Srpanj 30, 2025, 23:41:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: totalni početnik - molim pomoć za start  (Posjeta: 12518 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: totalni početnik - molim pomoć za start
« Odgovori #100 u: Veljača 09, 2009, 20:30:47 poslijepodne »
u što si stavio cilindre? ne mogu ići onako rasuti, inače bi se prosuli po akvariju kad se izvlači filter.
Imam drugačiji filter, hang on, pa takva iskustva nemam, i kak misliš rasuli bi se kod izvlačenja filtera? A ako staviš tak u košarici na čemu gubiš?

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #101 u: Veljača 09, 2009, 20:34:37 poslijepodne »
u što si stavio cilindre? ne mogu ići onako rasuti, inače bi se prosuli po akvariju kad se izvlači filter.
Imam drugačiji filter, hang on, pa takva iskustva nemam, i kak misliš rasuli bi se kod izvlačenja filtera? A ako staviš tak u košarici na čemu gubiš?

gubim na prostoru, jer je košarica veličine kao jedna od dvije spužve koje imam u filteru, a nije ispunjena do kraja, nego možda malo više od pola. zato sam mislila kuglice izvaditi, natrpati u najlonku, jednu spužvu malo skratiti i vratiti i nju natrag na te kuglice u carapi.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #102 u: Veljača 09, 2009, 20:36:52 poslijepodne »
Pa da! Stavi spužvicu,cilindre i tu gdje imaš prostora na vrhu cilindra stavi još jednu mrežicu, prereži ju, ili obrnuto

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #103 u: Veljača 09, 2009, 20:50:13 poslijepodne »
Vidim da ste raspravljali o grijačima! Ja imam serin kupljen sa serinim akvarijom, doduše 60x30x30 a grijač je bio uz njega od 75w. Akvarij i grijač stari su 8 godina i radi ko vurica. Tmperaturu diže jako jako brzo i nema brige. Sad je stavljen između 24 i 26 a temperatura je 25,5 baš kak  sam postavil. Istina u sobi mi je temp nikad niža od 24 stupnja koji je velik čimbenik, a drugoj gdje su trenutno ribe na smještaju je temp prostorije oko 16 stupnjeva u istom akvariju al bez poklopca grije ga neki no name grijač od 100w i ima velike probleme držat temp na 25. Grijač je na max. Tak da ipak mislim da je ovdje riječ o imenu firme. Sera možda više nije top al moj 75w radi ko grom. Hvala ti bože na seri.

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #104 u: Veljača 09, 2009, 22:06:18 poslijepodne »
Ja sam to ovako: onu najveću,mislim da je bila zelena,skroz van.Plavu razrezao na pol,mislim da je pol plave iste debljine ko crna.Onda cilindriće umjesto zelene i pol plave.Na to dvije polovice plave i ona bijela tanka.Zašto dvije polovice plave? Jer ako zatreba crna,pol plave van,crnu nutra. Jasno? :roll:
Meni je bilo previše cijelo pakiranje cilindrih,pa sam odvadil iz mrežice i ponovo zavezal i to je išlo u filter.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Veljača 10, 2009, 06:39:15 prijepodne »
jasno, samo ja još želim ubaciti i jedan sloj treseta u čarapi, jedno 2-3 cm na mjesto aktivnog ugljena.

mislim da će ipak ići varijanta s kuglicama u čarapi, sloj visine nekih cca 4 cm, a toliko ću odrezati srednje spužve da ne zauzima previše mjesta.
tako da će od dna filtera prema vrhu slojevi biti: zelena spužva - kuglice 4cm - plava spužva - treset - na vrhu 1 cm debela kuhinjska prokahana spužvica ( ne da mi se stalno mijenjajti onu vatu)

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Veljača 10, 2009, 19:34:06 poslijepodne »
kada se zbog panja i treseta voda malo oboji u žuto-smeđe, da li to smeta biljkama kad je i ovako malo svjetla u akvariju?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #107 u: Veljača 10, 2009, 20:09:26 poslijepodne »
kada se zbog panja i treseta voda malo oboji u žuto-smeđe, da li to smeta biljkama kad je i ovako malo svjetla u akvariju?

Ovisi, ali sigurno da "smeta" jer kao što znaš svijetlo je potrebno za foto sintezu. Ja osobno nikad ne bih stavljao treset, upravo zbog toga. Sad ti predstoji da namontiraš nove lampe ili reflektore ili ak imaš bilje koje ne treba puno svjetlosti za svoj rast

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Veljača 12, 2009, 06:35:27 prijepodne »
kad sam jučer sadila bilje i raskapala filter vidjela sam da mi se donoj spužvi pojavila kao neka žućkasto maslinasta sluz na pojedinim mjestima u šupljinama. jel to znači da su se bakterije počele naseljavati?

Offline Dady

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #109 u: Veljača 12, 2009, 19:56:45 poslijepodne »
Citao sam malo tvoje "probleme" sa grijacem,nadam se da je sada sve o.k?Ja sam jucer pokreno akvarij(isti kao tvoj) upalio grijac u 23h i u 7 ujutro je voda bila 25 stupnjeva.U dnevnoj sobi gdje stoji akvarij grijemo na klimu,koja je preko noci ugasena tako da je negdje oko 15 stupnjeva

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #110 u: Veljača 12, 2009, 21:59:33 poslijepodne »
grijač je na maksimumu, a temperatura između 23 i 25 :)

Offline Dady

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #111 u: Veljača 12, 2009, 22:09:55 poslijepodne »
Hm biti ce da je onda ipak dosta manja temperatura prostorije kod tebe...kod mene grijac na 25 i voda tocno 25...

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #112 u: Veljača 14, 2009, 20:41:22 poslijepodne »
Jel se smije stavit ribičko olovo u akvarij da mi drži panj? Neko mi jer reko da i bilje u početku treba učvrstit s olovom da ne ispliva. Jel to istina?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #113 u: Veljača 14, 2009, 21:28:04 poslijepodne »
Jel se smije stavit ribičko olovo u akvarij da mi drži panj? Neko mi jer reko da i bilje u početku treba učvrstit s olovom da ne ispliva. Jel to istina?

Probaj pojesti olovo pa da vidiš :roll: Ja nebi ni pod koju cijenu stavljao olovo u vodu :down:

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Veljača 15, 2009, 08:53:35 prijepodne »
ja sam držala panj 5 dana u vodi i napio se dovoljno vode da je odmah potonuo na dno. a biljke kad posadiš same se drže korijenjem u podlozi, ne treba ih pričvršćivati ničim, osim anubiasa, ali on se zaveže koncem.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #115 u: Veljača 15, 2009, 14:11:41 poslijepodne »
ja sam držala panj 5 dana u vodi i napio se dovoljno vode da je odmah potonuo na dno. a biljke kad posadiš same se drže korijenjem u podlozi, ne treba ih pričvršćivati ničim, osim anubiasa, ali on se zaveže koncem.

Sve je rečeno! :up:

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Veljača 16, 2009, 10:50:58 prijepodne »
evo nakon 10 dana cikliranja , i 5 dana nakon ulaska prvih biljaka u moj akvarij, javljaju se i prvi problemi.
panj je pri dnu i sa stražnje strane pun bijele sluzi, dakle ova već spominjana plijesan koju bi ribe kad uđu trebale pojesti, ali širi se neviđenom brzinom..
drugo, po lišću anubiasa crna prašina i smeđe nakupine, kao male mucice koje se pri dnu drže tankim nitima za list, dakle pretpostavljam neka smeđa alga.

da nešto poduzimam, ili čekam još malo pa ubacujem ribice?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #117 u: Veljača 16, 2009, 12:36:16 poslijepodne »
Akvarij smo istovremeno stavili u funkciju i moram priznat da nemam nikakve probleme oko sluzi i anubiasa, tak da ne znam o čem se radi nadam se ćeš uspijet riješit problem i da je sve ok. Inače meni je rasvjeta na 10 sati s time da u petom satu imam pauzu od jednog sata zbog algi. -?

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #118 u: Veljača 17, 2009, 12:22:10 poslijepodne »
Jučer sam stavil drvo u akvarij nakon dugog kuhanja i namakanja, al još uvjek malo pušta smečkastu boju. Moram priznat da mi ta nijansa izgleda fenomenalno. Jel to smeta ribama?

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #119 u: Veljača 17, 2009, 12:30:14 poslijepodne »
evo nakon 10 dana cikliranja , i 5 dana nakon ulaska prvih biljaka u moj akvarij, javljaju se i prvi problemi.
panj je pri dnu i sa stražnje strane pun bijele sluzi, dakle ova već spominjana plijesan koju bi ribe kad uđu trebale pojesti, ali širi se neviđenom brzinom..
drugo, po lišću anubiasa crna prašina i smeđe nakupine, kao male mucice koje se pri dnu drže tankim nitima za list, dakle pretpostavljam neka smeđa alga.

da nešto poduzimam, ili čekam još malo pa ubacujem ribice?

Bijela sluz ce nestati nakon nekog vremena.
Alge su normalna stvar i neces ih se dugo rjesiti. Tek kada se narpavi veca biljna masa, i kada akvarij sazrije, onda ce se uglavnom povuci same od sebe. Cak i tada ce uvijek postojati neka kolicina algi u akvariju jer su one dio tog svijeta..

Jučer sam stavil drvo u akvarij nakon dugog kuhanja i namakanja, al još uvjek malo pušta smečkastu boju. Moram priznat da mi ta nijansa izgleda fenomenalno. Jel to smeta ribama?

Ne smeta. Meni je isto to fora kad voda malo posmedji! ;)
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #120 u: Veljača 17, 2009, 18:03:52 poslijepodne »
Ni meni ne smeta ta smečkasta boja, ona mi daje neku čar. Ne volim kad akvarij djeluje sterilno. A da te utješim, moji panjevi puštaju boju pomalo već više od godinu dana, iako im je duša iskuhana nekoliko puta.  :D
I love ribeki

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Veljača 19, 2009, 07:45:36 prijepodne »
opet ja u vezi grijača..
dakle, definitivno moj grijač od 50 w nije dovoljan, navečer ugasimo grijanje i ujutro je temp u akvariju oko 21-22, a tijekom dana dok radi grijanje digne se do 25, a cijelo je vrijeme na maksimumu.

moje pitanje: da li da kupim još jedan od 50 ili 75 w i dodam ga u akvarij tako da imam dva slabija, ili da ovaj stari izbacim i stavim novi od 100 ili 150 w?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #122 u: Veljača 19, 2009, 07:55:36 prijepodne »
opet ja u vezi grijača..
dakle, definitivno moj grijač od 50 w nije dovoljan, navečer ugasimo grijanje i ujutro je temp u akvariju oko 21-22, a tijekom dana dok radi grijanje digne se do 25, a cijelo je vrijeme na maksimumu.

moje pitanje: da li da kupim još jedan od 50 ili 75 w i dodam ga u akvarij tako da imam dva slabija, ili da ovaj stari izbacim i stavim novi od 100 ili 150 w?

50w bio bi idealan da je u prostoriji konstantno od 20-24 stupnja, kod mene je tu negdje i istu litražu grije 75w bez problema, ja bih ti preporučil 100w, mada sam ga imal u aq od kojih 70l ma temp prostorije od 14-16 konstantno i poprilično se mučil grijati, grijal jr on al je manje više stalno radil. Preporuka ispod 100w nejdi, a ne znam kak ti je sa visinom :up:
Da te pitam odma si uselila kakve ribeke

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Veljača 19, 2009, 08:14:58 prijepodne »
opet ja u vezi grijača..

Da, vjerojatno ti je problem u sobnoj temperaturi. Meni je sobna konstanta oko 21-22°C, a u akvariju je 25-26°C makar sam ga stavil da grije na maksimum. Još da me ne muči taj vražji pH... -?

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #124 u: Veljača 19, 2009, 10:10:15 prijepodne »
nema još ribica, tek se dva tjedna ciklira, a i strah me zbog te temperature da se ne smrznu po noći na 20 C  :)