evo ovako: danas sam bila u pet centru da malo pogledam akvarije i dobijem dojam o veličini.
i stvarno je istina da treba pogledati akvarije u živo jer je ispalo da onaj koji mi se činio mali za mene je sasvim dovoljan, tako da sam jako, jako blizu nabavci Jewel record 60 akvarija od 54 l koji je trenutno na akciji.
bit će sasvim dovoljan i taman će mi se uklopiti na prazno mjesto

e sad, zanima me slijedeće:
što osim akvarijskog kompleta još trebam kupiti u startu?
koliko sam ja shvatila iz do sad pročitanog, treba mi zemlja (kupujem gotovu, ne da mi se čekati tri mjeseca da se pripremi vrtna)... da li da pomiješam supstrat s vulkanitom i u kojem omjeru?
zatim, šljunak za preko zemlje.. definitivno neću puniti najlonke sa zemljom, zemlja ide ispod, šljunak gore, kad bude trebalo zamijeniti ću sve i to je to.
moram li odmah staviti kamenje i drvo u akvarij, prije prvog punjenja s vodom ili se to može i kasnije ubaciti?
akvarij ima jednu lampu od 18 w, dakle koje biljke mi možete preporučiti za takvu rasvjetu, mislim imati maximalno tri vrste..jednu visoku, srednju i nisku..
ako kupim aquasafe i preparat s bakterijama, koliko dugo mora voda odstajati prije punjenja? da li da ju odmah punim u akvarij ili da ju pustim stajati, pa tek onda, i kada da dodam ove preparate?
mislim ostaviti akvarij bez riba duže vrijeme, koliko je potrebno ako se primjenjuju ovi preparati?
da li se dok se akvarij ciklira vrše tjedne izmjene vode ili ne?
kad da posadim bilje, čim ga prvi put napunim vodom ili kasnije?
trebam li pumpu za zrak?
trebam li CO2 ljestve?
trebam li pored ugrađenog filtera staviti još i neki mali dodatni filter?
uf, možda je ovo previše pitanja odjednom, ali htjela bi da sve bude što je moguće više po pravilima, da izbjegnem probleme u startu.
a tek nakon svega toga dolazi milijun pitanja o ribicama... mogu li u takvom akvariju uspjeti neonke? one su mi želja, a za ostalo prepustit ću se vašim savjetima.. thanx