Srpanj 27, 2025, 15:42:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Izbjegavajte Hibride!  (Posjeta: 7832 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 206turbo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
Odg: Izbjegavajte Hibride!
« Odgovori #25 u: Ožujak 03, 2010, 20:46:13 poslijepodne »
jesmo mi rezmirali kaj u temi? kaj su hibridi, pa kaj su mješanci, pa kaj je paralelna revolucija, pa koja se riba smije seksat, a koja ne smije?

svatko ko imalo drzi do ribe sta zeli imati u AQ bi trebao znati njeno tocno ime sa pripadajucim geovaritetom, radi komunikacije sa drugim ciklidasima na ostalim forumima i potragom informacija o uvjetima drzanja...
daj si mira.  -? :D

...i tak.

aquabot ne kuzim sta si mislio reci ovim quotanjem mastinove recenice i s tim daj si mira????   mislim da je to uglavnom i neki rezime teme ,ovo sta kaze mastino!!!

jednostavno ako se netko zeli baviti ciklidima nuzno je da zna bar neke osnovne informacije o ribi, a medju te informacije spada i mjesto tj. lokalitet iz kojega dolazi riba,   pogledajte samo koliko ima vrsti tj. lokaliteta cynotilapia, protomelasa, copadichromisa itd.  poznavanje geovarijeteta je nuzno barem kod africkih ciklida, a ako znamo tocan naziv i varijetet onda smo sigurni i da nemamo hibrida , u protivnom - MIX...
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #26 u: Ožujak 03, 2010, 21:08:13 poslijepodne »
Evo ja imam mozebitni problem u svom tanku, stigle su mi frontoze "trebale" bi biti "Zair" ali evo primjetili smo na jednoj da s jedne strane ima 6 pruga a s druge 7, cak su pali komentari da uopce nisu ni Zair vec burundi. Ja bi stvarno zelio znati sve o svojim stanarima, sada pitam kako da budem sto posto suguran koje su to ribe, naime jos su mlade 4-5 cm velicine?!
Dakle i ako ce slucaj biti da su neki mjesanci ili cak hibrid sta ciniti u tom slucaju, mislim zar bi se trebao samo tako rjesit tih riba, osobno bi mi bilo zao izbacit ribu iz akvarija samo zato sto je neko napravio od njega "mjesanca"?!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #27 u: Ožujak 03, 2010, 21:25:05 poslijepodne »
da, 206 turbo si u pravu.  :up: nitko tko nije dvonožna ciklidistička enciklopedija ne bi smio držat u akvariju ribe za koje nije 100% siguran da su baš te.  :nerd: a siguran je samo zato jer mora 100% vjerovat prodavatelju koji je 100% osoba od povjerenja. prodavatelju se mora vjerovat iz razloga koji se sam po sebi nameće, a to je: ono, pa on je osobno ulovio baš te ribe s tog i tog broda u tom i tom zaljevu. ima i svjedoke. to su mbute i nkangwa. poznati ihtiolozi koji su na mjestu izlova identificirali i razvrstali baš te ribe u zasebne paketiće i UPS-om poslali k meni ili tebi doma...

ili 100% vjerovat uzgajivaču mrijestitelju?
situacija: mrijestitelj ima red od 20 akvarija istih veličina sa vodom napunjenom 2cm ispod ruba akvarija. u svakom od njih ima 20 malaca istih vrsta riba, ali različitih geo i varijeteta. u devetom mrijesnom akvariju slijeva imamo 4 malca koji nisu zadovoljni uvjetima u svom akvariju i preskoče u susjedni. isto tako naprave i malci iz susjednih akvarija.
rezime: malce je teško raspoznat, jer su preslični, a sutra ide isporuka. dođe rođo koji je na ispomoći stručnjaku za mrijest i ne skuži razliku kad ih lovi, meće u vrećice i šalje.  na kraju krajnji korisnik dobije nešto ... ne da mi se više sr....  :D

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #28 u: Ožujak 03, 2010, 21:32:24 poslijepodne »
hahah dobra...

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Ožujak 03, 2010, 21:54:07 poslijepodne »
samo cu ti jedan primjer dati: prije dvije godine sam trazio copadichromis azureus-e, (trazio sam bas njih i iskljucivo njih) nasao sam ih u viliju i bili su po 50 kn (malci od 3-3,5 cm)  sada kad je ta riba narasla nema nikakve veze sa azureusom -naprotiv  to je potpuno drukciji copadichromis!!!  nije hibrid ali mislim da je puno placati toliko love za ribu koja na kraju nije to sto si trazio!!!  koja su moja prava kao kupca koji se osjeca prevaren pa makar to i ne bilo namjerno??
pogledaj malo i u tom smjeru!!!! ;)
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Ožujak 03, 2010, 21:57:20 poslijepodne »
 :up: nitko tko nije dvonožna ciklidistička enciklopedija ne bi smio držat u akvariju ribe za koje nije 100% siguran da su baš te.

gledaj postoji vise vrsta akvarista, oni koji su zadovoljni da im samo nesto pliva u akvariju ili oni koji su malo izbirljiviji glede riba !!! ja nisam od od ovih prvih. ;)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #31 u: Ožujak 03, 2010, 22:22:10 poslijepodne »
pošteno. neko voli nevine, a neko iskusne. neko pati na "i" u imenu mobitela, a netko na WC, F0 ili F1 ribu.  :up:

al nije potrebno nametat svoju izbirljivost, niti je potrebno na negativan način likovati nad nečijom, možda miješanom, ribom. ovo se ne odnosi na tebe osobno, nego općenito.
u svakom se akvariju može svašta izmiješat i dogodit, a da se rezultat vidi tek za godinu i kusur dana. mislim da ne treba nikoga gledat s visoka, niti ikoga osuđivati. na većinu kupovina mi krajnji korisnici nemamo utjecaja, a u puno slučajeva se ni na trgovce ne može svaljivati neka krivica. jednostavno, nije tu nitko kriv. stvari se događaju.
smatram da kod nas nema ekstremnih hibridatelja riba, pa stoga još više smatram da je ova tema u nas nepotrebna. kao što je i u istoj nepotrebno dizanje tenzija na bilo koji način.  :up:

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #32 u: Ožujak 03, 2010, 22:31:45 poslijepodne »
Svi mi volimo znati šta nam pliva u aq. ali i sam si rekao da si kupio jednu vrstu (a kužiš se u ribe) a narasla je druga vrsta. Kaj tek može znati netko ko tek ulazi u svijet ciklida i naleti na takvu ribu i kupi istu. Mastino me recimo uvredio jučer da mu pričam iza leđa što nije istina. Evo sad ču ti Mastino ovako javno ispričati svoju priču;
Sječaš se od koga sam kupovao svoje prve ciklide? Od tebe! Kupio sam Pseudotropheus Tursiops, I chisumuale (ili kak se već piše, Titech i ti ste se u temi od Acies prepucavali o tome kako se pišu) Moje Chisumuale nikad nisu narasle kak treba, nego su ostale male, a istu tu ribu si koji mrijest kasnije UVALIO Acies za akvarij od 60 litara (kolko 6-7 kom) Njena riba je prije par dana završila isto kod mene i nije narasla. Ja sam tu ribu mislio POKLONITI cannibalu pošto ima mali tank, a ribe su se prestale razvijati i ostale male. Slučajno sam posto Vjeki od kojeg sam dobio odgovor da ih "riješim" meni je riba OK, samo što je manja, (patuljak ili hibrid). od Acies je riba isto ostala mala i nije narasla. Kod mene je bila 1god u tanku od 200 i 250 litara, a njene su bile u 60 oko 7 mjeseci. Sad je ta riba kod mene i Cannibal ih želi pokupiti u nedjelju da ima za akter u VŽ. Evo vidiš da ti ne radim iza leđa. Ja bum ih u nedjelju dostavil cannibalu pa nek on sam odluči.
Pozz Ivan
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Ožujak 03, 2010, 22:33:51 poslijepodne »
Aquabot  :hi:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #34 u: Ožujak 03, 2010, 22:44:09 poslijepodne »
i još mi nitko nije odgovorio na pitanje:

zakaj je kod jednih vrsta riba ili vrsta ciklida poželjno nekakvo miješanje radi dobivanja koloriteta i još koječeg, a kod drugih nije poželjno?

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Ožujak 03, 2010, 22:58:47 poslijepodne »
kod ciklida nije pozeljno nikakvo mijesanje-krizanje, bar koliko ja znam!!!

a sto se tice chisimulae ,gledaj koliko ja znam ta vrsta labidochromisa naraste do maximalno 10 cm (muzjaci) !!!koliko imaju cm tvoje ribe???

WC, F0 ili F1 ribu.  

ne postoji ti WC riba (dok je netko ne baci u wc skoljku tj to su onda skoljkasi :D) vec WF (wildfang) iliti ulovljena u divljini!
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2010, 23:11:26 poslijepodne od 206turbo »

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Ožujak 03, 2010, 23:00:18 poslijepodne »
Svi mi volimo znati šta nam pliva u aq. ali i sam si rekao da si kupio jednu vrstu (a kužiš se u ribe) a narasla je druga vrsta. Kaj tek može znati netko ko tek ulazi u svijet ciklida i naleti na takvu ribu i kupi istu. Mastino me recimo uvredio jučer da mu pričam iza leđa što nije istina. Evo sad ču ti Mastino ovako javno ispričati svoju priču;
Sječaš se od koga sam kupovao svoje prve ciklide? Od tebe! Kupio sam Pseudotropheus Tursiops, I chisumuale (ili kak se već piše, Titech i ti ste se u temi od Acies prepucavali o tome kako se pišu) Moje Chisumuale nikad nisu narasle kak treba, nego su ostale male, a istu tu ribu si koji mrijest kasnije UVALIO Acies za akvarij od 60 litara (kolko 6-7 kom) Njena riba je prije par dana završila isto kod mene i nije narasla. Ja sam tu ribu mislio POKLONITI cannibalu pošto ima mali tank, a ribe su se prestale razvijati i ostale male. Slučajno sam posto Vjeki od kojeg sam dobio odgovor da ih "riješim" meni je riba OK, samo što je manja, (patuljak ili hibrid). od Acies je riba isto ostala mala i nije narasla. Kod mene je bila 1god u tanku od 200 i 250 litara, a njene su bile u 60 oko 7 mjeseci. Sad je ta riba kod mene i Cannibal ih želi pokupiti u nedjelju da ima za akter u VŽ. Evo vidiš da ti ne radim iza leđa. Ja bum ih u nedjelju dostavil cannibalu pa nek on sam odluči.
Pozz Ivan

hebote ikota ti ni neznas sa kim komuniciras -pa nisam ti ja Mastino!!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #37 u: Ožujak 03, 2010, 23:03:38 poslijepodne »
glavno je da ti samo znaš da to nije, al ne znaš niti zašto niti išta drugo u smislu razumnijeg odgovora na jednostano pitanje...  -?

WC, F0 ili F1 ribu.  

ne postoji ti WC riba (dok je netko ne baci u wc skoljku tj to su onda skoljkasi :D) vec WF (wild form) iliti ulovljena u divljini!
WC = wild caught ,

al ok, nisam ni očekivao da ćeš razumjet.  -?

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Ožujak 03, 2010, 23:09:58 poslijepodne »
mislim da nije potreban sarkazam koji je itekako vidljiv iz tvojih postova, ne pravim se pametan tj. pisem samo ono u sta sam siguran, a sad zasto nije pozeljno krizanje , pa da se odrzi cista linija, da uvijek mozes biti siguran koja je tocno riba koju posjedujes, ima milion razloga , ne vjerujem da ne razumijes ,vise zelis provocirati koliko vidim!!!

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 03, 2010, 23:20:04 poslijepodne »
206 pa nisam se ja tebi obratio!
Kad dođem negdje u temu obićno se obraćam "vlasniku teme". U ovom slućaju je to Mastino, ako se ne varam. Ako se obraćam "gostu" u temi , kao što si ti , a i ja , obićno se imenuje osoba kojoj se nešto želi porućiti ili odgovoriti na njegov komentar. ;)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #40 u: Ožujak 03, 2010, 23:20:39 poslijepodne »
đizs, pa kaj ja tu radim?  -?  pa svaka budala zna da nije poželjno.

pitanje je slijedeće: zašto je kod skalara, diskusa, i nekih drugih riba koje nisu ciklidi to poželjno, a kod ciklida jezera malawi, tanganyika, victoria to nije poželjno? jesu li te ribe koje se miješaju da bi se dobile "ljepše" manje vrijedne ili više vrijedne od istočnoafričkih ciklida?

ja kad nekaj ne znam, pitam. ne držim se nečega ko pijan plota, jer sam to negdje kao pravilo pročitao, a ni sam to pravilo ne razumijem. jel ti nije jednostavnije reći da nemaš pojma zašto, nego da tu svoje neznanje zamataš u celofan i uvrćeš nekaj? nema sarkazma, nego nemoj citirati moja pitanja, kao da si odgovorio, a nisi. neka citira netko s potpunim odgovorom, a ne floskulom.

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Ožujak 03, 2010, 23:33:28 poslijepodne »
206, što se tiće veličine mojih i Acies-inih ciklida chisumuala: Vidim ribu kod kolega akvarista koju su je nabavili poslije mene i kod drugog prodavača. Njihova je riba skoro duplo veča, dok moja stagnira u rastu već nekih 6 mjeseci. Ona se normalno mrijesti , ali ženkica ne uspjeva iznjet, jer je jako mala. (i bolje da ne iznese do kraja)
A moglo bi se i o Aframa cobwe porazgovarati, ali neću da sad ne ispadne kako "pljujem" po čovjeku, jer vjerovatno nije znao što prodaje kao i svi drugi koji su slućajno prodali križanca ili hibrida ili patuljka.
Baj d vej; Ostale vrste riba u tanku su se normalno razvijale tak da ona priča o kvaliteti vode i velićini tanka ne "pije vodu" ;)

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 03, 2010, 23:35:44 poslijepodne »
znas sta??  imas pravo!!!! :up:
od kud ti samo da je kod skalara ,discusa i drugih riba pozeljno krizanje???
mislim da se na tvoje pitanje nemoze objektivno odovoriti , pa necu "pametovati"

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #43 u: Ožujak 03, 2010, 23:36:55 poslijepodne »

WC, F0 ili F1 ribu.  

ne postoji ti WC riba (dok je netko ne baci u wc skoljku tj to su onda skoljkasi :D) vec WF (wildfang) iliti ulovljena u divljini!
u engleskom govornom području se koristi WC - Wild Caught  :)

kak ne? a kako dobivaju one krasne boje diskusa neg mješanjem diskusa koji imaju različit koloritet  -? bar mislim

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #44 u: Ožujak 03, 2010, 23:38:54 poslijepodne »
ma daj nemojte se svađat...
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #45 u: Ožujak 03, 2010, 23:40:44 poslijepodne »
mislim da se na tvoje pitanje nemoze objektivno odovoriti , pa necu "pametovati"
lol

mene nije uopće sramota priznati da sam osrednji ili nikakav u pogledu poznavanja i identificiranja riba, al ovo su stvarno elementarne stvari.  :rolleyes:

i ja sam u zadnje vrijeme, a u smislu slabog znanja neke tematike sklon odgovoriti diplomatskim: "teško je to reći..."  , umjesto jednostavno: "ne znam". :D

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Ožujak 03, 2010, 23:45:13 poslijepodne »
ma daj nemojte se svađat...

Nitko se ne svađa :) Dečki samo raspravljaju o jako bitnoj i upozoravajućoj temi!! Izbjegavajte Hibride,...   Ali kako da ih izbjegavamo nigdje ne piše :D :D :D :D
Zašto niko jednostavno ne napiše kako da izbjegnemo hibride!! Jedino kupnjom odrasle ribe.
Kupujte ribe stare godinu dana, prije provjerite veličinu oblik i kolaritet iste pa ju onda potražite u dućanima sa akvarističkom opremom ili od domaćih uzgajivača.

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Ožujak 03, 2010, 23:45:42 poslijepodne »
ma ja se sa nikim ne svadjam ,meni je aquabot totalnifrend sa supertuluma!!! :zagrljaj:
cinjenica je da se neke ribe krizaju , ali samo radi lakse prodaje , jer ljepsu (sareniju) ribu je lakse prodati,zar ne!!!
ali da je to pozeljno ???  nebih rekao, ali kao sto rekoh tu se nemoze objektivno odgovoriti!!!

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Ožujak 03, 2010, 23:47:30 poslijepodne »
lol

mene nije uopće sramota priznati da sam osrednji ili nikakav u pogledu poznavanja i identificiranja riba, al ovo su stvarno elementarne stvari.  :rolleyes:

pa eto nisam ni ja expert ali  one ribe koje me zanimaju (u ovom slucaju jezero malawi i viktorija) zelim prouciti i znati neke bar osnovne stvari o njima!!!! 

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #49 u: Ožujak 03, 2010, 23:51:38 poslijepodne »
eto super..nema svađe...

a Ikota dobro si rekao...kad se kupuju ciklidi uzimaju se kao mali,i štaš ti tu sad prepoznat???
N.multifasciatus
 Cayman60