Srpanj 27, 2025, 17:25:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Početničke nedoumice...  (Posjeta: 5324 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Početničke nedoumice...
« Odgovori #25 u: Prosinac 03, 2009, 11:01:11 prijepodne »
Dobro nam došao Booloox. Zamolio bih te nekoliko stvari: ispuni sve podatke koji se traže u tvom profilu, otvori novu temu u podforumu "Novi članovi" te u njemu opiši akvarij, stanovnike i tvoja iskustva, a za sve što te interesira otvori novu temu kako bi ti kolege mogli pomoći.

Citat:
.aka.985plavi - jesi ti stavljao bateriju u svoj aquarium? i kad ti je voda pozelenila sigurno si morao napravit sve ono što si napisao pod 1. način - sve rstavit pa očistit....nevidim kakave koristi od elektrolize? pobit puževe-da, ali i sav živi organizam koji se stvara u vodi......bez uvrede ovo je samo moje mišljenje... pozzz...

Booloox, ja sam kolegici dao savjet kako se uspješno riješiti puževa ova je metoda već isprobana i 100% je uspješna za akvarije bez riba do je 85% uspješna u akvarijima s ribama, naime, postoji još jedna metoda koja ubija sve živo ali ne smijem ju spominjati jer je opasna....

Citat:
..ja sam riješio puževe tako da nisam hranio ribice 48 sati a puževe sam drobio - jedno 10ak komada samo stisneš da kao "pukne" i pustiš ga da padne - drugi dan nijednog više nije bilo u aquariu i moram priznat da su se ribice fino "navukle" na pužiće....

Booloox po ovome što si napisao ti samo misliš da si riješio puževe... Kako si se riješio stotina i stotina jaja koje su puževi položili na biljke i staklo? Kolegica ima drugi problem, ona naime, ima najezdu, pošast, invaziju... puževa u svom akvariju a to je ipak nešto drugo.

Puževi su korisni beskralježnjaci, u stvari, oni su komunalci koji jedu ostatke hrane, istrulo lišće, alge... ali sve je to u redu kada su u normalnom broju ali kada je najezda puževa ista se mora rješavati drugačijim načinom od kojekakvih stupica, listova salete, drobljenja i dr...

Pozdrav te puno sreće i uspjeha u akvaristici

Offline booloox

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #26 u: Prosinac 03, 2009, 11:07:38 prijepodne »
Dobro nam došao Booloox. Zamolio bih te nekoliko stvari: ispuni sve podatke koji se traže u tvom profilu, otvori novu temu u podforumu "Novi članovi" te u njemu opiši akvarij, stanovnike i tvoja iskustva, a za sve što te interesira otvori novu temu kako bi ti kolege mogli pomoći.

...pozz plavi evo sad ću, isprike jer nisam stigao dosad....

...a pužića vec 3-4 tjedna nema - znam da su korisni al - više ih volim kad mi nisu u aquariu :o

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #27 u: Prosinac 03, 2009, 12:12:13 poslijepodne »
Evo i par fotki kako sam ja radio elektrolizu bakra u velikom akvariju.

Offline smbrakus

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 46
« Odgovori #28 u: Prosinac 03, 2009, 13:16:02 poslijepodne »
Zanimljivo to za elektrolizu....Al,plavi, po slikama mi se čini da si ti to radio sa svim živim u akvariju,dakle i ribe i biljke su bile unutra...ili se varam...

Evo iskreno, meni je muka kopat bilje van,jer sam ga dosta posadila, mislim da bi rasturila sav pijesak i zemlju od ispod...Inače,vjerujem da je metoda je dobra,jer osim puževa,sigurno i alge ubija...Zar ne? :)
Snježana

Offline val82

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #29 u: Prosinac 03, 2009, 13:25:59 poslijepodne »
 nazalost ja mislim da ne samo da ubija puzeve nego i truje ribe kod kojih se trovanje bakrom nemanifestira odmah nego kroz kojih par mijeseci kad im jetra otide ( ispravite me ako se varam ) stim da i bilje i podloga povuce u sebe bakar pa se trovanje nastavlja i kasnije . ja bi definitivo ispraznila cijeli akvarij i sve ispočetka . znaci kako je plavi rekao opcija 1.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #30 u: Prosinac 03, 2009, 13:30:26 poslijepodne »
Napisao sam u jednom od prijašnjih postova da je u akvariju sa ribama uspjeh jednokratnog tretiranja 85% (dakle trebalo bi se ponoviti postupak i malo pojačati koncentraciju), u akvariju bez biljaka možeš dulje tretirati jer bakar ne šteti bilju tako da je uspjeh 100% ali moraš tretirati ponovo za 7 dana da ubiješ i tek izlegle pužiće jer ne znam da li bakar ubija i puževa jajašca.

Bakar u ovim malim koncentracijama ne djeluje štetno na ribe (gotovo su svi lijekovi na bazi bakra)...

Bakar koliko ja znam ne ubija alge, alge moraš rješavati dobrom filtracijom, smanjenim hranjenjem riba, dobrom cirkulacijom vode u akvariju, dodavanjem CO2 i đunglom od bilja.

Sretno.

Offline smbrakus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Prosinac 03, 2009, 13:41:59 poslijepodne »
E super...to bi značilo da ne moram vadit bilje...a postupak nije teško ponovit... ;)

Za bakar...otrovan je kako god okreneš,al što si rekao bitne su tu i koncetracije...Što se tiče algi i bakra...Boje čiji bitni sastojak jest bakar, a takve se koriste za "intonak",tj.bojanje kobilice broda, služe upravo tome da spriječavaju rast algi i sl.vegetacije na kobilici. Zato sam pomislila da bi se bakrom moglo riješi i alge... :)
Snježana

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #32 u: Prosinac 03, 2009, 13:49:31 poslijepodne »
Važno
nakon što vidiš da su svi puževi, koje možeš vidjeti, popadali sa stakla i bilja, ostavi još neko vrijeme da elektroliza ide i dalje zatim izvadi žice, detaljno usisaj dno, odnosno, zamijeni oko 35% vode, a isto tako i nakon ponovljenog postupka.

Nakon što sve završiš otvori novu temu i u njoj opiši postupak rada, trajanje elektrolize, i rezultate kako bi i ostalima koji imaju sličnih problema pomogli da ih riješe.

Sretno.

Offline smbrakus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Prosinac 03, 2009, 13:54:23 poslijepodne »
Ok.

Samo mi još reci čime si zakačio žice na bateriju... :-[
Snježana

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Prosinac 03, 2009, 14:00:32 poslijepodne »
Ok.

Samo mi još reci čime si zakačio žice na bateriju... :-[

Pošto je žica od bakra, lako je savitljiva, pa ju okomotaš oko izlaznih polova baterije a po potrebi i stegneš klještima... :-[

Offline smbrakus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #35 u: Prosinac 03, 2009, 14:04:05 poslijepodne »
Tako sam i pretpostavljala!

Thanx!! :up:
Snježana

Offline Livada

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • Ciklid mix, Diskusi
« Odgovori #36 u: Prosinac 17, 2009, 10:53:38 prijepodne »
I uspjela ???
Livada BRALE !!!

Offline smbrakus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #37 u: Prosinac 22, 2009, 20:17:38 poslijepodne »
Na kraju sam vodu tretirala samo s jednom dozom snail stopa (jedino što sam našla u St) podijeljeno u dva dana uzastopno... Vodu promijenila tek nakon par dana...Trebalo je puževima duuugo da  :dead:, s tim da sam našla neki dan (dakle nakon više od 10 dana) jednog od pola cm ( preživjelog). Za sad je sve čisto. Nuspojave liječenja...uvenule sve brzorastuće biljke,pa sad da bakar ne djeluje na biljke,hmmmm....
Snježana

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #38 u: Prosinac 23, 2009, 12:22:48 poslijepodne »
Na kraju sam vodu tretirala samo s jednom dozom snail stopa (jedino što sam našla u St) podijeljeno u dva dana uzastopno... Vodu promijenila tek nakon par dana...Trebalo je puževima duuugo da  :dead:, s tim da sam našla neki dan (dakle nakon više od 10 dana) jednog od pola cm ( preživjelog). Za sad je sve čisto. Nuspojave liječenja...uvenule sve brzorastuće biljke,pa sad da bakar ne djeluje na biljke,hmmmm....

Snježana, Snježana, mislim da smo dogovorili da češ raditi sa elektrolizom...

Da smo razgovarali o Snail stop-u ja bih te također savjetovao što i kako da radiš ali sam napomenuo da se najbolje pokazala elektroliza...

Kao prvo sa Snail Stopom si trebala raditi strogo prema uputstvu, dakle, jednokratan tretman koji se mora ponoviti mislim nakon deset ili petnaest dana u istoj dozi.

Vodu si trebala promijeniti par sati nakon što je propisano i to dobro usisati dno i pokupiti uginule i paralizirane puževe.

Naime, uginuli puževi koji su pali između kamenja raspadaju se i stvaraju velike količine amonijaka koji truje ribe...

A biljke su ti počele propadati jer također nisi vodu promijenila odmah nakon tretmana a prema uputstvu...

Eto kada ne želiš poslušati savjete ispadne ovako kako je ispalo i tebi ali uči se na greškama i hvala Bogu da ti nisu uginule ribe...

Pozdrav i sretno

Offline smbrakus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #39 u: Prosinac 24, 2009, 11:43:27 prijepodne »
Akvarij je bio u cikliranju,dakle bez riba.. Otrov se stavljao prvi,pa treći dan...tako je pisalo na uputstvima...Isto je pisalo da se nakon završetka tretmana mijenja voda i stavlja ugljen...Znači jedino što sam različito napravila jest što sam dva dana za redom stavila otrov...
Ma svejedno sad....
Snježana