Srpanj 30, 2025, 23:31:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: totalni početnik - molim pomoć za start  (Posjeta: 12508 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Odg: totalni početnik - molim pomoć za start
« Odgovori #75 u: Veljača 08, 2009, 20:21:47 poslijepodne »
i sad još jedno pitanje:
kako ću znati kad mi je akvarij zacikliran, tj. spreman za prihvat riba?
filtracija i grijanje je počelo 4.2, u vodu je odmah na početku dodan aquasafe i bakterije i 5 l destilirane. sutra - preksutra ću posaditi prvo bilje. još par dana ću iskuhavati panj, pa će i on unutra. početi ću s umjerenom gnojidbom bilja odmah. i ostaviti sve da radi još barem 10-14 dana. ali kad je trenutak za naseljavanje prvih stanovnika u akvarij ?

Mislim da bi bilo idealno 19. 02 u 16:41 h.
:D :D

Pa ako ce sve biti ok, za nekih dva tjedna mozes polako naseljavati ribe..nemoj odmah ubaciti hrpu, nego malo po malo.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #76 u: Veljača 08, 2009, 20:26:38 poslijepodne »
Tihi, ne zezaj, ali možda te baš i poslušam. to i jest vrijeme kad odem s posla po ribice i vratim se da ih ubacim :)) mislila sam da postoji neko pravilo, pa vidiš da ništa ne znam, moram sve pitati  :-[

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #77 u: Veljača 08, 2009, 20:33:38 poslijepodne »
Pravilo je da ti sama pišeš pravilo za svoj akvarij, ali naravno uz savjete se samo potvrđuje tvoje pravilo.. ;)
Varaždin...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #78 u: Veljača 08, 2009, 20:38:35 poslijepodne »
Tihi, ne zezaj, ali možda te baš i poslušam. to i jest vrijeme kad odem s posla po ribice i vratim se da ih ubacim :)) mislila sam da postoji neko pravilo, pa vidiš da ništa ne znam, moram sve pitati  :-[

A moram malo da rasprava ne bude suhoparna.   8)
Postoji pravilo da voda ne smije smrditi, biti bijela, mutna i takve neke stvari. Nakon nekih 15-20 dana od startanja akvarija tog sigurno nece biti. Plus, ako si dodala te pozitivne bakterije, malo si ubrzala proces pa ce biti to ok i ranije, ali svejedno nemoj zabrzati sa ribama..nikud ti se ne zuri.

Samo ti pitaj!  :up:
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Veljača 09, 2009, 08:03:21 prijepodne »
hmm,
dođem nakon 4 dana, voda u akvariju kristalno bistra, ubačenih listića hrane više nema, ALI. grijač ostavljen da grije na 27, a temperatura 22.7 i ne mrda.
još sam ga malo pojačala, lampica svijetli, ali tem se ne diže.

i još nešto: može li se umjesto one vate koja je prva mehanička filtracija u filteru, izrezati po dimenzijama novu kuhinjsku spužvu, prokuhati i nju imati na ulazu u filter?

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #80 u: Veljača 09, 2009, 08:46:14 prijepodne »
Može
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Veljača 09, 2009, 08:58:08 prijepodne »
dakle, nešto s mojim grijačem definitivno ne valja... sad sam ga okačila s vanjske strane kutije od filtera. temperatura se kreće od 22.1 - 22.9, a grijač je namješten na 27.

trebaju li svijetliti one spirale koje su u njemu ako grje? naime, moje su mrtve , samo svijetli lampica. grijač je od 50 w, mislm da ću ga morati zamijeniti :(

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #82 u: Veljača 09, 2009, 09:14:11 prijepodne »
Ništa ne brini,s grijačem je sve ok. Imam isti takav i naštiman je na ful,a temp je taman(25),sve ovisi koliko je u prostoru. Znaš onu staru, i na plotu piše... ;)
Čim svijetli lampica,znači da grije. Možeš i rukom ga pipnut,ali pod vodom,ne vadi ga dok grije,mogao bi puknut.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Veljača 09, 2009, 09:37:25 prijepodne »
da, ali kod tebe je 25, što je ok, a kod mene 22.7,  a sad i pada sve do 22.0, pa opet raste do 22.7. odvrnula sam ga do max, baš me zanima što će biti.

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #84 u: Veljača 09, 2009, 09:39:41 prijepodne »
hmm,
dođem nakon 4 dana, voda u akvariju kristalno bistra, ubačenih listića hrane više nema, ALI. grijač ostavljen da grije na 27, a temperatura 22.7 i ne mrda.
još sam ga malo pojačala, lampica svijetli, ali tem se ne diže.

tih 4 dana, da li je prostor bio grijan? Pretpostavljam da nije. Dakle recimo da je bilo u prostoru cca 16-18 stupnjeva, a filter je u tom slućaju sasvim opravdano podigao temp. vode na 22!!! ...računaj toplinski gubitak zbog hladnijih vanjskih stjenki stakla!
Da je u prostoru cca 20-23 stupnja, bez problema bi ti grijać podešen na 27 i zagrijavao na 27!

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Veljača 09, 2009, 09:50:14 prijepodne »
da, ali normalno je da se preko vikenda prostor ne grije. kakvi su to grijači koji ne mogu držati temperaturu? pa što će onda biti preko npr zimskog godišnjeg kad odemo na 7-10 dana, vani -10, a u prostoriji npr 7 C ? čemu grijač ako ne grije?

već vidim da ću mojih 50w morati zamijeniti s barem 100...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #86 u: Veljača 09, 2009, 10:00:40 prijepodne »
I opet će ti biti isto...
grijaći služe za DOGRIJAVANJE vode cca 5-6 stupnjeva. Svaka veća razlika u temperaturi prostorije i željene akvarijske temperature čista je utopija, osim ako u 50 litreni akvarij staviš 100W grijać... ALI ne očekuj temperaturu od 27... 24,25 maximalno..

a da se opustiš... ribice neće plivati leđno ako temp nije 27, plivaju one i na 22.. doduše im curi nos i često trebaju maramice... :P

toplovodne se drže od cca 22-28 dakle, ti ima trenutno imaš "zimsku" temperaturu... ;)
prijedlog je - ostavi kako je podešeno i ne brini, opusti se! Akvaristika i je hobi za opuštanje! :)
Osim kada procuri ili alge buknu ili  :psuje: :a050: :help: :-X

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #87 u: Veljača 09, 2009, 10:01:47 prijepodne »
Mozda ti grijac nije dovoljan za velicinu akvarija?Pise ti u uputama za koliko je litara.

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Veljača 09, 2009, 10:13:09 prijepodne »
grijač je originalan Juwelov i bio je s akavrijem u kompletu  >:(

Offline mac31

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #89 u: Veljača 09, 2009, 10:21:58 prijepodne »
ako si ga stavila na 27 a on grije samo do 23 grijac je neispravan ...termostat mora imati jako mala odstupanja najvise stupanj +:-
akvarij sa discusima odmor za oći...OSIJEK...SLAVONIJA.

Offline ajumic

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #90 u: Veljača 09, 2009, 10:25:09 prijepodne »
Da,i ja imam juwela od 120l,s kojim je isporucen podni filter s krivim nastavcima za odvod.Pa ti vjeruj "firmi"

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #91 u: Veljača 09, 2009, 13:22:24 poslijepodne »

Ja sam ga isto danas okrenul na maksimum prijepodne. Temperatura je porasla sa 22 na 24 i dalje raste (doduše polako). Budemo vidli sutra kak bude.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #92 u: Veljača 09, 2009, 13:37:56 poslijepodne »
Juwel nema podne filtere - bar koliko ja znam. Oni imaju one svoje biofiltere sa spužvama, pumpom i grijačem.
Neispravan grijač se može uvijek zamijeniti - postoji garancija. A ako je temperatura u sobi 7 C neće 50 w dići temperaturu na 25 C - to sigurno. Onda kupi jači grijač. Isto tak, meni je malo čudno da je u prostoriji 7 C - to je jako nisko - ako se ide na skijanje onda se valjda centralno ostavi barem na 15 C, pa ako temp u akvariju i padne na 22-23 to nije strašno.
Grijač nemoj kačiti van kutije jer je u kutiji postavljen tako da voda stalno prelazi preko njega i ravnomjerno se grije.
Ako će koga utješiti: ja sam zbog svog morskog uposlio sestru da mi svaki dan dođe uključiti i isključiti klimu u stanu tijekom ljetovanja.

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Veljača 09, 2009, 14:45:53 poslijepodne »
e vidiš, ja ne idem na skijanje i nemam centralno nego grijalice na struju koje se gase kad nikog nema. sreća da je najgora zima prošla za slijedeću ću nabaviti grijač od barem 150 w :)

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #94 u: Veljača 09, 2009, 15:53:08 poslijepodne »
Lonicera ja sam danas testiral naš grijač. Spustil sam temperaturu u uredu na 18,5°C (inače je oko 22°C), grijač je na maksimum (32°C) i temperaturu u akvariju je 25°C. Vjerujem da uz normalnu sobnu temperaturu i dok bude radila rasvjeta nebude problema sa temperaturom vode.

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #95 u: Veljača 09, 2009, 16:26:21 poslijepodne »
Upravo tako! :klap:

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Veljača 09, 2009, 16:41:38 poslijepodne »
i moja se temperatura počela dizati kad sam upalila grijanje u uredu, izgleda da je grijač ipak ok. došlo je čak do 25.5 :) no više me brinu oni dani kad ured neće biti grijan, recimo preko vikenda, da li će uspjeti temperatura ostati "u normali".

danas treći put kuhala drvo, još uvijek izlazi svijetlo smeđa tekućina.. ima li tome kraja?

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Veljača 09, 2009, 20:11:09 poslijepodne »
danas sam kupila juwelove keramičke cilindre i kiseli treset za akvarij.

juwelova keramika je zapakirana u neki plastični "kavez" koji bi trebao doći u filter umjesto jedne od onih velikih spužva.
moja dilema je sada da li izbaciti plavu (najdonju) ili srednju zelenu spužvu i staviti taj cijeli uložak s keramikom?

ili raspakirati kuglice iz te plastike i upakirati ih u najlonku pa ih ubaciti između, tako da ostanu obe spužve + keramika? mogla bi se eventualno jedna spužva par centimetara odrezati.

kiseli treset sam svakako mislila staviti na mjesto gdje je sad aktivni ugljen koji ću kako ste mi i savjetovali sutra izvaditi. jedino me brine ako sve to natrpam da će mi slojevi biti previsoki, tj, doći do vrha kutije..

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #98 u: Veljača 09, 2009, 20:14:18 poslijepodne »
Ja sam poslušal savjet od Fride i prerezao spužvu na pola i između njih stavio keramičke cilindre, čini mi se ok

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Veljača 09, 2009, 20:25:21 poslijepodne »
u što si stavio cilindre? ne mogu ići onako rasuti, inače bi se prosuli po akvariju kad se izvlači filter.