Kolovoz 02, 2025, 17:57:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: totalni početnik - molim pomoć za start  (Posjeta: 12614 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline guppy world

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
Odg: totalni početnik - molim pomoć za start
« Odgovori #50 u: Veljača 04, 2009, 14:31:52 poslijepodne »
Ukoliko je sve Ok, razbistrit će se cca najviše 36 sati nakon umetanja vode. No ako i dalje bude mutno, treba vidjeti da li to pušta kamen... ukoliko je previše porozan!!!
otkud je uzet isti?
U vezi temperature - da li je prostor grijan cijelo vrijeme?
Ako nije, grijaću će trebati više vremena da zagrije vodu. Na koliko stupnjeva je podešen?

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #51 u: Veljača 04, 2009, 16:36:03 poslijepodne »
ma čini mi se da se pred kraj radnog vremena već pomalo ipak počelo bistriti. pod lampom se vidi kako se mutnoća giba, kao oblaci magle da lete :)
prostor se ne grije cijelo vrijeme, samo dok smo mi tamo radi grijalica, kad odlazimo, gasimo. prije nego sam išla doma voda je bila na cca 16 C. nadam se da će kad se jednom zagrije na 25 ( na toliko sam ga namjestila) ipak biti manje opterećenje za grijač da ju samo održava nego sad kad treba zagrijati cijelu masu.

kamenje sam uzela iz kamenjara pred zgradom, nemam pojma odkud je, ali tu je već dugo. prije stavljanja u akvarij sam ih skuhala i izribala s četkom, polila s octom, nisu šumili niti se pjenili.

ubacila sam danas dozu bakterija i tri listića riblje hrane, piše u uputama da treba bakterije stalno dodavati tijekom 10 dana (a nakon 24 sata dodati prve ribe  -? ), ali obzirom da nema riba meni se to čini malo previše. dodat ću ih još dva - tri puta, a dalje nek se množe same. tek ću slijedeći tjedan saditi bilje, možda onda nastavim dodavati bakterije kad budu biljke mogle potrošiti nitrate.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #52 u: Veljača 04, 2009, 23:17:57 poslijepodne »
Lonicera lijep pozdrav! Nismo se do sad susretale, no nikad nije kasno... :D

Imam samo jedno pitanje: kad si posla doma, filter je radio ili ne?

Bez obzira na hladnu vodu, filter palimo odmah.

Mutna voda moze biti i zbog kamenja (ali ako je kuhano onda jako rijetko), no ja vjerujem da je od nedovoljno ispranog sljunka... Vjerujem da ces sad reci da si prala do ludila... :D
No, nista se ne brini, s dodavanjem bakterija ili ne, prije ili kasnije razbistrit ce se do kraja cikliranja...

I jos jedna veeeelika molba. :up: Ne zuri sa neonkicama. I meni su one omiljene :star:, a toliko sam puta vidjela da stradaju zbog nase nestrpljivosti. Dakle, preporucam njih uvesti tek za 3 mjeseca...

Hranu za ribe (za hranjenje bakterija) dodaji jako oprezno... Ne pretjerivati...

Ako si vec kupila bakterije, dodaji ih sad. Kasnije ti nece trebati. To sta proizvodjaci pisu da ih treba dodavati svaki put kod promjene vode, je samo marketinska patka... :clown:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Veljača 05, 2009, 06:28:58 prijepodne »
ako to kaže "veteran foruma", onda je sigurno tako  :up:
thanx!

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Veljača 05, 2009, 08:06:42 prijepodne »
evo, jutros s veseljem konstatiram da se voda preko noći prilično razbistrila , iako još malo mutnoće pliva, no u odnosu na jučer oko 80% manje :)

nego brine me temperaura - grijač naravno radi i bio je namješten negdje između 25 i 26 C, a jutros gledam, temperatura je 21.6 i ni makac. sad sam ga malo pojačala, pa da vidimo što će biti. to je njegov originalni grijač od 50W, znam da nije neka sila, ali ipak bi trebao u roku 24 sata zagrijati vodu na zadanu temperaturu, ili?

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #55 u: Veljača 05, 2009, 08:14:56 prijepodne »
Pozdrav! I ja imam isti taj akvarij i grijač,također sam ga trebao namjestiti na malo višu temperaturu od željene da bi istu postigao.Koji termometar koristiš,oni što se naljepe na stranicu akvarija ti nisu baš precizni tako da i to treba uzeti u obzir.

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Veljača 06, 2009, 18:55:19 poslijepodne »
mali plavi digitalni termometar, piše na njemu HOBBY :)

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #57 u: Veljača 06, 2009, 20:40:41 poslijepodne »
Jel se taj naljepi na akvarij?

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #58 u: Veljača 07, 2009, 12:01:59 poslijepodne »
Danas sam kupio isti akvarij kao lonicera (54l) i u dućanu je bio dugogodišnji akvarist koji mi je savjetovao iduću podlogu:
- sitniji šodar (nije najmanji) pomješan sa suptratom za bilje.
- preko toga posipati kvarcni sitni šoder.
Ja sam ga pital jel da stavim zemlju dole za bilje, a on mi je rekao da mi je taj suptrat dovoljan. Jel to OK?
Vidim da je lonicera stvaila zemlju.

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Veljača 07, 2009, 15:16:44 poslijepodne »
ne , ja nisam stavila zemlju, nego akvarijski supstrat Tetra Complete pomiješan s vulkanitom 50:50. na taj sloj sam gore stavila sitniji i krupniji akvarijski šljunak. biljaka još nema, vidjet ćemo kako će se ta kombinacija pokazati.

što se tiče termometra, on se nalijepi U akvarij, znači, u vodi je, lijepi se s onim malim plastičnim krugom na vakum, s unutrašnje strane stakla..

a ovi keramički cilindri.. jel to isto što i bio kugle? i ako imam originalni Juwelov filter sa dvije spužve, aktivnim ugljenom i vatom, koji kad se slože dolaze do vrha gdje da onda stavim te cilindre?

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #60 u: Veljača 07, 2009, 15:36:03 poslijepodne »
Jel se drvo u Pet centru mora prokuhavat?

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Veljača 07, 2009, 20:36:39 poslijepodne »
ne znam, ja kuham lozu prvi put, još se ne da sva kora oguliti.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #62 u: Veljača 07, 2009, 21:02:14 poslijepodne »
samo ti prokuhaj.

Offline kjunno

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Veljača 07, 2009, 22:00:13 poslijepodne »
ja drva kupljena iz pet centra(mangrovo drvo)nikada ne prokuhavam ali ih ostavim par dana u kanti s vodom da se dooobro napiju i da odmah potonu kad ih želim staviti u akvarij.a što se biljaka i podloge tiće,ići će i bez zemlje za cvijeće samo će u početku neke biljke rasti sporije,ali bi s vremenom sve trebalo štimati,mislim kad bude dovoljno riblje kakice onda...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #64 u: Veljača 07, 2009, 23:49:29 poslijepodne »
Danas sam kupio isti akvarij kao lonicera (54l) i u dućanu je bio dugogodišnji akvarist koji mi je savjetovao iduću podlogu:
- sitniji šodar (nije najmanji) pomješan sa suptratom za bilje.
- preko toga posipati kvarcni sitni šoder.
Ja sam ga pital jel da stavim zemlju dole za bilje, a on mi je rekao da mi je taj suptrat dovoljan. Jel to OK?
Vidim da je lonicera stvaila zemlju.

Pricamo o akvarijskom supstratu? Ako da, onda je to OK... :up:

a ovi keramički cilindri.. jel to isto što i bio kugle? i ako imam originalni Juwelov filter sa dvije spužve, aktivnim ugljenom i vatom, koji kad se slože dolaze do vrha gdje da onda stavim te cilindre?

Bio kugle su od plastike, a cilindri od keramike... Oboje su podloga za dobre bakterije. Osobno mislim da je porozna keramika bolja. No i nje ima svakakve. Sera ima jednu turbo poroznu (siporax), a znam i da su kolege narucivale sa ER nesto slicno, ali ne znam ime... Ja imam neku Fluvalovu i mislim da je savrsena... ;)

Makni aktivni ugljen i umjesto njega dodaj keramiku (sto porozniju nadjes)... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Veljača 08, 2009, 12:05:12 poslijepodne »
ali ako maknem aktivni ugljen, maknut ću i kemijsku filtraciju.. da li je to baš preporučljivo?
moraju li ti cilindri nužno biti u filteru? mogu li ih ubaciti u onaj drugi dio kutije, pored grijača i pumpe?

dalje, mislila sam ubaciti malo kiselog treseta da smanji ph vode i malo oboji vodu u smeđu nijansu. mislila sam malo tog treseta staviti u najlonku i objesiti u akvarij.

e sad pitanje: koliko tog treseta staviti, i koji, koja vrsta ( da li je to kiseli treset za cvijeće ili nešto drugo?) koliko dugo ga držati u akvariju i gdje ga staviti?

zatim u vezi panja: kuha mi se lozin panj sad po drugi put, već oko tri sata. ogulila sam skoro svu koru s ravnih dijelova i došla do golog drva koje je bilo bijelo, ali sad u drugom kuhanju opet tamni. međutim, taj panj je dosta kvrgav i ima zglobova i čvorova iz kojih će biti gotovo nemoguće iščeprkati i oguliti do kraja koru. da li je to uopće bitno? moram li inzistirati na guljenju do kraja ili da to zanemarim?
u prvoj vodi je otišlo najviše tanina, sad je duplo svjetlija nego prva.
koliko da ga još kuham?
da li je potreban još kakav tretman osim kuhanja i potapanja?

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #66 u: Veljača 08, 2009, 14:15:48 poslijepodne »
keramika obavezno mora biti jer se na njoj razmnožavaju korisne bakterije koje razgrađuju štetne materije.
a aktivni ugljen ti je bitan samo kod faze cikliranja.
Varaždin...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #67 u: Veljača 08, 2009, 14:39:19 poslijepodne »
treset možeš staviti u filtar - u čarapu ili sl. ne treba ga puno. samo moraš ga redovito čistiti da ti se ne zaštopa. Nemoj ga vješati u akvariju. Neki ga stave u podlogu, ali ubrzo  ispliva i počne ti ići na živce kad je na podlozi.
aktivni ugljen ti treba samo kod problema s vodom - zagađenje, nakon liječenja od bolesti i sl. u fazi cikliranja aktivni ugljen je nepotreban. čuvaj si ga za slučajeve kad će ti stvarno trebati.

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Veljača 08, 2009, 15:32:04 poslijepodne »
e sad ne razumijem ovo s aktivnim ugljenom, jedan kaže da treba samo za cikliranje, drugi da je za cikliranje nepotreban.

da ga kasnije izvadim i stavim treset. koji treset?

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #69 u: Veljača 08, 2009, 15:40:56 poslijepodne »
mislim da aktivni ugljen možeš slobodno izbaciti jer nije potreban a ribicama će ti samo oduzimati potrebne tvari. kao što je E&D rekla/rekao :-[, samo u određenim slučajevima.
ja imam fluvalov peat granular, 39 kn za pol kile. ipak sam nekako sigurnija nego da stavljam neki neprovjereni.
nego, sad ja imam pitanje, koliko često mijenjati treset? i dal ga treba prokuhati (čitala sam da se taj "čaj" koji dobijem ulijeva u akvarij) ili ga mogu i dalje u čarapu staviti i hitit u filter? -?
zg centar

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #70 u: Veljača 08, 2009, 16:16:15 poslijepodne »
Svečano obećajem da će vrlo uskoro izaći stručni članak o aktivnom ugljenu (to kad kažem stručni znači da će ga napisati kemičar) pa se više nećemo buniti o njegovoj upotrebi u akvaristici. Ja nisam kemičar, ali znam čemu generalno služi aktivni ugljen. U akvarijima bez značajne biljne mase može pomoći za KEMIJSKO pročišćavanje vode - vuče na sebe sve moguće spojeve i može vodu iskristalizirati (ovo je nestručno - mislim na odokativnu prozirnost vode i na njen miris). U akvarijima s puno biljne mase koji se gnoje makro i mikroelementima aktivni se ugljen ne stavlja jer nema smisla - na sebe pokupi "gnojivo" koje onda biljke ne stignu potrošiti. Mislim da bi svatko trebao vjerovati logici - dakle, razmislite, informirajte se i postupite kak mislite da je najbolje. Aktivni ugljen u svakom slučaju neće naštetiti ribama.
Treset koliko je meni poznato ima vrlo dug vijek trajanja, ali ako hoćete da se voda njime zakiseli (to je i njegova namjena) onda treba vodu omekšati, tj. R/O uređajem ili destiliranom vodom (koja se miješa s pipovačom u određenom omjeru) postići određenu mekoću koja će omogućiti da pH padne. Upozoravam da to može biti opasno za ribe i preporučio bih to samo iskusnima i onima koji kuže kemizam vode (pogotovo je opasno omekšavati vodu i koristiti CO2 uz to). Velikoj većini organizama koje mi akvaristi držimo ne treba omekšavati niti zakiseljavati vodu.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #71 u: Veljača 08, 2009, 17:48:07 poslijepodne »
čitala sam da ugljen ribama uzima potrebne tvari iz vode, u nekim slučajevima to može uzrokovati hexamitu. ne znam jel to istina, al evo, kod mene ugljena nema već 9 mjeseci i voda je skroz ok.

@E&D: znači ako stavim treset a voda mi je tvrda (zagrebačka), pH se neće mijenjati? ne bi htjela ribama nešto poremetit...
ima li tada treset ikakvu funkciju osim farbanja vode? i plz ak mi možeš odgovoriti na pitanje o prokuhavanju treseta? thnx :)
zg centar

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #72 u: Veljača 08, 2009, 19:58:58 poslijepodne »
Svečano obećajem da će vrlo uskoro izaći stručni članak o aktivnom ugljenu (to kad kažem stručni znači da će ga napisati kemičar) pa se više nećemo buniti o njegovoj upotrebi u akvaristici. Ja nisam kemičar, ali znam čemu generalno služi aktivni ugljen. U akvarijima bez značajne biljne mase može pomoći za KEMIJSKO pročišćavanje vode - vuče na sebe sve moguće spojeve i može vodu iskristalizirati (ovo je nestručno - mislim na odokativnu prozirnost vode i na njen miris). U akvarijima s puno biljne mase koji se gnoje makro i mikroelementima aktivni se ugljen ne stavlja jer nema smisla - na sebe pokupi "gnojivo" koje onda biljke ne stignu potrošiti. Mislim da bi svatko trebao vjerovati logici - dakle, razmislite, informirajte se i postupite kak mislite da je najbolje. Aktivni ugljen u svakom slučaju neće naštetiti ribama.
Treset koliko je meni poznato ima vrlo dug vijek trajanja, ali ako hoćete da se voda njime zakiseli (to je i njegova namjena) onda treba vodu omekšati, tj. R/O uređajem ili destiliranom vodom (koja se miješa s pipovačom u određenom omjeru) postići određenu mekoću koja će omogućiti da pH padne. Upozoravam da to može biti opasno za ribe i preporučio bih to samo iskusnima i onima koji kuže kemizam vode (pogotovo je opasno omekšavati vodu i koristiti CO2 uz to). Velikoj većini organizama koje mi akvaristi držimo ne treba omekšavati niti zakiseljavati vodu.

Ljudi sve je rečeno, slušajte iskusnije akvariste i nećete imati problema, but patience

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #73 u: Veljača 08, 2009, 20:02:01 poslijepodne »
@ alleszusammen: zagrebačku vodu nećeš zakiseliti tresetom, barem ne značajno (mislim da čak skoro ništa). tako da će ti samo potamniti vodu. treset se ne treba prokuhavati - na taj se način tanini iz njega izvuku prije nego dođu u akvarij (barem velik dio)

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #74 u: Veljača 08, 2009, 20:15:03 poslijepodne »
i sad još jedno pitanje:
kako ću znati kad mi je akvarij zacikliran, tj. spreman za prihvat riba?
filtracija i grijanje je počelo 4.2, u vodu je odmah na početku dodan aquasafe i bakterije i 5 l destilirane. sutra - preksutra ću posaditi prvo bilje. još par dana ću iskuhavati panj, pa će i on unutra. početi ću s umjerenom gnojidbom bilja odmah. i ostaviti sve da radi još barem 10-14 dana. ali kad je trenutak za naseljavanje prvih stanovnika u akvarij ?