Srpanj 27, 2025, 16:41:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Moj prvi akvarij s hladnovodnim ribicama :)  (Posjeta: 16246 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Honey Pie

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Moj prvi akvarij s hladnovodnim ribicama :)
« u: Veljača 24, 2010, 16:22:54 poslijepodne »
Poštovani prije 3 dana kupila sam akvarij od 15l za 60 kn, plavi pijesak, mali dvorac i umjetnu biljku i ukrasno kamenje te dvije zlatne ribice carrasius auratus te plechostomusa iliti čistača :) Zlatne ribice sam procitala vole vodu izmedu 19-24 celzijevih pa sam im kupila termometar da provjeravam vodu i uvijek je oko 19. Htjela sam kupiti pravu biljku a ne umjetnu ali mi je prodavač rekao da one jedu skoro sve biljke a kasnije sam procitala da ne jedu robusno bilje kao sto je anubijas. Nakon jednog dana ribice su mi stalno bile na površini i činilo se kao da piju vodu :) a sestra mi je rekla glupačo hvataju zrak :) nakon toga sam otisla ponovno u pet centar i kupila micro jet filter (model:MCF 40/70-koji je opremljen regulatorom protoka za različite namjene za 145kn i ribice su ponovno zaronile u dubinu :) nakon toga kupila sam jos dvije zlatno narančastog karasa i karas ryukina i stavila sam im u vodu Tetra Goldfish AquaSafe 5 ml na 10 l koji otapa klor i teške metale i stvara prirodni okoliš za zlatne akvarijske ribice i kupila sam im Goldfish hranu koju im posolim :) sad u tom akvariju imam 5 ribica i opet sam otisla u petshop i kupila sam im pozadinu u boji i za par dana imat cu poklopac sa neonskim svjetlom da mi budu u boji :) a ne sve narančaste.
Nakon par razgovora saznala sam da 1 ribica ide na 10l vode a ja ih u 15l imam 5 i cine se sretne: pogotovo kad sam im kupila vitamine,  prve 3 sam nazvala : Biba, Nemo i Lepi (plechostomus jer je ružni) a druge dvije jos nemaju ime :) u procesu osmišljavanja su...
kiss kiss
bilo kakav savjet je dobrodošao,

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Moj prvi akvarij s hladnovodnim ribicama :)
« Odgovori #1 u: Veljača 24, 2010, 16:27:02 poslijepodne »
mislim da moras za pocetak kupit veci aq za njih pet makar 50l dali imas pumpicu za zrak?

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 24, 2010, 16:47:32 poslijepodne »
za jednu zlatnu je potrebno minimalno 40-50 litara vode, a za plehu akvarij od 300+ litara

hrana se ne smije soli! sol se taloži u vodu,  voda će postat slana i ribe će uginut..

kad si se već prijavila na forum, prvo si se trebala raspitat a onda ić u kupovinu! akvarij nisi ciklirala, jer si ga kupila prije 3 dana,  a ribe su već u njemu!

sve3 u svemu   :down:

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 24, 2010, 16:54:39 poslijepodne »
e ivana ivana

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Veljača 24, 2010, 17:03:34 poslijepodne »
Sorry, ali ovo je prestrasno. Iskreno, mozes ocekivati da ce ti ribice uginuti. Moj ti je savjet da zamolis da ti ih netko tko vec ima hladnovodni prikladni akvarij pricuva  dok im ne stvoris potrebne uvjete. Za pocetak odi na pocetnu stranu i procitaj prirucnik za pocetnike pa ces vidjeti koje si sve pogreske napravila. Posto si se uclanila na forum i pokrenula temu, cini mi se da ipak imas volje nesto nauciti, samo sto si se trebala prvo informirati i onda krenuti u kupovinu. Samo jedna od pogreski je da ti taj cistac naraste duplo dulji od tog tvog "akvarija"...

Offline Marichuy

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 24, 2010, 17:45:01 poslijepodne »
Taj akvarij ti je dovoljan za pol zlatne ribice  -?
poslušaj savjete drugih i kupi ribicama veći akvarij ili ih pokloni...
I prije nabave novih ribica cikliraj akvarij najmanje 2-3 tjedna...
Sretno  ;)
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline mrcdex

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Karlovac
« Odgovori #6 u: Veljača 24, 2010, 18:35:57 poslijepodne »
Previše riba za tu litražu.Zlatna riba ti u drugoj godini naraste i do 15 cm u duljinu ako ima uvijete odnosno dovoljno veliki akvarij.

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #7 u: Veljača 24, 2010, 18:59:09 poslijepodne »
Hello Honey Pie,

da ne piše koliko godina imaš, mislila bi da je post pisala curica od 12 godina.  :rolleyes:(nemoj se ljutiti...)
Hitno poduzmi nešto jer ti ribice neće još dugo, bez obzira koliko ti sretne i vesele sada izgledale!
15 l nije dugoročno dovoljno za jednu od ovih riba koje imaš, a kamoli za njih 5. (Pazi, zbog podloge i ostalog u akvariju imaš realno možda 13 l vode).
Najbolje bi ti bilo da hitno nabaviš barem nešto veći akvarij (barem kojih 60 l za prvu ruku iako je i to premalo...) ili da ove ribeke dobro udomiš i onda se raspitaš što može ići u tako mali akvarij.

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 24, 2010, 19:59:30 poslijepodne »
Sve rečeno - da te utješim, nisi ni prva ni zadnja sa hrpom zlatnih ribica u malom prostoru, šteta što se prije nabavke nisi bolje informirala. Sad je najbitnije da im čim prije osiguraš što veći akvarij, te udomiš višak, ako ne želiš da se ribice pate, jer njih toliko u 15 litara jednostavno ne može opstati i nikakav filter im ne može omogućiti normalan život u tim uvjetima. Realno, pleho mora van, a u akvariju od recimo 60 litara možeš držati maksimum dvije, ali stvarno maksimum, bez obzira što ti se one sad možda čine male - brzo će narasti. Zato, razmisli koji im najveći akvarij možeš omogućiti (i to što prije!), a ostatak pokušaj brzo udomiti.
FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #9 u: Veljača 24, 2010, 20:11:14 poslijepodne »
Ajoj
Kažeš da planiraš kupiti svjetlo... Te novce uloži u puuno veći akvarij. Ne znam što misliš o tome. Ja sam kao početnik mislio da je puno veći akvarij i puno veća briga, ali upravo suprotno. Probaj si kupiti bar samo staklo neko veće, a ostalo kupuj onda postupno. Ako si možeš priuštiti, kupi sve odjednom, još bi bolje bilo. Aqua-terra (Tu su ti na oglašivačkom podforumu) je imala rasprodaju akvarija prije mjesec-dva. Pogledaj, možda im je još ostao koji. Stvarno su bile prihvatljive cijene. To bi ti bio prvi korak, ako ti mališani ostanu na životu. Još bi bilo bolje da ti ih netko tko ima uvjete privremeno udomi, dok im ne osiguraš potrebne uvjete
Za sve što ti je nejasno i za pomoć pitaj ovdje na forumu. Ima tu puno ljudi koji će pomoći.
Trebala si se malo bolje informirati, no što je, tu je. Sad je gotovo.
I da, djeluj brzo, jer ako ovako ostane, neće dobro završiti.

EDIT:
A nemoj se sad odmah uplašiti i odustati od svega. Ribice su vjerojatno još male, tako da ti bar zasad ne treba 40-50 litara vode za jednu, kao što je kolega tikky2 naveo. Slažem se da bi im bilo ljepše tako, ali dok su male, snaći će se one i u manje. Ako im možeš to osigurati, super, a ako ne, za početak osiguraj im 20-30 litara po ribici i dobro to filtriraj i trebalo bi biti u redu.
« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2010, 11:27:33 prijepodne od gmatanic »
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline iponsaan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #10 u: Veljača 26, 2010, 09:24:10 prijepodne »
Ja bih ti kao i svi preporučio da kreneš od početka,nemoj odustati zbog nekoliko pogrešaka jer ih svi radimo,ja sam npr.kao prve ribice imao Collosoma Pacu i stavio ih u 50 litara :roll: no vrlo brzo su prešle u 300 obzirom da sam vidio da rastu ko gljive i da se mlate pa vode ima više van akvarija nego unutra.Ako ti je problem zbog novaca nabavit veći akvarij javi se imam ja jedan 50litara koji ću ti dati za dobrobit ribica

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #11 u: Veljača 26, 2010, 09:32:16 prijepodne »
Dakle,sve je rečeno.Osim ispravke da na zlatnu ide min.30l vode.I još uz sve to si im napravila kič party.Ma bravo!Kuda ti se žurilo? Mogla si nešto i naučiti kad već ne znaš ništa o akvaristici pa onda krenuti.Nitko od nas nije sve znao,to dolazi s iskustvom,ali neke osnove se moraju znati.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 26, 2010, 17:06:55 poslijepodne »
A mi smo isto idioti kaj odgovaramo a zena je valjda bila onda prvi i zadnji put na forumu. Skuzila bu dok joj ribe pokrepaju, pa mozda kupi drugu turu i onda ce vjerojatno odustati. I bolje.

Offline BareST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #13 u: Veljača 27, 2010, 14:18:57 poslijepodne »
Ajoj kaosa........5 riba na 15 litara....tvoji će nemo i lepi i ostala ekiap uskoro u vječna lovišta ako nesto ne poduzmeš..ma koliko tio god mislila da uživaju......ljudi moji nije tesko prvo se malo raspitat pa onda u kupovinu...

Ja sam imao zlatnu u 8 litara,ali je to bio poklon......malo sam se informirao i sad su 2 u 60 litara.......sa filterom,pumpom,i biljkama pravim.......

Pusti rasvjetu i vitamine i slično,kupi veći akvarij.....a tome plehu triba akvarij od 100 litara minimalno,,a jos je i toplovodna ribica.....ajme ajme nereda.....

Najradije bi dosao u zagreb,uzeo ti ribe i dao ti novce za njih i sredio im akvarij od 100 litara......jer znam kako će završit kod tebe....
WWW.VESELJKO.NET

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 27, 2010, 15:24:21 poslijepodne »
lako je sad reći

Offline Beata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zgb
« Odgovori #15 u: Veljača 28, 2010, 01:14:48 prijepodne »
Cura se očito prepala i zbrisala! Baš šteta - jadne ribice! No, možemo se ipak nadati da je poslušala minimalnu razinu savjeta i kupila barem veće staklo...............
Honey Pie - samo hrabro naprijed, bit ce ribicama super kad ih stavis u više litara!

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #16 u: Veljača 28, 2010, 07:23:29 prijepodne »
a šta reć... :'(

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 28, 2010, 13:03:00 poslijepodne »
za jednu zlatnu je potrebno minimalno 40-50 litara vode, a za plehu akvarij od 300+ litara

hrana se ne smije soli! sol se taloži u vodu,  voda će postat slana i ribe će uginut..

kad si se već prijavila na forum, prvo si se trebala raspitat a onda ić u kupovinu! akvarij nisi ciklirala, jer si ga kupila prije 3 dana,  a ribe su već u njemu!

sve3 u svemu   :down:

Ma ona sasvim sigurno nije mislila da posoli vodu sa soli, nego posipa odozgora hranu, uzme medju prst - ko da soli hranu.....

Offline Honey Pie

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #18 u: Ožujak 05, 2010, 00:05:01 prijepodne »
Hvala svima na savjetima, ružni iliti čistač je nažalost uginuo a ja pokušavam nabaviti bolji akvarij, jedan mi je zapeo za oko ali za njega moram odvojiti 2000 kn pa će to još malo pričekati.
                       pusa, simpa ste

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 05, 2010, 00:08:49 prijepodne »
samo je on krepo. . .?čudno da čistač,inače su izdrzljivi.moras sto prije nesto rjesit pa nemora to biti odmah za 2000t kuna. .

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #20 u: Ožujak 05, 2010, 00:45:34 prijepodne »
to nemože pričekat makar odi do nekog supermarketa pa im kupi neku plastičnu kadicu poslužit će :nerd:
Our fears are only what we tell them to be...

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 05, 2010, 08:59:53 prijepodne »
to nemože pričekat makar odi do nekog supermarketa pa im kupi neku plastičnu kadicu poslužit će :nerd:

Baš tako! Te posude nisu skupe (možda kojih stotinjak kuna), a poslužit će odlično dok im ne nabaviš bolji smještaj. To stvarno ne može čekati - uginut će ti sve ako ih ne preseliš što prije.  Ne bih htjela više pametovati, nadam se da ti je stalo do ribica i da ćeš poslušati što ti iskusnija ekipa savjetuje.
« Zadnja izmjena: Ožujak 05, 2010, 09:07:27 prijepodne od Tonya »
FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 05, 2010, 09:49:05 prijepodne »
Hvala svima na savjetima, ružni iliti čistač je nažalost uginuo a ja pokušavam nabaviti bolji akvarij, jedan mi je zapeo za oko ali za njega moram odvojiti 2000 kn pa će to još malo pričekati.
                       pusa, simpa ste
javascript:void(0);

BOk!
Neeemoj čekati ako ikakako možeš!!!
Pa one se u tom malom akvariju osjecaju kao što bi se ti osjecala da obuces 2 broja premale cipele!  -?
Pogledaj rasprodaju na  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=41302.0
 :)

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #23 u: Ožujak 05, 2010, 09:55:57 prijepodne »
Pozdrav!

Evo upravo sam i ja kopirao link o rasprodaji i hteo to ga postati, ali su me pretekli.   ;)
Jos uvek imaju akv (znam jer sam se i ja raspitivao) i mislim da ce ti sigurno koristiti, bar za prvu ruku.
Sretno!
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 05, 2010, 11:33:22 prijepodne »

Baš tako! Te posude nisu skupe (možda kojih stotinjak kuna), a poslužit će odlično dok im ne nabaviš bolji smještaj. To stvarno ne može čekati - uginut će ti sve ako ih ne preseliš što prije.  Ne bih htjela više pametovati, nadam se da ti je stalo do ribica i da ćeš poslušati što ti iskusnija ekipa savjetuje.
Pozdrav!

Evo upravo sam i ja kopirao link o rasprodaji i hteo to ga postati, ali su me pretekli.   ;)
Jos uvek imaju akv (znam jer sam se i ja raspitivao) i mislim da ce ti sigurno koristiti, bar za prvu ruku.
Sretno!

Lijepo je vidjeti dobre savjete .Baš me zanima na kaj bu to zišlo.....  :up: