Lipanj 25, 2025, 05:45:03 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Noževi  (Posjeta: 151685 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Noževi
« Odgovori #375 u: Svibanj 28, 2012, 22:48:41 poslijepodne »
Ostrenje nije neki problem, svoje Dick nozeve ostrim na celicni dick strajher a ako ne ide onda potegnem malo po kamenu i onda opet na strajher. Tak da bi ti najbolje bilo da ti netko pokaze kak se radi sa strajherom pa onda investiraj nesto love.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #376 u: Svibanj 28, 2012, 22:51:11 poslijepodne »

Nino, jel znaš možda kako se kreću cijene za brušenje Pod zidom?

Nemam pojma.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #377 u: Svibanj 28, 2012, 22:54:19 poslijepodne »

Nino, jel znaš možda kako se kreću cijene za brušenje Pod zidom?

Nemam pojma.

Kratko i jasno. :D

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #378 u: Svibanj 28, 2012, 22:55:34 poslijepodne »
Ostrenje nije neki problem, svoje Dick nozeve ostrim na celicni dick strajher a ako ne ide onda potegnem malo po kamenu i onda opet na strajher. Tak da bi ti najbolje bilo da ti netko pokaze kak se radi sa strajherom pa onda investiraj nesto love.

To sam već pisao, ali evo opet: štrajherom se ne mogu oštriti noževi. Štrajher služi samo za ispravljanje reznog brida na mekšim čelicima (kao što su npr. kod Dick-ovih mesarskih noževa), čime se period uporabljivosti, odnosno interval između dva oštrenja produljuje.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #379 u: Svibanj 28, 2012, 23:02:18 poslijepodne »

To sam već pisao, ali evo opet: štrajherom se ne mogu oštriti noževi. Štrajher služi samo za ispravljanje reznog brida na mekšim čelicima (kao što su npr. kod Dick-ovih mesarskih noževa), čime se period uporabljivosti, odnosno interval između dva oštrenja produljuje.

Tocno, no tko na kolinju kaze: Ej daj mi strajher da ispravim rezni brid ;)

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #380 u: Svibanj 28, 2012, 23:08:08 poslijepodne »
Sve mi je jasno.Jeftino ne vredi,za skupo nemam pare.I dalje ću se igrati tupim nožićima.Bar se neću porezati.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #381 u: Svibanj 28, 2012, 23:33:40 poslijepodne »
Sve mi je jasno.Jeftino ne vredi,za skupo nemam pare.

Nije nuzno tako. Ne isplati se kupovati kamenje za 100$ ako ti je noz 100kn. Kupi si neko jeftino kamenje i uci se ostrit. Ako imas imalo spretnosti u rukama to se lako savlada.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #382 u: Svibanj 29, 2012, 01:21:59 prijepodne »
Evo jedan filmic gdje odmah na pocetko svatko moze vidjeti kako se NE radi sa strajherom :D Iako, hamburgeri su mu odlicni i cesto se zaletim :)
http://www.index.hr/apetit/recept/marin-medak-predstavlja-savrsene-hamburgere/
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #383 u: Svibanj 29, 2012, 10:02:39 prijepodne »
Nevezano za noževe, ovi hamburgeri mi izgledaju jako zanimljivo... Ruki, gdje je taj restorančić? Nisam ništa našao na netu.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #384 u: Svibanj 29, 2012, 10:15:18 prijepodne »
Vezano uz nozeve, jesi vidio kako se s koljenicom pati hehe :D
To ti je tamo gdje je TEŽ, odmah na porti, zove se hamburger bar i stajacica je, a ako pada kisa onda stojis na otvorenom. :D i stojis svakako 5-10 minuta jer moras cekati dok se hamburger napravi. Cijena je 25kn za hamburger, a 25kn za cheeseburger. Obicno pitam ima li sto posebno da mi stavi pa mi stavi ili pecenih bukovaca ili susenih rajcica i mozzarelle i onda ti to stoji 25kn. Navecer kad dodjes iza 9 zna se dogoditi da vise nema hamburgera jer su potrosili sva peciva. :D Uglavnom, barem 3-4 puta mi se to dogodilo. Tijekom zime je na pultu bila tegla s cvarcima iz koje si se mogao ponuditi dok si cekao hehe. Ovi hamburgeri iz filmica, cini mi se da je to vise demonstracija jer koliko mene znanje sluzi u ponudi imaju hamburger, cheeseburger i to je to...  s tim da mozes biti ganci ko ja i traziti ekstra stvari koje kao sto si mogao procitati, ne naplate ekstra i to mi je super.
Evo ti jos kratki clanak iz Jutarnjeg:
http://www.jutarnji.hr/uz-nedjeljni-jutarnji-dolazi-148-stranica-najukusnijeg-magazina-u-zemlji--uronite-u-slatku-jesen-uz-novi-broj-dobre-hrane/977584/
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #385 u: Svibanj 29, 2012, 10:25:16 prijepodne »
Vezano uz nozeve, jesi vidio kako se s koljenicom pati hehe :D

Ma da...loš nož, loše naoštren i još ga je izmlatarao onim štrajherom da ga dotuče do kraja  :D

Hvala na info, idem to probati ovih dana (i ja ću bit ganci, normalno  :up:).

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #386 u: Svibanj 29, 2012, 10:34:47 prijepodne »
Poslao sam frendu kuharu filmic, ovom kojem treba noz za prirodu i pitao sam ga da komentira i kaze on "sto da komentiram, kako tuce po strajheru ko Ante Gotovac po bijelom?" hahahahaha

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #387 u: Svibanj 29, 2012, 11:21:00 prijepodne »
Odlučio sam postaviti mali tutorial o jednom od načina kako izraditi dršku noža (možda se još netko zainteresira za ovaj hobi  :)). Radi se o sječivu Mora 110 hunter od laminiranog ugljičnog čelika kojem sam izradio dršku od kombinacije prešane kože i tvrdog afričkog drva grenadil, s dekorativnim umetcima od crnog i bijelog vulkaniziranog papira:

1. Mora 111 laminated steel, prednji štitnik od mesinga već uglavljen, narezani komadići kože i dva komada Grenadila.

2. Bušenje odgovarajućih rupa na koži i drvetu stupnom bušilicom.

3. Gotovi elementi drške s upotrebljenim alatima (osim bušilice).

4. Drška je složena "na suho" i stavljena u stegu na 24h (uz povremeno dotezanje) kako bi se koža slegla.

5. Sutradan je sve polijepljeno dvokomponentnim epoksi ljepilom i ponovo stavljeno u stegu na 24 sata.

6. Odmah nakon vađenja iz preše zakovan je trn.

7. Nakon 4-5 sati rašpanja, turpijanja i brušenja oblikovanje drške je dovršeno.

8. Grubo obrađen zadnji štitnik - preostaje još puno brušenja da se izvuku ožiljci od turpije i čekića.

9. Nakon brušenja gradacijom 800 koža i drvo su počeli dobivati sjaj.

10. Nakon brušenja, završno s gradacijom 1200, aplicirano je tung ulje (na drvo) i Grangers-ov leather conditioner (na kožu).

11. Nakon nekoliko dana uzastopnog nanošenja zaštitnih slojeva i poliranja, evo krajnjeg rezultata

Zanimljivost vezana uz oštricu: stigla je, začudo, tvornički loše naoštrena, pa kad sam je krenuo brusiti na ravnom brusnom kamenu vidio sam da je fazeta zapravo blago konkavna (hollow grind), a ne pravi skandi. Linija zakrivljenosti je bila vrlo blaga, kao da je fazeta izbrušena kružnim brusnim kamenom velikog promjera, pa sam je relativno brzo reprofilirao u pravi zero scandi grind. Izbrušena je i naoštrena na kamenju do gradacije 6000, pa dovršena na kožnom stropu impregniranom krom-oksidom. Sad brije komarca u letu  :D.

Offline DARIO 28

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #388 u: Svibanj 29, 2012, 11:26:41 prijepodne »
Nino ovo izgleda preje...o  :up:  dosta truda uloženo

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #389 u: Svibanj 29, 2012, 11:31:24 prijepodne »
 :klap: :klap: Nevjerojatno, prekrasno, majstorski!

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #390 u: Svibanj 29, 2012, 14:51:05 poslijepodne »

Ovo izgleda odlično, baš majstorski, bravo Nino! :klap:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #391 u: Svibanj 29, 2012, 14:53:43 poslijepodne »
ono...respekt do daske...predobro

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #392 u: Svibanj 29, 2012, 16:21:33 poslijepodne »
odlicna drska  :klap:

evo par komada rucne izrade...........

drske su od rogova...

ovdje su od kostiju......

isto kosti.....

... ali ovaj mali dzepni je od drugog majstora.

Svi ostali su od istog majstora neovisno o tome kaj nisu isti zigovi.
Ovaj gornji na drugoj odnosno donji na trecoj smo dobili sad prije par dana kad nam je stigao u goste. To radi tata od zene. I brat. I deda je to radio..........

prakticki sve nozeve kaj imamo su obiteljskog porijekla. Ali vecina ovih koje koristimo svakodnevno nisu skroz rucni rad jer ostrice dolaze polugotove, (vec izrezane priblizno na zeljeni oblik nisu doma kovane kao ove gore) samo se slaze drvena rucka i bruse se.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #393 u: Svibanj 29, 2012, 17:32:07 poslijepodne »
Lijepi nozevi, da bi rec rekel. Trenutno radim neke druge stvari, no drveta, kože pa i rogova mi ne nedostaje a treba mi jedan manji noz pa cu si nesto probat sloziti kad mi se htjedne.
Gdje ima za kupit ostrica?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #394 u: Svibanj 30, 2012, 12:22:26 poslijepodne »
Spremam se krenuti uciti ostriti na kamenju i prva zrtva ce biti jedan kuhinjski noz, stariji od 15 godina, 24cm ostrica, stainless, proizvodjac je Fiskars.
Noz je strojno, lose ostren i sav je izgreban i vide se tragovi stroja... taman mi nije zao uciti se na njemu. Pitanje! Prvo se brusnim papirom sredjuju bocne strane koliko to ide ili se prvo ostri pa se onda poliraju bocne stranice? Hvala

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #395 u: Svibanj 30, 2012, 16:03:14 poslijepodne »
Evo još jednog mog... Španjolac, Muela   ...slike su loše..slikano mobitelom

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #396 u: Svibanj 30, 2012, 17:26:42 poslijepodne »
Nino G: svaka čast, super izgleda drška! Baš ti ide.

Nego,imam jedno pitanjce za stručne...
Koji bi ronilački nož preporučili? Kao solidan,dovoljno oštar i čvrst,a opet ne preskup. Ili barem od kojeg proizvođača?
Ne prevelik-neke srednje veličine,za rekreativno ronjenje s bocama.

Nedavno sam ušla u te vode,pa sam postupku nabave opreme,i iskreno za nož-ne znam od kud da počnem birati...
Gledam malo po ebayu, i ima svašta, a ja nemam pojma kaj bi od toga bilo iole ok...

Hvala
pozzz
ni da ni ne

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #397 u: Svibanj 30, 2012, 18:10:46 poslijepodne »

Gdje ima za kupit ostrica?

Kod nas ima u Replikartu, a ja uzimam iz Brisa-e ( www.brisa.fi ) - imaju puno bolji izbor i jeftiniji su. Jedini problem je što je minimalna narudžba 30€.

Pitanje! Prvo se brusnim papirom sredjuju bocne strane koliko to ide ili se prvo ostri pa se onda poliraju bocne stranice? Hvala

Pa, poliranje bočnih stranica nije nužno za oštrinu noža. Radije se koncentriraj na sekundarnu fazetu (bevel) i njega profiliraj pod kutem od cca 15° u odnosu na brusnu površinu. U početku je teško zadržati disciplinu ruke da ne šeta gore-dole, pa radi polako, odmjerenim potezima pazeći da u svakom trenutku zadržiš zadani kut.
Ako ipak želiš ispolirati bokove noža, onda to svakako napravi prvo, prije oštrenja. Možeš ga dotjerati do zrcalnog sjaja, ali to je, blago rečeno, meditativan proces.  :D

Koji bi ronilački nož preporučili? Kao solidan,dovoljno oštar i čvrst,a opet ne preskup. Ili barem od kojeg proizvođača?

Ronilački nož ne treba (a i ne može) biti jako oštar. Prioritet je izbor nehrđajuče legure, pa proizvođači jeftinijih varijanti koriste inox čelike s visokim udjelima kroma koji daje svojstvo nehrđavosti, ali zato nepovoljno utječe na čvrstoću i druge karakteristike (oštrina, zadržavanje reznog brida, itd). Kvalitetni ronilački noževi rade se od legura titana, ali oni su dosta skupi. Ima kod nas za kupiti Fox-ov "Ocean Master" od Beta titaniuma za 1200kn, a vidio sam i "Blue Tang" od Underwater Kinetics-a od nekakve "Hidralloy" nehrđajuče legure (nemam pojma što je to, ali ga dosta hvale) za cca 400kn. Uglavnom, za relativno kvalitetan ronilački nož računaj izdvojiti 300+ kuna.

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #398 u: Svibanj 30, 2012, 18:25:00 poslijepodne »
Da,pa računala sam do negdje 500 kn...
A što jeftinije to bolje trenutno bar...druge stvari od opreme su mi malo bitnije...

A jel možeš preporučiti neki dućan u Zagrebu s većim izborom?

ni da ni ne

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #399 u: Svibanj 30, 2012, 20:05:45 poslijepodne »
Pa, poliranje bočnih stranica nije nužno za oštrinu noža. Radije se koncentriraj na sekundarnu fazetu (bevel) i njega profiliraj pod kutem od cca 15° u odnosu na brusnu površinu. U početku je teško zadržati disciplinu ruke da ne šeta gore-dole, pa radi polako, odmjerenim potezima pazeći da u svakom trenutku zadržiš zadani kut.
Ako ipak želiš ispolirati bokove noža, onda to svakako napravi prvo, prije oštrenja. Možeš ga dotjerati do zrcalnog sjaja, ali to je, blago rečeno, meditativan proces.  :D

Ma nisam ni mislio da je nuzno za ostrinu nego ga ne mogu gledati i veselilo bi me da uspijem napraviti da lijepo izgleda. Sto se sekundarnog bevela tice, to jos ne kuzim bas, pogledao sam dosta filmica na youtubeu i nemoj se truditi ni pokusavati objasniti. Nabavio sam i one filmove s dvd-a od Murraya Cartera pa kad to apsolviram onda cu postavljati pitanja ako mi jos nesto nece biti jasno.

Jasno mi je za meditativan proces :D to radim vodobrusnim papirom, od manjeg grita prema vecem jel tako, na kojem trebam zavrsiti da bude zrcalni sjaj? Pitam da znam sto da kupim. :)