-u ?????
-Valjda provjeriš sve akvarije, riješiš eventualne probleme i tek tada otvaraš vrata dučana... kupac nesmije vidjeti bolesnu ribu, a kamo li da mu je prodaš...
nije ni čudo da propadaju, nisu za bureke prodavat  :down:

==========================

Da je akvaristika u HR nova, to nije istina, bar u Rijeci znam jedan shop koji postoji več možda svojih 15 godina, a drugi pokraj kojeg sam se kao djete sa noničem šetao i gledao ribice bio je tamo prije 25-30 godina (zatvorio se prije 2-3 godine ja mislim) ...