Odlučio sam postaviti mali tutorial o jednom od načina kako izraditi dršku noža (možda se još netko zainteresira za ovaj hobi

). Radi se o sječivu Mora 110 hunter od laminiranog ugljičnog čelika kojem sam izradio dršku od kombinacije prešane kože i tvrdog afričkog drva grenadil, s dekorativnim umetcima od crnog i bijelog vulkaniziranog papira:
1. Mora 111 laminated steel, prednji štitnik od mesinga već uglavljen, narezani komadići kože i dva komada Grenadila.
2. Bušenje odgovarajućih rupa na koži i drvetu stupnom bušilicom.
3. Gotovi elementi drške s upotrebljenim alatima (osim bušilice).
4. Drška je složena "na suho" i stavljena u stegu na 24h (uz povremeno dotezanje) kako bi se koža slegla.
5. Sutradan je sve polijepljeno dvokomponentnim epoksi ljepilom i ponovo stavljeno u stegu na 24 sata.
6. Odmah nakon vađenja iz preše zakovan je trn.
7. Nakon 4-5 sati rašpanja, turpijanja i brušenja oblikovanje drške je dovršeno.
8. Grubo obrađen zadnji štitnik - preostaje još puno brušenja da se izvuku ožiljci od turpije i čekića.
9. Nakon brušenja gradacijom 800 koža i drvo su počeli dobivati sjaj.
10. Nakon brušenja, završno s gradacijom 1200, aplicirano je tung ulje (na drvo) i Grangers-ov leather conditioner (na kožu).
11. Nakon nekoliko dana uzastopnog nanošenja zaštitnih slojeva i poliranja, evo krajnjeg rezultata
Zanimljivost vezana uz oštricu: stigla je, začudo, tvornički loše naoštrena, pa kad sam je krenuo brusiti na ravnom brusnom kamenu vidio sam da je fazeta zapravo blago konkavna (hollow grind), a ne pravi skandi. Linija zakrivljenosti je bila vrlo blaga, kao da je fazeta izbrušena kružnim brusnim kamenom velikog promjera, pa sam je relativno brzo reprofilirao u pravi zero scandi grind. Izbrušena je i naoštrena na kamenju do gradacije 6000, pa dovršena na kožnom stropu impregniranom krom-oksidom. Sad brije komarca u letu

.