Srpanj 19, 2025, 23:41:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: neonke bez repa  (Posjeta: 7674 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: neonke bez repa
« Odgovori #25 u: Siječanj 13, 2010, 11:11:47 prijepodne »
Da li su ova mjerenja (ph, gh i dr.) napravljena prije ili nakon izmjene vode?

Vidim da imaš puno algi u akvariju pa moram pitati da li si slučajno u posljednje vrijeme dodavao neko algicidno sredstvo ?

Nisi mi odgovorio na pitanje da li postoji mogučnost da CO2 generator Wawe Electrico 260 zbog nekog razloga spusti ph više nego što bi ti želio ?

Kada mijenjaš vodu da li u istu dodaješ nešto od preparata poput Aquasafe ili FFM ili nešto drugo ?

Da li si uočio da se na ribama prekida plava linija?

Da li se ribama na tijelu pojavljuju bjeličaste pjege i oko usta ?

Ako se stanje nakon promjene vode stabiliziralo a raspadanje se zaustavilo te se ne pokazuju novi simptomi ja bih ponovio sa duplom dozom FFM-a i vitamini.

Bilo bi dobro ako možeš još odgovoriti na ova pitanja i poslati još koju fotku riba, zahvaljujem.

Odgovor Mastinu, Fin ili Tail Rot je bakterijsko raspadanje peraja a bolest funkcionira tako da se bakterije (koje se i inače nalaze u vodi), nasele na oštečene peraje i odmah počinju sa razmnožavanjem. Ovisno o tome na kojem su se dijelu peraja naselile, izazivaju upalu a peraje iznad upaljenog dijela zbog nekroze tkiva otpadaju i peraje izgledaju kao da ih je netko čupkao.
Upaljeno mjesto može izgledati kao malo bjelkasto zamučenje ili ako je na samom rubu repa bude blijedo do tamno ružičaste boje. Nakon infekcije, dijelovi peraja počinju propadati već nakon 24 do 48 sati...

Evo i nekih fotografija u prilogu:
« Zadnja izmjena: Siječanj 13, 2010, 12:05:26 poslijepodne od 985plavi »

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #26 u: Siječanj 13, 2010, 11:56:36 prijepodne »
985plavi sve je to meni jasno vec odavno ali zahvaljujem se na objasnjenju... :)

Nakon infekcije, dijelovi peraja počinju propadati već nakon 24 do 48 sati...
lijepo si napisao, "počinju", a ne da se peraja kompletno raspadne u roku 48 sati...
za fin rot je potreban ipak malo duzi period od 48 sati da se peraja kompletno raspadne tako da ja jos uvijek smatram da je doslo do mehanickog ostecenja nakon kojeg je doslo eventualno do lakse upale ostecenih peraja ali ne i do fin rot-a.

po parametrima sta je napisao perica rekao bi da je sve u granicama normale ali vec smo napisali 2 stranice a nitko mu nije savjetovao da pojaca mjenjanje vode na minimum 25%tjedno (kod biljnog akvarija koji se gnoji i dodaju razne kemikalije preporuka je cak i do 50% tjedno) iako je vec u startu napisao da mjenja 10% tjedno i da nije mjenjao vodu 14 dana.
-   period i količina mijenjanja vode- tjedno 10-tak posto, (mada je nisam promjenio zadnjih 14 dana)

Offline pero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #27 u: Siječanj 13, 2010, 12:11:48 poslijepodne »
da, to što se mjenjana vode tiče, priznajem, malo sam se uljenio, tj. nije me bilo nikad doma u neko normalno doba da sve to napravim...

Plavi, algicide nisam dodavao, naivno sam se pokušavao boriti s algom, ali sam jučer počupao skoro svo bilje preplavljeno zlenom algom i ostavio samo zdrave mladice;
Kod svake promjene vode stavljam FFM prema uputama,
Ribice mi izgledaju skroz zdravo, osim tog repa.

Danas poopodne fotkam opet pa šaljem.

Mastino, znam i sam da moram mjenati barem 25% tjedno ali :( :( (zato u velikom to radim svakih 7 dana)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #28 u: Siječanj 13, 2010, 12:18:19 poslijepodne »
Mastino, problem je što mi još uvijek ne znamo uzrok oštečenja peraja stoga molim Pericu da odgovori na sva moja piranja iz prijašnjeg posta.

Ako se bolest ne bude širila prema mišičima, FFM, vitamini i čista voda osigurat će regeneraciju i izrastanje peraja za desetak dana.

Offline pero

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 13, 2010, 12:24:37 poslijepodne »
Plavi, napisao sam da mi ribice izgledaju skroz Ok, znači, plava crta im je sjajna i u komadu, nemaju ništa oko usta, tako da mi se čine OK

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #30 u: Siječanj 13, 2010, 12:32:50 poslijepodne »
Citat:
Da li su ova mjerenja (ph, gh i dr.) napravljena prije ili nakon izmjene vode?

Nisi mi odgovorio na pitanje da li postoji mogučnost da CO2 generator Wawe Electrico 260 zbog nekog razloga spusti ph više nego što bi ti želio ?

Molim te još ovo ovdje.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #31 u: Siječanj 13, 2010, 12:42:18 poslijepodne »
Mastino, problem je što mi još uvijek ne znamo uzrok oštečenja peraja stoga molim Pericu da odgovori na sva moja piranja iz prijašnjeg posta.
razumijem ja to, ali obzirom da neznamo sa sigurnoscu sta je snaslo pericine neonke ja sam se "umijesao" u raspravu da ne treba uvijek i odmah pocinjati sa razno raznim lijecenjima... ;)

da nesto ne valja sa CO2 ribe bi se prije svega digle na povrsinu i ubrzano disale, izgubile bi boju, itd. a perica je napisao da se ribe ponasaju normalno osim tih "izgrizenih"/"trulih" repova... iz svog osobnog iskustva sam iskljucio infekciju jer da se radi o infekciji nebi "istrulile" peraje samo na neonkama i nebi "istrulile" samo repne peraje vec bi infekcija "napala" i druge ribe i ostale peraje i sigurno ne u tih 3 dana sta je perica bio odsutan...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #32 u: Siječanj 13, 2010, 12:55:36 poslijepodne »
Da Mastino, slažem se, međutim, problem je taj što Perica nije bio doma 3 dana. Dakle i da se dogodilo naglo padanje ph-a on to nije mogao vidjeti...

Međutim, s obzirom da mu je KH = 10 sumljam da je ph mogao ići naglo dolje jer je to dosta stabilan pufer, ali je povečana količina nitrata mogla izazvati oštečenje ruba peraja.

Offline pero

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 13, 2010, 13:25:44 poslijepodne »
sorry, valjda nisam vidio prije;

Ovo su mjerenja prije izmjene vode (doduše kada sam pola vode već izbacio i promućkao dno, ali mjerenje je sa starom vodom)
Što se CO2 tiče, sve ribice su OK, a kako je to uređaj koji elektrolizom proizvodi CO2, prilično je stabilan i konstantan, tako da ne isključujem mogućnost da može pustiti previše, ali mislim da CO2 nije uzrok.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Siječanj 13, 2010, 13:29:39 poslijepodne »
Ok, prati situaciju i javljaj promjene a bila bi dobra i koja nova fotka, sretno

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #35 u: Siječanj 13, 2010, 17:26:24 poslijepodne »
Da se razumijemo, ja sam odmah rekla da pretpostavljam da se desila upala nakon sto je nesto peraju nagrizlo - dal druga riba ili voda ( a voda ocito nije jer nije ni blizu dovoljno losa da pojede tak peraje a ribe da se ponasaju normalno). Tvrdim da postoji vrlo vjerojatno pocetak upale na mjestima gdje je osteceno, jer zdrava peraja, bez obzira na ostecenje nema nikakvih zadebljanja ili mrlja.

Malo sam editirala slike koje su postane da skrenem paznju na sto mislim (to je osnova prepoznavanja jel ugriz samo ili nesto vise).

Prva slika: dio koji je ostecen je zadebljao i bijel, korijen repa je grbav - to znaci upalnu promjenu.
Slika 2: Krenut cu od glave: koza izgleda nagraspana i boja nije zdrava. To moze biti samo radi fotografije. Sljedece nije: ledjna peraja je doslovno istrulila, tu nema ugriza jer se vidi da je smezurana, zadebljala i bijela. Rep: osim sto izgleda ostecen (moguce i samo izgrizen), korijen repa je krzljav i ima fleke.
Slika 3: Na ovoj se ribi cine cijele peraje ali vec ima mrlje koje ukazuju na upalu i ta peraja bi uskoro mogla izgledati kao i kod crvenih neonki.

Bez obzira kako je ovo pocelo, promjena ima i mislim da osnova za lijecenje postoji. To sto se promjena vidi i na crnoj neonki koja nije izgrizena je dokaz da to "nesto" se siri.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #36 u: Siječanj 13, 2010, 18:00:31 poslijepodne »
sorry Gw. ali slike su nedovoljno kvalitetne da bi sa sigurnoscu nesto mogla tvrditi, sve to moze biti igra svijetlosti, pozicija ribe naspram objektivu, itd.
ledjna peraja nije doslovno cijela "istrulila" vec samo vrsak, koji je isto mogao stradati od ugriza.

vidio sam puno ostecenih peraja od ugriza tako da radi ovakvih sitnica se ne brinem previse...
dobra kvaliteta vode, redovite promjene uz FFM + vitamini i sve ce doci na svoje bez potrebe za lijecenjem...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #37 u: Siječanj 13, 2010, 18:34:05 poslijepodne »
Imam ribe koje se zovu borci i znam kako izgleda uzriz ;)
...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #38 u: Siječanj 13, 2010, 20:24:32 poslijepodne »
Imam ribe koje se zovu borci
:klap: :D
onda mozemo organizirat jedan fajt sa jednim od mojih buducih BORACA, moze i 10 tvojih protiv jednog mog, cisto da budes u brojcanoj prednosti....
 :a01o0: :d015: :huc:

Offline duj.Ko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ornament i zločin
« Odgovori #39 u: Siječanj 13, 2010, 21:24:52 poslijepodne »
ima san isti problem-tocno kako kazes-sve super i uvik isto ja radin iste stvari i sve pet-jedno jutro....boom---nema peraja, 3 4 mozda u cilon jatu da su imale normalne peraje----odma san stavia jedan akvariji u pogon i isa vidit ko bi ih moga izist-sumlja san na sijamca jer san ga stavia dva dana prije u akvariji, al probudim se ja drugo jutro, cinilo mi se da su se peraje samo jos vise raspale, onda san pocea halucinirat da su botie, al san skuzija da ako nisu nikad do tada,i ubacia san preventivno baktopur da in se nebi stagod nakačilo....nakon ta dva dana zivciranja, treci dan san vratia sijamca u akvariji....niti jedna neonka niije umrla od toga...i sad su in repovi taman ponovo zarasli....tako da ko to zna...neki su mi rekli da su se mozda i same medjusobno....sta se tice vode-ja ubacin pipovaču  direktno u akvariji,i tek onda naknadno zalijem aquasafe-om i tako to radim godinama i nikad sranja, pa sumljan da od toliko tjedana da in je klor smeta bas taj jedan jedini put, uglavnon sad nista ne mozes, nego sprijecit gljivice i ostalo, a ako nema teroriste u tvon akvariju koji je nedavno svatia da su peraje ukusne, onda ce ti sve bit ok....
znam koliko je to frustriravajuce kad se jedno jutro probudis,a svaka neonka u svon kutu bez repa----katastrofa...
poz
\"Još vjerujem u čistoću umjetnosti, kao jedinu takvu koja nam je preostala u ovom životinjstvu uokolo nas.\" M.Krleža

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #40 u: Siječanj 13, 2010, 23:23:00 poslijepodne »
Nisam se imala namjeru natjecati tko ima opakiju ribu pa se nemoras hvaliti svojima, znam da je tvoja riba jaca od moje al je moj tata jaci od tvog  :D

Cilj moje price je: riba ima najmanje pocetak upale, jel tako tesko priznati da bi bilo pametno bar zasoliti ih da se nebi dalje zakompliciralo ili ces opet rec kako vece ribe od mene? Pa cak i ako prema tvojim tvrdnjama nije nis ozbiljnije od ugriza, zasto da se upali dalje??
...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #41 u: Siječanj 14, 2010, 00:10:30 prijepodne »
kao prvo uopce mi nije bila namjera se hvaliti posto tu ribu jos nemam, bilo je vise u saljivom tonu nego drugo ali vec kad si krenula tako, moj je tata definitvno jaci od tvog...  :D

pa napisao sam da to moze biti pocetak upale ali ne fin rot...
smatram da se to moze rjesiti sa promjenom vode, FFM-om i vitaminima bez antibitoika, sol naravno nece skoditi... ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #42 u: Siječanj 14, 2010, 00:22:02 prijepodne »
Vidis, nas problem je zapravo u tome da se ne slazemo oko toga ciji je tata jaci, a ne riba :D

Ja pod fin rot porazumjevam svaku upalu peraja (i ovak pocetnu), ali to je igra rijeci pa se u biti slazemo :D
...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #43 u: Siječanj 14, 2010, 10:07:16 prijepodne »
 :D OK  :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #44 u: Siječanj 14, 2010, 10:22:15 prijepodne »
Ova će diskusija definitivno završiti ili ovako :d050:  ili ovako :sm_alkashi: :smile35:

Kada je fight i ja volim sudjelovati, naime, upravu ste oboje, Gwyneeth da je to početak upale a Mastino da situacija još nije toliko alarmantna da se treba zapoćeti sa liječenjem.

Ja također mislim da će duple doze FFM-a kroz tjedan dana u kombinaciji sa vitaminima i kvalitetnom vodom pomoći ribama da se svojim imunitetom odupru jačoj upali i da će peraje uskoro zarasti...

Ako se stanje bude pogoršavalo i širilo dalje, svakako ide liječenje.  Idem ja dalje, pozdrav ekipa :bike:

Offline pero

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Siječanj 14, 2010, 10:47:14 prijepodne »
thnx na tako žučnoj raspravi....

Znači, stanje je jučer bilo isto kao i prekjučer, znači i dalje nemaju repa, ali i dalje plivaju i uzimaju hranu normalno.
Danas ću početi stavljati vitamine i zamjeniti opet dio vode, pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #46 u: Siječanj 15, 2010, 12:13:32 poslijepodne »
kakvo je stanje? kako su repovi? ide na bolje?

Offline pero

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Siječanj 15, 2010, 12:58:54 poslijepodne »
Iskreno, čini mi se da bolje izgledaju, ali kako sam ja vječni optimist, možda griješim.
Jučer sam opet mjenjao 25% vode, stavio sam vitamine, pa se nadam da će biti bolje.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #48 u: Siječanj 15, 2010, 13:17:17 poslijepodne »
dobro, u najgorem slucaju je znaci stanje nepromjenjeno a to je i vise nego dobro...

prati stanje i dalje...  :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #49 u: Veljača 25, 2010, 12:28:23 poslijepodne »
Perice kako su neonke, javi nam rezultate.